De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Barfplaats

Roosjes3
3-sterren
Berichten: 209
Lid geworden op: Wo 17 Okt 2012, 15:49

De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Roosjes3 » Zo 23 Feb 2014, 21:31

Ik begin te geloven dat allergieën genezen kunnen worden als de kern van het probleem tenminste wordt aangepakt en we niet blijven hangen in symptoombestrijding.

Zo lang als ik nu met Julius aan het tobben ben met zijn gezondheid, ben ik al aan het lezen over allergieën, immuunproblematiek en huidklachten. Ik heb vanaf de diagnose (verschillende omgevingsallergieën, waaronder mijten en pollen) de behoefte gehad om uit te vinden wat de oorzaak nou is van zijn allergieën. Het idee dat dit een op zichzelf staand probleem was, ging er bij mij niet in. Desensibilisatie, prednison, antibiotica... Het voelde allemaal als symptoombestrijding van een veel dieper liggend probleem. Een probleem waar tegenwoordig denk ik veel honden mee kampen (want je hoort steeds vaker over allergieën).

Aan het begin van mijn zoektocht kwam ik al gelijk op barfplaats terecht. Hier heb ik enorm veel geleerd en ben ik allereerst de oplossing gaan zoeken in voeding. Barf-eliminatiediëten waren de logische volgende stap. Helaas leverde dit ook niets op, tot mijn grote teleurstelling.

Met het lezen over vaccinatieschade en de nadelige effecten van ontwormingsmiddelen ontstond de gedachte dat dit wellicht de oorzaak zou zijn van zijn problemen. Daarom hebben we een Detox Comp. van Phytonics geprobeerd en later de Skin 'n pimple detox van Dierendokter.nl. Dit leverde niets op. Ook met Chinese kruiden geen resultaat. Met dezelfde gedachte (vaccinatieschade) hebben we in een later stadium Nosodes geprobeerd. Hierop kwam wel een heftige reactie, maar daarna zaten we weer op hetzelfde niveau van jeuk en ontstekingen.

Ondertussen verdroeg Julius geen enkel soort rauw vlees meer. Ik was radeloos en heb hem daarom op brokken van Acana gezet. Zijn ontlasting normaliseerde ineens voor een groot deel. Dit riep bij mij heel veel vragen op! Het ging er bij mij niet in dat een hond het beter kan doen op brokken, dan moet er toch iets mis zijn met zijn spijsverteringsstelsel?! 
Ondertussen had Lizzy hier op barfplaats tussen neus en lippen door de term 'lekkende darm' ofwel leaky gut laten vallen. Hier had ik nog nooit iets over gelezen. Geïntrigeerd door het idee dat problemen in de dunne darm kunnen leiden tot allerhande ontstekingen, allergieën, auto-immuunproblemen en andere aandoeningen heb ik me op literatuur gestort over dit onderwerp. Ook zijn we bij Tannetje Koning geweest die het vermoeden van een lekkende darm bevestigde en ook kon verklaren hoe dit ervoor zorgde dat hij rauwe voeding niet verdroeg. We zijn op haar advies met een behandeling begonnen om de darmwand te helen. Maar hoe meer ik lees over lekkende darmen, hoe meer ik tot de conclusie kom dat we er met een schepje L-Glutamine per dag nog niet zijn. Als we namelijk kijken naar de oorzaak van een lekkende darm is dat een verstoorde darmflora; in literatuur beschreven als Dysbiose. Het herstellen van balans in de darmen is in de meeste gevallen niet zo simpel als een schepje probiotica door het voer. Voor de eigenaren van allergiehonden zonder zichtbare darmklachten: Diarree is niet altijd een symptoom van Dysbiose/ lekkende darm!

Op dit moment lees ik het boek 'Gut and Psychology Syndrome' van Natasha Campbell-McBride. Dit gaat over Dysbiose en Leaky gut bij mensen. Zij koppelt aan deze darmproblematiek ook neurologische-, psychische- en gedragsproblemen (ze noemt vaak autisme, ADHD/ADD, depressie). En laat dat nou precies iets zijn waar ik veel mensen met 'allergiehonden' ook over hoor: Hypergedrag, snel overprikkeld, vermoeidheid, slecht tegen verandering kunnen etc etc.

Natasha Campbell-McBride schrijft in haar boek: All diseases begin in the gut (alle ziekten beginnen in de darmen). Met name immuungerelateerde problemen zoals allergieën zouden daar niet alleen hun oorsprong vinden, maar zouden daar ook behandeld en zelfs genezen kunnen worden!

Mijn verhaal hierboven is misschien wat abstract, maar het uitleggen van de precieze werking van de darmflora en het gevolg van Dysbiose laat ik liever aan de specialisten over. Hieronder daarom wat links naar meer informatie:

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/08/27/cats-and-dogs-leaky-gut.aspx

Onderzoeksresultaten (zoek even op 'Allergy' als je het volledige artikel te lang vind ;) )
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448089/

Het boek van Natasha Campbell-McBride:
http://www.scribd.com/doc/164460601/Gut-and-Psychology-Syndrome-PDF

http://www.gaps.me/preview/?page_id=20

Wat denken jullie hiervan? Ik ben ook vooral benieuwd naar de visie op dit idee van andere eigenaren van allergiehonden.
Laatst gewijzigd door Roosjes3 op Zo 23 Feb 2014, 23:35, 1 keer totaal gewijzigd.
eelke
Moderator
Berichten: 15907
Lid geworden op: Vr 29 Jan 2010, 10:12

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor eelke » Zo 23 Feb 2014, 21:56

Whooh even een berichtje ter herinnering zodat ie boven komt drijven. Moet ik even goed uitgerust voor gaan zitten :)
Gebruikersavatar
Kim_S
5-sterren
Berichten: 10504
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2011, 21:39

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Kim_S » Zo 23 Feb 2014, 21:58

Ik ook! Net iets te laat voor veel leeswerk. Interessant zeg!
renate1985
5-sterren
Berichten: 1445
Lid geworden op: Do 11 Dec 2008, 08:37
Locatie: Rijen

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor renate1985 » Zo 23 Feb 2014, 22:52

Interessant! Ga er van de week ook even voor zitten om het te lezen. Basco heeft verschillende allergieën en is ook hyper, snel overprikkelt en kan niet tegen verandering, hij heeft ritme nodig. Hoewel hij geen diarree heeft en zijn allergieën onder controle zijn blijft het interessant om eens goed door te lezen!
Alvast bedankt voor alle info!
Gebruikersavatar
Midori
1-ster
Berichten: 18
Lid geworden op: Do 20 Feb 2014, 12:19

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Midori » Zo 23 Feb 2014, 23:04

Ik sluit me aan bij de rest! Heb hier een allergiehond, en een vriendin van me heeft een hond met waarschijnlijk een eiwit-intolerantie, waarbij vorig jaar de darmen zo ontstoken waren, dat de hond niet eens meer kon ontlasten. Die hond zit nu trouwens ook aan de Acana.

Ik kom hier op terug!
Gebruikersavatar
dien
3-sterren
Berichten: 183
Lid geworden op: Ma 29 Jul 2013, 09:02
Locatie: winschoten

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor dien » Ma 24 Feb 2014, 09:02

Hier ook een hond met darm- allergie problemen, sinds een maand l-glutamine en nu een stuk beter gelukkig.
Ze is ook erg hyper en snel overprikkeld, dit is inderdaad interessant. Ga me er ook verder in verdiepen en inlezen
Fido
5-sterren
Berichten: 1947
Lid geworden op: Zo 15 Jan 2006, 12:32
Locatie: Heiloo
Contact:

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Fido » Ma 24 Feb 2014, 09:30

In onze praktijk werken we al jaren met de visie : allergie bestaat niet!
Het zijn werkingsmechanismen die niet in orde zijn. Waaronder leaky gut.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Lizzy » Ma 24 Feb 2014, 09:38

Fido schreef:In onze praktijk werken we al jaren met de visie : allergie bestaat niet!
Het zijn werkingsmechanismen die niet in orde zijn. Waaronder leaky gut.


In feite gaat Roosjes3 volgens mij nog een stapje verder, ze zegt "er is een reden waarom het werkingsmechanisme niet werkt".
Roosjes3
3-sterren
Berichten: 209
Lid geworden op: Wo 17 Okt 2012, 15:49

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Roosjes3 » Ma 24 Feb 2014, 09:51

Dat is inderdaad waar ik met mijn stukje op doel Lizzy...
In een ander topic werd ook iets gezegd over aanleg voor stress als oorzaak voor allergieën... Ik vermoed eigenlijk dat die aanleg voor stress ook te maken heeft met de darmwerking en flora. Dysbiose en leaky gut kunnen een klimaat creëren in de darmen waarbij (ook neuro-)toxinen in de bloedbaan terecht komen en daarop kan een mens/ hond met vanalles reageren. Dat het immuunsysteem overactief wordt vind ik logisch, maar dat ook de hersenen mogelijk beïnvloed worden is voor mij wel een eye-opener.

Overigens is in bovenstaande links ook terug te vinden dat dysbiose een soort van erfelijk is (moedermelk is datgene wat pups gebruiken om hun eigen darmflora op te bouwen en met die moedermelk zou al iets mis kunnen zijn). Waarom sommige honden uit één nest wel klachten krijgen en anderen niet is nog een beetje de vraag... Maar dysbiose/ leaky gut heeft zo ontzettend veel verschijningsvormen dat ik me afvraag of niet toch alle honden uit het betreffende nest wat klachten hebben. Ik ontken ook niet de invloed van omgevingsfactoren hoor, helemaal niet. Maar ik probeer zicht te krijgen op de kern van het probleem 'allergieën'.
Fido
5-sterren
Berichten: 1947
Lid geworden op: Zo 15 Jan 2006, 12:32
Locatie: Heiloo
Contact:

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Fido » Ma 24 Feb 2014, 09:59

Lizzy schreef:In feite gaat Roosjes3 volgens mij nog een stapje verder, ze zegt "er is een reden waarom het werkingsmechanisme niet werkt".


Juustum dat is namelijk ook de bedoeling want als je weet hoe iets werkt of niet werkt kan je de tools aangeven voor het ( weer) juist functioneren.
Fido
5-sterren
Berichten: 1947
Lid geworden op: Zo 15 Jan 2006, 12:32
Locatie: Heiloo
Contact:

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Fido » Ma 24 Feb 2014, 10:04

Roosjes3 schreef:Dat is inderdaad waar ik met mijn stukje op doel Lizzy...
In een ander topic werd ook iets gezegd over aanleg voor stress als oorzaak voor allergieën... Ik vermoed eigenlijk dat die aanleg voor stress ook te maken heeft met de darmwerking en flora. Dysbiose en leaky gut kunnen een klimaat creëren in de darmen waarbij (ook neuro-)toxinen in de bloedbaan terecht komen en daarop kan een mens/ hond met vanalles reageren. Dat het immuunsysteem overactief wordt vind ik logisch, maar dat ook de hersenen mogelijk beïnvloed worden is voor mij wel een eye-opener.

Overigens is in bovenstaande links ook terug te vinden dat dysbiose een soort van erfelijk is (moedermelk is datgene wat pups gebruiken om hun eigen darmflora op te bouwen en met die moedermelk zou al iets mis kunnen zijn). Waarom sommige honden uit één nest wel klachten krijgen en anderen niet is nog een beetje de vraag... Maar dysbiose/ leaky gut heeft zo ontzettend veel verschijningsvormen dat ik me afvraag of niet toch alle honden uit het betreffende nest wat klachten hebben. Ik ontken ook niet de invloed van omgevingsfactoren hoor, helemaal niet. Maar ik probeer zicht te krijgen op de kern van het probleem 'allergieën'.


Hersenen en darmen hebben een rechtstreekse communicatie.
Dat is namelijk ook één van de redenen waarom patiënten met psychische problemen jaaaaaaren bij een psycholoog/iater lopen en niet genezen ondanks medicatie en/of therapieën. Er wordt naar inhoud koppie gekeken en er worden geen darmen meegenomen. Even heel kort door de bocht geschreven  ;)
Fido
5-sterren
Berichten: 1947
Lid geworden op: Zo 15 Jan 2006, 12:32
Locatie: Heiloo
Contact:

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Fido » Ma 24 Feb 2014, 10:11

Roosjes3 schreef:Dat is inderdaad waar ik met mijn stukje op doel Lizzy...
In een ander topic werd ook iets gezegd over aanleg voor stress als oorzaak voor allergieën... Ik vermoed eigenlijk dat die aanleg voor stress ook te maken heeft met de darmwerking en flora. Dysbiose en leaky gut kunnen een klimaat creëren in de darmen waarbij (ook neuro-)toxinen in de bloedbaan terecht komen en daarop kan een mens/ hond met vanalles reageren. Dat het immuunsysteem overactief wordt vind ik logisch, maar dat ook de hersenen mogelijk beïnvloed worden is voor mij wel een eye-opener.

Overigens is in bovenstaande links ook terug te vinden dat dysbiose een soort van erfelijk is (moedermelk is datgene wat pups gebruiken om hun eigen darmflora op te bouwen en met die moedermelk zou al iets mis kunnen zijn). Waarom sommige honden uit één nest wel klachten krijgen en anderen niet is nog een beetje de vraag... Maar dysbiose/ leaky gut heeft zo ontzettend veel verschijningsvormen dat ik me afvraag of niet toch alle honden uit het betreffende nest wat klachten hebben. Ik ontken ook niet de invloed van omgevingsfactoren hoor, helemaal niet. Maar ik probeer zicht te krijgen op de kern van het probleem 'allergieën'.


Nee hoor is niet vaag. Heeft met belastbaarheid, balans en belasting te maken. Dit hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn bij het hele nest en er komt ook nog programmering van de genen om de hoek kijken.
Gebruikersavatar
suzanne 1
5-sterren
Berichten: 663
Lid geworden op: Do 12 Mar 2009, 17:56
Locatie: haaksbergen

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor suzanne 1 » Ma 24 Feb 2014, 10:12

Er gaat een wereld voor me open!  :o  Dit slaat zo allemaal op Jamey. Hij heeft als 9 maanden pup de rabies enting gekregen en daardoor Giardia. ZIjn darmen zijn nooit meer helemaal 100% geweest. En nu dus de allergie......
Bedankt voor de info.....ik ga er eens induiken.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Lizzy » Ma 24 Feb 2014, 10:56

Bedankt voor de links trouwens. Ik ben nu deze aan het lezen: http://www.scribd.com/doc/164460601/Gut ... ndrome-PDF. Heel interessant tot dusver mag ik wel zeggen.
Martine-Tom

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Martine-Tom » Ma 24 Feb 2014, 11:46

Ik ben hier ook al tijden van overtuigd, voor mens en dier.
Bij Tom kan ik al heel snel merken dat gedrag en foute voeding zo ontzettend samen hangen, als hij een dagje slecht gegeten heeft, daardoor aan de dunne gaat is ie die dag gewoon erg druk en onbereikbaar voor commando's, nadat hij voor de zoveelste keer tussenteenontsteking had ben ik nu aan het zoeken of er toevallig iets merkbaar is van allergie, om te beginnen alles van graan eruit (nou at hij dat al minimaal natuurlijk maar van anderen kreeg hij nog wel eens brokjes als snoepje, ook dat krijgt hij nu niet meer...) zal me echt niet verbazen.
Zijn gedrag is iig stukken beter nu.

Ik ga er ook eens voor zitten!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: De oorzaak van al die allergieën aanpakken!

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten