Verdikking spronggewricht, bekend ?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Verdikking spronggewricht, bekend ?

Berichtdoor Barfplaats

CRAZYD
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Di 06 Jan 2015, 15:04

Verdikking spronggewricht, bekend ?

Berichtdoor CRAZYD » Wo 07 Jan 2015, 09:25

Hallo, wij zijn de trotse eigenaar van Zorka, een Amerikaanse kollie van 6 jaar.  Altijd heel actief, veel wandelen, overal mee op vakantie, etc etc.    Echter midden november 2014 komt hij plots op 3 poten aanpikkelen binnen thuis.

Niet normaal en eerste reactie van ons was dat hij wellicht weer vrij onstuimig uitgesprongen was ofzo, hem kennende.  Wegens afwezigheid van onze vaste DA, bij andere binnengewipt ook in het dorp.  Niets speciaals te voelen of te zien, dus spuitje tegen pijn en 1 week Rimadyl.    Na enkele dagen ging het duidelijk beter, tot we stopten met de Rimadyl, dan begon hij terug te manken.

Dan uiteraard naar onze vaste DA om direkt foto's te nemen.  Foto's heup, knie, hiel, alles okay.    Aangezien hij half in slaap was gedaan om al deze foto's rustig te kunnen nemen, is er ook gevoeld aan de gewrichten etc om eventuele abnormaliteiten uit te sluiten van pezen etc.    Alles normaal, dus DA besluit 2 weekse kuur met Carprodyl op te starten en tevens ook aanpassing van de voeding naar JD van Hills omdat het toch een heel actieve hond is en op zijn 6 jaar dit zeker geen overbodige luxe is.

Na die 2 weken, 1 week verlaagde dosis Carprodyl en alles lijkt normaal te gaan, buiten het feit dat hij z'n achterpoot in kwestie een pak minder onder spanning zet bij het afkuisen van z'n pootjes na het wandelen.

Tegelijkertijd merken we een harde verdikking op aan het stukje tussen zijn hiel en voet die er enkele dagen daarvoor niet was.    Dus weer naar de DA voor extra foto's van die zone en ook z'n andere poot om te vergelijken.    De verdikking is dus 2mm en buiten dat een heel klein beetje artrose te zien.    De DA besluit een cortisone injectie in het dikkere stuk te doen om het effect te zien en de Carprodyl verder te zetten voor 2 weken.  Dat was dus op Kerstavond, de 24e december.

De eerste week te tellen van dan merken we een duidelijk verschil op in uitdrukking en manier van doen.  Het was net of er was niets aan de hand.    2e week van de Kerstvakantie echter terug minder, dus blijkbaar zitten we daar al zeker juist met de locatie.

Sinds eergisteren merken we op dat hij bij het wandelen op dat kleine stukje verder doorbuigt dan aan z'n goede poot.  Normaal zou die doorbuiging maar maximaal een 15° mogen zijn, maar aan z'n rechter poot is dat dus duidelijk meer en de verdikking blijft ook.

Straks dus weer afspraak bij DA, maar ik denk dat we nu na een kleine 2 maand wel alles gedaan hebben wat we konden en dat het hoog tijd wordt voor doorverwijzing naar een orthopeed.    Gezien mijn persoonlijke sportieve achtergrond denk ik aan een lichte luxatie van dat stukje onder de hiel waar de verdikking zit, ofwel één of ander ligament/pees die dusdanig gerokken is dat die de boel niet meer deftig bij mekaar houdt.

Zijn hier forumleden die ook al zo iets gehad hebben, want het enige relevante dat ik hierover vindt is omtrent sporthonden die bij het neerkomen of nemen van een "verkeerde" sprong.  Daar gebeurt dat ook al eens en dan hangt alles af van de mate van de kwetsuur of er operatief moet ingegrepen worden om de boel te stabiliseren met een plaatje ofzo.

Enfin, hij is 6 jaar en in perfecte gezondheid, dus we hopen snel uitsluitsel te krijgen.
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5335
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: Verdikking spronggewricht, bekend ?

Berichtdoor tt-tjes » Wo 07 Jan 2015, 18:06

Welkom op Barfplaats CRAZYD.

Ik zou naar een orthopeed gaan.
CRAZYD
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Di 06 Jan 2015, 15:04

Re: Verdikking spronggewricht, bekend ?

Berichtdoor CRAZYD » Vr 09 Jan 2015, 21:57

Is vandaag gebeurd na doorverwijzing van onze da.  Diagnose = gedeeltelijke ruptuur van de ligamenten rond de beentjes in de middenvoet.    Maandag wordt er een gedeeltelijke fixatie geplaatst, dus dat is dan 6 weken in spalk en nadien rustig revalideren.

Eindelijk bevestiging, onze Zorka moet wel onder het mes, maar de orthopeed heeft ons heel goede uitleg gegeven en de slaagkans van dergelijke ingreep is eigenlijk 100%. 

Zo is hij tegen de lente weer op punt voor onze lange wandelingen, oef  ;)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Verdikking spronggewricht, bekend ?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast