Previcox

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Previcox

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
brenda.de-louw
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Do 07 Jan 2016, 19:34

Previcox

Berichtdoor brenda.de-louw » Do 07 Jan 2016, 21:53

Eind september 2015 werd bij mijn 8.5 jaar oude Berner artrose vastgesteld. Voordat hij aan de Metacam mocht beginnen werd zijn bloed nagekeken. Mede ook omdat hij veel plaste. Zijn nieren waren goed en ook zijn lever was in orde. Er werd gestart met Metacam. Berner raakte direkt aan de diarree. Na 2 weken moest hij overstappen op Previcox. Hij liep weer als een tierelier, was blij en gelukkig. De kleine vele plasjes bleven, zonder zijn poot op te tillen (reu). Iedere 20 dagen moest ik nieuwe Previcox kopen en meldde ook telkens zijn vreemde plasgedrag. Dat kwam door zijn lage rugpijn werd gezegd. Hij raakte weer ernstig aan de diarree en er moest worden overgestapt op licht verteerbaar voedsel. Hij lustte het niet en kreeg weer ander voer. Vlak voor kerst bemerkteik een grotere teelbal. Direkt naar de dierenarts. Een invaller vertelde dat er een echo gemaakt moest worden van zijn buik maar dat kon ook als mijn arts er weer was. De afspraak werd gezet op 4 januari j.l. Mijn hond heeft deze datum niet gered. Hij kon zaterdag in eens niet meer lopen. Zijn achterkant vloog alle kanten op. Hij liet zijn plas en poep lopen. Hij was echt zo ziek als een hond. Dronk nog wel goeden at gekookte kip. Van zaterdag op zondag bij hem gebleven. Zondag naar de dierenarts. Nierfalen en ontstoken bloedvaten. Oedeem in poten en buik. Halsoverkop naar ziekenhuis en in kritieke toestand aan infuus en antibiotica. Ben tot 23.45 u bij hem gebleven. Heb gebeld om 2.30u en om 4.30u. Hij ging hard achteruit. Toen besloten de behandeling te staken. Met het gezin afscheid genomen.
Nu terugkomend op de Previcox. Ik heb net een artikel gelezen. Dit middel kan vochtophopingen, geen controle over plassen, en zelfs tot nierfalen leiden. Ik ben mij rot geschrokken. Snap niet dat ik niet gewaarschuwd ben door mijn dierenarts. Is het een toevalligheid of heb ik mijn diertje iets gegeven voor pijn met dit als gevolg? Ik ben werkelijk radeloos. Mis mijn grote vriend enorm.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60621
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Previcox

Berichtdoor Lizzy » Do 07 Jan 2016, 22:10

Wat een verschrikkelijke gebeurtenis :'( :'( :'(
Gecondoleerd met het verlies van je hond. Vreselijk.... :'(

Ik vrees dat je hier geen antwoord op gaat krijgen, op deze vraag. Als je perse de doodsoorzaak had willen weten had je (hoe hard dit ook klinkt) sectie op hem moeten laten verrichten :-\ . Het kan van de Previcox zijn, maar de kans is misschien wel groter dat hij een acute vorm van kanker heeft gekregen dat hem zo snel heeft doen overlijden....

Weet je wat het punt is? Ik snap dat je graag antwoorden wilt op je vragen, maar jij hebt jouw hond Previcox gegeven omdat je van hem hield. Juist omdat je van hem hield. En hij pijn had van de artrose, waardoor zijn leven er niet lolliger op werd (dat doet zéér!). En dat wilde je hem niet aan doen. Dus heb je gekozen dat voor hem het beste was, hem op de beste pijnstillers gezet die er te krijgen zijn.

Wat wel heel erg jammer is is dat je dierenarts je klachten over zijn vreemde plasgedrag niet echt serieus heeft genomen. Dat is misschien wel een punt dat je met hem moet bespreken. En als je andere huisdieren hebt is dat zeker belangrijk, want zo'n gesprek kan mede bepalen of je niet liever een andere dierenarts zoekt.

Heel veel sterkte. Met het verlies van je hond, met de pijn die je voelt, met alles.
Gebruikersavatar
brenda.de-louw
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Do 07 Jan 2016, 19:34

Re: Previcox

Berichtdoor brenda.de-louw » Do 07 Jan 2016, 22:23

Lizzy, dank je wel voor je antwoord. Ik wilde helemaal geen geklooi meer aan mijn hond. Dus hebben ook niet echt aan sectie gedacht. We waren allemaal zo intens verdrietig. Ik wilde hem zo snel mogelijk weg hebben uit het ziekenhuis. Weg waar hij pijn heeft gehad. We heb hem om kwart voor 9 zelf mee genomen in de auto naar het crematorium in Wijk aan Zee. Daar zijn we zo lief opgevangen.

Denk dat het schuldgevoel evengoed nog wel aan mij blijft klagen. Had ik maar............
Maar inderdaad, ik heb alles uit liefde gedaan. Hij was mijn allessie door dik en dun. Iedere dag samen.
Voel het verdriet tot op mijn botten.

Ik heb nog een kater Mika van 5 jaar. Denk er inderdaad over om weer terug te gaan naar mijn oude dierenarts waar ik eerst zat. Ben afgelopen jaar overgestapt omdat er bij de ander teveel wisselende dierenartsen waren en alles ook zo klein was. Mijn hond was daar erg bang. Bij de nieuwe praktijk hadden ze van alles aan medische apparatuur, ook voor een zeer grote hond. Voor mij reden om de overstap te maken.

Tja, het gaat een moeilijke zware tijd worden zo zonder mijn allerliefste maatje.
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3618
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Previcox

Berichtdoor Parelridder » Do 07 Jan 2016, 23:57

Oh wat verschrikkelijk verdrietig.. Ik kan me je ontgoocheling over het risico van de pijnstilling voorstellen, maar geen pijnstilling was geen optie.
Had je de risico's gekend, dan had je eerder herkend dat de medicatie het geen goed lek te doen, maar een goed alternatief was er niet vrees ik :(

Previcox behoort net als Metacam tot de NSAID's. NSAID staat voor non-steroidal anti-inflammatory drugs, oftewel niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. Dit zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden (waar bijv. prednison wél toe behoort).
NSAID's voor mensen zijn bijvoorbeeld Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, maar ook Aspirine. Ook deze NSAID's hebben deze risico's, er zijn zelfs diverse varianten van de markt gehaald omdat er bij nader inzien toch meer mensen aan overleden dan aanvankelijk verwacht. Vioxx bijvoorbeeld bleek de kans op hartaanvallen en beroertes met ruim 40 procent te verhogen (en in hoge dosering zelfs te verdubbelen). Van Diclofenac - wat nog veelvuldig wordt voorgeschreven - is hetzelfde bekend...
Ibuprofen en Aspirine zijn vrij verkrijgbaar, worden veelal zonder (zeer dure) maagbeschermers gebruikt (die in Previcox in de tablet zijn verwerkt) en men denkt dan ook vaak licht over het gebruik er van.
Heel veel mensen en honden gebruiken deze middelen zonder grote bijwerkingen járen lang, op dagelijkse basis. Het kan dus ook ongecompliceerd goed gaan, maar huisartsen zijn niet voor niks vaak terughoudend met voorschrijven en raden aan het echt zo min mogelijk te gebruiken, terwijl dierenartsen er naar mijn indruk vaak nogal scheutig mee zijn en bijna standaard kiezen voor de goedkopere middelen zónder maagbeschermer in plaats van de variant mét maagbeschermer.

Jouw maatje had pijnstilling nodig, een ontstekingsremmer. Of de plasklachten die hij voor aanvang had een ander verloop gehad hadden zonder deze pijnstillers zullen we niet weten. Op dát moment is uit de onderzoeken geen oorzaak naar voren gekomen, maar achteraf - met de kennis van nu - moet er al iets 'gerommeld' hebben, denk ik. En dat jouw vele meldingen zonder vervolgonderzoek zijn weg gewuifd als "Komt van de rugpijn", dat vind ik wel echt kwalijk. Natuurlijk kán het van de pijn komen, maar in wezen is jouw zorg niet serieus genomen (en dat gebeurt helaas maar al te vaak, is mijn ervaring). Of er een goede oplossing geweest was betwijfel ik (nierklachten en pijnstillende ontstekingsremmers zijn een slechte combinatie, zelfs als het een supplement als glucosamine betreft) maar gehoord worden en kans hebben om dat wat je opmerkte z.s.m. te benutten zou veel waard geweest zijn!

Je hebt het allerbeste voor je maatje proberen te doen, nagestreefd hem een LEUK, PIJNVRIJ leven te geven. Hem dan zo te zien lijden.. Afschuwelijk :'(
Ik begrijp dat je "Had ik maar.." gedachten hebt, maar echt, je mag het jezelf niet kwalijk nemen. Je hebt geobserveerd en aangekaart, vervolgens gedaan wat de behandelend arts adviseerde. Vertrouwen op de arts zou moeten kunnen.. Het is de arts die zich achter de oren zou moeten krabben en terugkijkend het onaangename gevoel van tekort geschoten zijn zou moeten hebben.

Héél veel sterkte!! :-*
Gebruikersavatar
brenda.de-louw
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Do 07 Jan 2016, 19:34

Re: Previcox

Berichtdoor brenda.de-louw » Vr 08 Jan 2016, 09:19

Parelridder, dank je wel voor je uitleg. Bij de Previcox zat een bijsluiter. Die heb ik gelezen. Daar kwan niet zo erg naar voren dat het zeer ernstige bijwerkingen had. De diere artsassistente zei dat je het kon vergelijken met een paracetamolletje. Achteraf denk ik, 1.5 paracetamolletje per dag, je levenlang, is natuurlijk voor niets en niemand goed. Nu ik lees dat het meer op naproxen of diclofenac, had ik beter moeten weten.
Zonder pijnstilling had die schat echt niet gekund. Lees nu dat er honden gebaat zijn met acupunctuur. Maar weet natuurlijk niet of dit bij mijn kanjer zou helpen. Er is geen rontgenfoto gemaakt. Helemaal niets. Er is vanuit aannames gehandeld. Als ik had geweten dat hij zo sterk achteruit ging........
Maar hij liep weer prima, had geen helse rugpijn meer, had goede eetlust en was blij. En dan in 2 dagen, pats boem is het voorbij.
Misschien had hij ook wel wat anders onder de leden waardoor alles in versnelling is gekomen.
Toch wil ik mensen waarschuwen. Slikt uw hond Previcox of een andere NSAID........let heel goed op. Ik krijg mijn schat er niet meer mee terug. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Ik ga verder met de rouwverwerking. Ben nog intens verdrietig. Had nooit verwacht dat mijn diertje zou komen te overlijden.
smulpaap
5-sterren
Berichten: 8307
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2010, 13:14

Re: Previcox

Berichtdoor smulpaap » Vr 08 Jan 2016, 09:31

Wat afschuwelijk :'( :'( Om op deze manier afscheid van je hond te moeten nemen
En ja , je gaat alles nog eens overdenken . Had ik maar dit ..... had ik maar dat
En wie weet was de Previcox net een trigger voor iets wat je hond (mogelijk ) al onder de leden had
Maar dat antwoord zul je nooit meer krijgen
Ik wens je heel erg veel sterkte , om dit afschuwelijke voorval te verwerken
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4955
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: Previcox

Berichtdoor Doranto » Vr 08 Jan 2016, 09:36

Parelridder schreef:Oh wat verschrikkelijk verdrietig.. Ik kan me je ontgoocheling over het risico van de pijnstilling voorstellen, maar geen pijnstilling was geen optie.
terwijl dierenartsen er naar mijn indruk vaak nogal scheutig mee zijn en bijna standaard kiezen voor de goedkopere middelen zónder maagbeschermer in plaats van de variant mét maagbeschermer.

De keuze voor de soort pijnstilling hoeft niet altijd iets met de kosten te maken te hebben. Hier een hond die niet tegen previcox kon terwijl hij het op de goedkope novacam heel erg goed deed. Het is dus per hond verschillend.

Heel veel sterkte gewenst met het verlies van je maatje! Je hebt uit liefde voor hem gehandeld, dus je moet je absoluut geen verwijten maken. Het is heel goed mogelijk dat hij iets had wat los staat van de pijnmedicatie. Ik denk dat je het heel goed hebt gedaan gezien het ras en de leeftijd die hij behaald heeft. :-*
Gebruikersavatar
Kaela
5-sterren
Berichten: 9941
Lid geworden op: Do 24 Mar 2011, 19:00
Contact:

Re: Previcox

Berichtdoor Kaela » Vr 08 Jan 2016, 09:53

brenda.de-louw schreef:Parelridder, dank je wel voor je uitleg. Bij de Previcox zat een bijsluiter. Die heb ik gelezen. Daar kwan niet zo erg naar voren dat het zeer ernstige bijwerkingen had. De diere artsassistente zei dat je het kon vergelijken met een paracetamolletje. Achteraf denk ik, 1.5 paracetamolletje per dag, je levenlang, is natuurlijk voor niets en niemand goed. Nu ik lees dat het meer op naproxen of diclofenac, had ik beter moeten weten.
Zonder pijnstilling had die schat echt niet gekund. Lees nu dat er honden gebaat zijn met acupunctuur. Maar weet natuurlijk niet of dit bij mijn kanjer zou helpen. Er is geen rontgenfoto gemaakt. Helemaal niets. Er is vanuit aannames gehandeld. Als ik had geweten dat hij zo sterk achteruit ging........
Maar hij liep weer prima, had geen helse rugpijn meer, had goede eetlust en was blij. En dan in 2 dagen, pats boem is het voorbij.
Misschien had hij ook wel wat anders onder de leden waardoor alles in versnelling is gekomen.
Toch wil ik mensen waarschuwen. Slikt uw hond Previcox of een andere NSAID........let heel goed op. Ik krijg mijn schat er niet meer mee terug. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Ik ga verder met de rouwverwerking. Ben nog intens verdrietig. Had nooit verwacht dat mijn diertje zou komen te overlijden.


Heel erg veel sterkte, wat een afschuwelijke manier om je hond te verliezen.

Ik heb eerder het gevoel dat het probleem hem in de eerste vetgedrukte zin ligt. En dat vind ik volledig de schuld van de dierenarts. Of je hond nu nog had geleefd als er beter onderzocht was is niet te zeggen, maar de dierenarts had hem veel beter moeten onderzoeken voordat er een behandelplan opgesteld werd.

Als je er aan toe bent zou ik dit ook bij je dierenarts neerleggen. Ik vrees dat je er weinig mee op zult schieten, maar hij mag best weten dat hij niet goed heeft gezeten met zijn aannames.

:bigarmhug:
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3618
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Previcox

Berichtdoor Parelridder » Vr 08 Jan 2016, 10:08

Doranto schreef:De keuze voor de soort pijnstilling hoeft niet altijd iets met de kosten te maken te hebben. Hier een hond die niet tegen previcox kon terwijl hij het op de goedkope novacam heel erg goed deed. Het is dus per hond verschillend.

Ik bedoel niet de keuze van de eigenaar ;) Mijn ervaring met dierenartsen is dat er eerst (herhaaldelijk) nsaid's zónder maagbeschermer worden voorgeschreven. Bij mijn 'eigen' kliniek moet ik Previcox zelfs bestellen, dus het hele doosje afnemen, omdat het niet standaard aanwezig is (grote kliniek).
Ik ben helemaal niet tegen nsaid's zónder maagbeschermer, maar wel tegen het gemak waarmee dit wordt voorgeschreven en het onbesproken laten van dit verschil. Als ik het zelf voorgeschreven krijg, wordt wél benoemd dat er een maagbeschermer bij nodig kan zijn, etc.
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3618
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Previcox

Berichtdoor Parelridder » Vr 08 Jan 2016, 10:16

brenda.de-louw schreef:(...) Er is geen rontgenfoto gemaakt. Helemaal niets. Er is vanuit aannames gehandeld. Als ik had geweten dat hij zo sterk achteruit ging....... (...)
Afschuwelijk!! Je dierenarts is m.i. nalatig geweest. Als je het (tzt) opbrengt zou ik hier zeker de dierenarts over aanspreken (of een briefje). Heb er geen hoge verwachtingen van, maar weten waar hij gefaald heeft, jullie in de steek gelaten heeft, dat mag hij best weten! En hopelijk zal hij dan in de toekomst zorgvuldiger handelen..

Nogmaals, heel veel sterkte!!
Lil

Re: Previcox

Berichtdoor Lil » Vr 08 Jan 2016, 10:56

Heel veel sterkte!

Maak je zelf geen verwijten je hebt uitstekend gehandeld. Pijn is echt vreselijk en ondraaglijk dus het enige dat je kunt doen is die pijn verlichten met pijnstillers.

Ik heb het hele arsenaal aan NSAID geprobeerd, ik heb zelfs tramadol gebruikt en het laatste jaar PhenPred en ik ben eeuwig dankbaar dat deze middelen bestaan, omdat mijn kanjer meer dan 14,5 jaar is geworden en hij anders maar amper 9 jaar was geweest. Ja er zijn bijwerkingen, maar pijn.... pijn is echt niet te doen hoor alleen daarom had ik mijn kanjer dan al zoveel jonger moeten laten gaan. Misschien zelfs wel al met 5 jaar (toen had hij hernia en heeft hij een half jaar lang ook nsaid gehad).

Ik zie dat da's zich bewuster worden van deze medicatie. Hier hielp previcox niet, maar ik heb de andere nsaid MET losse maagbeschermers gekregen en ook bij de previcox werd nog lichte maagbescherming gegeven. Een waarschuwing snap ik helemaal, maar bij pijn kun je niets anders dan pijnstillers nemen (ik slik nu op dit moment zelf gedurende 1 maand previcox; heb aan de huisarts wel om maagbescherming gevraagd ivm maagklachten in het verleden. Maar mijn huisarts had mij als jonge meid dat gewoon zo zonder maagbeschermer voorgeschreven in hoge dosering).
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3618
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Previcox

Berichtdoor Parelridder » Vr 08 Jan 2016, 12:05

Maagbeschermers, zoals die in Previcox al in de tablet zitten en anders los toegevoegd kunnen worden, worden bij nsaid's ingezet om het maagvlies te ontzien. Ze verminderen de hoeveelheid maagzuur. Maagzuur vormt echter een barrière tegen bacteriën en schimmels..
Maagbeschermers verhogen dus op termijn maagklachten, door bijv. een bacteriële overgroei of schimmelinfectie.
Een andere bijwerking van langdurig gebruik van maagbeschermers (omeprazol) is een B12 te kort (65% meer kans).
Ik gebruik ze sinds dit een paar jaar geleden bekend werd zelf niet meer (wel nasid's) want heb er geen maagklachten van. De honden krijgen wél maagbescherming (middels previcox) als ze nsaid nodig hebben, stomweg omdat ze zónder binnen enkele dagen misselijk worden en bloed gaan poepen. Maar gelukkig hebben ze zeer zelden pijnstilling nodig. Het is altijd zoeken naar wat voor jou(w hond) het beste lijkt te zijn.
evelyn02
4-sterren
Berichten: 435
Lid geworden op: Ma 05 Apr 2004, 13:55
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Previcox

Berichtdoor evelyn02 » Vr 08 Jan 2016, 13:30

Het is niet zo dat er een maagbeschermer in Previcox zit, maar doordat het een andere werking heeft dan de andere NSAID's, geeft het in het algemeen minder maag- en nierproblemen.
Lil

Re: Previcox

Berichtdoor Lil » Vr 08 Jan 2016, 13:32

Bij mijn hond was ulcogant voldoende. Zitac kreeg hij maar enkele keren per jaar gedurende een korte periode. Omeprazol bij honden is lastig (iets met toelating etc).
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3618
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Previcox

Berichtdoor Parelridder » Vr 08 Jan 2016, 15:27

evelyn02 schreef:Het is niet zo dat er een maagbeschermer in Previcox zit, maar doordat het een andere werking heeft dan de andere NSAID's, geeft het in het algemeen minder maag- en nierproblemen.
Oh?! Nou, da's dan weer een pluim aan mijn dierenarts.. én de orthopeed.. Jemig, lekkere info.. Maar goed, het wordt idd door mijn honden wel beter verdragen, zat ik alleen voor nope te tobben over de nadelen van de maagbeschermer, nu mijn ene hond het wat langer krijgt.
Dank voor de info!!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Previcox

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten