extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Barfplaats

Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Zo 04 Jan 2015, 16:26

Hallo allemaal, eerst even voorstellen: ik ben Janny, heb 1 hond  Nicky, ze is kruising lhasa apso/schapendoes van bijna 7 jaar, 2 katers
( 1,5 en 3,5) en fungeer als pleeggezin voor een stichting die honden een tweede kans biedt.

Begin deze week heb ik uitslag van bloedonderzoek van Nicky ontvangen en ik schrok me eerlijk gezegd rot! Er zijn waardes van haar lever die zo achterlijk hoog zijn dat t de d.a. verbaast dat ze er nog is en op zich nu goed reageert op medicatie. Ze krijgt momenteel prednoral en amoxibactinkuur.
Ik zou graag jullie mening/opinie/gedachte willen over wat ik nu zou kunnen doen, want heel eerlijk gezegd denk ik zelf dat ik haar maar gewoon super ga verwennen met alles wat ze lekker vind en dat ze niet lang meer te leven heeft...en wie ben ik dan om haar vol medicatie te drukken omdat IK haar niet kan laten gaan...dus aub...jullie advies e.d.

ik zet even de waardes hier neer waar t om gaat, mochten er nog vragen over zijn dan hoor ik t wel.

eerste rij is Nicky's waarde, 2e rij is wat "normaal" is...

lever:
total bilirubin                  168.8  < 6.8
ALT (GPT)                    2149      < 122
Alkaline phosphatase    4460      < 147
GGT                                176    < 13
AST (GOT)                      274    < 59
GLDH                              264    < 18
total protein                      52      54-76
albumin                            24      28-43
globulin                            28      24-43

pancreas eigenlijk niet echt noemenswaardige afwijkingen, behalve glucose iets te laag 2.6
en cholesterol is  28.1  < 10.3

Spieren
alles laag tot normaal maar DH is 330    < 159


Kunnen jullie hier wijs uit worden en mij adviseren of in ieder geval vertellen of ik goed zit met mijn gevoel?
   
Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Zo 04 Jan 2015, 16:27

DH moet zijn LDH...sorry
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4236
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Doranto » Zo 04 Jan 2015, 16:32

Welkom op barfplaats Janny. Helaas kan ik je niet adviseren, maar wil je wel sterkte wensen met Nicky!
Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Zo 04 Jan 2015, 16:52

Dank je wel Hedwich...
Gebruikersavatar
Hitam
5-sterren
Berichten: 5684
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Hitam » Zo 04 Jan 2015, 17:57

Hoi Janny, op basis van deze waarden kun je niets zeggen over wat er aan de hand is. Ik zou zeggen: eerst eens een echo maken en eventueel een biopt.
Waarom is er bloedonderzoek gedaan? Had ze klachten?
Ik denk wel dat je in je achterhoofd moet houden dat het een tumor zou kunnen zijn. Dus extra verwennen mag zeker. Maar het hoeft niet.
Lizzy
Moderator
Berichten: 56903
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Lizzy » Zo 04 Jan 2015, 18:02

Janny schreef:Hallo allemaal, eerst even voorstellen: ik ben Janny, heb 1 hond  Nicky, ze is kruising lhasa apso/schapendoes van bijna 7 jaar, 2 katers
( 1,5 en 3,5) en fungeer als pleeggezin voor een stichting die honden een tweede kans biedt.

Begin deze week heb ik uitslag van bloedonderzoek van Nicky ontvangen en ik schrok me eerlijk gezegd rot! Er zijn waardes van haar lever die zo achterlijk hoog zijn dat t de d.a. verbaast dat ze er nog is en op zich nu goed reageert op medicatie. Ze krijgt momenteel prednoral en amoxibactinkuur.
Ik zou graag jullie mening/opinie/gedachte willen over wat ik nu zou kunnen doen, want heel eerlijk gezegd denk ik zelf dat ik haar maar gewoon super ga verwennen met alles wat ze lekker vind en dat ze niet lang meer te leven heeft...en wie ben ik dan om haar vol medicatie te drukken omdat IK haar niet kan laten gaan...dus aub...jullie advies e.d.

ik zet even de waardes hier neer waar t om gaat, mochten er nog vragen over zijn dan hoor ik t wel.

eerste rij is Nicky's waarde, 2e rij is wat "normaal" is...

lever:
total bilirubin                  168.8  < 6.8
ALT (GPT)                    2149      < 122
Alkaline phosphatase    4460      < 147
GGT                                176    < 13
AST (GOT)                      274    < 59
GLDH                              264    < 18
total protein                      52      54-76
albumin                            24      28-43
globulin                            28      24-43

pancreas eigenlijk niet echt noemenswaardige afwijkingen, behalve glucose iets te laag 2.6
en cholesterol is  28.1  < 10.3

Spieren
alles laag tot normaal maar DH is 330    < 159


Kunnen jullie hier wijs uit worden en mij adviseren of in ieder geval vertellen of ik goed zit met mijn gevoel?
 


Een van mijn honden heeft ook 1 maal achterlijke hoge leverwaardes gehad. Ik weet niet meer of ze zo hoog waren, maar ze waren veel te hoog. Die bleek (achteraf) HCC te hebben. Ik sluit me bij Hitam aan. Nader onderzoek is nodig. Een goede echo (specialist! Warmerdam in Noordwijkerhout is heel goed in het maken van echo's) van de buik en lever, eventueel inderdaad een biopt, dat is waar je mee moet beginnen.

Ben wel benieuw waarom je een bloedonderzoek hebt laten doen.
Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Zo 04 Jan 2015, 18:31

Ze had volgens een andere (vorige) d.a.een voedselallergie want had erg veel jeuk, dus op hypoallergeen voer overgegaan, vanuit versvlees...
Jeuk verdween een beetje maar niet helemaal.
Reden voor bloedonderzoek was dat ze sloom werd, nog maar kleine stukjes kon lopen en dan met moeite weer terug, niet eten, een vettige huid, vond haar ogen gelig,  ze stonk, reageerde bij tijd en wijle apathisch, d.a. dacht eerst aan infectie darm/maag, dus aan de metrobactin. Duurde 4 dagen voor t aansloeg.

Ik vertrouwde het niet en ben weer teruggegaan.
De d.a.die er toen was nam tenminste de tijd en luisterde ook echt naar hoe ik mijn hond beschreef en nadat hij haar had bekeken en idd ook bleke slijmvliezen, geel oogwit e.d. had geconstateerd adviseerde hij mij een bloedonderzoek te doen.

Dat is dus de reden voor t onderzoek.

Verder zou ik als ik zo vermogend was echt wel een echo laten doen of een biopt laten nemen, maar ergens voel ik dat t echt niet goed is met haar, dus tja...vandaar dat ik me tot jullie richt in de hoop dat hier iemand is die mij kan adviseren...
Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Zo 04 Jan 2015, 18:44

Hitam schreef:Hoi Janny, op basis van deze waarden kun je niets zeggen over wat er aan de hand is. Ik zou zeggen: eerst eens een echo maken en eventueel een biopt.
Waarom is er bloedonderzoek gedaan? Had ze klachten?
Ik denk wel dat je in je achterhoofd moet houden dat het een tumor zou kunnen zijn. Dus extra verwennen mag zeker. Maar het hoeft niet.




Mag ik vragen waar je een eventuele tumor op baseert? Gewoon uit nieuwsgierigheid...
Lizzy
Moderator
Berichten: 56903
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Lizzy » Ma 05 Jan 2015, 08:20

Janny schreef:Ze had volgens een andere (vorige) d.a.een voedselallergie want had erg veel jeuk, dus op hypoallergeen voer overgegaan, vanuit versvlees...
Jeuk verdween een beetje maar niet helemaal.
Reden voor bloedonderzoek was dat ze sloom werd, nog maar kleine stukjes kon lopen en dan met moeite weer terug, niet eten, een vettige huid, vond haar ogen gelig,  ze stonk, reageerde bij tijd en wijle apathisch, d.a. dacht eerst aan infectie darm/maag, dus aan de metrobactin. Duurde 4 dagen voor t aansloeg.

Ik vertrouwde het niet en ben weer teruggegaan.
De d.a.die er toen was nam tenminste de tijd en luisterde ook echt naar hoe ik mijn hond beschreef en nadat hij haar had bekeken en idd ook bleke slijmvliezen, geel oogwit e.d. had geconstateerd adviseerde hij mij een bloedonderzoek te doen.

Dat is dus de reden voor t onderzoek.

Verder zou ik als ik zo vermogend was echt wel een echo laten doen of een biopt laten nemen, maar ergens voel ik dat t echt niet goed is met haar, dus tja...vandaar dat ik me tot jullie richt in de hoop dat hier iemand is die mij kan adviseren...


Een echo laten maken kost toch niet de wereld?

Hoe kunnen wij je nou adviseren als we niet eens weten of het om een levertumor gaat (al dan niet uitgezaaid) of een leverontsteking?
Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Ma 05 Jan 2015, 10:55

Lizzy schreef:Een echo laten maken kost toch niet de wereld?

Hoe kunnen wij je nou adviseren als we niet eens weten of het om een levertumor gaat (al dan niet uitgezaaid) of een leverontsteking?




Niet om t één of ander, maar ik heb maar 15-20 euro per week te besteden....echo kost rond de 60/70 euro. Heb er ook niet zelf voor gekozen om zo weinig te besteden te hebben en ja, Nicky was er toen al. Dus ja voor mij kost dat wel de wereld! Waarmee ik niet wil zeggen dat ik dat niet voor mn hond over heb, ik vroeg gewoon waar Hitam t op baseerde dat t om een tumor zou kunnen gaan...of dat uit die waardes kan blijken enzo...
Laatst gewijzigd door Janny op Ma 05 Jan 2015, 11:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Ma 05 Jan 2015, 11:06

Ik heb een geweldige dierenarts die met me meedenkt, morgen wordt er sowieso een echo gemaakt! Hoe ik die rekening ooit ga voldoen zien we daarna wel weer...pfffffff
hamada
5-sterren
Berichten: 2278
Lid geworden op: Zo 08 Aug 2004, 19:42
Locatie: Achterhoek

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor hamada » Ma 05 Jan 2015, 12:29

Succes, ik duim voor jullie dat de uitslag meevalt :duimen: :duimen: :duimen:
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4236
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Doranto » Ma 05 Jan 2015, 15:59

Hier draaien de duimen ook voor Nicky!
Gebruikersavatar
Hitam
5-sterren
Berichten: 5684
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Hitam » Ma 05 Jan 2015, 17:27

Ik zeg dat omdat alle waardes wat of veel verhoogd zijn. Maar het zou ook best hepatitis kunnen zijn.
Het lastige van de lever is dat de bloedwaardes erg aspecifiek zijn. Met alleen verhoogde waardes weet je dus nog niet wat er aan de hand is.
Janny
1-ster
Berichten: 14
Lid geworden op: Vr 02 Jan 2015, 19:10

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Janny » Di 06 Jan 2015, 14:20

:D :D :D geen tumor!!!!!!
De echo wees wel uit dat de lever ernstig vergroot is, maar geen tumor!!!! Oooooh wat ben ik dáár blij om zeg, pffff
Galblaas zag er boed uit, galstuwing ook prima, nieren ietwat vergroot maar niet ernstig.
Nu voorlopig op hepatic en doorgaan met prednoral...over een paar weken kijken hoe de waardes dan zijn en hoe ze zelf al met al reageert.
Ik ben echt zooooo blij dat er geen tumor zit, was al een beetje afscheid van haar aan t nemen :'( , maar t ziet er "gewoon" goed uit!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: extreem hoge leverwaardes, wat nu?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten