Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: pluk

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor Barfplaats

Cindy_Pixie
1-ster
Berichten: 4
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013, 14:25

Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor Cindy_Pixie » Di 22 Okt 2013, 15:37

Ik lees de laatste maanden al actief mee op het forum over alles wat te maken heeft met allergieen, jeuk, dieeten etc., maar omdat het bij mij nog niet allemaal samen komt zou ik graag willen vragen of jullie misschien tips/advies kunnen geven..

Kort intro:
Mijn hond Pixie is een sheltie kruising (met wat, geen idee) die we met 4 maanden bij het asiel hebben opgehaald. Ze is nu 15 maanden. Als pup veel last van de ogen (vies, ontstoken), en zijn daarom vrij snel overgestapt op kvv (Darf Eko gemengd), ook omdat we denken dat dat over het algemeen beter is voor haar. Oogjes knapten daadwerkelijk voor 90% op (gevoelige ogen zal ze blijven houden), en voor de rest ging het maanden lang ook allemaal prima. Toen begonnen deze zomer de dierenartsbezoekjes:

Juli: flinke oorontsteking, leek uit het niets.
Augustus: gesteriliseerd. Volgens mij geen problemen, maar voor de volledigheid zet ik het er toch maar bij. Ze heeft wel extra pijnstillers gehad na afloop.
September: toen begon de jeuk echt, voornamelijk over de neus, maar omdat ze als ze haar neus aanraakt ook haar ogen meeneemt, waren die ook aan beide kanten open en ontstoken. Het was opeens een hele heftige reactie, en is ook met veel medicijnen (o.a. prednison) behandelt, zowel zalf, pillen als druppels voor de ogen. Het onderdrukte de jeuk, waardoor het weer kon genezen.
Oktober: Darmvirus. Vlak nadat de kuurtjes afgebouwd waren kreeg ze duidelijk zichtbaar en  hoorbaar last van haar maag, en een dag later kwam er alleen nog maar bloed-diarree uit (en ook niet een klein beetje...). Hup, naar de dierenarts, infuusje gehad, injectie en anti-biotica kuurtje mee. Ging daarna wel weer snel beter.
Maar de jeuk, die is er nog steeds/alweer en concentreert zich alleen op de neus. Het lijkt er op dat het telkens onderdrukt wordt door alle medicijnen die tussendoor gekomen zijn, maar zodra we daar even van af zijn komt het weer.

Ondertussen zijn we natuurlijk wel al die maanden bezig om -zo goed als mogelijk- uit te zoeken waar ze allergisch voor kan zijn (of het een bepaalde plant is in het gebied waar we wandelen, een nieuw speeltje, een beloningssnoepje, de rvs voerbakjes etc.). We dachten eerst dat het niet zo snel aan het eten kon liggen (biologisch kvv zonder toevoegingen, en beloningssnoepjes zelf gedroogde witvis, helemaal niets anders), en de dierenarts bevestigde dat die kans klein was, maar na o.a. hier research te doen heb ik ontdekt dat het dus wel degelijk mogelijk is dat ze voor een bepaald eiwit een allergie kunnen ontwikkelen. En omdat ik ook geen flauw idee heb wat het anders kan zijn, gaan we dit nu maar eerst proberen uit te zoeken m.b.v. een eliminatie-dieet. Dat wordt morgen bezorgd, dus beginnen we er gelijk mee. De laatste 1,5 week krijgt ze trouwens alleen maar rijst/gekookte kip/witvis (want na het stoppen met het kuurtje voor het darmvirus + het weer geven van Darf Eko kwam de jeuk weer gelijk hevig opzetten). Ze is nog nooit zo energiek geweest als nu, alleen de jeuk, die is er dus nog :(

Heel concreet heb ik de volgende 2 vragen:
Sinds vandaag is de jeuk weer ontzettend erg, en heeft ze terwijl ik even de deur uit was, de randjes van haar bek opengekrabt. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Als ik de dierenarts bel krijg ik waarschijnlijk weer een nieuw kuurtje (een simpel zalfje zal wel niet werken omdat het open is), en al die kuurtjes hebben volgens mij ook niet zo'n geweldig effect, want direct na een kuurtje speelt er weer wat anders op. Ik wilde morgen in ieder geval beginnen met het eliminatie-dieet met paard.  Heeft iemand ervaring hoe lang het duurt voordat je een eerste effect kan zien? Er van uitgaande dat het natuurlijk niet net paard is waar ze allergisch voor is...En, vooral, hebben jullie een tip wat ik kan doen om op dit moment de jeuk wat weg te nemen? Of toch maar naar de dierenarts? Nu heb ik een lieve dierenarts die ik sowieso wel om advies kan vragen, maar hoor graag ook andere kanten en ervaringen.

Maar als jullie in het algemeen een opmerking of advies hebben, graag! Sorry voor het lange verhaal, maar wilde vooral duidelijk zijn, en elke hulp en elk lijntje bij deze zoektocht is erg welkom!
nanne

Re: Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor nanne » Wo 23 Okt 2013, 19:59

Ben je al bij een dermatoloog geweest? Ik zie een dierenarts als een huisarts...ze weten van alles een beetje. Met dit sort problemen kun je beter een specialist zoeken op dat gebied (aangesloten bij een dierenkliniek).

Verder zou je eens kunnen kijken naar Bach remedie http://www.dierinbalans.nl/therapie_bach_info.html maar misschien is het beter om eerst uit te zoeken waar je hond nu allergisch voor is. Een dermatoloog kan een allergietest(en) doen en gerichte medicatie geven.

Heel veel sterkte!
Cindy_Pixie
1-ster
Berichten: 4
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013, 14:25

Re: Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor Cindy_Pixie » Ma 28 Okt 2013, 15:39

Dank je voor de suggestie.

Even een update, voor als er iemand meeleest....:
We zijn wel weer naar de dierenarts geweest, omdat de jeuk het alleen maar erger zou maken. Uiteindelijk toch een prednison-injectie gehad. Ik was er niet zo blij mee (gezien de vorige prednison kuurtjes allemaal bijwerkingen hadden) maar na overleg volgens de dierenarts echt de beste optie. Nu dus een injectie in plaats van een pillenkuur, zodat het niet allemaal over de maag gaat. De jeuk ging na 1,5 dag zo goed als weg (jippie!), wel nog 2 dagen diarree gehad en een erg sloom hondje, maar dat gaat nu weer beter. Op het moment alleen verschrikkelijk vieze ogen, maar ja, als dat het ergste is voor dit moment.. Het paardenvlees vind ze gelukkig erg lekker, dus in de ideale situatie slaat dat aan en komt over een week of 2/3 (wanneer de prednison helemaal uitgewerkt is) de jeuk voorlopig niet meer terug....

Ik ga sowieso alvast even zoeken naar een dermatoloog, zodat ik voorbereid en niet met spoed moet zoeken mocht het weer terugkomen.
Roosjes3
3-sterren
Berichten: 209
Lid geworden op: Wo 17 Okt 2012, 15:49

Re: Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor Roosjes3 » Ma 28 Okt 2013, 16:11

De kans is even groot (als niet groter) dat het om een omgevingsovergevoeligheid gaat. Of heb je een aanleiding voor het idee dat het om een voedselovergevoeligheid gaat? Ik zou ook eerst eens een goede test laten doen voor je aan de slag gaat met dieten en spulletjes. Jeuk in het gelaat is eerder een teken van atopie (omgevingsallergieën) dan van voedingsallergie geloof ik.
Hier een hondje met allergieën voor mijten en pollen die ook de ogen, snuit en lippen openkrabt.
Cindy_Pixie
1-ster
Berichten: 4
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013, 14:25

Re: Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor Cindy_Pixie » Ma 28 Okt 2013, 16:33

Dat dachten we in het begin ook, dat het door iets uit de omgeving komt. Er is een basis (bloed)test geweest bij de dierenarts, daar kwam niets uit. Zij raadde aan om toch eerst te kijken of het aan het eten ligt voor er verdere onderzoeken gedaan worden (uiteraard hebben we alle speeltjes, voerbakjes e.d. ook weken weggelegd/vervangen om te kijken of dat iets hielp, maar helaas). Het is een hondje dat sowieso reageert op heel veel zaken, of het nu eten of medicijnen zijn, zo krijgt ze bijv. ook weer een allergische reactie bij doodgewone oogdruppels.. De keuze voor het eten is vooral om uit te sluiten dat het dit het wel/niet is, omdat ze ook andere syptomen had (last van darmen, overgeven, oorontsteking) die kunnen wijzen op een bepaalde eiwitallergie. Plus dat dit vrij makkelijk te doen is, en dat onderzoek volgens de dierenarts een lang en niet zo'n fijn proces is.  Als er geen verbetering optreed met het eten wilt ze wel meer uitgebreide tests in de vorm van huidonderzoek gaan doen. Het is wel lastig, want iedereen zegt wat anders :-s Het dieet valt trouwens wel mee, in plaats van gemengd vlees krijgt ze nu dus één soort, met nog lekkere kauwsnacks -van dezelfde soort uiteraard- tussendoor. Pixie zelf hoor je niet klagen :-)
Roosjes3
3-sterren
Berichten: 209
Lid geworden op: Wo 17 Okt 2012, 15:49

Re: Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor Roosjes3 » Ma 28 Okt 2013, 17:35

Klinkt alsof er goed over na is gedacht... Ik hoop van harte dat er iets meer duidelijkheid uit het eliminatiedieet komt. Die onzekerheid en dat constant uitproberen is hels. Heel veel succes!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Allergie en overgang naar eliminatie-dieet

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten