Chronische blaasontsteking --> stress

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Chronische blaasontsteking --> stress

Berichtdoor Barfplaats

Anne77
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Do 01 Aug 2013, 13:40

Chronische blaasontsteking --> stress

Berichtdoor Anne77 » Di 06 Aug 2013, 15:21

Alvast bedankt voor het lezen ik hoop dat iemand mij tips kan geven of ervaringen kan vertellen over een soort gelijk geval.

Mijn poes, net 2 jaar geworden, kampt al een jaar met blaasontsteking.

Vorig jaar werd er blaasontsteking geconstateerd, ik liet haar urine onderzoeken omdat ze het soms naast de bak deed. Hieruit kwam dus blaasontstekeing, metacam meegekregen urine even later weer laten testen toen kwam er struviet in voor. Royal Canin High dilution meegekregen, daarna weer urine laten testen. Zat nog steeds struviet in dus doorgaan met het voer. Uiteindelijk over gegaan op Royal Canin SO Urinary. Dit leek goed te gaan, struviet was weg, ze plaste bijna niet meer naast de bak. Ja soms in het doucheputje maar dit schijnt weer een lekker geurtje af te geven.

Ik bleef zeker eens in de 1-2 maanden haar urine wegbrengen om het te laten controleren en hieruit kwam naar voren dat er geen gruis/struviet meer inzat maar dat de ontstekingscellen nog wel steeds aanwezig waren + rode bloedcellen. Dus weer aan de metacam. Blaaspunctie laten maken voor bacteriën, deze zijn niet aanwezig. Röntgenfoto laten maken van de blaas, hierop ook niks raars te zien.

Toen dacht de DA wellicht aan chronische blaasontsteking, waarvan de oorzaak van de blaasontsteking niet bekend is. En dit te maken kan hebben me stress, nu is mijn poes (kruising Ragdoll) best wel een actief beestje en kan zich snel druk maken om dingen.
Dus advies Royal Canin Calm voer, hier zitten we nu ook al zeker een half jaar op. Struviet is niet terug gekomen maar de ontstekingscellen blijven aan de hoge kant. Advies was ga maar cystease gebruiken dit is om de blaaswand etc. sterker te maken. Dit gebruik ik nu dus ook nog steeds.

Nu plast ze ook nog regelmatig naast de bak en mauwt ze soms zomaar in de rondte. Dit is soms voordat ze naar de bak moet maar doet dit ook gerust als wij rustig op de bank zitten en zij een beetje rondloopt in huis. Ze mauwt dan ontzettend hard en loopt daarna weer gewoon door het huis alsof er niks aan de hand is.

Ze komt af en toe naar buiten maar vindt alles spannend, een klein geluidje en haar staart zet ze op en is met 1 tel binnen. Ze wil wel graag naar buiten maar vindt het ook wel erg spannend.

Waar ik me vooral zorgen over maak, heeft ze geen pijn? (is hiervoor misschien een natuurlijke pijnstilling voor te gebruiken) want haar mauw is soms zo ontzettend hard dat het door merg en been gaat, maar een paar tellen later loopt ze weer rond alsof er niks gebeurt is.

Daarnaast toen de DA vertelde over dat stress een grote oorzaak kan zijn van chronische blaasontsteking ging er bij mij ook wel een lichtje branden. Ze likt soms erg veel aan haar poten dat er wondjes ontstaan. Tussen haar tenen van haar achterpoten is het soms helemaal rood en nat van een soort lik wond. Heb toen ook feliway en back druppels geprobeerd heb hier niet veel van gemerkt.

Nu is ze soms best veel alleen (3 dagen per week zijn wij sowieso van 07.00 t/m 17.30 weg) en uit verveling kan ze ook stress krijgen heb ik gelezen, maar een poesje erbij kan natuurlijk ook weer voor stress zorgen dus wat is wijsheid.

Ik heb niet het idee dat de RC Calm voldoende helpt om haar stress niveau naar beneden te halen.
Zolang ze gestrest blijft zullen die ontstekingscellen ook aanwezig blijven en blijft ze dus die chronische blaasontsteking houden. Volgens de DA was het nu niet nodig om pijn/ontstekingsmedicijnen te geven omdat er van de week geen rode bloedcellen meer aanwezig waren in haar urine. Dit was 5 weken geleden nog wel, dus dat is een “vooruitgang”. Maar ben zo bang dat ze toch wel pijn heeft omdat ze soms zo klagelijk mauwt.
Ikzelf denk dus ook dat het van de stress komt omdat er al heel veel dingen zijn uitgesloten en ze ook aanwijzingen geeft op stress; veel mauwen, lik wonden aan poten en tenen, soms schrikkerig.

Even alles op een rij:
Al meer dan 1 jaar last van (blaas)ontsteking
Struviet gevonden (is nu weg)
RC High dilution + RC SO Urinay gehad nu RC Calm (krijgt ze nu nog)
Metacam meerdere keren gehad (plast dan goed op de bak)
Antibiotica spuit gehad
Bach druppels (gemixt door een deskundige)
Blaaspunctie gemaakt(niks raars op te zien)
Rontgenfoto gemaak(niks raars op te zien)
Feliway verdamper(merkte geen verschil)
Cystease (krijgt ze nu nog)
Heeft geen moeite met plassen en of poepen(perst niet etc) maar mauwt dus soms wel voordat ze op de bak gaat

Wat valt er nu te doen om haar te helpen. Ze is pas 2 jaar oud en heeft al zoveel medicijnen binnen gehad en wil haar lichaam niet nog meer volgooien met antibiotica etc.

Nu hoop ik dat jullie misschien ideeën hebben om haar van de stress af te helpen. Ik heb al verschillende dingen (voedingssupplementen) gevonden en hier over gelezen zoals Zylkene, Telizen en destress.

Colmicalm wordt door de DA wel eens voorgeschreven maar heb van veel mensen gehoord dat dit heel erg slecht is en ze hierdoor erg sloom worden. En dat ze in hun hoofdje nog wel gestrest zijn maar dit niet kunnen uiten waardoor ze eigenlijk nog meer gestrest worden. Dit heeft dus zeker niet mijn voorkeur.

Heb ook al veel gelezen dat mensen zeggen dat je beter over kan stappen op kvv ipv Royal canin.
Hier sta ik opzich ook wel voor open, maar welk merk, hoeveel etc moet ik dan aan denken?

Wie heeft er ook een poes met (mogelijk) stress en of chronische blaasontsteking.
En gebruikt een van bovenstaande middelen om de stress wat te verlichten/ weg te nemen.

Alvast heel erg bedankt.
Too
5-sterren
Berichten: 3744
Lid geworden op: Di 20 Mei 2008, 21:52

Re: Chronische blaasontsteking --> stress

Berichtdoor Too » Di 06 Aug 2013, 16:00

Welkom hier en wat een verhaal.. arme poes en arme jullie met zoveel zorgen

Hier geen enkele ervaring met blaasontstekingen dus een gericht antwoord zit er niet in, ik heb wel gezien dat versvoer [kvv en of barf] kan bijdragen aan t algeheel welbevinden
Bovendien bevat t van nature al veel meer vocht dan een brok dat is dus ook een plus

Welke soort kvv je 'moet' kiezen... de soort die poes lekker vindt klinkt ws als een flauw antwoord maar zeker in dit geval moet t voer geen extra stress-factor worden. Kijk of je een paar verschillende smaken/merken kunt kopen en zie wat ze er van vindt. Mijn dames [zijn heel erg makkelijk] vonden Haaksbarf en Carnibest [is vrij algemeen verkrijgbaar] erg smakelijk.
Ik zou in ieder geval kijken naar een soort met een natuurlijke calciumbron [=gemalen bot] voerwijzer.com is een heel fijne site waar alle bekende voeren beschreven worden.


Succes met je zoektocht!
NoaKaj
3-sterren
Berichten: 173
Lid geworden op: Di 13 Sep 2011, 10:56

Re: Chronische blaasontsteking --> stress

Berichtdoor NoaKaj » Vr 09 Aug 2013, 08:38

Élk voer is beter dan brokken bij blaasklachten. Voldoende wateropname is enorm belangrijk bij die aandoening en brokken staan daar haaks op. Uiteraard zul je hier dan het advies krijgen om KVV te geven. Helaas is het zo dat katten erg kieskeurig zijn en het daarom eigenlijk niet doenlijk is om één soort aan te geven die elke kat lekker vindt, wat de mijne eten kan jouw kat zomaar heel smerig vinden. Verder ben ik van mening dat je een kat niet alleen kunt houden, zeker niet als je zo vaak zo lang van huis bent. Dat zal zeker niet meehelpen. Als je daar iets aan wilt doen, zou ik het nu doen, want 2 jaar is nog redelijk jong en dan is ze hopelijk nog niet verknipt qua gedrag richting andere katten.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Chronische blaasontsteking --> stress

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten