Mijn baasgerichte hondje..

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Barfplaats
Gesponsord bericht

Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Fenixjuh
5-sterren
Berichten: 4609
Lid geworden op: Ma 06 Aug 2012, 11:04
Locatie: Zevenaar
Contact:

Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Fenixjuh » Ma 02 Mar 2015, 15:39

.. Houdt van mij, en ik van hem. Hij houdt van mensen en katten en kinderen en aandacht en bushokjes en grasveldjes en balletjes... Maar hij houdt niet van honden. Dat is alles. En dat mag hij  8)

Jacy is ons eerste hondje, wij dachten allebei flink ervaring te hebben met honden (bij ouders) maar voor ons allebei is Jacy onze eerste. Ik wilde geen border, bang dat ik het niet aankon, VL wilde wel, dus toch maar een pupje.. En wat was hij liewf!! En wat was hij slim!! En wat was hij schattig!!

Afbeelding
Jacy's socialisatie was 1 groot feest! De kermis, de markt, terrastraining (Met weggaan van beide baasjes), puppy- en jongehondencursus, wat later bladblazers. Hij deed alles in 1 woord, geweldig!
Puppy-Jacy was dol op zijn bench en ging graaaaaaaaag mee op visite! Alles was leuk-leuk, niets was te veel of te spannend voor hem...... Niets? Achteraf gezien wel..
Onderstaand filmpje is bij vrienden gemaakt, ik ben dat kreng dat geleerd heeft dat puppies MOETEN socialiseren met andere honden en Jacy terugstuurt..  :-X :-[ :'( 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LFFzUblI5uY&feature=youtu.be[/youtube]
Geen excuus, enkel dat ik serieus dacht dat ik op dat moment met de kennis die ik toen had de beste keuze maakte..  :'(

Okeej, Jacy vond hondjes niet leuk, sommigen wel, maar niet alle. De hond van mijn ouders vond hij niks (ik eigenlijk ook niet, maargoed). Daar was Jacy al vanaf een halfjaar / 8 maanden niet meer welkom.
Rond de 8/9 maanden gingen we bij vrienden op bezoek (toevallig dezelfde als op het filmpje) en de hond van de buurman stond buiten, een grote (kwijlbak / stinkbrokkenhond) maar verder lieve doberman. En ze gingen vechten  :o
Dat zagen we echt niet aankomen, VL, vriend en buurman honden uit elkaar getrokken, ervan uitgegaan dat het kwam omdat we op de galerij stonden. Even laten afkoelen en buurman vraagt ineens 'ben je zwanger?' Hun hond werd namelijk agressief toen buurvrouw zwanger was  ;)

Buiten op het grasveld even wat dingen uitgeprobeerd en wij tot de conclusie gekomen dat Appie (de doberman) te dicht bij mij kwam en Jacy mij als vriendinnetje/bezit zag..
Wat er daarna gebeurde weet ik niet meer, maar ik kan me talloze momenten herinneren waarin Jacy aangevallen werd. We zagen wel het één en ander, maar konden niet alles voorkomen.. We waren echt te onwetend en kregen helaas weinig hulp vanuit de hondenschool...
Afbeelding
Als we samen liepen hadden we een strategie dat ik voor Jacy ging en VL de andere hond blokte.. Dat leidde vaak tot discussies want wij moesten maar oprotten als we niet wilde dat onze hond met andere honden contact maakte.. We hebben echt veel geprobeerd. Wat hielp was Jacy een bal voor zijn neus houden of de hele wandeling met speeltjes bezig zijn, dan ging het goed.. Dit hebben we lang volgehouden, maar op een gegeven moment was het over.
Jacy was anderhalf, en het was nu gewoon tijd dat hij naar ons leerde luisteren, zonder bal/speeltje. Dit was ook zo'n beetje het moment dat we stopten met de hondenschool, Jacy vond het niet leuk meer.. Het laatste examen is iets dat ik niet snel vergeet.. Helaas hebben we nooit een 'gezellig' groepje gehad op de hondenschool. Kan de school niets aan doen, maar so be it. Bij de laatste cursus zat Jacy met 2 andere Border Collies, waarvan 1 de eigenaar van de hondenschool was. Zij had voor na het examen koffie en wat lekkers geregeld en iedereen was geslaagd, heppie-de-peppie, gezellig btj praten, wie ging wat doen, één agility, wij wisten het nog niet goed enzow... Roept er ineens, vanaf de andere kant van het veld iemand 'he, stop, kom hier' en vliegt er een Cattle dog recht op Jacy af, en Jacy schreeuwt het uit.  :'(  Jacy zat aan de lijn en 2 á 3 trainers krijgen de hond niet te pakken. Ze roepen naar mij 'laat die riem los', wat ik natuurlijk opvolg, gevolg: Groter gevecht want Jacy vecht terug.
Helaas hadden deze trainers (HONDENTRAINERS VERDORIE!!!!!) geen ervaring om 2 vechtende honden te pakken te krijgen, geen advies over 'wat nu?', helemaal niets.. Erg jammer want er zitten leuke mensen op die school, alleen wat meer ervaring/advies was op dat moment (en op al die andere momenten dat ik er om vroeg) heeeeel gewenst geweest.

Met 1 jaar en 8 maanden (Ofzoiets) zijn we met Jacy bij de schapen gestart. Mensen die weten wat Border collies zijn, toch? Jacy kwam met ons de eerste keer het veld op met een zeer dominante air, staart hoog, trekkend. Hij werd meteen als 'macho' bestempeld en mocht zijn gang gaan tegen de baas daar (een 10 jaar oude knuffelreu). Ze hebben 30 seconden of meer tegenover elkaar gestaan (wat op zo'n moment lang is) en staan staren en grommen. Uiteindelijk greep er toch een trainer in, omdat hij het gek vond dat Jacy niet aftaaide...
Afbeelding
We zijn op advies van deze mensen strenger geworden, het hielp wel, maar stiekem had ik toch een bal in mijn zak omdat ik het fijn vind om controle te houden.
Er waren wel wat aanvaringen (ik ben echt ergens de tel kwijt geraakt) maar we wisten niet beter en dachten echt dat het wel meeviel..
Tot maart 2014, bijna 2 jaar. Ik liep met een vriend en Jacy, er liep iemand met een deense dog en Jacy, echt Jacy viel aan. De vriend waar ik mee was durfde (vrijwilliger dierenambulance) de deense dog te pakken en ik had Jacy. Ik heb gejankt, ontroostbaar..... De volgende dag heb ik jankend de gedragstherapeut gebeld en ze kwam dezelfde week nog langs..

Ze belde aan, ik deed open en ze liep net weg.. Ze dacht bij het verkeerde huis te zijn, want hier waren toch geen honden? Ze had er geen gehoord... Die zat netjes op de mat bij de achterdeur (ons huis is niet zo groot  ;) ) op zijn snoepje te wachten. Want bel=op de mat gaan zitten=snoepje krijgen  :)
Ze vond hem een geweldig beestje, we zijn gaan wandelen en ze liet me dingen zien... Zo liet ze een reactie van Jacy zien op een hond van wel 40 meter afstand  :o  Ik schrok me kapot, ik kreeg medelijden met mijn arme schat, ik wist het niet, ik wist echt niet dat hij ZO bang was voor honden.. Echt niet.. En daar heb ik nog spijt van..

We gingen een speciale les bij haar volgen, verschrikkelijk vond ik het.. Het was saai en we deden (bijna) nooit iets nieuws.. Maar het hielp.. Jacy vond de honden op de training bij haar niet meer eng (ze kwamen toch noooit in contact met elkaar). Het ging beter, we gingen 3 maanden lang om de week naar gedragstherapie of 'sociale wandeling' en het werd echt beter. Tot Jacy door een Turkse Herder werd aangevallen  :'(

Ik snapte echt niet wat ik fout deed, waarom? Ik wist het echt niet meer.. Contact opgenomen met gedragstherapeut en zij adviseerde rust, 3 dagen geen contact met ander honden en hormonen laten herstellen. We waren zo dichtbij, dit was echt een enorme slag in mijn gezicht en zelfvertrouwen.. Tot ik een tijdje later op dezelfde plek 2 vrouwen met labradors tegenkwam. Ik lijnde Jacy meteen aan 'hoeft niet hoor, ze doen niets' en ik zei dat mijn hond wel wat deed en hier recent nog was aangevallen 'toch niet die buitenlandse meneer met die enorm grote hond he?' eeeh, ja dus 'o verschrikkelijk.. Ja, beestje kan er niets aan doen maar het is echt een monster.. Als pup ging het wel, maar nou is hij 1 en slaat die meneer zijn hond en iedereen moet maar oprotten volgens hem'....

Ik kreeg weer vertrouwen in mijzelf, en in mijn hondje.. Tot na de zomer werkte ik met Jacy en in september bouwden we de gedragstherapie af naar 1x per maand. Bij de schapen zette de trainers voor mij (voor iedereen, maar het helpt mij het meest) paaltjes in de grond waar de honden aan vastgemaakt konden worden zodat niet iedereen bij de koffietafel met hond stond. Jacy heeft zijn 'eigen' paal, de verst wegge  ;)

In oktober stopten we met gedragstherapie, het ging nog niet helemaal goed, maar we hadden niet het idee nog veel te leren.. We stopten op vrijdag, op dinsdag werd Jacy weer aangevallen.. Deze hond rende dwars door een roedel andere honden heen om bij Jacy te komen.. Ik heb mijn armen om mijn hond geslagen en anderen hebben de labrador van hem afgetrokken.. Ik werd bij de eerste hulp (20 meter van het incident) weggestuurd en ging naar de huisarts.. Daar kwamen alle emoties eruit, de moeite, de training, de tijd, alles.. Zou ik mijn hond ooit nog happy los kunnen laten? Mijn hond, waarvan zelfs een gediplomeerd gedragstherapeut zei dat hij prachtig was opgevoed, zijn leven aan de lijn omdat wij hem niet kunnen beschermen tegen honden?  :'(

De mensen die bij het incident waren, bedoelen het allemaal lief, ze bleven aandringen om te helpen, maar ik had het liefst rust.. Rust voor mij en rust voor mijn mannetje, hij houdt niet van honden, hij houdt van mij.. En van zijn baasje, maar niet van honden..
En het werd beter..
Zomaar, ineens... Alleen als er heeeeel veel ruimte was, zoals op de Rozendaalse hei  :o
Afbeelding
Met het opzeggen met de gedragstherapie zijn Jacy en ik gestart met sport&spel, een speciale klas voor 'moeilijke' hondjes. Het is echt geweldig! De trainster is ook gedragstherapeut en adviseert ook tijdens training BAT.
Jacy weet precies hoe hij met honden om moet gaan, dat heeft hij netjes tijdens de sociale wandelingen geleerd.. Uitvoering is vaak nog wat lastig, want jongens doen nou eenmaal voor ze denken  ;)
En als je een trainingsveld vol honden hebt, dan wordt je boos-boos  >:(  Om vervolgens tot de conclusie te komen dat het allemaal teefjes zijn en je ze het liefst allemaal gedag wil gaan zeggen  ::) ;)

De laatste maanden schiet Jacy ineens vooruit.. Zoals vorige week, toen hij in de bosjes aan de andere kant van het grasveld ging liggen zodat meneer met hyperactief-klein-hondje-aan-de-flexlijn door konden lopen zonder dat het hondje bij hem kwam. Of van het weekend, toen hij met zijn vriendinnetje aan het spelen was en er een hond op 4 meter afstand van hem vol in de (wurg)ketting hing om hem aan te vallen...

Wij zijn nog steeds meesters in blokken.. Vorig weekend kwam er een leonberger op Jacy af, nog voor hond op hem afkwam zat hij al aan de lijn en stonden wij rond hem. Leonberger rende wat rondjes, werd door baasje gepakt en wij bleven even staan. Vlak daarna doken er 2 á 3 herders (met van die pinnenwurgkettingen) op de Leonberger met gillend viswijf derachter die ze weet ik veel wat aan zou doen als ze nu niet kwamen..

Kortom: Wij zijn blij met ons mannetje, hij is niet agressief, onvriendelijk, vals of dominant. Hij houdt gewoon van ons en daar past geen hond bij. En als je niet zorgt dat je afstand houdt, dan stoppen wij een bal in Jacy's bek en mag hij rustig tussen onze benen naar alle honden grommen die het lef hebben om te dichtbij te komen.. En als ze nog 1 stap dichterbij zetten, krijgen ze te maken met mijn schoenzool... :knuppel2:

Afbeelding
Ojah, ennuh... Geen hond meer bijpassen....  ::) ::)

Maar wel ooit een puppy  :secret:  ;)
Gebruikersavatar
me and my boys
5-sterren
Berichten: 12152
Lid geworden op: Ma 06 Nov 2006, 11:42
Contact:

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor me and my boys » Ma 02 Mar 2015, 16:00

:-* :-* :-* hij houd zielsveel van jou!
Gebruikersavatar
pluk
Moderator
Berichten: 3702
Lid geworden op: Za 23 Mar 2013, 15:01
Locatie: Nootdorp

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor pluk » Ma 02 Mar 2015, 16:07

Zit hier bijna te janken. Herken zoveel in je verhaal....
Cindy de Wolf
5-sterren
Berichten: 2916
Lid geworden op: Vr 09 Sep 2005, 21:39
Locatie: Den Haag

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Cindy de Wolf » Ma 02 Mar 2015, 16:59

pluk schreef:Zit hier bijna te janken. Herken zoveel in je verhaal....


+1
Gebruikersavatar
Hylos
5-sterren
Berichten: 928
Lid geworden op: Ma 20 Mei 2013, 12:15
Locatie: Leeuwarden

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Hylos » Ma 02 Mar 2015, 17:12

Herkenbaar verhaal. Maar wat hebben jullie al veel stappen ondernomen zeg, petje af! Het kan erg frustrerend zijn om een hond te hebben die andere hondjes niet zo leuk vind. Als je daar zelf vrede mee hebt is het helemaal prima. Het erge is alleen dat je omgeving er vaak totaal geen rekening mee houd.. en dan kun je trainen wat je wilt, je staat vaak weer terug bij af en dat is het frustrerende er aan vind ik  :'(
Hield iedereen zijn hond maar fijn aan de lijn op plekken waar dat hoorde. Dat kun je fijn trainen met je hond, leren dat hondjes niet eng zijn en dan is dat "klaar". Jammer dat het in de praktijk niet zo werkt.

Fijn dat Jacy een baasje heeft die hem accepteert zoals hij is. Ik herken je schuldgevoel ook maar je deed het met de beste bedoelingen. Zoals ik het nu lees, doe je er alles aan om het hem zo goed mogelijk te maken, dat is toch heel wat waard  :-*
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4896
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Doranto » Ma 02 Mar 2015, 17:35

En zo leer je steeds weer bij... :)
Ik heb al 40 jaar honden en ben ook nog lang niet uitgeleerd.
Fijn dat Jacy baasjes heeft die hem laten zijn hoe hij is. Ik hoop dat jullie nog heel lang van elkaar kunnen genieten!
Gebruikersavatar
Kaela
5-sterren
Berichten: 9841
Lid geworden op: Do 24 Mar 2011, 19:00
Contact:

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Kaela » Ma 02 Mar 2015, 18:02

Hylos schreef:Herkenbaar verhaal. Maar wat hebben jullie al veel stappen ondernomen zeg, petje af! Het kan erg frustrerend zijn om een hond te hebben die andere hondjes niet zo leuk vind. Als je daar zelf vrede mee hebt is het helemaal prima. Het erge is alleen dat je omgeving er vaak totaal geen rekening mee houd.. en dan kun je trainen wat je wilt, je staat vaak weer terug bij af en dat is het frustrerende er aan vind ik  :'(
Hield iedereen zijn hond maar fijn aan de lijn op plekken waar dat hoorde. Dat kun je fijn trainen met je hond, leren dat hondjes niet eng zijn en dan is dat "klaar". Jammer dat het in de praktijk niet zo werkt.

Fijn dat Jacy een baasje heeft die hem accepteert zoals hij is. Ik herken je schuldgevoel ook maar je deed het met de beste bedoelingen. Zoals ik het nu lees, doe je er alles aan om het hem zo goed mogelijk te maken, dat is toch heel wat waard  :-*


Ik kan alleen maar zeggen +1!

Met al je beste bedoelingen maak je nou eenmaal ook fouten. Maar aan jullie inzet en liefde heeft het nooit gelegen  :-*
Gebruikersavatar
Els&Flow
5-sterren
Berichten: 2797
Lid geworden op: Za 04 Jul 2009, 12:26
Locatie: Den Haag

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Els&Flow » Ma 02 Mar 2015, 18:36

pluk schreef:Zit hier bijna te janken. Herken zoveel in je verhaal....


+1. dit had het verhaal van onze Max kunnen zijn ..
Gebruikersavatar
Cizsel
5-sterren
Berichten: 541
Lid geworden op: Vr 19 Feb 2010, 16:58
Locatie: Groningen
Contact:

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Cizsel » Ma 02 Mar 2015, 19:57

Klinkt misschien gek, maar meid, ik ben bijna jaloers op je prachtige hondje (het is dat ik zelf al maatjes heb)!
Jacy's verhaal doet me heel erg denken aan mijn verhaal met Storm. De situaties iets anders, maar allebei 1e BC, denken te weten wat je doet, erachter komen dat je naïef bent en nog Zo veel te leren hebt. En dan erachter komen dat er toch angst agressie is, dat je hond perfect honden taal kent maar zich macho gedraagd. Erachter komen dat je hond meer geduld heeft met jou dan jij soms had met hem. Erachter komen dat jouw kanjer je alles geleerd heeft wat je weet en dat hij voor je door het vuur gaat, alles doet wat je vraagt en alles lijkt te begrijpen aan jou.

Ik heb na eerst een chem. Castratie geprobeerd te hebben, Storm na heel heel lang twijfelen laten castreren. Alle gedragsproblemen zijn verdwenen en hij is de makkelijkste hond ever nu.
Behalve zijn castratie vacht heb ik geen spijt. Maar toch vraag ik me heel vaak af of ik niet beter het op jouw manier had kunnen doen.

Heel veel respect! Je hebt een Toppertje!
Laatst gewijzigd door Cizsel op Ma 02 Mar 2015, 20:13, 1 keer totaal gewijzigd.
judith1967
5-sterren
Berichten: 3524
Lid geworden op: Di 15 Nov 2005, 21:08
Locatie: waar het altijd kerstmis is

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor judith1967 » Ma 02 Mar 2015, 20:15

Tja herkenbaar
Dorian was mijn eerste  pup,dus als ze dan om je heen zeggen,je moet hem goed socaliseren met andere honden ,dus ik werd meegenomen op hondenwandelingen,nou daar heb ik echt enorm veel spijt van,Dorian is nog nooit zoveel aangevallen als op die wandelingen,ook thuis moest ik veel met andere honden omgaan,nou de ene na de andere viel hem aan.Ik moest mij niet druk maken,want de honden zochten het zelf wel uit
Resultaat,zonder honden om hem heen voelt hij zich lekker vrij en vrolijk,zodra er een andere hond(of honden ) in het zicht zijn verandert zijn houding.
Aan de lijn fixeert hij heel erg naar andere honden en los met andere honden gaat ook niet,het fixeren heb ik er zo goed als uit gekregen,gewoon door mijn eigen verstand te gebruiken en niet meer naar anderen te luisteren.En los lopen doen we gewoon ergens waar geen honden lopen.

Dus hier heb ik echt een hele grote les uit geleerd,niet naar anderen luisteren gewoon mijn eigen plan trekken
Laatst gewijzigd door judith1967 op Ma 02 Mar 2015, 20:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Kim_S
5-sterren
Berichten: 10503
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2011, 21:39

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Kim_S » Ma 02 Mar 2015, 20:20

Klinkt als het verhaal van Hooli. Goed bezig  :-*
Gebruikersavatar
Fenixjuh
5-sterren
Berichten: 4609
Lid geworden op: Ma 06 Aug 2012, 11:04
Locatie: Zevenaar
Contact:

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Fenixjuh » Ma 02 Mar 2015, 20:33

Thanks voor jullie reacties  :-*
Het is gewoon heerlijk om echt 100% vertrouwen van Jacy te voelen.. Hij laat het echt aan mij merken, hij komt wanneer ik hem roep en zoekt echt steun bij mij/ons. We wandelen wel eens met groepjes honden via doggydating, het is echt een wereldhond! :smitten:

Met carnaval bedacht ik me al wat voor geweldige hond wij hebben, iedereen staarde ons na toen we naar de optocht gingen kijken, kijk die arme hond met sjaal meegesleurd worden door zijn baasjes  :'(  Jacy heeft echter genoten van de optocht, 2-jarig kindje van vriendin deed hem niets, maar de kinderen die met hem wilden spelen vond hij lief, hij vond de wagens (met muziek en alles) geweldig en bij gaten ging hij even op de weg staan kijken waar de volgende bleef  ;D ;)

Het is echt een wereldhondje, hij loopt bijna altijd los, gaat alleen met oversteken of drukte of bij 'spannende' honden aan de lijn. Jacy blijft zich natuurlijk ontwikkelen, maar als ik naar de afgelopen 2 weken kijk, heb ik aan het eind van de maand gewoon een stabiele 3-jarige reu. Hij spreekt perfect hondentaal en accepteert vervelende jonge honden, accepteert kleine keffertjes, kan alleen niet met fixerende honden omgaan  ::)
Het enige is, hij MOET even afgelegd worden zodat hij zelf kan bedenken dat er andere manieren zijn dan een frontale confrontatie, dan zijn alle hondjes leuk  ;)

Het is echt een heerlijk jaar geweest, met veel diepe downs, maar het is nu gewoon geweldig om te ervaren dat Jacy ons zo vertrouwd dat hij zich bij ons komt melden als het eng is.. :smitten:
wijkje
5-sterren
Berichten: 583
Lid geworden op: Ma 02 Mar 2009, 23:01

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor wijkje » Ma 02 Mar 2015, 21:26

Als ik filmpje zie van Jacy als pup..herkenbaar..Jeppe was ook zo..Heb het enorm lastig gevonden om daar goed mee leren om te gaan. Maar nu langzamerhand ook een soort acceptatie dat Jeppe zo is zoals ze is..En dat voelt Jeppe ook aan mij....Vreemde honden blijven spannend. En ze zoekt me op als ze iets spannend vindt..Ook speelt ze tegenwoordig met o.a. een andere hond...Iets wat ik verwacht had dat ze niet meer zou doen. Haar nestzusje woont nu vrij dicht bij..Die heeft enorm veel sociale vaardigheden maar respecteert haar grenzen..Heel mooi om te zien dat haar zusje haar weer vertrouwen heeft gegeven..Dat heeft ruim anderhalf jaar geduurd.
smulpaap
5-sterren
Berichten: 8223
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2010, 13:14

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor smulpaap » Ma 02 Mar 2015, 22:59

Jouw inzet en jouw liefde spatten in dit verhaal  :-*
Geweldig dat Jacy baasjes heeft die hem laten zijn zoals hij is
Gebruikersavatar
dinky89
5-sterren
Berichten: 5438
Lid geworden op: Di 20 Nov 2012, 10:54

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor dinky89 » Di 03 Mar 2015, 09:52

Wat fijn om te lezen dat het nu toch steeds beter gaat  :)
Vind Jacy namelijk nog altijd een prachthond!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Mijn baasgerichte hondje..

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: enya13 en 7 gasten