alvleesklierontsteking

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

alvleesklierontsteking

Berichtdoor Barfplaats

poesewoes
1-ster
Berichten: 20
Lid geworden op: Di 04 Jan 2011, 20:08

alvleesklierontsteking

Berichtdoor poesewoes » Di 25 Feb 2014, 21:42

Vanavond (1.5 uur geleden) de uitslag gekregen van het bloedonderzoek van mijn boxer (28-06-06 geboren) na vage klachten die in een week tijd steeds erger werden. Urine gaf vrijdag aan dat zijn nieren niet goed zouden functioneren, deze waren ook vergroot dacht de DA met zekerheid te voelen. Ook bij zijn maag in de buurt was hij zeer zeer pijnlijk toen ze daar voelde en hij had ook een ontstoken voorhuid. Hij krijgt vanaf vrijdag emeprid injectie (wegens elke dag wel een keer spugen en snel misselijk zijn) en half uur later ulcogent en kwartier later clavubactin en tramadol in het voer.

In elk geval gisteren ochtend bleek zijn urine wel goed te zijn en is er nog een groot bloedonderzoek gedaan. Hier kregen ze dus vanavond de uitslag van binnen en gelukkig hebben ze dat gelijk door gebeld.

Specific Pancreatic Lipase
Dit is dus de waarde die hij heeft:      Add-on      904 + ug/l

De uitleg van de waarden:
<= 200 ug/L not suspicious of pancreatitis
201-399 ug/L borderline result
>= 400 ug/L suspicious of pancreatitis


Verder niet veel bijzonderheden in het bloed dan wat kan wijzen naar dit probleem.

Nu gaat hij 3x per dag 2 tabletten tramadol krijgen
3x per dag 1 tablet Ulcogent
2x clavubactin omdat ik die kuur begonnen ben op advies van mijn DA uiteraard en dit lost niet dit probleem op maar wel de andere problemen die hij ook had (o.a. voorhuidontsteking)
en dan nog zantac of zitac gaan krijgen maar dat heb ik nog niet gegeven daar moet ik morgen dus nog om. Echter schijnbaar moet je met tramadol en zantac wel oppassen dat je er een bepaalde tijd tussen houd en de DA moest dat nog even verder uit zoeken om een goed schema te krijgen.

Tramadol en ulcogent krijgt hij al vanaf vrijdag en gelukkig tot nu toe (nu 2x per dag 2 tabletten) geen last van bijwerkingen door dit middel.

Maar nu moet hij dus vet arm eten hij is gewend kvv te eten door de staat van zijn bek (staat niet goed op elkaar en weinig tanden naast veel tandvleeswoekeringen die ik weg kan laten halen maar binnen een paar maanden weer aanwezig zijn) kan hij niet gaan barfen. Hij is gevoelig voor granen dus vele brokken vallen al af. Ik wil zeker niet brok gaan voeren!! Maar soms is het handig dat je iets van brok op voorraad heb omdat je even in een situatie ben dat je geen vlees kan geven (ze gaan mee naar het werk en mijn werk is niet van te voren te voorspellen dus soms ben ik opeens vele uren extra aan het werk en daar heb ik altijd brok voor liggen).

Wat kan ik het beste gaan voeren? Nog bepaalde diersoorten die ik beter kan vermijden of juist veel meer kan gaan voeren? Hoe zit het met vis dat is toch best vet maar weer ander soort vet?

Heb uiteraard de zoekfunctie al gebruikt maar kan veel verouderde informatie tegen en wie weet zijn er al weer nieuwe inzichten en helaas is mijn engels niet zo voortreffelijk dat ik dat gemakkelijk weg lees (netjes gezegt  :P )

Kan wat rommelig geschreven zijn want wil proberen gelijk de goede informatie te geven maar dat lukt niet altijd  ;)
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5335
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor tt-tjes » Di 25 Feb 2014, 22:23

Dit is het menu wat ik zelf samengesteld heb voor Fjurdy, hij heeft chronische pancreatitis. Misschien heb je er iets aan.

Fjurdy zijn menu bestaat uit:

20% vleesbot
20% spiervlees
20% verse pancreas
20% groente
20% gekookte gort (vluggort van lassie)

Vleesbot is kippennek of konijnkarkas.

Spiervlees is witvis, kipfilet, kalkoenfilet of konijn.

groente mix is gemaakt van gekookte groenten met een laag fosforgehalte, zoals broccoli, bloemkool, wortels pompoen, zoete aardappel andijvie courgette bonen spinazie.

Verder maal ik alles voor hem. Als het niet echt goed gaat verhoog ik de pancreas een beetje en geef hem een paar dagen tramadol.

Hij krijgt ook 4x daags te eten.
poesewoes
1-ster
Berichten: 20
Lid geworden op: Di 04 Jan 2011, 20:08

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor poesewoes » Wo 26 Feb 2014, 07:03

Rambo krijgt nu ook 4x per dag te eten al eet hij nu niet meer zo goed (afgelopen weekend wilde hij alleen maar eten eten en eten dat ken ik ook weer niet van hem) dit ook i.v.m. alle medicatie die hij momenteel krijgt.

Vooral 's ochtends eet hij slecht en omdat hij toch moet eten heb ik nu blik gegeven wat ik nog tegen kwam van lukullus. Is er geen blik voer wat ik achter de hand kan houden i.p.v. brok?

Overigens zijn ontlasting is nooit slecht geweest dus richting extra pancreas voeren of zymoral geven ben ik nu nog niet. Verder heb ik geen middelen om zelf te malen ik ben al blij dat ik van mijn ouders (woon nog thuis) na veel gedoe geheel vers mag voeren en zelfs een eigen vriezer heb voor de honden. Echter zelf malen e.d. zie ik niet zo zitten maar weet ik wel zeker dat hun al helemaal niet willen hebben dus moet het van kvv hebben. Momenteel krijgt hij naturis, darf, tinlo en eigen merk van trentdierenzo Hij kreeg ook lotgering en smuldier maar dat doen we nu niet meer.
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5335
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor tt-tjes » Wo 26 Feb 2014, 07:46

Hoe weet je zo zeker sat ze hwt zelfgemalen niet willen als je het nog nooit geprobeerd hebt? Jouw hond heeft blijkbaar tich pancreatitis, dus heeft hij wel extra pancreas nodig al denk jij van niet.
Hij krijgt niet voor niets medicijnen.
En honger... elke hond met pancreatitis heeft honger, omdat hij geen goede vertering heeft en dus de voedingsstoffen niet opneemt.uit de voeding.
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5335
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor tt-tjes » Wo 26 Feb 2014, 07:47

En anders kun je nog carnibest pancreas gaan voeren. Dan hoef je het niet zelf te doen.
poesewoes
1-ster
Berichten: 20
Lid geworden op: Di 04 Jan 2011, 20:08

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor poesewoes » Wo 26 Feb 2014, 12:37

ik bedoel niet dat mijn honden zelf gemalen niet willen maar dat mijn ouders het niet goed gaan vinden als ik daar materiaal voor aan ga schaffen en het ga doen ;)

En zijn enorme eetlust is dus nu na inmiddels al 4 dagen tramadol weer verdwenen en is juist niet zo groot meer. Hij is weer behoorlijk kieskeurig zelfs. Het is echt moeite doen om te maken dat ik alle medicatie ook daadwerkelijk binnen krijg zonder dat ik diverse keren per dag echt moet vechten met hem om het in zijn strot te duwen. AFgelopen weekend at hij alles dat was heel makkelijk maar als hij nu nog maar iets verdacht vind dan laat hij het al staan....

Het is niet dat ik niet denk dat hij geen extra pancreas nodig heeft maar ik ben absoluut niet onbekend met honden die het hebben alleen zijn dat altijd bijv. pension en asiel honden geweest en die verzorg je een tijdje met hun medicatie die al volledig afgestemd (of gaat in elk geval niet via mij) is en dat is heel anders dan dat je het zelf op moet starten met je eigen hond. Daarnaast heeft mijn hond nooit overmatige ontlasting gehad en ook geen dunne ontlasting waar ik heel blij mee ben!!!! Door dit feit raad mijn DA ook geen zymoral aan ;)

Bedankt voor de tips! Ik ga dat carnibest eens bestellen. Helaas andere varianten van dit merk moeten mij beide honden niet dus hoop dat hij deze variant wel wil hebben. Heb ook gevonden dat naturis ook een speciale variant heeft wie weet is dat nog wat...
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5335
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor tt-tjes » Wo 26 Feb 2014, 15:27

Degomeat heeft ook een pancreas variant.
poesewoes
1-ster
Berichten: 20
Lid geworden op: Di 04 Jan 2011, 20:08

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor poesewoes » Wo 26 Feb 2014, 20:00

verteerd die pancreas variant ook makkelijker? Hij lijkt nu pijnvrij gelukkig!!! in elk geval zo pijnvrij dat hij uren diep kan liggen slapen en ook opgerold (hij heeft een paar dagen bijna niet kunnen slapen en enkel maar languit liggend). Heerlijk om te zien!!

Echter nu krijgt hij nog maar 200 á 250 gram vlees per keer en toch lijkt het erg zwaar op zijn maag te vallen ondanks dat hij lichtverteerbaar gekregen heeft.

Ik mankeer vele malen liever zelf wat dan dat mijn hond(en) wat mankeren dit valt zo moeilijk! maar we gaan ons best doen ;) op de tramadol na krijgen we nu de medicatie bij hem naar ibnnen in worst of in zijn voer. Net tramadol in vloeibare vorm gehaald. Hopelijk pakt hij dat wel door zijn voer dan scheelt een hoop gevecht en stress.
Gebruikersavatar
Maxioscar
3-sterren
Berichten: 114
Lid geworden op: Za 15 Feb 2014, 10:39

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor Maxioscar » Do 27 Feb 2014, 08:34

Mijn hond liet helemaal niks zien aan klachten , haar spe was verhoogt maar ze kreeg wel zymoral.
De dingen die ze wel liet zien weten we aan ouderdom , maar nu , na 1 week zymoral , krijgen we toch weer de oude hond van vroeger terug.[waaks , actiever]
Ze heeft geen pijnstillers , alleen de zymoral.
poesewoes
1-ster
Berichten: 20
Lid geworden op: Di 04 Jan 2011, 20:08

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor poesewoes » Do 27 Feb 2014, 18:48

morgen overleg met mijn DA. Hoop dat ik morgen doorgestuurd wordt en dan wordt er komende week een buikecho gemaakt en ook een CPL test om meer duidelijkheid te krijgen en hopelijk dan ook gelijk de goede medicatie en dosering e.d. Ik ben totaal niet bekend met deze aandoening en testen e.d. maar wordt gelukkig goed geholpen nu zodat we hopelijk snel duidelijkheid hebben.  ;)  Heb er veel te simpel over gedacht en misschien mijn DA ook? Tijd voor een specialist in elk geval!!!!
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5335
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor tt-tjes » Wo 05 Mar 2014, 16:41

Hoe is het nu, weet je al meer?
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: alvleesklierontsteking

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten