BPWR: goeden messen

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Barfplaats
Gesponsord bericht

BPWR: goeden messen

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
jasmijn
5-sterren
Berichten: 1814
Lid geworden op: Ma 03 Jan 2005, 18:18
Locatie: Purmerend

BPWR: goeden messen

Berichtdoor jasmijn » Za 24 Jan 2015, 02:02

Voor ons 5 jarig samen zijn met mijn vriend wil ik hem een bijzonder cadeau geven.

Nu heeft hij sinds een paar maanden het koken ontdekt en hij is er verschrikkelijke goed in  :dribble:
Alleen zijn onze keuken spullen een beetje gebrekkig maar het meest waardelooste zijn de messen die we hebben, een zooitje bij elkaar geraapte 2de handse benden zo bot als het maar kan :-X

Nu wil ik dus voor vriendlief een professionelen of semi professionelen messen set voor hem aan schaffen, ik heb alleen geen flouw idee wat ik moet kopen en waar ik op moet letten  :-\

Het budget is €300,-

Ook is het misschien ook handig om dan gelijk een goede slijper er bij te doen dus als iemand een goede weet, zou heel lief zijn  :)
Gebruikersavatar
dinky89
5-sterren
Berichten: 3986
Lid geworden op: Di 20 Nov 2012, 10:54

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor dinky89 » Za 24 Jan 2015, 03:45

Mijn messenblok is van alles en nog wat.

Wat altijd handig is, is een koksmes. Dat is het veelzijdigheidsmes in de keuken en kan je goed mee 'choppen'.
Daarnaast maak ik veel gebruik van mijn keramische mes. Voordeel van keramisch is dat het lang scherp blijft, nadeel is dat je hem niet kan slijpen. Die van mij was vast niet duur, was souvenir van mijn ouders.
Een derde mes dat niet mag ontbreken is een tomatenmesje.

Met een budget van 300 euro moet dat makkelijk lukken en heb nooit het idee een mes te missen met die 3 (naja en broodmes dan maar die komt volgens mij bij xenos weg en werkt na 6 jaar intensief gebruik nog steeds goed, andere xenosmessen zijn waardeloos  ;D)

Zelf heb ik ze in een messenblok van Herman ( http://www.hermandenblijker.nl/nl/Blokk ... ccessoires )Voordeel is dat ik niet met voorgevormde gaten zit en zo dus zelf mijn set samenstel ;-)
Gebruikersavatar
*Marga*
5-sterren
Berichten: 3233
Lid geworden op: Ma 04 Sep 2006, 07:48
Locatie: Zoetermeer

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor *Marga* » Za 24 Jan 2015, 09:44

IK gebruik de messen van de ikea. en ik heb ze in zo'n blok gedaan, geen klachten, snijden perfect..
Gebruikersavatar
Ronald
5-sterren
Berichten: 2224
Lid geworden op: Vr 19 Dec 2008, 21:23
Locatie: Leeuwarden

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Ronald » Za 24 Jan 2015, 09:47

Ik heb een molenmes.  Als je dit mes op een tomaat legt, zakt hij er zo doorheen. Ongeveer één keer per jaar (professioneel!) laten slijpen. Slijphoek van een molenmes is anders dan van een standaardmes. Zoek in elk geval een (web)winkel die ook slijpt! Zelf slijpen is bij deze messen geen doen, dat is zo specialistisch. Gewoon aanzetten kan natuurlijk wel.
Ook het bijbehorende aardappelmesje wordt hier met veel plezier gebruikt.

Toevallig een heel artikel van de Consumentenbod gelezen over messen. 99% wordt slecht geslepen geleverd. Na een eerste slijpbeurt zijn meer messen scherp.

Ook qua prijs maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit. Een duur mes wat bij aanschaf niet scherp is, verdwijnt al gauw in de keukenla.
Lida. S
5-sterren
Berichten: 1869
Lid geworden op: Ma 14 Feb 2011, 15:54
Locatie: NO groningen

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Lida. S » Za 24 Jan 2015, 10:09

Als het koken echt serieus is dan zou ik een (deel van) een messenset kopen van een goed merk, die over een paar jaar ook nog te verkrijgen zijn. Dan kan je de messenset langzaam uitbreiden. Je hoeft natuurlijk geen Japanse messen te kopen van 300 euro per stuk. Naar mijn idee heb je al goede messen van ca 50,--
Herdermessen zijn volgens mij erg goed. Houdt er wel rekening mee dat je de messen nooit in de vaatwasser doet. Ze slijten harder en worden minder scherp
Slijpen doe je met een aanzetstaal (ca 30 euro)
Het eerste mes dat je nodig hebt is een koksmes, dan een vleesmes of trancheermes (tenzij je vegetarier bent), keukenmes, schilmes, groentemes enz. Je kan net zo ver gaan als je wilt.
Messen met houten handvatten moet je natuurlijk wel goed onderhouden.
Zwilling en güde zijn volgens mij ook goede merken
Nadia
5-sterren
Berichten: 6237
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2009, 23:03
Locatie: Puth

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Nadia » Za 24 Jan 2015, 10:18

Naar de betere kook winkel gaan en messen voelen/uitproberen. En mes moet fijn in je hand liggen en dat is voor iedereen persoonlijk.
En slijpen professioneel laten doen.
Gebruikersavatar
Ronald
5-sterren
Berichten: 2224
Lid geworden op: Vr 19 Dec 2008, 21:23
Locatie: Leeuwarden

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Ronald » Za 24 Jan 2015, 10:31

Misschien een beetje mierenn*ken, maar slijpen doe je niet met een aanzetstaal. Dan had het wel een slijpstaal geheten  :P

Wat doet een aanzetstaal?
Een aanzetstaal haalt in eerste instantie kleine bramen, die zich tijdens het gebruik rond het snijvlak vouwen weg. Het gaat hier om zeer kleine braampjes die met het blote oog niet/nauwelijks zichtbaar zijn. Een mes met bramen ondervindt tijdens het snijden meer weerstand en snijd “zwaarder” waardoor de kans op verwondingen toeneemt. In tweede instantie is het aanzetstaal bedoeld om de snede van het mes scherp te houden door bij de snede, onder de juiste hoek de gevormde bramen weer recht te zetten en overtollige braam van het mes weg te nemen. Een aanzetstaal, mits het juiste gebruik, verlengt de levensduur van uw messen, een aanzetstaal bereikt echter niet het resultaat van een professionele slijpbeurt.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55240
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Lizzy » Za 24 Jan 2015, 10:40

Ik zou naar Kookpunt in R'dam gaan.
Theevelien
2-sterren
Berichten: 88
Lid geworden op: Zo 30 Jan 2011, 16:12
Locatie: Almere Buiten

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Theevelien » Za 24 Jan 2015, 10:41

Ik zou gaan voor Japanse messen, al razendscherp als je ze koopt en ik vind ze er schitterend uitzien. Het is echt een uniek stuk handgesmede ambacht. Een japans mes is van harder metaal en blijft veel langer scherp dan een westers mes. Ik heb mijn messen bij japansemessen.nl vandaan, daar verkopen ze ook slijpstenen om ze zelf scherp te houden en af en toe geven ze slijpcursussen. Je kunt de messen daar ook laten slijpen, japanse messen kunnen nml niet op de normale manier geslepen worden. Maar het beste is idd om ze zelf uit te proberen en dan een keuze te maken, dat kan daar ook. Ik heb ze op een magnetische messenplank op het aanrecht zodat ik ze goed kan zien en geniet er elke dag van. Lekker door een tomaat glijden ipv een tomaat fijndrukken zoals ik gewend was, heerlijk!
Gebruikersavatar
Nynke
5-sterren
Berichten: 7557
Lid geworden op: Zo 25 Mar 2007, 14:33
Locatie: Zuid Holland

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Nynke » Za 24 Jan 2015, 11:26

Nadia schreef:Naar de betere kook winkel gaan en messen voelen/uitproberen. En mes moet fijn in je hand liggen en dat is voor iedereen persoonlijk.
En slijpen professioneel laten doen.

Lizzy schreef:Ik zou naar Kookpunt in R'dam gaan.


Precies !! 
Molenmessen, zoals Ronald aanhaalt, zijn geweldige scherpe messen maar hebben 1 groot nadeel, ze zijn niet roestvast, dus je kunt ze niet in water even laten weken. 
Martine-Tom
5-sterren
Berichten: 10170
Lid geworden op: Vr 11 Feb 2011, 19:21

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Martine-Tom » Za 24 Jan 2015, 11:38

Nadia schreef:Naar de betere kook winkel gaan en messen voelen/uitproberen. En mes moet fijn in je hand liggen en dat is voor iedereen persoonlijk.
En slijpen professioneel laten doen.
+1

Voor een ander kopen is leuk als het om een setje van 50 euro gaat ofzo, maar als je 300 euro uit gaat geven is het wel fijn dat hij ze heerlijk in gebruik vind en dat is zeer persoonlijk. Dus neem hem gewoon mee naar een goede zaak waar diverse merken verkocht worden en laat hem ze zelf uitzoeken  :)
Gebruikersavatar
Mowgli
5-sterren
Berichten: 3939
Lid geworden op: Wo 03 Aug 2011, 22:09
Locatie: Berlijn

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Mowgli » Za 24 Jan 2015, 11:53

Hier goede ervaringen met het merk Zwillinge.
Mijn ex was kok en gebruikte deze messen in de tijd dat hij nog professioneel in de keuken stond. Toen hij niet meer als kok werkte, gebruikten wij ze in de keuken.
sella
5-sterren
Berichten: 5057
Lid geworden op: Za 11 Sep 2010, 15:48
Locatie: Krommenie

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor sella » Za 24 Jan 2015, 12:01

Wij hebben een koksmes van zwilling, en diverse goedkopere messen om te zien wat bevald.
Wij zijn aan het sparen voor japanse messen, omdat die veel prettiger snijden en als mijn handen erg zeer doen, het me nog lukt om te snijden, wat niet lukt met de zwilling.
Wij hebben al jaren een japanse slijpset en dat is zo geweldig! Zelfs je botte messen hebben weer een snijvlak.
Nadia
5-sterren
Berichten: 6237
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2009, 23:03
Locatie: Puth

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Nadia » Za 24 Jan 2015, 12:04

Ohh en trouwens. Het is een bijgeloof. Maar messen mag je eigenlijk niet schenken. Dus hij moet jou een klein bedrag terug geven. Symbolisch
Gebruikersavatar
Aprilsnow
5-sterren
Berichten: 1143
Lid geworden op: Ma 16 Jun 2014, 09:49

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Aprilsnow » Za 24 Jan 2015, 15:02

Lizzy schreef:Ik zou naar Kookpunt in R'dam gaan.


+1 en hem zelf meenemen. Het is zo persoons afhankelijk wat iemand fijn vindt snijden, hoe het in de hand ligt etc.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: BPWR: goeden messen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Inge en Bono, prisje, Samjo en 4 gasten