Terugkerende mankheid

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Terugkerende mankheid

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Berna
4-sterren
Berichten: 393
Lid geworden op: Ma 20 Sep 2010, 11:13

Terugkerende mankheid

Berichtdoor Berna » Zo 22 Jun 2014, 18:20

Aangezien hier meer mensen zitten met hele sportieve honden, wie weet iemand met ervaring;

Ik word er knetter gek van... 3 weken terug was mijn reu opeens mank na een wandeling.
Dus hond op rust gezet, geen gekke dingen gedaan. Na een dag of 5 was het over dus weer gewandelt.
Savonds zag ik onmiddelijk dat het weer mis was.
Hond weer op rust, na 5 dagen was het weer over. Vriendlief ging jagen, had de hond daar ook bij nodig. Dus hond weer mee. Savonds was het weer mis.
Tussentijds bij de da geweest; advies is minimaal 10 dgn rust en ontstekingsremmers.
Nu zijn we 10 dgn verder. Het ging super goed, maar dit weekend zaten we in CenterParcs. Spekgladde vloer en hoppa weer helemaal mank.

Wie heeft er ervaring met spierblessures? Herken je dit verhaal dan?? Onze viervoeter is enkel mank bij het opstaan. Eenmaal een paar meter gelopen is er niets meer te merken. We kunnen niet zeggen dat hij pijn heeft want als we hem niet afremmen jumpt hij als een idioot rond. Pijnlijke gewrichten heeft da ook niet kunnen vast stellen.
*Marieke*
3-sterren
Berichten: 241
Lid geworden op: Vr 16 Dec 2011, 12:58
Locatie: Lekkerkerk
Contact:

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor *Marieke* » Zo 22 Jun 2014, 18:34

Ik heb zoiets gehad met mijn oudste teef.. Steeds blijven kwakkelen.. Met rust knapte ze op, maar bij enige uitbreiding qua beweging was het weer mis.. Orthomanueel therapeut, wist het niet, nog eens 10 dagen rust, anders orthopeed.. Orthopeed wist het ook niet, ja dat het uit de schouder kwam.. Schouder op de foto, was minimale artrose te zien welke op basis van de plaats veroorzaakt was door een trauma, maar niet voor deze klachten kon zorgen.. Hij dacht ook aan een spierblessure, maar gaf ook een corticosteroïden injectie in de schouder.. Ook hij wist het eigenlijk niet zo goed.. Aan het gewricht zelf was niets echt geks te zien, maar ook dat had Geen succes.. Uiteindelijk na een paar maanden ellende naar een holistische dierenarts gegaan.. Wat ze gedaan heeft, geen idee meer precies. Maar vlak daarna knapte ze op.. Kon ik weer langzaam gaan uitbreiden met wandelen en training.. Ze had het erover dat door het trauma (wat echt al veel langer geleden was) ze een "bone bruise"(?) had opgelopen en dat er nu een pees blessure bij was gekomen.. Veel massage technieken erop los gelaten om de doorbloeding te verbeteren, veel tijd in gestoken en heel langzaam weer opgebouwd.. Ondanks dat ze echt alles wel weer kan, blijft het wel een zwakkere plek wat bij overbelasting zo nu en dan weer de kop op steekt.. Bij Quincy is dan de beste remedie bewegen, gedoseerd.. Om deze reden is bij mij de laatste ronde voor ik naar bed ga ook steevast een ronde van 20 minuten-30 minuten.. Ik zie dat juist dat soepel lopen voor de nacht haar heel erg goed doet..

Ik ben erg vreselijk lang zoet mee geweest..  :-\ maar ze is weer de oude geworden...

Sterkte.. Niets aan je hond zo te zien en eigenlijk ondanks rust gewoon niet kunnen opbouwen..
Gebruikersavatar
*Remy*
5-sterren
Berichten: 694
Lid geworden op: Zo 03 Okt 2004, 12:08
Locatie: Weert

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor *Remy* » Zo 22 Jun 2014, 21:44

Hetzelfde gehad met mijn blonde reu. Foto's gemaakt waar niets op te zien was. Vervolgens 3, bijna 4, weken lijnrust (wel geregeld laten zwemmen waar hij zijn energie in kwijt kon - niet in het water laten rennen, wat betekent dat ik zelf tot mijn knieën in het water bleef staan terwijl ik balletjes gooide voor hem zodat hij op en neer bleef zwemmen, ook niet in of uit de auto laten springen). Tijdens die 4 weken lijnrust heeft hij een maximale dosis aan ontstekingsremmers - rimadyl - gekregen). Na 1,5 week mankte hij al niet meer, maar ipv direct weer te laten rennen heeft hij dus nog 2,5 week langer lijnrust en ontstekingsremmers gehad.
Gebruikersavatar
Berna
4-sterren
Berichten: 393
Lid geworden op: Ma 20 Sep 2010, 11:13

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Berna » Zo 22 Jun 2014, 22:27

Wij hebben zelf het idee dat het idd in de schouder zit.
Ik kan verder alle gewrichten buigen en hij reageert er totaal niet op. De dierenarts kon ook echt helemaal niks ontdekken.

Volgens hem is het vooral zaak om rechtlijnige bewegingen te maken. En springen ed. te voorkomen. Best een uitdaging voor een hyperactive jachthond die zijn ei niet kwijt kan.

Jullie ervaring stelt me soort van gerust. Je haalt je al snel van alles in je hoofd.

Remy; je hebt je hond dus langer aan de ontstekingsremmers gehouden? Het frapante is dat prima ging tot de ontstekkingsremmers op waren. Toch maar ff bij halen dus..
Gebruikersavatar
Annemarie Rijnveld
5-sterren
Berichten: 3210
Lid geworden op: Ma 13 Feb 2012, 14:37
Locatie: Italie

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Annemarie Rijnveld » Zo 22 Jun 2014, 22:55

Ik herken het niet in zijn geheel, maar Yuma heeft een tijd lang last gehad van steeds terugkerende mankheid die uit de schouder leek te komen. Door srpingen over sloten, spelen met andere honden, op en af rennen van hellingen enz  te voorkomen verbeterde de situatie, totdat zij in Nederland echt mank aankwam en niet meer verbeterde.
Ik heb haar helemaal rondom laten rontgenen, ook de nek, maar er was totaal niets afwijkends te vinden. Na het onderzoek, waarbij haar nek behoorlijk is gemanouvreerd, was de mankheid weg en is niet meer teruggekomen.
De mogelijkheid is aanwezig dat door de halsband (het geruk eraan) er iets in de nek is vast komen te zitten en door het manouvreren is ''losgeschoten''.

Misschien heb je iets aan dit verhaal.
Gebruikersavatar
Kallista
5-sterren
Berichten: 533
Lid geworden op: Vr 15 Jul 2011, 08:23
Locatie: Belgie

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Kallista » Zo 22 Jun 2014, 23:13

Hier ook een hond die na rust (na het opstaan als ie geslapen had bijv.) een paar passen mank liep en daarna niet meer. Ook niet tijdens het werk (aan de schapen)

Ook de hele hond compleet op de foto gezet, wat skelet betreft niks te vinden, bleek ie een spierscheur te hebben aan de boven-binnenkant van een achterpoot.
Al met al toch een ernstige blessure die toch een jaar geduurd heeft eerdat ie goed was.

Langdurig rust, gecontroleerde beweging en behandelingen door de fysio.
En natuurlijk heel langzaam revalideren en het werk weer opbouwen.
Laika
4-sterren
Berichten: 415
Lid geworden op: Vr 02 Apr 2004, 12:47

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Laika » Ma 23 Jun 2014, 08:04

Hier hetzelfde probleem. Al vanaf Januari wisselend (licht)mank op 1 voorpoot (waarbij opviel dat hij de manke poot naar buiten neerzette).
We hebben steeds periodes lijnrust gegeven maar die mankheid bleef als startpijn. Wij dachten aan artrose (hond is 10,5).
Toen hij zich 2 mnd geleden tijdens een lijnrustperiode verstapte en op 3 poten stond zijn we naar de DA gegaan die een bicepspees blessure constateerde (dit speelde waarschijnlijk al de hele tijd). We hebben Metacam meegekregen voor 14 dg (wat ik maar 3 dagen gebruikt heb). We zitten nog steeds in de revalidatieperiode. Op het moment wandelen we 5x per dag 20 min aan de lijn over het asfalt.
Hij stapt nu weer zuiver en ook de kleine stukjes draf zien er hoopvol uit. 
In huis houden we hem rustig en hebben we kleden op de vloer gelegd. Buiten zit hij in een kleine afgezette ruimte als wij ook buiten zijn.
Ik heb begrepen dat deze blessure lang kan duren (tot wel een jaar) en dat het altijd een zwakke plek zal blijven.
Onze hond laat zich helaas moeilijk behandelen door een vreemde dus voor hem geen Fysio od. Hij krijgt Kurkuma als ontstekingremmer en diverse voedingsupplementen. 
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3618
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Parelridder » Ma 23 Jun 2014, 08:50

Ik heb er geen verstand van en gelukkig weinig ervaring mee, maar mijn oudste heeft toen ze bijna een jaar was mank gelopen met 1 voorpootje. Ik ben toen naar Maarten Kappen geweest, die een giga periode rust oplegde. Uit m'n hoofd 6 weken! Aanvankelijk mocht ze niet meer lopen dan nodig voor poepen/plassen. Na iets van 1 week rust + ontstekingsremmers, mocht ik de beweging héél rustig opbouwen. Maar ál die tijd lijnrust, d.w.z. niets anders dan rechtlijnig en gecontroleerde beweging. Voor een hond met haar temperament betekende dit automatisch dat ze in huis in de bench moest, want zéker na zo veel lijnrust, zou ze zich anders daar te buiten gaan aan sprongen en draaiingen.. En buiten had ik allerhande lekkers nodig om haar in geval van een explosie van lolligheid te kunnen verleiden tot tóch weer rustig mee lopen. Ik heb me er heel streng aan gehouden, ook al leek het al veel eerder over. Het resultaat was er naar, want toen ze eindelijk weer vrij mocht (na controle) en poogde in 1 wandeling alle pret van de afgelopen weken in te halen, stapte ze ook daarna volkomen klachtenvrij verder :) De reden dat ik gelijk voor advies naar Maarten ben gegaan en zo verschrikkelijk braaf gedaan heb als opgedragen, is dat ik nogal wat werkende Flatcoateds ken met chronische pijn t.g.v. verwaarloosde blessures. Als je een heel vrolijke, energieke, sportieve hond hebt, loop je daarop m.i. verhoogd risico. Ze zullen hun pijn ook pas aangeven als dat onvermijdelijk is (en als je zelf ook graag aktief bent met je hond wil je dat natuurlijk maar wat graag geloven). Ik zou in een situatie waarin klachten terug keren na rust/ontstekingremmers dus kiezen voor een extra deskundig onderzoek en een extra lang/streng bewegingsrantsoen, zodat het herstel echt álle kans krijgt. Verschrikkelijk saai (en sneu..) maar uiteindelijk ben je er dan m.i. sneller mee klaar dan wanneer het blijft rommelen.
Beterschap!!
Rabia
3-sterren
Berichten: 136
Lid geworden op: Di 11 Jan 2011, 18:19

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Rabia » Ma 23 Jun 2014, 10:10

Hoeveel kurkuma geef je dan? En echt verse of pillen?
Gebruikersavatar
Berna
4-sterren
Berichten: 393
Lid geworden op: Ma 20 Sep 2010, 11:13

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Berna » Ma 23 Jun 2014, 10:39

Het is me onder tussen duidelijk dat je je hond nog rust moet geven na dat alles weer okey lijkt. Rust rust rust...

Ik heb tot nog toe geen pijnstillers gehad. Mij hond is ook best hard voor zichzelf. Hij toont totaal geen pijn. Enkel mankt hij bij het op staan af en toe en bij een rare beweging met wandelen.
Irish
5-sterren
Berichten: 2068
Lid geworden op: Do 30 Aug 2007, 22:09
Locatie: Hoofddorp
Contact:

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Irish » Ma 23 Jun 2014, 11:57

Als je hond mankt loopt, heeft hij pijn. Waarom zou hij anders mank lopen? Behalve bij oorzaken zoals DM uiteraard..
Ik zou niet langer met rust receptuur werken, omdat dat niet blijkt te helpen, want elke keer alsie daarna weer ''los'' gaat, is het mis.
Ga naar een goede specialist hiervoor. Maarten Kappen heeft ons goed geholpen met Ivan's vage kreupelklachten die veel op jouw omschrijving lijken. Meerdere foto's laten maken bij eigen da die er niet uit kwam en Maarten Kappen kon mij gelijk vertellen dat het een chronische blessure in zijn voorpoot/biceps/pees was. Hij kan niet meer voluit, is ook bij benadering 12, maar gaat wel beter nu met af en toe weer een terugval.
Gebruikersavatar
Kaela
5-sterren
Berichten: 9981
Lid geworden op: Do 24 Mar 2011, 19:00
Contact:

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Kaela » Ma 23 Jun 2014, 14:14

Wat ik je ook zou willen adviseren is je te verdiepen in beweging. Er is zo veel mogelijk tussen kleine P&P rondjes aan de lijn en uren los rennen en stuiteren. Rechtlijnig bewegen, fietsen, zwemmen, hydrotherapie en er zijn ook vast meer dan genoeg fysiotherapie achtige oefeningen die je kunt doen. Dan beweegt de hond wel, maar gedoseerd en "slim". Grote voordeel is dan ook dat de hond minder gefrustreerd raakt en dus makkelijker rustig te houden is. En mogelijk wat minder explodeert tegen de tijd dat de lijn er weer eens af gaat.

Ik vind (even kort door de bocht gesteld) 6 weken rust en dan weer los en lang leve de lol vragen om problemen. Blessures in de spieren en pezen hebben belasting nodig om krachtig te herstellen. En hoe je dat het beste doet, hangt af van de precieze blessure.
Lil

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Lil » Ma 23 Jun 2014, 15:48

Zijn er al foto's gemaakt? Hier 2 honden die met zeer ernstige afwijkingen gewoon sport deden. Da's zeiden zal wel een spier zijn, anders deden ze niet zo'n zware sport. Ja daag, zware artrose en lsi met vergroeiingen en zenuwbeknelling en het deed gewoon fanatiek sporten (behendigheid en IPO, dus dat is best fysiek belastend). Hier worden ze meteen onder de röntgen gegooid als het maakt. Ja, dan zou hij niet meer geldt voor woningen werk honden blijkbaar niet.
Gebruikersavatar
Berna
4-sterren
Berichten: 393
Lid geworden op: Ma 20 Sep 2010, 11:13

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Berna » Ma 23 Jun 2014, 21:46

Vanmiddag foto's gemaakt.
Alle gewrichten van beide voorpoten.
Schouder, elleboog, polsen en voeten.

Conclusie; had iedere sporthond van 4,5 maar zulke gewrichten. Geen enkele slijtage of artrose te zien. Alles picobello in orde.
Dus nog eens 10 dgn rusten ontstekingsremmers.

Mocht het niet over zijn dan gaat hij me doorsturen maar een specialist die met warmteapparatuur de geblesseerde spier kan opsporen. Klinisch onderzoek leverde niks op.

Ziet er dus wel echt naar uit dat een echte sportblessure is.
Lil

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Lil » Di 24 Jun 2014, 07:41

Fijn dat de foto's ok waren! Pees en spierblessures zijn overigens ook niet voor de poes. Ik moet nu zelf 30 dagen een hele hoge dosis ontstekingsremmers slikken vanwege een ontstoken spier. Doet echt pijn, had ik nooit verwacht dat het zo extreem niet grappig zou zijn.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Terugkerende mankheid

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten