Kan jij je hond los laten lopen ?

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Barfplaats
Gesponsord bericht

Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Barfplaats

smulpaap
5-sterren
Berichten: 8233
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2010, 13:14

Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor smulpaap » Vr 17 Apr 2015, 19:49

Kan jij je hond los laten lopen ?
Heeft dat je veel training gekost ?
Zijn er nog (steeds ) aandachtspunten ? En zo ja om welke aandachtspunten gaat dat ?

Mijn honden (diegenen die jullie op BP hebben gekend )

Milo : Herplaatser met een stevige rugzak

Het heeft ons zo,n 2 jaar gekost . De sjeik ging 3 x per week naar de training , en we hadden een GT .
Toen kon hij los wandelen . Er bleef wel een aandachtspunt bestaan . Schapen , we durfden er onze handen niet voor in het vuur te steken
We namen dus gewoon netjes onze verantwoordelijkheid , en Milo ging aan de lange lijn .
Trimmers , fietsers , wild najagen , katten met rust laten ging allemaal goed . na lang trainen
Met andere honden ging het uiteindelijk ook goed .

Noa herplaatser met een pittig rugzakje

Noa moest weer veel vertrouwen krijgen in de buitenwereld , dat was het grootste punt waarmee we aan de slag moesten met haar .
Noa was niet geheel betrouwbaar met katten die in de tuin kwamen , als ze de kans gekregen had dan zou ze ze uit de boom hebben getrokken
Dit was buiten ook altijd een punt van aandacht .
Verder kon Noa prima los lopen

Amber als pup gekomen

Loopt al vanaf jonge pup los . Punten van aandacht met haar zijn voetballers ..... kinderen met voetbal . Ze zou maar wat graag meedoen . En laat dan haar meest clowneske gedrag zien
waar iedereen om lacht . Totdat de bal kapot wordt gebeten , en dan is het opeens minder leuk voor betrokkenen . Dat mag mevr pretletter dus niet .
En reigers zijn onuitstaanbare beesten . Verder kan Amber altijd los

Tessa als pup gekomen

Tessa is een erg lieve JRT . Ze kan overal los , vanmorgen liep er een kip op de dijk , geen probleem . Ze kijkt even en loopt door , daag mevr kip . Katten laat ze met rust , de katjes van de buren die ze kent begroet ze altijd even als ze ergens in de zon liggen op ons pleintje . Schapen enz zijn geen probleem . Wild jaagt ze niet na , we hadden eens een huisje gehuurd in Lauwersoog , het krioelde van de konijnen om het huisje heen . Tessa zat er op haar kont naar te kijken . Trimmers , fietsers , paarden ..... geen probleem . Ze is bij de fokker al vertrouwd gemaakt met paarden .
Als pubertje wilde ze weleens broedende vogels van hun nest afjagen , maar dat doet ze al heel lang niet meer .
Muizen worden wel vermoord , mollen idem als ze ze scoort
Gebruikersavatar
me and my boys
5-sterren
Berichten: 12152
Lid geworden op: Ma 06 Nov 2006, 11:42
Contact:

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor me and my boys » Vr 17 Apr 2015, 19:58

ja alle 3 lopen los maar niet in de woonwijken, wel in park, strand ed.
veel training, niet echt eigenlijk
zimba is super makkelijk altijd geweest
Da Vinci is ook makkelijk maar heeft nu staar en ziet weleens dingen die er niet zijn
Gentle is een reactieve hond en kan prima los lopen alleen roep ik hem altijd bij me(alle 3 trouwens) als er andere honden aan komen of ik maak ruimte
Ze luisteren alle 3 best wel goed
Gebruikersavatar
CindyMayella
5-sterren
Berichten: 719
Lid geworden op: Wo 26 Feb 2014, 20:03
Locatie: DH

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor CindyMayella » Vr 17 Apr 2015, 20:03

Nee, Appie kan niet los..... Regelmatig geprobeerd in het losloopgebied, tot ie aantal keren weg was gelopen..... Toen kon het op het strand nog wel, tot ie het daar op een rennen zette en gewoon niet meer stopte en iemand hem maar heeft vast gegrepen aan zn tuig (nadat mn dochter had geroepen of ze hem wilde tegen houden)...... Nu al anderhalf jaar niet meer geprobeerd, omdat we bang zijn dat er ongelukken komen of dat ie weer blijft rennen op het strand.....
Misschien hadden we langer moeten trainen, maar het is en blijft wel een teckel.......
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9183
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Hope » Vr 17 Apr 2015, 20:05

Nelson loopt, na veel trainen los. Ik heb altijd een lijn bij voor moeilijke momenten.
Ik roep hem bij me als er mensen tegemoed komen en lijn hem dan aan omdat hij negeren van anderen nog te moeilijk vindt.

Als hij niet terug komt zodra ik roep gaat de lijn er aan en die gaat er pas weer af zodra ik weet dat hij weer onder appèl staat.
Gebruikersavatar
Kaela
5-sterren
Berichten: 9843
Lid geworden op: Do 24 Mar 2011, 19:00
Contact:

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Kaela » Vr 17 Apr 2015, 20:07

Nope.

Oscar kan los als er geen katten, vee, wild, paarden en andere honden zijn. En met geen bedoel ik ook echt geen enkele. Zijn die er wel, dan luistert hij met de grootste waarschijnlijkheid niet en kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Ik heb op de gewone trainingen de "hier" wel geoefend, maar dan zo lekker standaard, zit-wacht-hier. Ja, dan doet ie het wel. Toen ik nog op het losloopeiland kwam oefende ik heel veel. Vaak roepen, veel en gevarieerd belonen, zo vaak mogelijk ook weer vrij geven. Hielp nog niet echt. Hij neemt ook altijd héél veel afstand, iets wat ik nooit zo heb kunnen plaatsen gezien zijn verlatingsangst en claim gedrag. Hij gaat rustig uit zicht of 300-400 meter weg. En dan luistert hij helemaal niet meer, dan is alle contact weg. Het is niet echt weglopen wat ie doet, in de zin van dat ie echt de hort op wil. Maar hij waait mij veels te ver uit.

Ik heb pas net een cursus briljant recall gevolgd. En ben toen vooral tot de conclusie gekomen dat Oscar loslopen vooral heel spannend vindt. Behalve wanneer hij echt in de jacht gaat, is dat de reden dat hij zo slecht luistert. Hij mist als hij losloopt letterlijk de grenzen van de riem. Aan de riem geeft hij zich daaraan over. Dan hebben wij de verantwoording vindt ie en laat ie opletten ook aan ons over. Loopt hij los, dan vindt hij dat hij overal op moet letten. Mogelijk komt dat deels van voor we hem kregen, het komt deels omdat ik hem te vaak alleen maar riep als ik iets (andere hond, wild oid) zag en omdat hij een paar keer aangevallen is.

Zijn we binnen hekken, dan gaat het iets beter. Mogelijk omdat hij zelf die hekken als veilige grens ervaart, maar ik denk zeker ook omdat ik die hekken als veilige grens ervaar. Ik ben dan meer ontspannen en als hij niet gelijk komt als ik hem roep is het ook geen ramp.

De zeldzame keer dat ik de gelegenheid heb hem los te laten neem ik wel. Dan meestal heel kort. Even een flinke sprint trekken, want dat kan niet aan de lijn. En ik zorg er voor dat we af en toe binnen hekken van een stukje vrijheid kunnen genieten. Daarom ben ik ook gaan hooperen, dan kan ie toch een keertje van de lijn af zijn pootjes strekken. Ik gooi dan ook af en toe een balletje als beloning. Dat is slecht voor zijn rug, maar die ene keer dat het kan genieten we er even van. Rent ie beheerst dan gooi ik een keer vaker, gaat het te debiel dan stop ik er gelijk mee, want dan krijgt ie heel snel erg last.

Om het wat te compenseren lopen we met regelmaat op plekken waar hij aan de flex kan en fiets ik regelmatig 1,5 a 2 km met hem, waarbij hij op vaste plekken zelf aan mag geven of ie even hard wil. Hij lijkt er heel gelukkig onder, maar het relaxte gevoel van je hond lekker even los te laten genieten mis ik heel erg. Ik zou het hem gunnen, maar als ik hem meer een plezier doe door hem aangelijnd te houden, dan gaat het niet om mijn gevoel maar om het zijne.
Gebruikersavatar
mandyy
2-sterren
Berichten: 63
Lid geworden op: Di 05 Aug 2008, 15:06
Locatie: Gouda

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor mandyy » Vr 17 Apr 2015, 20:08

Bratis heb ik op 1,5 jarige leeftijd bij een fokker uit Slowakije gehaald. Heeft daar weinig socialisatie en habituatie gehad waardoor hij erg angstig en onzeker was.

Het heeft dus heel wat training gekost voor ik hem los durfde te laten. Nu loopt hij vrijwel altijd los.

Aandachtspunten zijn er zeker! Hij vindt niet elke hond even leuk. En vooral pups niet. Ik kijk dus altijd goed naar hem. Zodra ik aan hem merk dat hij niet helemaal op zijn gemak is bij die hond (en die hond merkt dat zelf niet op of doet er niks mee) dan haal ik hem bij me met een voertje. Op mijn stem reageert hij dan niet, of hij vind het te eng om zelf weg te lopen. Anders zal hij in veel gevallen voor de aanval kiezen.
Gebruikersavatar
Manon
3-sterren
Berichten: 234
Lid geworden op: Zo 03 Okt 2010, 19:36

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Manon » Vr 17 Apr 2015, 20:18

Wifi heeft het laatste jaar nog niet aan de lijn gezeten denk ik (dr naam is dus echt toepasselijk). Toen ze puppy was  heeft ze wel aan de lijn gezeten om te oefenen dat ze niet aan de lijn mocht trekken, dit doet ze perfect, maar ja, uiteindelijk loopt ze overal los, in het openbaar vervoer, op utrecht centraal, voor de winkel wachten alles  :) Veel training? Ja, uiteraard, maar vanaf 6-7 maanden ging t eigenlijk al heel voorspoedig (alleen opletten met andere honden passeren en dat snapt ze nu ook prima nu ze alweer 2 jaar is  :)

Moet ook eerlijk zeggen dat mijn andere vorige hond, die dezelfde training kreeg,  niet los kon zonder stroomband. Een kaukasische herder is dus toch heel anders dan een border collie  :P
hannabelgje
5-sterren
Berichten: 11355
Lid geworden op: Zo 16 Aug 2009, 12:00
Locatie: Bocholt

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor hannabelgje » Vr 17 Apr 2015, 20:22

Nope hier ook niet. Zoë kan los op plaatsen zonder mensen, vee, fietsers, ruiters en auto's. Honden is geen probleem maar daar lopen meestal ook mensen bij.
Er zijn enkele plaatsen waar ze wel los kan en daar gaan we enkele keren per week naar toe. Ze is over het algemeen veel relaxter aan de riem. Behalve op haar losloop plekje wat ze op haar duimpje kent.
Om echt haar energie kwijt te raken rent ze in de tuin achter haar grote bal aan. Dat vindt ze helemaal geweldig.
inge58
5-sterren
Berichten: 742
Lid geworden op: Vr 14 Jan 2011, 15:14
Locatie: In de buurt van Tilburg

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor inge58 » Vr 17 Apr 2015, 20:34

Ja alle twee,altijd en vrijwel overal.
In de woonwijk lijn ik ze meestal aan omdat ik het verkeer eng vind,maar vriendlief neemt ze gewoon los mee over straat en dan luisteren ze 100%.
Aandachts punten zijn er eigenlijk niet,behalve als er een grote hond aan komt stormen die ik niet ken.
Maar ik doe daar nerveuzer over dan de hondjes zelf!
Irish
5-sterren
Berichten: 2067
Lid geworden op: Do 30 Aug 2007, 22:09
Locatie: Hoofddorp
Contact:

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Irish » Vr 17 Apr 2015, 20:38

Manon schreef:Wifi heeft het laatste jaar nog niet aan de lijn gezeten denk ik (dr naam is dus echt toepasselijk). Toen ze puppy was  heeft ze wel aan de lijn gezeten om te oefenen dat ze niet aan de lijn mocht trekken, dit doet ze perfect, maar ja, uiteindelijk loopt ze overal los, in het openbaar vervoer, op utrecht centraal, voor de winkel wachten alles  :) Veel training? Ja, uiteraard, maar vanaf 6-7 maanden ging t eigenlijk al heel voorspoedig (alleen opletten met andere honden passeren en dat snapt ze nu ook prima nu ze alweer 2 jaar is  :)

Moet ook eerlijk zeggen dat mijn andere vorige hond, die dezelfde training kreeg,  niet los kon zonder stroomband. Een kaukasische herder is dus toch heel anders dan een border collie  :P


Laat jij je hond ook daar loslopen???  ??? ??? ??? ???

Overigens kunnen mijn honden ook los, daar waar het wettelijk toegestaan is!
Mijn grootste frustratie is denk ik zo ongeveer loslopende honden daar waar het niet mag.
Kaat heeft extreem jaaggedrag gehad maar dat is met veel training in goede banen te leiden.
Ivan als herplaatser moest in het begin leren slapende eendjes niet wakker te maken  :biggrin2:
Laatst gewijzigd door Irish op Vr 17 Apr 2015, 20:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Inouchka
5-sterren
Berichten: 646
Lid geworden op: Di 09 Sep 2014, 09:29
Locatie: Hardenberg

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Inouchka » Vr 17 Apr 2015, 20:45

In woonwijken gaat kira niet los, bij bos en uitlaat stroken wel. Kira loopt gelukkig nooit ver weg en reageert altijd meteen op haar fluit signaal. Wanneer ze van me weg loopt, kijkt ze altijd achterom van, "waar blijf je".. Ze wacht dan netjes tot ik er ben of rent als een gek naar mij toe met honden gaat meestal wel goed, beter los dan aan de lijn (voelt zich onzeker aan de lijn, waardoor ze zich groter uit). Ik heb ook niet met haar getraind, wel elke keer uitbundig beloont als ze uit zichzelf naar mij toe kwam lopen :). Wild reageert ze niet op, katten komen we gelukkig niet tegen in het bos en in de woonwijken reageert ze ook niet. Fietser, lopers ook geen probleem, wanneer ze er wel dreigt achterna te gaan, loop ik al de andere kant op en gelukkig vindt ze mij dan veel leuker :D ze heeft wel 1x over een hek achter schapen gegaan, dit was ff schrikken en totaal onverwacht, maar na 2x roepen/fluiten kwam ze vrolijk naar me toe, en dat was.. Oef... Het enige nadeel bij Kira zijn beekjes, plassen en veel water :D als ze het in haar bol krijgt, gaat ze er op eigen houtje in, terwijl ik "nee" zeg.. 1x gehad dat ze erin sprong maar zich verkeek op de diepte en er niet meer uit kon.. Toen ik haar eruit hielp keek ze me echt zo aan van.. Oef.. Oke sorry volgende x luister ik wel even ...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Gebruikersavatar
Manon
3-sterren
Berichten: 234
Lid geworden op: Zo 03 Okt 2010, 19:36

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Manon » Vr 17 Apr 2015, 21:25

Irish schreef:Laat jij je hond ook daar loslopen???  ??? ??? ??? ???

Overigens kunnen mijn honden ook los, daar waar het wettelijk toegestaan is!
Mijn grootste frustratie is denk ik zo ongeveer loslopende honden daar waar het niet mag.
Kaat heeft extreem jaaggedrag gehad maar dat is met veel training in goede banen te leiden.
Ivan als herplaatser moest in het begin leren slapende eendjes niet wakker te maken  :biggrin2:

Jep,  uiteraard volgt ze dan wel constant (en zal niemand merken dat ze niet aan de lijn zit laat staan er last van hebben).  Ik heb overigens ook nog nooit commentaar gehad van politie of boa's...
Lil

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Lil » Vr 17 Apr 2015, 21:41

Ja, Boris is uitermate betrouwbaar.  Jaagt niet, altijd sociaal, gaat naar niets of niemand toe zonder toestemming.  Helaas bijna doof en blind nu zodat ik locatie beter moet uitzoeken. Als pup/puber ging hij op alles en iedereen af over grote afstanden. Echt zo'n onbehouwen labrador. Een jaar lang getraind en vanaf ongeveer 12 maanden best luisterende hond ooit. Op wedstrijden in verschillende disciplines, thuis of waar ter wereld dan ook.  Wereldhond!!!

Cay kon ook heel goed los.  Zij kon mij irritant stalken/extreem kleven. Jaagde niet.  Moest van niets of niemand wat weten.  Dat was lastig, maar ook gemakkelijk.  Zij ging nergens op af.  Training niet noemens waardig.

Jones, pfffff die heeft een handleiding.  Ja, hij loopt dagelijks los. Moet daar wel echt omstandigheden voor uitzoeken. Heel veel training,  continu opletten op wild,  fietsers,  ruiters, honden en of er geen wild loopt.  Complicerende factor is zijn formaat.  Paar galop sprongen en hij is 100m verder op en dat vergt nogal wat van de gehoorzaamheid (straining). Maar goed wij zorgen dat hij dagelijks los kan en in 2 jaar tijd zelden oeps moment. 1 keer rende hij (in losloop) naar andere honden. Hij heeft in totaal 6 keer stukje achter nijn gerend. Dat staakt hij snel,  maar ik baal want dat is al veel meer dan zijn twee voorgangers tezamen ooit gedaan hebben.
Gebruikersavatar
Thessa en Shanti
5-sterren
Berichten: 2028
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012, 17:09
Locatie: Omgeving Zwolle

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Thessa en Shanti » Vr 17 Apr 2015, 21:59

Ja Shanti en Boeke lopen regelmatig los. In de "stad" hebben we parkjes die tussen de stadsmuur en gracht lopen waardoor ze redelij afgesloten zijn en je andere honden ook vaak aan ziet komen. Shanti luistert niet altijd even goed als er andere honden zijn, Boeke doet dat nu eigelijk al beter hij vindt andere honden wel leuk maar niet heel belangrijk. In de uiterwaarden en het bos lopen ze ook bijna altijd los.

We roepen ze tijdens het wandelen vaak om dan een spelletje te spelen, gewoon belonen, soms wat oefeningen te doen of wat brokjes op de grond te strooien. Als ze net aan het snuffelen zijn moeten dat vaak even af maken maar voor de rest komen ze allebei goed als we roepen.

Shanti jaagt wel maar vaak zie ik het wild of de kat eerder en als ik het idee heb dat ze een spoot ruikt gaan we een spelletje spelen en gaat ze daarna aan de lijn. Gelukkig is Shanti niet zo snel dus de paar keer dat ze wel ergens achter aan gaat is ze al snel klaar en komt daarna trots aangerend.  ::)
Tot nu toe jaagt Boeke nog niet, hopelijk blijft het zo maar aangezien hij een jachthond zou moeten zijn verwacht ik daar niet te veel van.
Met andere (sociale niet keffende) honden gaan ze allebei prima, al is Shanti nu soms wel wat beschermend naar Boeke dus we lijnen ze allebei aan voor de zekerheid.
fransbulletje
5-sterren
Berichten: 2156
Lid geworden op: Vr 07 Jan 2011, 18:22

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor fransbulletje » Vr 17 Apr 2015, 22:26

Charles, Luc, Pierre, Jules en Hugo lopen nooit los en hebben nooit los gelopen.
Voor allemaal geldt dat als ze iets zien wat leuker/belangrijker is dan ik, ik kan roepen wat ik wil maar doen hun oren het niet meer.
Ze houden niet van katten en die lopen hier veel dus dat gaat niet goed komen dan.
Ze lopen altijd aan flexilijnen van 8 meter en dat bevalt mij prima.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Kan jij je hond los laten lopen ?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten