BPWR: Wok en koekenpan..

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Barfplaats
Gesponsord bericht

BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Els&Flow
5-sterren
Berichten: 2768
Lid geworden op: Za 04 Jul 2009, 12:26
Locatie: Den Haag

BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Els&Flow » Di 03 Mar 2015, 18:21

Mijn wok en koekenpannen zijn aan vervanging toe. Ik hoorde vanmorgen van een vriendin dat zij pannen heeft met een witte binnenkant omdat dat gezonder zou zijn dan een anti-aanbaklaag. Wie kan me daar wat meer over vertellen en wie heeft er ervaring met zo'n pan? Ik kook op gas.

En welke wok gebruiken jullie graag? Gietijzer, gewoon, met deksel, zonder deksel? Ik zie door de bomen het bos niet meer op pannengebied.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 12974
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor koekje » Di 03 Mar 2015, 18:23

Van die keramische pannen kan ik je niet mee helpen.
Ik neem aan dat je op gas kookt. In dat geval zeg ik voor wok een plaatstalen Chinese met ronde bodem. Even goed inbakken (filmpjes op yt te vinden) en je hebt een geweldige wok voor de rest van je leven.
Vind je dat allemaal te ingewikkeld, dan een Ken Hom.
Gebruikersavatar
Ronald
5-sterren
Berichten: 2269
Lid geworden op: Vr 19 Dec 2008, 21:23
Locatie: Leeuwarden

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Ronald » Di 03 Mar 2015, 18:24

Ik heb als wok eentje van de Ikea. Nog nooit zo'n goede gehad.
Afbeelding

Als koekepan heb ik een pan van de Appie, een witte.
Afbeelding
Gebruikersavatar
- pien -
5-sterren
Berichten: 2970
Lid geworden op: Wo 21 Dec 2005, 15:11
Locatie: tussen Leiden en Haarlem

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor - pien - » Di 03 Mar 2015, 18:53

Qua koekenpan : een gietijzeren  :D Goed inbakken en alleen met heet water afwassen, af en toe opnieuw invetten maar hoe langer je 'm hebt hoe beter de 'anti-aanbaklaag' wordt. En je kunt er een leven mee doen (bij goed gebruik). Meneer -pien- heeft er 2 van zijn huis meegenomen en we gebruiken alleen nog maar deze.

Qua wok heb ik een anti-aanbakwok van de Appie, van het merk Berndes, waar ik erg tevreden over ben. Wel kreeg ik ooit van iemand die er verstand van had de tip om pannen met zo'n laag alleen met de hand af te wassen, dan gaat 'ie langer mee. Dus dat doe ik ook met deze wok.
Voor als we buiten koken (op houtskool) hebben we een plaatstalen Chinese wok, die kun je echt gloeiend heet stoken.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 6778
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor pearlsofpassion » Di 03 Mar 2015, 19:11

Hier goede ervaringen met die ceramische pannen.
Je hebt er van verschillende maten, maar de echte Ceramicore, met inderdaad witte binnenzijde, is toch de beste.  Ze bakken echt niet aan (of je moet al heel gekke dingen gaan doen), en je kan ze niet zo stuk krabben als bij een tefal.  Schoonmaken is ook een eitje...
We hebben onlangs nog in promotie een aantal pannen bij gekocht, omdat ze we zo goed vinden.

Wij hebben ook een ceramische wokpan, maar als ik op gas zou koken, zou ik ook voor gietijzer gaan.  Zeker als je een groot wokvuur hebt met verschillende ringen.  Ideaal.
Gebruikersavatar
Ruisje
5-sterren
Berichten: 3068
Lid geworden op: Ma 05 Mar 2012, 02:43
Locatie: Maasgouw - Midden Limburg

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Ruisje » Di 03 Mar 2015, 19:18

pearlsofpassion schreef:Hier goede ervaringen met die ceramische pannen.
Je hebt er van verschillende maten, maar de echte Ceramicore, met inderdaad witte binnenzijde, is toch de beste.  Ze bakken echt niet aan (of je moet al heel gekke dingen gaan doen), en je kan ze niet zo stuk krabben als bij een tefal.  Schoonmaken is ook een eitje...
We hebben onlangs nog in promotie een aantal pannen bij gekocht, omdat ze we zo goed vinden.

Wij hebben ook een ceramische wokpan, maar als ik op gas zou koken, zou ik ook voor gietijzer gaan.  Zeker als je een groot wokvuur hebt met verschillende ringen.  Ideaal.

En blijft die pan wit van binnen? Want ik heb al heel wat keramische koekenpannen gezien die niet schoon te krijgen waren en de witte werden nooit meer wit.
Gebruikersavatar
judith1967
5-sterren
Berichten: 3409
Lid geworden op: Di 15 Nov 2005, 21:08
Locatie: waar het altijd kerstmis is

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor judith1967 » Di 03 Mar 2015, 19:31

Als je de pan te heet laat worden gaat het inbakken,heb ik nml ook gehad.
Je krijgt het er niet meer af.
Wat wel fijn is aan dat keramisch,je kan ze gewoon met brillo schoonmaken,dat moet je niet doen bij een pan met een antiaanbaklaag,want die schraap je er dan zo vanaf. ;D

Ik heb nu de  gehele koekenpannenserie van Tefal(de talentserie)Ideaal .Voor mij geen keramische pannen meer.
Gebruikersavatar
Sher
5-sterren
Berichten: 1384
Lid geworden op: Vr 24 Aug 2007, 13:15

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Sher » Di 03 Mar 2015, 19:56

Ik heb een gietijzeren wok, die staat boven op de kast stof te vergaren. Het kreng is loodzwaar.  :-\
Roef & Hidde
5-sterren
Berichten: 1593
Lid geworden op: Zo 26 Okt 2008, 16:38

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Roef & Hidde » Di 03 Mar 2015, 20:05

ik heb de wok van BK en dan uit de balance + serie,echt een super pan!keramisch(grijs en niet wit)
en de koekepan een tefal keramisch,wel wit althans hij was wit  >:(  hopeloze rotpan!! hij was iets goedkoper dan de BK,maar als hij het echt begeeft ruil ik hem in voor een BK!
Gebruikersavatar
Els&Flow
5-sterren
Berichten: 2768
Lid geworden op: Za 04 Jul 2009, 12:26
Locatie: Den Haag

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Els&Flow » Di 03 Mar 2015, 20:09

Gietijzeren pannen zijn inderdaad loeizwaar.  :-X

Zo'n keramische pan, ik lees inderdaad op internet niet al te beste recensies, dat ze snel onherstelbaar vuil worden en sommigen ook problemen hebben met aanbakken. Het gaat dan wel om voordelige varianten, daar zal ongetwijfeld verschil in zitten.
Straks even googlen op de tip van PoP en anders word het toch een chinese Koekje-wok. :D

Voor koekenpannen ben ik er nog helemaal niet uit.
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4386
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Doranto » Di 03 Mar 2015, 20:09

Voor mij nooit meer teflon pannen. Op den duur laat het toch los en dat komt dan in je eten  :P
Ik heb nu een platte koekepan en een hoge (wokpan) van BK met ceramische binnenkant (grijs/blauw) die bevallen tot nu toe goed. Ik was ze alleen af met heet water of neem ze af met een stuk keukenrol.
Ook hebben we een gietijzeren wok. Die is ook fijn.
*Marieke*
3-sterren
Berichten: 238
Lid geworden op: Vr 16 Dec 2011, 12:58
Locatie: Lekkerkerk
Contact:

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor *Marieke* » Di 03 Mar 2015, 20:27

Wij hebben meerdere pannen van het merk Greenpan en dan de Siena collectie! Dit zijn keramische pannen.

We Zijn er onwijs tevreden over! Sinds we deze hebben doen we ze alleen niet in de vaatwasser... Afwassen is ook stik simpel.. Met wat warm water alleen spoelt alle viezigheid er gewoon af.. Niets boenen ofzo!

Ze zijn prijzig, maar hier geen andere koekenpannen meer! Qua wok.. Als ik op gas zou koken zou ik een zware gietijzeren wok kopen.. Zonder antiaanbak oid!
Gebruikersavatar
nova
5-sterren
Berichten: 4540
Lid geworden op: Zo 20 Mar 2005, 01:16
Locatie: Urmond, Limburg

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor nova » Di 03 Mar 2015, 20:55

Ruisje schreef:En blijft die pan wit van binnen? Want ik heb al heel wat keramische koekenpannen gezien die niet schoon te krijgen waren en de witte werden nooit meer wit.


+ 1.
Ik heb er al 3 weggegooid  en daar blijft het bij want ik wil er gewoon geen meer. daarbij vind ik dat de beloftes van zonder ver bakken of braden, ook onvoldoende waar gemaakt worden.  :-\
BusKay

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor BusKay » Di 03 Mar 2015, 21:03

Hier ook een grote gietijzeren wok... bevalt al jaren prima..

Keramisch hier twee stuks waarmee de ervaring niet geweldig is.. idd na wat gebruiken gewoon aanbakken.
Ga nu rustig terug op de oude Tefal antiaanbaklaag.

Ik heb in mijn jaren als kookoloog wel met gietijzeren koekenpannen gewerkt. Als ze goed ingebakken zijn, zijn het fijne pannen maar het wil niet zeggen dat gietijzer niet aanbakt.

Inderdaad alleen met water schoonmaken en dit geld voor iedere pan of dit nu keramiek of Tefal of gietijzer is..
Gebruikersavatar
-Annemarie-
5-sterren
Berichten: 4989
Lid geworden op: Di 31 Okt 2006, 15:44
Locatie: Drenthe

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor -Annemarie- » Di 03 Mar 2015, 21:07

Els&Flow schreef:Mijn wok en koekenpannen zijn aan vervanging toe. Ik hoorde vanmorgen van een vriendin dat zij pannen heeft met een witte binnenkant omdat dat gezonder zou zijn dan een anti-aanbaklaag. Wie kan me daar wat meer over vertellen en wie heeft er ervaring met zo'n pan? Ik kook op gas.

En welke wok gebruiken jullie graag? Gietijzer, gewoon, met deksel, zonder deksel? Ik zie door de bomen het bos niet meer op pannengebied.


Anti-aanbak als in Teflon: nooit te heet stoken! Geen scherpe spatels gebruiken. Beschadigde anti aanbakpannen meteen wegdoen.

Wij hebben een Aga, dus eigenlijk niet te vergelijken.
Ik merk dat ik alleen maar goed kook met pannen waarvan de bodem helemaal vlak is en niet vervormt. Niet vlak = geen goed contact = niet goed warm worden. Ik kan me voorstellen dat het met elektrisch of inductie ongeveer hetzelfde werkt.
Daar heb je met een gaspit minder last van. Dan zou je dus heel goed een keramische pan (witte binnenkant) kunnen gebruiken.

Ik gebruik veel gietijzer, ook omdat dat zó de oven in kan en de warmte goed geleidelijk verdeeld.
Vanwege het gewicht is gietijzer niet voor iedereen handig.


V.w.b. wokken: eigenlijk kun je op je gasfornuis (of Aga/elektrisch/keramisch) niet goed wokken want dat wordt niet heet genoeg. Tenzij je de pan en olie heel heet stookt, en de portie zo klein houdt dat het water meteen verdampt als je roerbakt. Aders wordt het gewoon koken in een wokpan.
Sowieso een wokpan en gietijzeren pan nooit afwassen met afwasmiddel. Alleen als de pan nog heet is, met heet water dan blijft de natuurlijke anti-aanbaklaag bestaan.


Ter lering ende vermaak een leuke van 'de wilde keuken' over koekepannen / wokken: http://programma.ntr.nl/10021/de-wilde- ... /KOEKENPAN
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: BPWR: Wok en koekenpan..

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: HildeR, Laika, semades en 4 gasten