Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht
momonique
1-ster
Berichten: 38
Lid geworden op: Vr 04 Jul 2008, 19:53

Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Berichtdoor momonique » Do 29 Jan 2015, 14:20

Afgelopen maandag de urine van mijn bijna 11 jaar oude (KVV gevoerde) boxer weggebracht voor onderzoek omdat hij sinds een paar weken een behoorlijke donkere plas heeft, in de loop van de dag wordt het naar mijn idee wel lichter. De DA adviseerde aan de hand van de uitkomst een bloedonderzoek te laten doen, dat deden we op dinsdag  ;)

Onderstaand de uitslag, in de tussentijd heb ik me proberen in te lezen en heb index.php/topic,34598.0.html  gelezen.
Alleen vraag ik me af of deze percentages ook in het geval van mijn hond op gaan, ik lees nl over het fosfor gehalte en daarbij raak ik dan een beetje van de leg want zoals mij uitgelegd is door de DA is dit in het geval van mijn hond goed. Afwijkend is de creatinine (en glucose net binnen de norm).
Overigens staat er voor volgende week vrijdag een buikecho gepland om een beeld te krijgen van de nieren, prostaat is gevoeld en voelde goed, geen koorts, goede ontlasting, meer drinken, niet braken, hij is alert en maakt geen zieke indruk, gewicht is normaal ( niet afgevallen)

Overigens krijgt hij wel met regelmaat, kip/konijnkarkas, lamsboutje, penslap, zalmkop. Hij is wel wat gewend dus en ik zal met liefde zijn Barf maaltijden gaan samenstellen.
Vanwege pijnklachten wat zich uit in manken ( links voor, spondylose 2/3 halswervel) krijgt hij dagelijks Metacam, heel lang 20ml en sinds van de week 15 ml, ruim onder de toegestane hoeveelheid voor zijn gewicht.

Is het wijs om ongeacht de uitslag van de echo al Solidago en een goede visolie te gaan geven?

De DA stelde natuurlijk voor om zijn voeding aan te gaan passen, alleen ben ik bang dat zij een andere aanpassing in haar hoofd heeft dan ik  ;)

Kortom een hoop vragen  :-[

Hond Dos, Boxer, reu gecastreerd
Geboren op 13-05-2004 (10 jaar en 8 maanden)
32.8 kg
12:39 SpotchemEZ_SP4430
albumine 24.0 g/l ---|-x--------|--- 22 - 35 g/l
anorganisch fosfaat 1.02 mmol/l ---|---x------|--- 0.6 - 1.8 mmol/l
12:13 SpotchemEZ_SP4430
ureum 6.0 mmol/l ---|-----x----|--- 2.3 - 9.1 mmol/l
glucose 4.4 mmol/l ---x----------|--- 4.4 - 5.9 mmol/l
alkalisch fosfatase < 50.0 U/l ---|---x------|--- < 130 U/l
totaal eiwit 56.0 g/l ---|----x-----|--- 47 - 69 g/l
GPT/ALT < 10.0 U/l ---|x---------|--- < 113 U/l
creatinine 312.0 umol/l ---|----------|--x 55 - 139 umol/l
Ca 2.37 mmol/l ---|-x--------|--- 2.2 - 3.3 mmol/l
Laatst gewijzigd door momonique op Ma 09 Feb 2015, 13:19, 1 keer totaal gewijzigd.
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 4891
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....

Berichtdoor tt-tjes » Do 29 Jan 2015, 14:44

Bloeduitslagen kan ik je niet mee helpen, maar voor zijn pijn zou ik zeker de kurkuma pasta uit gaan proberen. Mijn ouwe sok van bijna 13,5 kreeg ook novacam, daarna tramadol omdat hij de novacam niet meer kon verdragen.
Nu krijgt hij 2x daags een half theelepeltje kurkuma pasta, en als het echt nodig is een tramadol, maar die heeft hij al een paar weken niet meer gehad.
Hij is echt veel vrolijker, en kan best weer goed mee op de wandeling.

http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg3054040

Dit is een filmpje van hem, dit gedrag begon hij weer te vertonen na een week op kurkuma pasta.
Laatst gewijzigd door tt-tjes op Do 29 Jan 2015, 14:46, 1 keer totaal gewijzigd.
momonique
1-ster
Berichten: 38
Lid geworden op: Vr 04 Jul 2008, 19:53

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....

Berichtdoor momonique » Do 29 Jan 2015, 15:51

Ja Kurkuma dacht ik ook mee te beginnen en ik begrijp dus dat het in plaats van Metacam kan? Enthousiast geworden over dit topic ben ik het zelf al wel gaan gebruiken  :) filmpje moet ik even op iPad bekijken PC werkt niet mee  >:(
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 4891
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....

Berichtdoor tt-tjes » Do 29 Jan 2015, 16:08

momonique schreef:Ja Kurkuma dacht ik ook mee te beginnen en ik begrijp dus dat het in plaats van Metacam kan? Enthousiast geworden over dit topic ben ik het zelf al wel gaan gebruiken  :) filmpje moet ik even op iPad bekijken PC werkt niet mee  >:(


Ik ben het eerst gaan geven in combinatie met de tramadol (metacam oftwel novacam kreeg hij niet meer), en heb dat steeds verder afgebouwd. Je moet het wel trouw geven want kurkuma blijft niet lang in het lichaam.
Hij krijgt op dit moment helemaal geen pijnstilling. Ik ben het zelf idd ook gaan gebruiken, maar wel pas sinds een paar dagen.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55273
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....

Berichtdoor Lizzy » Do 29 Jan 2015, 17:12

momonique schreef:Afgelopen maandag de urine van mijn bijna 11 jaar oude (KVV gevoerde) boxer weggebracht voor onderzoek omdat hij sinds een paar weken een behoorlijke donkere plas heeft, in de loop van de dag wordt het naar mijn idee wel lichter. De DA adviseerde aan de hand van de uitkomst een bloedonderzoek te laten doen, dat deden we op dinsdag  ;) 

Heb je ook de urine laten onderzoeken? Zo niet, dan is dat het eerste wat ik je wil aanraden. Breng urine naar de dierenarts. Zij kunnen het SG (soortelijk gewicht) bepalen, onderzoeken hoe het bezinksel is, of er bloed of iets dergelijks in de urine zit, etc. etc. Op deze website staat een hoop beschreven over wat er allemaal onderzocht kan worden : http://www.windhonden.nl/urine.htm. Misschien kunnen ze ook kijken naar of ie suikerziekte heeft.

Onderstaand de uitslag, in de tussentijd heb ik me proberen in te lezen en heb index.php/topic,34598.0.html&nbsp; gelezen.
Alleen vraag ik me af of deze percentages ook in het geval van mijn hond op gaan, ik lees nl over het fosfor gehalte en daarbij raak ik dan een beetje van de leg want zoals mij uitgelegd is door de DA is dit in het geval van mijn hond goed. Afwijkend is de creatinine (en glucose net binnen de norm).
Overigens staat er voor volgende week vrijdag een buikecho gepland om een beeld te krijgen van de nieren, prostaat is gevoeld en voelde goed, geen koorts, goede ontlasting, meer drinken, niet braken, hij is alert en maakt geen zieke indruk, gewicht is normaal ( niet afgevallen)

Ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt: alkalisch fosfatase in het bloed en de hoeveelheid fosfor in de voeding. Wanneer een hond nierproblemen heeft, dan moet je de hoeveelheid fosfor in de voeding beperken. Dat is wat anders als alkalisch fosfatase. Alkalisch fosfatase zegt iets over de hoeveelheid van het enzym alkalische fosfatase er in het bloed zit en een verhoogd niveau kan dat bijv. duiden op leverproblemen. Maar dat is bij jouw hond dus niet aan de orde. Bij jouw hond is het CREA hoog. En dat kan door een verminderde nierfunctie maar volgens mij zou dan UREA ook wel verhoogd moeten zijn. Het kan verder duiden op uitdroging en bijv. suikerziekte.

Donkere urine + verhoogd CREA en glucose net binnen de norm...., misschien dat het mogelijk is dat de dierenarts ook onderzoekt hoe het met het glucose gehalte in de urine gesteld is. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat betrouwbaarder of minder betrouwbaar is als in het bloed. Maar uitdroging, zou dat kunnen? Het lijkt me niet geheel onwaarschijnlijk, hoewel CREA daar misschien wel teveel voor verhoogd is. Oh. Ik lees net wel dat hij meer drinkt? Dan lijkt me uitdroging niet aan de orde. Ziekte van Addison weet ik niet, ik zou verwachten dat er dan misschien een verhoogd Calciumgehalte uit de bloedtest had moeten komen. En dat is absoluut niet het geval. Ja, raadselachtig. De dierenarts moet inderdaad verder onderzoek doen.

Maar goed, om terug te komen op het fosforgehalte in de voeding bij nierproblemen: als er nierproblemen worden gediagnosticeerd, dan moet je het nierdieet gaan voeren en dan moet je dus in de voeding het fosforgehalte verlagen.

Overigens krijgt hij wel met regelmaat, kip/konijnkarkas, lamsboutje, penslap, zalmkop. Hij is wel wat gewend dus en ik zal met liefde zijn Barf maaltijden gaan samenstellen.
Vanwege pijnklachten wat zich uit in manken ( links voor, spondylose 2/3 halswervel) krijgt hij dagelijks Metacam, heel lang 20ml en sinds van de week 15 ml, ruim onder de toegestane hoeveelheid voor zijn gewicht.

Is het wijs om ongeacht de uitslag van de echo al Solidago en een goede visolie te gaan geven?

Kwaad kan het niet, beide niet. Dus ja, ik zou dat gewoon doen.

De DA stelde natuurlijk voor om zijn voeding aan te gaan passen, alleen ben ik bang dat zij een andere aanpassing in haar hoofd heeft dan ik  ;)

Kan je dierenarts, zonder te weten wat er aan de hand is, vertellen waarom je het dieet om aanpassen? Wat een flauwekul, excuseer mijn Frans ::). Laat je dierenarts eerst even verder onderzoeken wat er aan de hand is. Mocht blijken dat je hond nierproblemen heeft en alle andere dingen zijn uitgesloten: dan is het vroeg genoeg om minder fosforrijk te gaan voeren. Lamsboutjes kun je dan bijv. niet meer voeren. Wat voer je verder (naast de dingen die je al genoemd hebt)?

Kortom een hoop vragen  :-[

Ja, daar zijn we voor, toch!
momonique
1-ster
Berichten: 38
Lid geworden op: Vr 04 Jul 2008, 19:53

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....

Berichtdoor momonique » Do 29 Jan 2015, 19:36

Lizzy schreef:Heb je ook de urine laten onderzoeken? Zo niet, dan is dat het eerste wat ik je wil aanraden. Breng urine naar de dierenarts. Zij kunnen het SG (soortelijk gewicht) bepalen, onderzoeken hoe het bezinksel is, of er bloed of iets dergelijks in de urine zit, etc. etc. Op deze website staat een hoop beschreven over wat er allemaal onderzocht kan worden : http://www.windhonden.nl/urine.htm. Misschien kunnen ze ook kijken naar of ie suikerziekte heeft.

Het soortelijk gewicht van de urine 1.040 vlgs de tabel in  bovenstaande link normaal, en ja er zit bloed in de urine


Ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt: alkalisch fosfatase in het bloed en de hoeveelheid fosfor in de voeding. Wanneer een hond nierproblemen heeft, dan moet je de hoeveelheid fosfor in de voeding beperken. Dat is wat anders als alkalisch fosfatase. Alkalisch fosfatase zegt iets over de hoeveelheid van het enzym alkalische fosfatase er in het bloed zit en een verhoogd niveau kan dat bijv. duiden op leverproblemen. Maar dat is bij jouw hond dus niet aan de orde. Bij jouw hond is het CREA hoog. En dat kan door een verminderde nierfunctie maar volgens mij zou dan UREA ook wel verhoogd moeten zijn. Het kan verder duiden op uitdroging en bijv. suikerziekte.

Ureum is prima denk ik met 6.0

Donkere urine + verhoogd CREA en glucose net binnen de norm...., misschien dat het mogelijk is dat de dierenarts ook onderzoekt hoe het met het glucose gehalte in de urine gesteld is. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat betrouwbaarder of minder betrouwbaar is als in het bloed. Maar uitdroging, zou dat kunnen? Het lijkt me niet geheel onwaarschijnlijk, hoewel CREA daar misschien wel teveel voor verhoogd is. Oh. Ik lees net wel dat hij meer drinkt? Dan lijkt me uitdroging niet aan de orde. Ziekte van Addison weet ik niet, ik zou verwachten dat er dan misschien een verhoogd Calciumgehalte uit de bloedtest had moeten komen. En dat is absoluut niet het geval. Ja, raadselachtig. De dierenarts moet inderdaad verder onderzoek doen.

Echo staat voor volgende week vrijdag ingepland.

Maar goed, om terug te komen op het fosforgehalte in de voeding bij nierproblemen: als er nierproblemen worden gediagnosticeerd, dan moet je het nierdieet gaan voeren en dan moet je dus in de voeding het fosforgehalte verlagen.

Duidelijk 2 dingen door elkaar gehaald  :-[


Kwaad kan het niet, beide niet. Dus ja, ik zou dat gewoon doen.

Ga ik voor op pad morgen. 

Kan je dierenarts, zonder te weten wat er aan de hand is, vertellen waarom je het dieet om aanpassen? Wat een flauwekul, excuseer mijn Frans ::). Laat je dierenarts eerst even verder onderzoeken wat er aan de hand is. Mocht blijken dat je hond nierproblemen heeft en alle andere dingen zijn uitgesloten: dan is het vroeg genoeg om minder fosforrijk te gaan voeren. Lamsboutjes kun je dan bijv. niet meer voeren. Wat voer je verder (naast de dingen die je al genoemd hebt)?

[u]Ook wel eens lamsribben, haaskarkas, het vet van lamslong wat ik uitgesneden heb van de long om te drogen idem dito vet van runderpens. Groente is meestal een prutje van bv wortel, andijvie, boontjes, daar een eitje of wat hütekäse, kopvlees, het zijn geen goed uitgebalanceerde Barf dagen het is meer dat ik hem wat extra's wil geven om te knagen en te kauwen. [/u]

Lijkt mij ook niet mits ze op voorhand al uitgaat van een nierprobleem. En dat zal idd pas duidelijk zijn na de echo. Ik zal morgen nog even vragen om de uitslag van het urine onderzoek, dat is stom dat ik daar niet gelijk om gevraagd heb.


Ja, daar zijn we voor, toch!

[u]Echt super, dank je wel! [/u]


Heb even zitten knoeien hoop dat het door het onderstrepen nog begrijpelijk is  :)
Laatst gewijzigd door momonique op Do 29 Jan 2015, 19:39, 1 keer totaal gewijzigd.
momonique
1-ster
Berichten: 38
Lid geworden op: Vr 04 Jul 2008, 19:53

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Berichtdoor momonique » Ma 09 Feb 2015, 13:24

Afgelopen vrijdag heeft Dos de buik echo gehad, nieren en prostaat zien er goed uit. De blaas heeft een afwijkende vorm en er zit een poliep, ik heb voor Dos een AB kuur voor 10 dagen meegekregen. Binnen een paar dagen moet er zichtbare verbetering van de urine te zien zijn. Het hoge creatinine gehalte is vooralsnog niet te verklaren, opnieuw bloed afgenomen dit gaat uitgebreider onderzocht worden. Als de urine niet lichter wordt dan hoop ik dat de uitslag van het bloed in ieder geval duidelijkheid zal verschaffen, wordt vervolgd.
Laatst gewijzigd door momonique op Wo 11 Feb 2015, 11:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55273
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Berichtdoor Lizzy » Do 12 Feb 2015, 07:46

OK. Afwachten weer. Nou ja, fijn dat ze geen rare dingen op de echo hebben gezien, stap 1!
momonique
1-ster
Berichten: 38
Lid geworden op: Vr 04 Jul 2008, 19:53

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Berichtdoor momonique » Do 12 Feb 2015, 08:10

Gisteren uitslag van het uitgebreide bloedonderzoek , de openingszin  van de DA was " u heeft een heel gezonde hond "
Daar werd ik blij van
Lizzy
Moderator
Berichten: 55273
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Berichtdoor Lizzy » Do 12 Feb 2015, 08:21

Kijk! Dit zijn goede berichten! Wat heerlijk voor jullie :-*
momonique
1-ster
Berichten: 38
Lid geworden op: Vr 04 Jul 2008, 19:53

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Berichtdoor momonique » Do 12 Feb 2015, 08:36

Absoluut Lizzy  :)
Gebruikersavatar
Fenixjuh
5-sterren
Berichten: 3982
Lid geworden op: Ma 06 Aug 2012, 11:04
Locatie: Zevenaar
Contact:

Re: Een beetje ongerust en een hoop vragen ....kleine update echo gehad

Berichtdoor Fenixjuh » Do 12 Feb 2015, 11:34

Als je gaat zoeken, mankeert iedereen wel wat  ;)
Fijn dat het met Dos goed gaat  :)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten