Noodgedwongen aan de BARF.....

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Zaniematsu
5-sterren
Berichten: 734
Lid geworden op: Ma 16 Okt 2006, 16:21
Locatie: Hendrik-Ido-Ambacht
Contact:

Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Zaniematsu » Vr 13 Sep 2013, 18:44

Hallo lezers,

Ik heb al een tijdje niets van mij laten horen. Even een toelichting, ik heb nu nog 5 poezen waarvan 4 vanaf kitten af aan gespeend zijn op BARF.
Alleen de oudste van 12,5 jaar heeft de eerste jaren brokjes gegeten, maar ook zij eet al zo'n 8 jaar kvv en af en toe een eendagskuiken, kippenvleugeltje en lamshartje

Eerder plaatste ik berichten over de kater Dahras die bij mij terug kwam als plaskat met blaasproblemen.
Hij was 10 jaar weggeweest en altijd brok gegeten en af en toe een gekookt stukje kabeljauw file.
Ik had Dahras bij thuiskomst meteen over gezet op BARF en dat ging erin als koek!!
Zijn blaas-en plas problemen behoorde tot het verleden.
Hij heeft hier 1,5 jaar gewoond, maar de introductie met de 5 poezen hier verliep erg stressvol.
Toen er een zeer geschikte kandidaat voorbij kwam heb ik met pijn in mijn hart Dahras daar gebracht.
Natuurlijk onder de voorwaarde dat hij wel rauw blijft eten. Ik nam dan ook vele kilo's BARF mee toen ik hem in Gent bracht.

Maar nu mijn "probleem" .... Ik had net een grote hoeveelheid BARF producten besteld. Deze werden voornamelijk gegeten door Dahras.
Mijn poezen believen geen BARF op een enkele kat na die dan iets van onderdelen eten, maar dat is dan ook wel heel beperkt.
De ene kat eet wel plat geslagen haaskarkassen en de ander weer plat gehakte kipkarkassen.
De meeste eten graag lamshart, behalve de poes die weer wel haaskarkassen eet. Dus ze krijgen bijna alleen maar kvv. Behalve de kat die wel wat te knagen eet, maar dan nog is dat zeker niet elke week. Het blijft erg lastig vind ik!
Zo is het zeer lastig voeren en zit ik de komende jaren met een vriezer vol BARF onderdelen.

Ik bleef maar kvv geven totdat de 50 kg voorraad opgegeten was......
Ik vond het zo zonde om weer 50kg kvv te bestellen terwijl ik nog zo'n 50 kg BARF had liggen......

Dan toch maar proberen aan de 5 dames te slijten, want ik wil ze zo graag aan het BARFen. Juist omdat hun gebit zo slecht is, tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen. Een kat met pijn aan het gebit krijg je natuurlijk niet aan het knagen.

Ik was bij een tandheelkundig specialist geweest en hij verkocht mij speciale capsules en tandpasta, met het advies tanden te gaan poetsen.

Ondertussen ben ik begonnen met het trainen van het aanraken van het tandvlees, maar als ze daar niet mee gesocialiseerd zijn kan dat erg lastig zijn.
In mijn geval dus zeer zeker.

Omdat de kvv weer besteld moest worden ging ik toch maar aan de BARF met de 5 dames...... eigenlijk noodgedwongen.
Ik moet zeggen dat kost erg veel tijd, stress (bij de katten maar ook bij mij), kotsen, honger, gras eten, gras kotsen, gal kotsen, bedelen, mij snachts wakker maken, heen en weer lopen om voer weg te halen en terug neer te zetten, mengen met blik en ander lekkernij en zuchten. Ik krijg er het heen en weer van!!!
Ik moet nog steeds de karkassen en nekken pletten. Al probeer ik ook tussen door een hele nek neer te leggen en meestal laten ze die onaangeroerd liggen, maar soms is die ook foetsie!!! Ik blij!!! Ik heb nog niet gezien wie dan deze hele fazantnek heeft opgepeuzeld, maar het stemt mij natuurlijk erg blij!! :D :D :D :D

Ik ben nu ongeveer een maand of iets langer verder en nog steeds in een fase van aanleren te BARFen. Het gaat al een stuk beter maar nog altijd kost het een enorme dosis geduld en doorzettingsvermogen van mijn kant. Omdat ik geen kvv meer in huis heb ben ik wel verplicht om door te zetten! De bodem van de vriezer komt in zicht.
Ik sta nu op het punt om weer een bestelling voer de deur uit te doen. Een maand geleden dacht ik nog dat het kvv moest worden. Maar nu ik ze toch aardig in de richting van (platgeslagen) BARF heb....... denk ik er toch sterk over om dit door te zetten.

Wat ik wel merk dat ze niertjes en maagjes niet eten. Die gaan onaangeraakt de vuilnisbak in. Ik heb 4 dames zo ver dat ze nu biologische kippenlevertjes eten.
De 5e eet het als ik het heel fijn knip en het een beetje insmeer met gourmet gold. Dus eigenlijk kan ik wel zeggen dat ze het alle 5 eten/binnen krijgen!

Lamshart eten ook 4 dames van de 5. Weer een andere tante dan die de lever niet graag eet raakt de lamshart absoluut niet aan.
Deze is ook niet te verleiden door het te mengen met iets anders. De ene kat is daar wel gevoelig voor maar de andere raakt het absoluut niet aan heb ik gemerkt.

Wat is jullie ervaring met het uitbreiden van de diersoorten en ook met prooidieren?
Ik heb hier 1 poes die eendagskuikens lust maar alle andere prooien raakt ze niet aan.
Al de andere dames willen niets weten van prooidieren.

Een bijkomend voordeel is dat 1 van de poezen sinds ongeveer een jaar alles uit kotste op 1 soort kvv na. Nu ik noodgedwongen ben gaan BARFen is ook dat langzaam aan minder geworden. Nu eet ze zo'n beetje alle BARF producten zonder ook maar te braken terwijl ze daarvoor uitsluitend 1 smaak van een bepaald merk binnen hield. Ik had niet veel merken geprobeerd omdat ik nou eenmaal van dat ene merk een grote vrieskist vol had en daar een aantal smaken van in huis had.
Voorheen had ze dat overigens nooit, dit was echt ongeveer sinds het laatste jaar.
Bijzonder dat ze nu dus alle BARF producten eet zonder te moeten braken.

Sorry dat het zo'n lang bericht is geworden :-[
Groetjes Linda

binnenkort maar eens zoeken waar ik mijn vrieskist weer mee kan vullen ;)
Anneloog
4-sterren
Berichten: 442
Lid geworden op: Do 06 Okt 2011, 19:13
Locatie: Harderwijk

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Anneloog » Vr 13 Sep 2013, 20:56

Is het niet een optie om je barf te gaan malen zodat het eigengemaakte kvv word?
Dus leen of koop een goeie vlees molen en trek een dagje uit om te gaan malen zodat je de barf gewoon netjes kan opvoeren zonder een strijd aan te hoeven gaan met je katten en zo weet je ook direct precies wat ze binnen krijgen terwijl met kvv die je zo koopt je maar moet 'geloven' op wat er op de verpakkingen staat.
Gebruikersavatar
Zaniematsu
5-sterren
Berichten: 734
Lid geworden op: Ma 16 Okt 2006, 16:21
Locatie: Hendrik-Ido-Ambacht
Contact:

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Zaniematsu » Vr 13 Sep 2013, 21:10

Hallo Anneloog,


Dat malen is een optie. Ik heb een aantal jaren geleden dit ook al geprobeerd en een gietijzeren handmolen gekocht. Een tweede zelfs want de aller eerst kocht ik alweer zo'n 10 jaar geleden. Al snel brak daar de zwengel van toen ik de kippennekken half bevroren dus te koud in de molen stopte. Daar kan die dus niet zo goed tegen. Ik het daar niet zo lang plezier van gehad want dit gebeurde al snel. De tweede heb ik ongeveer een jaar geleden gekocht. Maar het malen valt me veel te zwaar!

Daarbij bereik ik mijn doel niet door de katten te laten knagen. Hun gebitten zijn zo vatbaar voor tandplak en steen. Dat wil ik juist behandelen door het zelf laten knagen op de BARF producten.

Geloven jullie niet wat er op de verpakking van kvv staat?
Anneloog
4-sterren
Berichten: 442
Lid geworden op: Do 06 Okt 2011, 19:13
Locatie: Harderwijk

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Anneloog » Vr 13 Sep 2013, 21:19

Dat malen zwaar is geloof ik.
Heb je al eens gekeken naar een elektrische vlees molen voor de producten die ze echt niet willen knagen.
Ik bedoelde het ook meer als oplossing voor je nu volle barf vriezer.
En ik geloof wel wat er op kvv staat maar ik weet niet de kwaliteit van het spiervlees enzo wat er gebruikt word om kvv van te maken.
Nu heb ik zeur katten die helemaal niet kvv willen eten en ook geen karkas of orgaan ja nu mondjes maat wat spiervlees en heel soms wat vis.
En wat betreft hun tanden snap ik je punt dat knagen goed is hier ben ik al blij dat ze stuk rundvlees of kipfilet willen knagen wat hun tanden redelijk schoon houd ondanks hun foute dieet.
Succes ermee.
Gebruikersavatar
Zaniematsu
5-sterren
Berichten: 734
Lid geworden op: Ma 16 Okt 2006, 16:21
Locatie: Hendrik-Ido-Ambacht
Contact:

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Zaniematsu » Vr 13 Sep 2013, 21:33

Hallo Anneloog,
Bedankt :)
De bodem van mijn barf-vriezer is in zicht :) Daar ben ik erg blij mee. Wat mij nu opvalt is dat ik toch erg blij ben dat ze ondertussen toch al zonder de fabrieks kvv doen.  Om die reden is het niet nodig om kosten te maken voor een elektrische molen terwijl ik ze toch wil laten knagen. Zou zonde zijn toch?

Waarbij die ene poes dus zelfs zover vooruit is gegaan dat ze niet meer elke "anders" maaltijd er uit gooit. Waar dat nou vandaan kwam........???

Hoe weet je wat de kwaliteit van het spiervlees is in de kvv's? Hoe en waarop beoordeel je de kwaliteit van het spiervlees dat je als BARF onderdeel koopt?

Brok krijgen ze hier niet, behalve 1 poes, en dan is dat ook alleen maar 2 brokjes op haar barf. Dit is voor haar een manier om dan opeens toch haar BARF wél te eten!!! Zo bijzonder, omdat er opeens 2 brokjes op liggen of omdat ik het met een beetje gourmet gold ingesmeerd heb!! heel bijzonder maar ik ben blij dat het werkt!!
Jij ook succes met het aanbieden van de stukken rauw rund- en kipvlees
Groetjes Linda
Gebruikersavatar
Mowgli
5-sterren
Berichten: 3946
Lid geworden op: Wo 03 Aug 2011, 22:09
Locatie: Berlijn

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Mowgli » Za 14 Sep 2013, 14:02

Ik heb net eerst je topic over zelf malen gelezen.
Wat ik in deze topic lees, komt erg positief over, dus ik zou zeggen gewoon lekker blijven barfen, je zit op de goede weg en ik weet zeker dat je katten binnenkort ook niet platgeslagen nekken en karkasjes eten. En met het orgaanvlees kom je er ook wel.

Als ze met orgaan blijven miepen zou je kunnen overwegen het orgaan wel te malen en er bijv. spiervlees van een diersoort wat ze allemaal graag eten doorheen te malen om te zien of je ze zo kunt foppen.
Gebruikersavatar
Zaniematsu
5-sterren
Berichten: 734
Lid geworden op: Ma 16 Okt 2006, 16:21
Locatie: Hendrik-Ido-Ambacht
Contact:

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Zaniematsu » Za 14 Sep 2013, 22:12

De paardelappen snijd ik in grote stukken en dat eten ze ondertussen al!! Dat is stap 1!!
De enkeling die het niet meteen eet help ik een beetje door het in te smeren met gourmet gold.

Bij de oudste moet ik erg uitkijken want ik merk dat ze sinds een paar maanden erg veel last van jeuk krijgt.
Ik vermoed dat dit komt door de toevoeging van blik om het eten aan te smeren bij haar.
Ze krijgt er niet veel van binnen, maar ja, als ze er gevoelig voor is kan het toch een allergie veroorzaken.

Ik ga ff neuzen op de site van Richard versvoeding, tegenwoordig van iemand anders.
Waar kopen jullie je barf onderdelen?
Too
5-sterren
Berichten: 3744
Lid geworden op: Di 20 Mei 2008, 21:52

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Too » Di 17 Sep 2013, 13:09

Jeetje Linda wat een veranderingen bij je clubje, goed hoor!

Je hebt groot gelijk dat je nu doorzet, ze hebben laten zien dat ze heel goed kunnen kauwen..

Tja qua orgaan zou je nog s een andere diersoort kunnen proberen of een biologische variant [die is blijkbaar echt veel lekkerder]

Mijn meidjes zijn niet zo heel moeilijk maar hebben wel favorieten ganzen-, hazen- en paardenvlees zijn errug lekker qua
vleesbot vinden ze kwartel, patrijs [en na enige oefenen] duif heel lekker maar 'gewoon' kip, eend, parelhoen en konijn gaan er ook met een vaartje in.

Veel van mijn vleesjes komen bij Degomeat vandaan maar ik lift ook wel s mee met de beroemde lijntjes, dat is vaak een uitgelezen kans om mooi vlees te bemachtigen
Verder koop ik ook t een en ander [oa orgaan] gewoon bij de poelier, visboer, de islam-of de bio-slager, met 2 kleine eters is dat nog wel te overzien
Gebruikersavatar
Zaniematsu
5-sterren
Berichten: 734
Lid geworden op: Ma 16 Okt 2006, 16:21
Locatie: Hendrik-Ido-Ambacht
Contact:

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Zaniematsu » Di 17 Sep 2013, 13:55

Hallo Too en andere lezers,

Ik heb zojuist wat orgaan gekocht bij de scharrelslager. Hij betrekt zijn vlees uit Frankrijk.
Ik heb kippenlever en lamsniertjes. De kippenlever eten ze gelukkig allemaal, al is het uitsluitend als ze echt honger hebben.
Bij een aantal moet ik het licht insmeren met blik.

De lamsniertjes zijn geheel nieuw voor mij en dus ook voor hen. Ze zien er mooi uit moet ik zeggen. Al heb ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal.
Ik vind het wel best prijzig, de kippenlever is 9,50 per kilogram en de lamsnier 6 euro per kilogram.
Gelukkig hebben ze er maar weinig van nodig.

Eten ze bij jou gemakkelijk parelhoenkarkassen? Hier hebben ze er nogal moeite mee. Het lijkt erg hard te zijn en ik vind dat er maar heel weinig vlees aan zit.
Veel minder dan de biologische kipkarkassen bijvoorbeeld.

Zo'n vleeslijntje wil ik ook wel eens bemachtigen!! Ik zou wel eens gans willen proberen voor de katten.

Groetjes Linda
Too
5-sterren
Berichten: 3744
Lid geworden op: Di 20 Mei 2008, 21:52

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Too » Di 17 Sep 2013, 15:39

Klopt hoor parelhoen is vaak behoorlijk kaal voor t mooie zou je met wat spiervlees moeten corrigeren
Hier is t vleesbot meestal zo dikbevleesd én belangrijker ze krijgen er niet direct keiharde keutels van dat ik t maar zo laat.

T schijnt ook wel te helpen om orgaan heel kort aan te bakken en dan steeds rauwer aan te bieden overigens aten ze hier na een paar keer bio nier de reguliere wel gewoon ... of ze moesten wennen aan de smaak geen idee maar nu gaat t zo naar binnen

Die 'lijntjes' is een kwestie van goed speuren en weten wie er in je omgeving woont, een paar stoute schoenen en klaar is klara  :biggrin2:

Zit jij niet in de buurt van Rotterdam... Jagende Jurgen heeft prachtig ganzenvlees!!
Gebruikersavatar
Zaniematsu
5-sterren
Berichten: 734
Lid geworden op: Ma 16 Okt 2006, 16:21
Locatie: Hendrik-Ido-Ambacht
Contact:

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Zaniematsu » Wo 16 Okt 2013, 19:03

Bedankt voor de tip. Ik heb nu contact met JJ.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Noodgedwongen aan de BARF.....

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast