Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Barfplaats

Jerry@karina
2-sterren
Berichten: 84
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2009, 21:52

Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Jerry@karina » Vr 14 Feb 2014, 10:03

Ik heb weer het bloed laten onderzoeken van Jerry ivm zijn nieren.

Hij slikt nu een maand Fortefor, krijgt 2x in de week een visolie capsules en 1 tabletje per dag kinderdosis Solidago.

Ik heb van de dierenarts het advies gekregen om brok te geven, maar dat wil ik niet.

Ik heb deze week geprobeerd het nierdieet van Bandit te geven, maar hij weigert het te eten, zelfs als ik er extra lekkere dingen door heen doe.  :-\

Hij zoekt echt met zijn voortanden alle lekkere stukjes eruit...de stouterd. ook de groentenmixen die ik voor hem maak, en ik door zijn eten doe, vertikt hij om op te eten.

Als ik er extra spiervlees bij doe, dan eet hij nog wel redelijk goed. Maar nu zei mn dierenarts dat dat extra vlees juist niet goed is.

Hebben jullie nog tips, wat te doen.




en hebben jullie nog advies over zijn bloeduitslagen..

deze was van december:

ALB 30 (22-39) ALKP 454 (23-212)
ALT --.-- (10-100) AMYL 926 (500-1500)
UREA 14.1 (2.5-9.6) CA 2.57 (1.98-3)
CHOL 9 (2.84-8.26) CREA 72 (44-159)
IVLS Catalyst DX: 08/01/2014 18:04 Geriatric Canin 25 (0-7) GLOB 35 (25-45)
GLU 5.89 (3.89-7.95) LIPA 416 (200-1800)
PHOS 1.63 (0.81-2.2) TBIL 16 (0-15)
TP 65 (52-82) ALB/GLOB 0.9
BUN/CREA 50

Urine eiwit / creatinine ratio:
Protien/crea ratio 3.8 ++ (<0.5) 
TP in urine: 2399+ (60-530)
Crea in urine: 5651




en deze van februari

         
ALB 27 (22-39)                 ALKP                 62   (23-212)
ALT 50 (10-100) UREA 9.2 (2.5-9.6)
CREA 77 (44-159) GLOB 34 (25-45)
GLU 5.69 (3.89-7.95) TP 61 (52-82)
ALB/GLOB 0.8 BUN/CREA 29



Urine heb ik de laatste keer niet na laten kijken, omdat de DA het weer met een punctie wilde doen. Jerry heeft daar altijd heel veel stress van, dus dat laat ik niet meer doen.
Laatst gewijzigd door Jerry@karina op Vr 14 Feb 2014, 10:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Esther en Daya
4-sterren
Berichten: 259
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2011, 18:55

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Esther en Daya » Vr 14 Feb 2014, 10:19

Zelf samenstellen is nog een optie. Djinty had ook nierfalen en had een barf nierdieet.
Ik weet hoe naar het is als je hondje niet wil eten. Heel veel sterkte!
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 3671
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Doranto » Vr 14 Feb 2014, 12:40

Je zou C@rine eens een pb-tje kunnen doen. Zij heeft heel veel ervaring met een hond met nierproblemen.
Jerry@karina
2-sterren
Berichten: 84
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2009, 21:52

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Jerry@karina » Za 15 Feb 2014, 01:51

Ik zou graag meer tips willen hebben, Sally, via het forum en anders via pb.

Jerry is ook wat op leeftijd en oudere honden kunnen nierproblemen krijgen.
Hij heeft altijd KVV gekregen van de betere merken.

Aan de hand van de bloed/nierwaardes is te in dat zijn nieren niet goed meer werken, en dat is helaas niet te veranderen.
waar het nu om gaat is dat ik hem weer aan het eten krijg, en dan het liefst wat niet belastend is voor zijn nieren.

Ik lees hier vaak dat eiwitten wel weer mogen bij nierfalen...omdat hij niets tot weinig eet, ben ik al blij dat hij alleen het vlees eet.
Al begin ik daar over te twijfelen omdat m'n dierenarts zegt dat het slecht is...

Ik weet het gewoon niet meer....
Anne in Duitsland
5-sterren
Berichten: 8850
Lid geworden op: Wo 29 Jul 2009, 13:47

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Anne in Duitsland » Za 15 Feb 2014, 01:55

Jerry@karina
2-sterren
Berichten: 84
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2009, 21:52

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Jerry@karina » Za 15 Feb 2014, 02:21

Ja die ken ik, dank je.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55230
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Lizzy » Za 15 Feb 2014, 08:00

Jerry@karina schreef:Ik heb weer het bloed laten onderzoeken van Jerry ivm zijn nieren.

Hij slikt nu een maand Fortefor, krijgt 2x in de week een visolie capsules en 1 tabletje per dag kinderdosis Solidago.

Ik heb van de dierenarts het advies gekregen om brok te geven, maar dat wil ik niet.

Ik heb deze week geprobeerd het nierdieet van Bandit te geven, maar hij weigert het te eten, zelfs als ik er extra lekkere dingen door heen doe.  :-\

Hij zoekt echt met zijn voortanden alle lekkere stukjes eruit...de stouterd. ook de groentenmixen die ik voor hem maak, en ik door zijn eten doe, vertikt hij om op te eten.

Als ik er extra spiervlees bij doe, dan eet hij nog wel redelijk goed. Maar nu zei mn dierenarts dat dat extra vlees juist niet goed is.

Hebben jullie nog tips, wat te doen.




en hebben jullie nog advies over zijn bloeduitslagen..

deze was van december:

ALB 30 (22-39) ALKP 454 (23-212)
ALT --.-- (10-100) AMYL 926 (500-1500)
UREA 14.1 (2.5-9.6) CA 2.57 (1.98-3)
CHOL 9 (2.84-8.26) CREA 72 (44-159)
IVLS Catalyst DX: 08/01/2014 18:04 Geriatric Canin 25 (0-7) GLOB 35 (25-45)
GLU 5.89 (3.89-7.95) LIPA 416 (200-1800)
PHOS 1.63 (0.81-2.2) TBIL 16 (0-15)
TP 65 (52-82) ALB/GLOB 0.9
BUN/CREA 50

Urine eiwit / creatinine ratio:
Protien/crea ratio 3.8 ++ (<0.5) 
TP in urine: 2399+ (60-530)
Crea in urine: 5651




en deze van februari

         
ALB 27 (22-39)                 ALKP                 62   (23-212)
ALT 50 (10-100) UREA 9.2 (2.5-9.6)
CREA 77 (44-159) GLOB 34 (25-45)
GLU 5.69 (3.89-7.95) TP 61 (52-82)
ALB/GLOB 0.8 BUN/CREA 29




Urine heb ik de laatste keer niet na laten kijken, omdat de DA het weer met een punctie wilde doen. Jerry heeft daar altijd heel veel stress van, dus dat laat ik niet meer doen.


Niks mis mee. Creatinine is goed, Urea is goed. Met die kleine verhoogde Urea waarde van december was er al geen reden tot een aangepast menu. Nu is er is helemaal geen reden om aangepast voer te gaan geven. Kijk, brok dat verziekt de nieren pas echt. Dus dat raad ik je af. En verder kun je hem gewoon de KVV gaan geven of het BARF menu gaan geven dat hij altijd eet (en wel lust). Want de nierwaardes zijn gewoon prima.

Vorige keer zat er teveel eiwit in de urine. Dat kan duiden op: ontsteking of bloeding in de urine wegen of op een beschadiging van de nieren. Bij hoge koorts of heftige lichamelijke inspanning kan ook tijdelijk een verhoogd eiwitgehalte in de urine optreden.

Mijn vraag is dus (maar weer) : heeft je dierenarts in december ook maar een beetje een poging gedaan om te achterhalen waarom er eiwit in de urine zat?

Om eiwit in de urine te meten is er in mijn ogen helemaal geen punctie nodig. Dat doe je (volgens mij) alleen als je urine op kweek wil zetten.

Mag ik nou eens vragen, wat zijn de klachten van je hond eigenlijk?
Jerry@karina
2-sterren
Berichten: 84
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2009, 21:52

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Jerry@karina » Za 15 Feb 2014, 08:44

Als eerste wil ik ook absoluut geen brok geven, maar je wordt zo heen en weer geslingerd door emoties dat ik het gewoon allemaal niet meer weet.

Het begon allemaal met heel veel plassen en bloed in de urine, dat ging na antibiotica maar niet over, dus is er een punctie genomen..

Dat is op kweek gezet en daar kwam uit dat het geen bacterie o.i.d was.

Aan de hand van de waardes is bepaald dat hij dus nierproblemen heeft, ik ben ook met hem naar Amsterdam geweest, naar een specialist...daar is ook alles nogmaals nagekeken, ook lever, en daar kwamen ze ook uit op nierproblemen.

Ik ben zelf een leek, dus als ze zeggen dat hij dat heeft, neem ik dat aan.

Ik ben dus alleen maar blij dat je zegt dat de waardes meevallen.

Maar wat nu dus het punt is, hij eet niet. Wat ik hem ook geef.

Ook zijn KVV niet, of al hou ik een biefstuk voor zijn neus.

Hij is naar mijn idee dus wel misselijk, wat dus ook vanuit zijn nieren kan komen.

Ik zit echt in een achtbaan van emoties en onzekerheid..wat is het beste,want ik wil het beste voor m'n ventje..Ik weet het gewoon niet meer..
Laatst gewijzigd door Jerry@karina op Za 15 Feb 2014, 08:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55230
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Lizzy » Za 15 Feb 2014, 09:01

Jerry@karina schreef:Als eerste wil ik ook absoluut geen brok geven, maar je wordt zo heen en weer geslingerd door emoties dat ik het gewoon allemaal niet meer weet.

Het begon allemaal met heel veel plassen en bloed in de urine, dat ging na antibiotica maar niet over, dus is er een punctie genomen..

Dat is op kweek gezet en daar kwam uit dat het geen bacterie o.i.d was.

Aan de hand van de waardes is bepaald dat hij dus nierproblemen heeft, ik ben ook met hem naar Amsterdam geweest, naar een specialist...daar is ook alles nogmaals nagekeken, ook lever, en daar kwamen ze ook uit op nierproblemen.

Ik ben zelf een leek, dus als ze zeggen dat hij dat heeft, neem ik dat aan.

Ik ben dus alleen maar blij dat je zegt dat de waardes meevallen.

Maar wat nu dus het punt is, hij eet niet. Wat ik hem ook geef.

Ook zijn KVV niet, of al hou ik een biefstuk voor zijn neus.

Hij is naar mijn idee dus wel misselijk, wat dus ook vanuit zijn nieren kan komen.

Ik zit echt in een achtbaan van emoties en onzekerheid..wat is het beste,want ik wil het beste voor m'n ventje..Ik weet het gewoon niet meer..


Maar wat hebben ze allemaal voor onderzoeken gedaan dan? En op basis waarvan vindt men dat hij nierproblemen heeft?

Hij kan best misselijk zijn. Maar als je het mij vraagt, komt dat niet van de nieren. Hij heeft geen verhoogde nierwaardes.

Geef je nog Fortekor? Daar kan het heel goed door komen he, die misselijkheid.

Side Effects to Watch for in Dogs Receiving Benazepril

The most common side effects are gastro-intestinal upset such as vomiting, diarrhea, lack of appetite and possibly weakness. However, more serious side effects such as hypotension (low blood pressure), an elevated blood potassium level (hyperkalemia) and kidney damage can also occur. Dogs and cats receiving benazepril should be monitored closely at home and should be examined periodically by their veterinarian.

===========

Vertaald: de meest voorkomende bijwerkingen zijn maag en darmproblemen zoals overgeven, diarree, gebrek aan eetlust".

Dus als je het mij vraagt? De werking van Fortekor bij honden met nierproblemen is helemaal niet bewezen (en wordt door veel dierenartsen en zelfs specialisten afgeraden). Ik zou er mee stoppen. En kijken wat er gebeurd. Of zijn eetlust weer toeneemt.

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt "ja maar, Lizzy is geen dierenarts, ik ga niet stoppen met pillen die ik van de dierenarts gekregen heb". Dat begrijp ik heel goed. Ik kan je daar natuurlijk verder ook niet bij helpen. Ik weet niet waar je woont maar ik weet wel een dierenarts die zo'n beetje af is gestudeerd op nierproblemen, die naam zou ik aan je kunnen geven, zou je daar een afspraak mee kunnen maken.
Jerry@karina
2-sterren
Berichten: 84
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2009, 21:52

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Jerry@karina » Za 15 Feb 2014, 10:02

Ik sta open voor elk advies, misschien is het inderdaad wat om te kijken hoe het gaat als ik stop met de Fortekor.

Ik heb van alles laten doen, scans, diverse bloed en urine onderzoeken.

Uit de puncties van de speciaist was gekomen, dat er eiwitten uit zijn nieren in de urine komen, ook de grotere eiwitten.
Daar maakten ze uit op dat het filtertje kapot is van de nieren.

Ik woon in Noord Holland..Zou graag de naam van de DA willen weten..
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 3671
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Doranto » Za 15 Feb 2014, 10:41

Jerry@karina schreef:Als eerste wil ik ook absoluut geen brok geven, maar je wordt zo heen en weer geslingerd door emoties dat ik het gewoon allemaal niet meer weet.

Het begon allemaal met heel veel plassen en bloed in de urine, dat ging na antibiotica maar niet over, dus is er een punctie genomen..

Dat is op kweek gezet en daar kwam uit dat het geen bacterie o.i.d was.

Aan de hand van de waardes is bepaald dat hij dus nierproblemen heeft, ik ben ook met hem naar Amsterdam geweest, naar een specialist...daar is ook alles nogmaals nagekeken, ook lever, en daar kwamen ze ook uit op nierproblemen.

Ik ben zelf een leek, dus als ze zeggen dat hij dat heeft, neem ik dat aan.

Ik ben dus alleen maar blij dat je zegt dat de waardes meevallen.

Maar wat nu dus het punt is, hij eet niet. Wat ik hem ook geef.

Ook zijn KVV niet, of al hou ik een biefstuk voor zijn neus.

Hij is naar mijn idee dus wel misselijk, wat dus ook vanuit zijn nieren kan komen.

Ik zit echt in een achtbaan van emoties en onzekerheid..wat is het beste,want ik wil het beste voor m'n ventje..Ik weet het gewoon niet meer..


Dat hij niet eet, hoe lang is dat al? Kan het niet zo zijn dat het niets met het bloedplassen te maken heeft, maar gewoon iets heel anders is? Mijn hond heeft nl. een week niets gegeten omdat hij een virus had. Het schijnt op dit moment te heersen.
Hitam
5-sterren
Berichten: 5656
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Hitam » Za 15 Feb 2014, 12:11

Het kan zijn dat de nieren eiwitten lekken en de nierwaarden wel goed zijn. Een soort Fanconi syndroom.
Omdat er dan eiwitten lekken naar de urine, is het wel belangrijk dat er genoeg goed verteerbare eiwitten gegeven worden. Dus geen nierdieet.
En de fortekor is dan om verdere nierschade te voorkomen. Het lekken van eiwitten kan namelijk op zich ook nieren beschadigen.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55230
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Lizzy » Za 15 Feb 2014, 13:07

Hitam schreef:Het kan zijn dat de nieren eiwitten lekken en de nierwaarden wel goed zijn. Een soort Fanconi syndroom.
Omdat er dan eiwitten lekken naar de urine, is het wel belangrijk dat er genoeg goed verteerbare eiwitten gegeven worden. Dus geen nierdieet.
En de fortekor is dan om verdere nierschade te voorkomen. Het lekken van eiwitten kan namelijk op zich ook nieren beschadigen.


Aha. Ik heb gelezen dat Fortekor bij de kat helpt om lekken van eiwitten tegen te gaan, niet bij de hond. Maar, ik ben geen dierenarts natuurlijk. Ik zal wel achter de bron aan gaan. Maar wat te doen als de hond niet meer wil eten door de Fortekor? Want dat is wel een bijwerking van Fortekor. En de problemen zijn ooit begonnen met veel drinken en plassen, niet met niet meer willen eten :-\

Heeft het in dit stadium zin om opnieuw de nieren te controleren op het verlies van eiwit? Of heeft dat geen zin juist doordat de hond op Fortekor staat (en misschien geen eiwit meer verliest)?
Lizzy
Moderator
Berichten: 55230
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Lizzy » Za 15 Feb 2014, 13:18

Hitam schreef:Het kan zijn dat de nieren eiwitten lekken en de nierwaarden wel goed zijn. Een soort Fanconi syndroom.
Omdat er dan eiwitten lekken naar de urine, is het wel belangrijk dat er genoeg goed verteerbare eiwitten gegeven worden. Dus geen nierdieet.
En de fortekor is dan om verdere nierschade te voorkomen. Het lekken van eiwitten kan namelijk op zich ook nieren beschadigen.


Een soort maar dan anders...? Want bij Fanconi syndroom zit er glucose in de urine en geen eiwit.

Eerder nefrotisch syndroom? Alleen dat is het ook niet want daarbij zie je als symptoom oedeemvorming.
Jerry@karina
2-sterren
Berichten: 84
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2009, 21:52

Re: Nieuwe waardes nieren..en geen nierdieet willen eten..

Berichtdoor Jerry@karina » Za 15 Feb 2014, 13:26

Jerry drinkt niet overdreven veel, het plassen doet hij nu ook niet meer zo ongecontroleerd.

Wat hij nu eigenlijk heeft, is niet willen eten en misselijk zijn, zit vrij veel te likken, slikken en smakken.

Hij is tegen m'n andere honden ook heel onzeker, zelfs heel afwerend en grommerig. Hij wil ze niet in de buurt hebben, voelt zich duidelijk onzeker.

Eigenlijk toont hij verder niet echt de symptomen van een nierpatient, naar mijn idee..alleen vertelde m'n DA dat de waardes van de urine, door de teveel aan grote eiwitten daarin, dat te maken heeft met nierfalen.
De bloedwaardes waren wel iets verbeterd op bepaalde punten, maar misschien komt dat door de Fortekor?

Misschien van de week urine opvangen en die na laten kijken, misschien dat daar nog wat uitkomt..

Zucht..zo moeilijk allemaal...bedankt hè voor de tips en meedenken..
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Martine-Tom, vanhaut en 4 gasten