Noortje ineens kreupel

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Noortje ineens kreupel

Berichtdoor Barfplaats

*Marieke*
3-sterren
Berichten: 241
Lid geworden op: Vr 16 Dec 2011, 12:58
Locatie: Lekkerkerk
Contact:

Noortje ineens kreupel

Berichtdoor *Marieke* » Zo 04 Aug 2013, 13:20

Ik ben een weekendje in Friesland bij familie, die ook een hond hebben. Zou heeft hij vanmorgen Noortje en Quincy uitgelaten. Na een paar uur kwam ik beneden, niets aan de hand. Gegeten, en na een uurtje liggen kwam noortje ineens bijna niet overeind, het leek alsof ze haar linkerachterpootje niet onder haan lichaam kreeg, eerste paar stappen ook met opgetrokken pootje en daarna zakte het snel en liep ze weer beter. Verder was ze wel heel sneu en zielig vogeltje. Later bleek dat ze bij hem begroeten vanmorgen even weggleed met haar achterpoten.
Naar de dierenarts gegaan en dit is hun verslag van het lichamelijk onderzoek:

bevindingen : allert,levendig,blijft liggen ook als andere hond voorbij komt!
Locomotie: komt moeizaam overeind met achterhand, zodra rechtsAchter onder lichaam staat weer allert,levendig .Loopt soms op 3 poten; ontlast LiA dan. Geregeld ook op 4 poten.
I. mn startkreupel liA

Orthop ond. op tafel: Li knie mn druk op mediaal band en gewrichtsspleet zeer pijnlijk en ongemak bij overstrekken, minimaal schuiffenomeen, gn zwelling gewricht.
Rechter knie ook wat gevoelig bij strekken
diagnose : I. beiderz.knie gevoelig bij strekken
en mn Linker knie mediale drukpijn op band/meniscus
advies / therapie : I. z . wrsch distorsie/contusie knieen.mn LiA DDx (mediale ) band trauma
Advies: 3 dagen lijnrust icm pijnbestrijding en controle !

Ze was aanvankelijk bang bij het verhaal voor kruisbandletsel. Maar daar stapte ze al snel vanaf. Ze was daar volgens haar ook geen uitgesproken kandidaat voor door haar slanke gewicht en sterke bespiering.

Mag ik vragen wat jullie gedachtengang hierbij is? Je ziet dus duidelijk pijn bij opstaan en daarna al vrij snel weer normaal.
smulpaap
5-sterren
Berichten: 8311
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2010, 13:14

Re: Noortje ineens kreupel

Berichtdoor smulpaap » Zo 04 Aug 2013, 15:33

Ik zou toch een Ortopeed op gaan zoeken denk ik . Honden zijn snoeihard en gaan compenseren .... We gaan ""gewoon door ""
En voordat je het weet is de schade groter dan je lief is en ben je verder van huis .
En een verhaal van geen uitgesproken kandidaat voor kruisbandletsel ? Dat zegt mij niets
Ik heb momenteel ook een brokkenpiloot met gescheurde voorste kruisband .... 7 kg zwaar , altijd in topconditie , sterke bespiering door veel zwemmen ..... en toch is het gebeurt
Het kan elke hond overkomen hoor , al zijn er natuurlijk rassen die er zeer gevoelig voor zijn . Maar ze hoeven bv maar even een heel rare draaibeweging te maken
Of ergens in terecht te komen

En een arts of orthopeed die vele knieen onderzoekt , die voelt al heel snel wat er aan de hand is , en dat geld natuurlijk ook voor ander (eventueel ) letsel
Zoiets vraagt echt om veel ervaring , en d.a die zoiets minder vaak doen kunnen de plank nog weleens mis slaan
Dat geld ook voor een eventuele ingreep . Knieen zijn best ingewikkeld
*Marieke*
3-sterren
Berichten: 241
Lid geworden op: Vr 16 Dec 2011, 12:58
Locatie: Lekkerkerk
Contact:

Re: Noortje ineens kreupel

Berichtdoor *Marieke* » Zo 04 Aug 2013, 15:51

Uiteraard ga ik naar een specialist als blijkt dat het niet weg is. Maar daarvoor zal ik wel een verwijzing nodig hebben.  ;) Ik ben niet iemand die aan blijft modderen... Ik bedoelde meer na te gaan of meer mensen zulke klachten herkennen. Wat ik terugvindt over kruisbandletsel is het acuut pijn hebben na een draaiing/sprong/trauma (niet het geval bij Noortje) niet willen lopen op de aangedane poot (ook niet helemaal het geval bij Noortje) en niet op de aangedane poot/kant willen liggen ( ook niet het geval bij Noortje. Noortje heeft wat meer opstartklachten. Als ze eenmaal loopt zie je niets meer en is ze ook vrolijker
*Marieke*
3-sterren
Berichten: 241
Lid geworden op: Vr 16 Dec 2011, 12:58
Locatie: Lekkerkerk
Contact:

Re: Noortje ineens kreupel

Berichtdoor *Marieke* » Zo 04 Aug 2013, 15:56

Oh, ik heb na Quincy best wel oog voor het "minder" lopen van mijn honden..  ;) en zodra ze minder lopen trek ik gelijk aan de bel.
smulpaap
5-sterren
Berichten: 8311
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2010, 13:14

Re: Noortje ineens kreupel

Berichtdoor smulpaap » Zo 04 Aug 2013, 16:22

*Marieke* schreef:Uiteraard ga ik naar een specialist als blijkt dat het niet weg is. Maar daarvoor zal ik wel een verwijzing nodig hebben.  ;) Ik ben niet iemand die aan blijft modderen... Ik bedoelde meer na te gaan of meer mensen zulke klachten herkennen. Wat ik terugvindt over kruisbandletsel is het acuut pijn hebben na een draaiing/sprong/trauma (niet het geval bij Noortje) niet willen lopen op de aangedane poot (ook niet helemaal het geval bij Noortje) en niet op de aangedane poot/kant willen liggen ( ook niet het geval bij Noortje. Noortje heeft wat meer opstartklachten. Als ze eenmaal loopt zie je niets meer en is ze ook vrolijker


Kruisbandletsel kan er a.hw ook insluipen . Vaak zit daar al een voorgeschiedenis aan vast
Hond is al eens kreupel geweest , heeft rust en medicatie gehad en het lijkt toch weer beter te gaan . Dan zie je ze dus bv een paar weken weer redelijk goed lopen
Maar dat kan dan bv al een kleine scheuring zijn

Er kan sprake zijn van overrekte kruisbanden

Kleine scheuring kan (ooit) tot volledige afscheuring komen

Oververrekking idem ""het elastiekje zegt pang ""

Dat is wat ik van kruisbandenletsel weet 

En dan heb je idd nog de acute variant
Gebruikersavatar
Lucie110
5-sterren
Berichten: 806
Lid geworden op: Ma 09 Jan 2012, 22:09
Locatie: Middelburg

Re: Noortje ineens kreupel

Berichtdoor Lucie110 » Zo 04 Aug 2013, 18:48

Ik sluit een gescheurde kruisband ook niet uit.
Toen Jack ongeveer 5 maanden geleden uitgleed was hij direct kreupel en werd een gescheurde kruisband geconstateerd. Een week of 3 geleden kreeg hij exact dezelfde klachten die jij omschrijft aan zijn andere achterpoot en toen bleek na nader onderzoek zijn andere kruisband gescheurd te zijn. Ondertussen is mijn stakker dus aan allebei zijn knieën geopereerd.

De (vervangend) da rade me 5 maanden geleden ook aan om hem absolute benchrust te geven en dan na een week of 3 a 4 weer eens verder te kijken. Na veel gelezen te hebben op het internet wist ik eigenlijk al wat er aan de hand was en zag het dus ook niet zitten om af te gaan wachten. Zelf ben ik zonder een verwijzing naar een kliniek in Belgie gegaan. Ik zou naar een goeie orthopeed gaan met je meisje.

Sterkte !
*Marieke*
3-sterren
Berichten: 241
Lid geworden op: Vr 16 Dec 2011, 12:58
Locatie: Lekkerkerk
Contact:

Re: Noortje ineens kreupel

Berichtdoor *Marieke* » Ma 16 Sep 2013, 18:10

Toch na ruim een maand even een update. Na 2 dagen ben ik gestopt met de pijnstilling, ik had het idee dat noortje echt geen pijn meer had. Dat bleek ook, geen enkel iets meer zichtbaar na stoppen pijnstilling. Na een aantal dagen terug naar mijn eigen dierenarts voor controle, ze is echt iet kinderachtig in dat onderzoek, maar noortje gaf geen enkel iets meer aan wat eerder uit het lichamelijk onderzoek wel kwam.

Toch voor mijn eigen gevoel een afspraak gemaakt bij een fysiotherapeut, mijn dierenarts werkt daar ook gelukkig altijd heel erg in mee, dus een verwijzing heb ik zo. De fysiotherapeut kwam niet verder als een vastzittend si gewricht aan de kant waar ze ook de pijn aan gaf. Dus dat los gemaakt, oefeningen mee en na 3 weken op controle, en intussen opbouwen naar normale belasting. 0,0 problemen. Na 3 weken terug en is noortje helemaal goed gekeurd, si gewricht los, geen problemen met de knieën, heupen, hakken ofzo. Verder als algemeen beeld vertelde ze dat noortje qua bespiering in topconditie is. Het enige is dat de broeksspieren normaal rond lopen, die zijn bij noortje is niet helemaal mooi rond maar iets rechter.

Dus alles is gelukkig met een hele grote sisser afgelopen
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Noortje ineens kreupel

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten