Wat te doen lever/nierdieet of niks doen en afwachten ??? ....

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht
Mister B.
2-sterren
Berichten: 67
Lid geworden op: Ma 09 Apr 2012, 14:50
Locatie: Maldegem (Belgie)

Wat te doen lever/nierdieet of niks doen en afwachten ??? ....

Berichtdoor Mister B. » Ma 10 Mar 2014, 23:47

Ik heb een Yorkshire Terrier van 14,5 jaar oud.

Een goeie anderhalve maand geleden begon haar hart plots heel luid en hard te kloppen.
Direkt mee naar DA geweest en s'avonds nog langs kunnen gaan bij een specialist.
Verschillende onderzoeken en echo's later bleek dat ze een lekkende hartklep heeft, ook had ze een hoge bloeddruk. (had geen vocht in de longen,ook was het hart niet echt veel vergroot)
Er is ook bloed afgenomen toen en dit waren de resultaten.

ALB    3.8    (2.5-4.4)  G/DL
ALP    28    (20-150)  U/L
ALT    213  (10-118)  U/L
AMY    722    (200-12000) U/L
TBIL    0.4    (0.1-0.6) MG/DL
BUN    45      (7-25) MG/DL
CA      10.4  (8.6-11.8 ) MG/DL
PHOS  2.6  (2.9-6.6) MG/DL
CRE    1.1  (0.3-1.4) MG/DL
GLU    108    (60-110) MG/DL
NA+    144    (138-160) MMOL/L
K+      4.7      (3.7-5.8 ) MMOL/L
TP      6.9      (5.4-8.2)G/DL
GLOB  3.3  (2.3-5.2)G/DL


Afwijkend waardes waren ALT = 213 (normaal 10-118)
                                          BUN = 45  (normaal 7-25)

Heb toen pillen meegekregen die ze moest nemen : Lasix (s' morgens) en Fortekor ('s avonds)

Na 3 weken moest ik trg op controle en is er te trg een echo en bloedonderzoek gedaan....
Haar hart klopte nietmeer zo heftig en de bloedruk was wat gedaald maar toch nog wat te hoog....


ALB    3.7    (2.5-4.4)  G/DL
ALP    35    (20-150)  U/L
ALT    255  (10-118)  U/L
AMY    781    (200-12000) U/L
TBIL    0.3    (0.1-0.6) MG/DL
BUN    63      (7-25) MG/DL
CA      10.6  (8.6-11.8 ) MG/DL
PHOS  3.0  (2.9-6.6) MG/DL
CRE    1.0  (0.3-1.4) MG/DL
GLU    109    (60-110) MG/DL
NA+    140    (138-160) MMOL/L
K+      4.6      (3.7-5.8 ) MMOL/L
TP      7.1      (5.4-8.2)G/DL
GLOB  3.4  (2.3-5.2)G/DL

Afwijkende waardes waren toen ALT = 255 ( normaal 10-118)
                                                    BUN = 63  (normaal 7-25)

Heb toen nog wat meer pillen meegekregen.
Dus nu staat ze op = 's morgens Lasix +Cardalis + Vetmedin .......& 's avonds fortekor + Vetmedin

Na 3 maanden moet ik op trg controle om te zien hoe het met haar is.
Maar door die pillen gingen haar waarden van haar nieren natuurlijk wel naar omhoog gaan....ze zei ook dat het nog niet nodig was om de voeding aan te passen.

We zijn nu ondertussen een maand later na de 2e controle ,maar door al die pillen heeft ze ook een heel dunne ontlasting gekregen.

Ze stond op al 1,5 jaar op een menu van deze percentage's = 30 % Bot 40 % spiervlees 15 % Orgaan & 15 % Groenten

Heb dit nu aangepast naar 30 % Bot 30 % Spiervlees 15 % orgaan 15 % Groenten & 10 % rijst ....omwille van haar ontlasting. (meer bot dan 30 % kan ze niet meer verdragen)


Heb ondertussen al wa zitten lezen hier en daar....hier in de bibliotheek op barfplaats lees ik dat het nog niet nodig is om aan een nierdieet te beginnen zolang de Bun/UREA niet boven de 80 MG/DL is.
Maar daar gaat ze toch naartoe volgens mij...aangezien ze op 3 weken tijd al gegaan is van 45 naar 63 .... ?

En ook haar ALT waarde is toch serieus hoog 255 ? (normaal 10-118)
Ook haar Glucose is toch op het randje ? ..... eerste keer was het al 108 (terwijl normaal 60-110)


Dit vind ik op het internet als uitleg voor ALT =>

ALT is een maat voor levercelbeschadiging. ALT komt vrij in het bloed bij beschadiging van levercellen. Dat kan een geringe beschadiging zijn die snel herstelt, maar ook bij zeer ernstig levercelverval. Een verhoging van ALT zegt alleen iets, als die verhoging minimaal twee keer de maximale normaalwaarde is en moet altijd in samenhang met andere metingen beoordeeld worden. Bij een vermoeden van leverlijden moeten altijd de galzuren worden gemeten. Het is een waardevolle bepaling bij zowel hond als kat.

Dus moet altijd in samenhang met andere metingen beoordeeld worden .... Maar alleen haar ALT waarde is verhoogd van haar lever.....dus zou er nog "niks" (ernstig ?) aan de hand zijn ?

Ik weet niemeer wat ik moet doen eerlijk gezegd....moet ik uberhaupt iets doen ? ....moet ik nu iets doen voor haar lever ? Moet ik iets doen voor haar nieren ? Moet ik iets doen voor lever & nieren ? Moet ik wachten .... ?
Die specialist zegt me ,is nog niet nodig om iets te doen...Maar men buikgevoel zegt me totaal iets anders. . . . . . . . . . .
Is volgens mij toch beter om een stapje voor te blijven ,niet .......... :-\

Bedankt alvast !
Laatst gewijzigd door Mister B. op Ma 10 Mar 2014, 23:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Maxioscar
3-sterren
Berichten: 117
Lid geworden op: Za 15 Feb 2014, 10:39

Re: Wat te doen lever/nierdieet of niks doen en afwachten ??? ....

Berichtdoor Maxioscar » Di 11 Mar 2014, 08:19

Mijn vermoeden is dat de lever nogal een klap heeft gekregen van de hoge bloeddruk , waardoor levercellen beschadigt zijn.
Idem met de nieren...in hoeverre de medicatie zelf een negatieve invloed op de nieren heeft weet ik niet.
Maar ik ben geen arts!!!
Ik kan me voorstellen dat de arts aangeeft dat het nog niet nodig is om direct alles om te gooien , omdat de arts er van uit gaat dat de bloeddruk zal gaan dalen waardoor de lever en de nieren weer de kans krijgen om te herstellen.

Glucose kan verhoogd zijn door ''zoete'' groentes , en koolhydraten van de rijst.

Koken zou ik niet doen , dat veranderd de samenstelling van de eiwitten op een dusdanige manier dat de hond zich daar ook weer helemaal aan moet aanpassen.
Je kunt proberen minder vet te voeren , en voor de nieren rekening houden met welk bot je voert.
Over 3 maand wordt er weer bloed geprikt[?] , en de verwachting zal zijn dat door de lagere bloeddruk de verhoogde waardes lager zullen uitvallen...

Misschien is het mogelijk om tussentijds alleen een keer de  bloeddruk te laten bepalen?

Ik probeer hardop mee te denken , hecht niet teveel waarde aan dit antwoord aub!
Lizzy
Moderator
Berichten: 55301
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Wat te doen lever/nierdieet of niks doen en afwachten ??? ....

Berichtdoor Lizzy » Di 11 Mar 2014, 08:39

Mister B. schreef:Ik heb een Yorkshire Terrier van 14,5 jaar oud.

Een goeie anderhalve maand geleden begon haar hart plots heel luid en hard te kloppen.
Direkt mee naar DA geweest en s'avonds nog langs kunnen gaan bij een specialist.
Verschillende onderzoeken en echo's later bleek dat ze een lekkende hartklep heeft, ook had ze een hoge bloeddruk. (had geen vocht in de longen,ook was het hart niet echt veel vergroot)
Er is ook bloed afgenomen toen en dit waren de resultaten.

ALB    3.8    (2.5-4.4)  G/DL
ALP    28    (20-150)  U/L
ALT    213  (10-118)  U/L
AMY    722    (200-12000) U/L
TBIL    0.4    (0.1-0.6) MG/DL
BUN    45      (7-25) MG/DL
CA      10.4  (8.6-11.8 ) MG/DL
PHOS  2.6  (2.9-6.6) MG/DL
CRE    1.1  (0.3-1.4) MG/DL
GLU    108    (60-110) MG/DL
NA+    144    (138-160) MMOL/L
K+      4.7      (3.7-5.8 ) MMOL/L
TP      6.9      (5.4-8.2)G/DL
GLOB  3.3  (2.3-5.2)G/DL


Afwijkend waardes waren ALT = 213 (normaal 10-118)
                                          BUN = 45  (normaal 7-25)

Heb toen pillen meegekregen die ze moest nemen : Lasix (s' morgens) en Fortekor ('s avonds)

Na 3 weken moest ik trg op controle en is er te trg een echo en bloedonderzoek gedaan....
Haar hart klopte nietmeer zo heftig en de bloedruk was wat gedaald maar toch nog wat te hoog....


ALB    3.7    (2.5-4.4)  G/DL
ALP    35    (20-150)  U/L
ALT    255  (10-118)  U/L
AMY    781    (200-12000) U/L
TBIL    0.3    (0.1-0.6) MG/DL
BUN    63      (7-25) MG/DL
CA      10.6  (8.6-11.8 ) MG/DL
PHOS  3.0  (2.9-6.6) MG/DL
CRE    1.0  (0.3-1.4) MG/DL
GLU    109    (60-110) MG/DL
NA+    140    (138-160) MMOL/L
K+      4.6      (3.7-5.8 ) MMOL/L
TP      7.1      (5.4-8.2)G/DL
GLOB  3.4  (2.3-5.2)G/DL

Afwijkende waardes waren toen ALT = 255 ( normaal 10-118)
                                                    BUN = 63  (normaal 7-25)

Heb toen nog wat meer pillen meegekregen.
Dus nu staat ze op = 's morgens Lasix +Cardalis + Vetmedin .......& 's avonds fortekor + Vetmedin

Na 3 maanden moet ik op trg controle om te zien hoe het met haar is.
Maar door die pillen gingen haar waarden van haar nieren natuurlijk wel naar omhoog gaan....ze zei ook dat het nog niet nodig was om de voeding aan te passen.

We zijn nu ondertussen een maand later na de 2e controle ,maar door al die pillen heeft ze ook een heel dunne ontlasting gekregen.

Ze stond op al 1,5 jaar op een menu van deze percentage's = 30 % Bot 40 % spiervlees 15 % Orgaan & 15 % Groenten

Heb dit nu aangepast naar 30 % Bot 30 % Spiervlees 15 % orgaan 15 % Groenten & 10 % rijst ....omwille van haar ontlasting. (meer bot dan 30 % kan ze niet meer verdragen)


Heb ondertussen al wa zitten lezen hier en daar....hier in de bibliotheek op barfplaats lees ik dat het nog niet nodig is om aan een nierdieet te beginnen zolang de Bun/UREA niet boven de 80 MG/DL is.
Maar daar gaat ze toch naartoe volgens mij...aangezien ze op 3 weken tijd al gegaan is van 45 naar 63 .... ?

En ook haar ALT waarde is toch serieus hoog 255 ? (normaal 10-118)
Ook haar Glucose is toch op het randje ? ..... eerste keer was het al 108 (terwijl normaal 60-110)


Dit vind ik op het internet als uitleg voor ALT =>

ALT is een maat voor levercelbeschadiging. ALT komt vrij in het bloed bij beschadiging van levercellen. Dat kan een geringe beschadiging zijn die snel herstelt, maar ook bij zeer ernstig levercelverval. Een verhoging van ALT zegt alleen iets, als die verhoging minimaal twee keer de maximale normaalwaarde is en moet altijd in samenhang met andere metingen beoordeeld worden. Bij een vermoeden van leverlijden moeten altijd de galzuren worden gemeten. Het is een waardevolle bepaling bij zowel hond als kat.

Dus moet altijd in samenhang met andere metingen beoordeeld worden .... Maar alleen haar ALT waarde is verhoogd van haar lever.....dus zou er nog "niks" (ernstig ?) aan de hand zijn ?

Ik weet niemeer wat ik moet doen eerlijk gezegd....moet ik uberhaupt iets doen ? ....moet ik nu iets doen voor haar lever ? Moet ik iets doen voor haar nieren ? Moet ik iets doen voor lever & nieren ? Moet ik wachten .... ?
Die specialist zegt me ,is nog niet nodig om iets te doen...Maar men buikgevoel zegt me totaal iets anders. . . . . . . . . . .
Is volgens mij toch beter om een stapje voor te blijven ,niet .......... :-\

Bedankt alvast !


Goeiedag zeg, ze krijgt wel erg veel medicijnen he? Nou, ik ga er vanuit dat het allemaal nodig is maar ik vind het wel erg veel.... En haar lever en nierwaardes zijn er ondertussen ook niet beter op geworden :-\

Tja, over die verhoogde waardes valt eigenlijk weinig te zeggen. Ik weet niet wat de oorzaak is. In mijn ogen heeft er ook niet volledig onderzoek plaats gevonden. Maar ja, het is ook maar net hoe ver je wilt gaan met een hondje dat 14,5 jaar oud is.

ALT moet in mijn ogen lager zijn dan 120 en een verhoging betekent iets wanneer ie 2 keer deze waarde is. En dat is ie. Dus zouden ze een galzuurmeting moeten doen, denk ik. Maar ik vind het wel gek dat er een verhoging heeft plaats gevonden sinds ze medicijnen krijgt en volgens mij kan dat ook de oorzaak zijn, medicijngebruik.

Verhoogde BUN valt ook niks over te zeggen. Dit kan ook veroorzaakt worden door van alles en nog wat. Volgens mij zelfs hartproblemen maar dan kijk je volgens mij tegen een lage bloeddruk aan, niet tegen een hoge. Maar ik weet dat ook niet exact.

Ik liet me persoonlijk doorsturen naar een specialist en ik zou de hoeveelheid medicijnen ter sprake brengen. Ik vind het echt wel enorm, wat ze allemaal krijgt. Voelt ze zich nog wel goed?

Qua vleesbot kun je best verminderen, hoef je niet te verhogen. Ik weet niet waarom je rijst bent gaan geven? Ik vind 10% rijst best veel. En ik zou dat eigenlijk direct stoppen, gezien het glucose niveau. Ik zou verder blijven voeren wat je voert. Je mag best iets minder vleesbot geven, iets meer groenten geven (dat kun je deels pureren en deels koken maar verder zou ik geen vlees/orgaanvlees koken) en ik weet niet wat voor orgaanvlees je binnen die 15% geeft, maar ik zou 5% organen als lever/nier en hart gaan voeren en ik zou meer pens gaan voeren, zo'n 10% of zelfs 15%. Ik zou rood vlees beperken om de lever niet teveel te belasten.

Normaal zou ik wel wat supplementen weten die je kunt geven ter ondersteuning maar om nou NOG meer aan haar te gaan geven, vind ik eerlijk gezegd wel een beetje sneu.... :-\. Ik zou zelf eerst een specialist opzoeken. En kijken of het medicijngebruik naar beneden kan. En als dat lukt, zou ik ondersteunende middelen gaan geven. Ik denk dan aan mariadistel en solidago.
Laatst gewijzigd door Lizzy op Di 11 Mar 2014, 08:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Mister B.
2-sterren
Berichten: 67
Lid geworden op: Ma 09 Apr 2012, 14:50
Locatie: Maldegem (Belgie)

Re: Wat te doen lever/nierdieet of niks doen en afwachten ??? ....

Berichtdoor Mister B. » Di 11 Mar 2014, 10:08

Ik ben bij een (naar het schijnt heel goeie) specialist geweest hier in Belgie ,...Christine Deprest.

(Haar bloed is daar 2 getest ter plaatse)
Maar denk ook wel dat het geen volledig bloedonderzoek  was dat er gedaan is.

Tja veel medicatie,... zal waarschijnlijk wel nodig zijn veronderstel ik,hoop ik,...
zij zei ook,hetis noodzakelijk voor haar hart ,het is goed voor hart maar minder goed voor de nieren.
Is het één of het ander.

Ze kijgt = 's morgens    1/4 lasix - 1 cardalis - 1/2 vetmedin
                's  avonds      1/2 Fortekor - 1/2 Vetmedin
               

De oorzaak van die verhoging is idd. zo goed als zeker door het medicijngebruik,...dat zei zij ook Lizzy.
En aan men hond is echt niks te zien,heeft niks van klachten.....ze voelt zich prima,...ze loopt hier even wild rond als anders

Waarom rijst ,...tja da kwam in men gedachten,tegen haar diarree..
Maar ja idd,voor die glucose was da geen goed idee. :-\
Ben dat gelukkig nog maar beginnen geven sinds gisteren die rijst,dus stoppen we er direkt mee he.

Qua orgaanvlees krijgt ze idd 10 % pens en 5 % Hart/lever/Nier
Rood vlees kreeg ze zoiezo al een tijdje zo goed als niet meer.

Bot eventueel verlagen en meer groentes dus.....
Maar tegen die dunne ontlasting/diarree ,ga ik eigenlijk nieveel kunnen doen dan ?


Ik wil gerust verder nog es gaan met men hond,heb er alles voor over.
Maar naar welke specialist kan ik nog gaan....

Ga deze week zoiezo nog es naar men DA gaan om nog eens bloed af te nemen.
Wil es weten hoe haar waarden nu zijn.
Laatst gewijzigd door Mister B. op Di 11 Mar 2014, 10:25, 1 keer totaal gewijzigd.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: mizzsylver en 3 gasten