Castratie teef... twijfel

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Castratie teef... twijfel

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Naat
2-sterren
Berichten: 78
Lid geworden op: Do 01 Mei 2014, 09:25
Contact:

Castratie teef... twijfel

Berichtdoor Naat » Di 16 Sep 2014, 20:57

Ik zal eert even onze situatie schetsen.

Wij hebben 4 Cane Corso's. Lilo (teef), Boris (reu), Didi (teef) en Angie (teef).
Lilo hebben wij 6 jaar geleden in huis gehaald. Zij is (was) een herplaatser. We hebben aardig wat te verduren gehad met haar en haar gedrag, maar uiteindelijk is ze een hele stabiele hond geworden en duidelijk de "leider" van onze roedel.
Boris hebben we, een jaar na Lilo, gekocht als pup bij een erkende fokker. Van Boris en Lilo hebben we een nestje gehad waarvan Didi een pup (inmiddels geen pup meer) uit het nest is welke we gehouden hebben.
4 Maanden geleden hebben we Angie erbij genomen.
Angie is ook een herplaatser welke herplaatst is, omdat ze iemand gebeten heeft. Angie is zeker niet agressief, maar bang. Zo bang dat ze het ene moment verstijft en het andere moment in de "aanval" gaat.
Inmiddels, na die 4 maanden, ben ik flink met haar aan het trainen geweest. De angst zal er denk ik altijd in blijven, maar haar gedrag verbeterd.

Boris is gecastreerd, dus kans op een nestje is er niet. Maar ik wil Angie graag laten castreren, iv.m. baarmoederontsteking. Ik ben er als de dood voor.
Het "probleem" is echter haar gedrag.

Lilo is tot zover gewoon nog de "leider" thuis.
Vooral bij de Cane Corso, worden teven een stuk feller in gedrag als ze gecastreerd zijn en ik ben dus bang dat het gaat escaleren als ik Angie laat castreren.

Angie is 2 maanden geleden voor de eerste keer loops geworden, dus nu moet ik gaan beslissen wat te doen.

Ik twijfel zo erg. Vooral omdat Didi qua gedrag ook vrij fel is.

Wat is wijsheid? Nog even wachten tot de volgende loopsheid en dan beslissen? Of het volgende maand gewoon maar laten doen?
hannabelgje
5-sterren
Berichten: 11353
Lid geworden op: Zo 16 Aug 2009, 12:00
Locatie: Bocholt

Re: Castratie teef... twijfel

Berichtdoor hannabelgje » Di 16 Sep 2014, 21:19

Ik vind angst voor een bmo geen goede reden voor castratie. Je haalt ook niet preventief poten weg voor het geval ze botkanker krijgen.
Ik zou rustig afwachten en haar gewoon goed in de gaten houden qua loopsheden en gedrag daar rond. Schrijf ook dingen daarover op in een kalender/agenda.
En zeker niet alle tevens worden feller na castratie. De mijne is er een stuk rustiger van geworden. Die had heel erg veel last van haar hormoontjes.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60266
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Castratie teef... twijfel

Berichtdoor Lizzy » Wo 17 Sep 2014, 08:20

Sommige teven worden ontzettend vervelend en fel rond de loopsheid. Dat kan ook voor problemen zorgen. Maar, niet alle teven knappen van een castratie gedrag-technisch niet op. Soms wel. Maar soms ook niet. En je hebt van te voren nooit een voorspellende waarde. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik van de hormonen af bleef in jouw geval. Eruit halen kan altijd nog. Er terug in stoppen niet. Ik zou het een paar loopsheden afwachten.

Ik vind BMO ook eng. Maar in de regel gaat dit pas spelen na het 7de levensjaar van de teef (dan wordt de kans pas groter na iedere loopsheid). En bovendien, meestal is de eigenaar er op tijd bij en kan de hond geopereerd worden en knapt de hond daarna gewoon netjes op. Castratie kent ook zijn nadelen, naast karakterveranderingen. Zoals incontinentie.
Boeffie Blafmans
5-sterren
Berichten: 2607
Lid geworden op: Vr 02 Okt 2009, 11:34

Re: Castratie teef... twijfel

Berichtdoor Boeffie Blafmans » Wo 17 Sep 2014, 08:35

Ik zou ook wachten. Nu heb je nog geen zicht op hoe het tussen haar en de andere honden gaat ontwikkelen. Ik zou wachten tot ze stabiel gedrag laat zien. Dan zie je ook beter wat het resultaat is van een castratie mocht je dat tegen die tijd nodig vinden. Laat haar eerst maar tot zichzelf komen en een plekje krijgen in de groep.
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9182
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: Castratie teef... twijfel

Berichtdoor Hope » Wo 17 Sep 2014, 08:42

Ik zou ook wachten. Wat Lizzy al zegt: je kan niet meer terug als het er eenmaal uit is.
Iedere operatie heeft kans op complicaties en brengt risico's met zich mee. Zo is de hond van mijn schoonouders (nu 4 jaar oud) volledig en onbehandelbaar incontinent geworden na de castratie.

Nu kan je nog kijken wat je met training kan bereiken en misschien zijn er ook wel ondersteunende middelen die je kan geven om haar lekkerder in haar vel te laten zitten.
Gebruikersavatar
Naat
2-sterren
Berichten: 78
Lid geworden op: Do 01 Mei 2014, 09:25
Contact:

Re: Castratie teef... twijfel

Berichtdoor Naat » Wo 17 Sep 2014, 21:05

Bedankt voor de reacties. Ik twijfelde heel erg, maar jullie hebben die twijfel weggehaald.
Tot zover is er geen gedonder in de groep. Daarom zal ik haar voorlopig niet laten helpen :)
Gebruikersavatar
lauraV
5-sterren
Berichten: 3026
Lid geworden op: Di 06 Jan 2009, 00:41
Locatie: Weert , Limburg

Re: Castratie teef... twijfel

Berichtdoor lauraV » Wo 17 Sep 2014, 23:33

Esther Q schreef:Ik zou ook wachten. Nu heb je nog geen zicht op hoe het tussen haar en de andere honden gaat ontwikkelen. Ik zou wachten tot ze stabiel gedrag laat zien. Dan zie je ook beter wat het resultaat is van een castratie mocht je dat tegen die tijd nodig vinden. Laat haar eerst maar tot zichzelf komen en een plekje krijgen in de groep.

helemaal mee eens !!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Castratie teef... twijfel

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten