Ontwormen

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Ontwormen

Berichtdoor Barfplaats

W.Schippers
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Za 27 Sep 2014, 15:32

Ontwormen

Berichtdoor W.Schippers » Wo 01 Okt 2014, 10:26

Hoe vaak moet je een pup ontwormen die KVV krijgt en over een paar maanden barf?
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9183
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: Ontwormen

Berichtdoor Hope » Wo 01 Okt 2014, 11:20

Zeker niet te vaak! Hier was het advies van de dierenarts ééns per maand, maar dat is echt belachelijk.
Het advies van mijn fokker (pups zijn afgespeend op kvv) was ontwormen op 12 weken en 6 maanden, maar ook dat bleek hier niet nodig.
Het beste is namelijk om wormonderzoek te laten doen, dan kan je aan de hand van de uitslag kijken of en wat je moet geven aan ontwormmiddelen.

Dit onderzoek kan je laten doen bij Het Woud, je krijgt dan een setje thuis, stuurt een monster op en krijgt daarna de uitslag. Werkt top!
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3619
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Ontwormen

Berichtdoor Parelridder » Wo 01 Okt 2014, 11:32

Ongeacht de leeftijd: ontwormen is slechts zinvol als de hond een worminfectie heeft. Het toedienen van een middel dat wormen bestrijd is natuurlijk niet gezond en om die reden niet wenselijk als de hond geen wormen heeft, te meer omdat het niet preventief werkt.
Het beste kun je daarom m.i. wat ontlasting van de hond laten onderzoeken door Het Woud. Om te voorkomeen dat je een vals positieve uitslag krijgt, is het belangrijk de hond voorafgaand aan het nemen van dat ontlastingsmonstertje 3 dagen te weerhouden van het eten van 'parkeetgedrag' (gras, bosgrond, takjes etc. eten). Middels dat gedrag kan er namelijk middels passage iets in de ontlasting worden aangetroffen zónder dat er sprake is van een infectie. En dan ontworm je nog steeds onnodig ;)
Bij een pup zou ik ontlastingsonderzoek voorafgaand aan vaccinatie adviseren, zodat je de pup vrij van wormen kunt laten vaccineren (komt het aan slaan van de vaccinatie ten goede). En tot de leeftijd van 6 mnd. eens per kwartaal (tenzij er natuurlijk aanleiding is in ontlasting of gedrag voor onderzoek!). Daarna volstaat m.i. halfjaarlijks, waarbij je afhankelijk van gedrag en omgeving die voor Franse hartworm kunt toevoegen.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Ontwormen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten