Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Barfplaats

Pumukki
1-ster
Berichten: 3
Lid geworden op: Wo 08 Mei 2013, 19:44

Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Pumukki » Zo 16 Jun 2013, 14:45

Wie kan ons helpen. We weten niet wat we nu moeten met onze labrador.
Om even bij het begin te beginnen. Het is een reu van bijna 9. Tot een jaar geleden at hij alleen cavom en dat ging prima. Zag er goed uit en gewicht was goed. Ik had e.e.a. Gelezen over vers vlees en dacht het eens een kans te geven, want het lijkt me lekkerder voor een hond dan 2x pd een handje brokken.
Dus voor een maand of 2 besteld en hij schrokte het naar binnen. Maar hij begon ook te krabben, hij kreeg last van erge haaruitval, hij werd mager en na een maandje vroeg ik me af wat ik had gedaan... Hij zag er niet uit, maar het was ook winter geworden, dus haaruitval kon aan het seizoen liggen en de jeuk kon van vlooien komen...? Dus vlooienspul gegeven en tegen het voorjaar leek het beter te gaan. Maar helaas begaf onze oude vriezer het en een (tijdelijke) overstap weer terug naar cavom was noodzakelijk. Een tijdje wisselden we brokken af met versvlees, want we konden een klein beetje in het vriesvak onder de koelkast bewaren. Opeens viel het ons op dat hij veel zat te krabben en bijten. Op z'n voorpoten zaten drie kale plekken en ook op z'n rug boven z'n staart zat een kale natte plek. (Hotspot) Het leek er niet beter op te worden en na een week of wat zijn we er mee naar de da gegaan. Zij dacht meteen aan een voedselallergie. Ze heeft goed gekeken en met een kammetje de plekken goed bekeken. Het was volgens haar geen schimmel en ze kon ook geen vlooieneitjes oid vinden. Dus haar advies was over op hypoallergene brokken a €87 per maand.... En volgens haar is de allergie ontstaan door de overstap op versvlees. Hij heeft een prednisonkuur gekregen en de brokken hebben we (nog) niet gekocht. De kuur van een week of 6 is over en waar we al bang voor waren.... Hij begint weer plekken te maken. We kunnen niet elke maand een zak brokken van ruim 80 euro betalen. We hebben nog een labrador, die trouwens nergens last van heeft. En hij moet ook eten, dus ruim 100 per maand... Een optie is een nieuwe vriezer aanschaffen en toch weer helemaal versvlees gaan geven. Maar volgens de da is hij juist allergisch voor de eitwitten in het vlees en zal dus dezelfde reactie geven op vers vlees.... Hebben we nog andere opties qua voeding? En is er iets wat we op de plekken kunnen smeren om jeuk te verlichten? Als die jaren was er niks aan de hand met hem en nu ineens huidproblemen. Ik vind het vooral voor hem erg vervelend, want hij heeft er vanmorgen in 2 uurtjes een grote kale plek bijgemaakt op z'n heup. Wie heeft advies voor ons! (Zelf vlees samenstellen is helaas geen optie. Ik vind kipfilet snijden al een hele opgave en mijn mijn staat te kokhalzen als hij ze versvlees moet geven. Ik zie ons nog niet bezig met botten en ingewanden e.d.)

Groeten Pumukki
Lizzy
Moderator
Berichten: 60328
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Lizzy » Zo 16 Jun 2013, 16:30

Pumukki schreef:Wie kan ons helpen. We weten niet wat we nu moeten met onze labrador.
Om even bij het begin te beginnen. Het is een reu van bijna 9. Tot een jaar geleden at hij alleen cavom en dat ging prima. Zag er goed uit en gewicht was goed. Ik had e.e.a. Gelezen over vers vlees en dacht het eens een kans te geven, want het lijkt me lekkerder voor een hond dan 2x pd een handje brokken.
Dus voor een maand of 2 besteld en hij schrokte het naar binnen. Maar hij begon ook te krabben, hij kreeg last van erge haaruitval, hij werd mager en na een maandje vroeg ik me af wat ik had gedaan... Hij zag er niet uit, maar het was ook winter geworden, dus haaruitval kon aan het seizoen liggen en de jeuk kon van vlooien komen...? Dus vlooienspul gegeven en tegen het voorjaar leek het beter te gaan. Maar helaas begaf onze oude vriezer het en een (tijdelijke) overstap weer terug naar cavom was noodzakelijk. Een tijdje wisselden we brokken af met versvlees, want we konden een klein beetje in het vriesvak onder de koelkast bewaren. Opeens viel het ons op dat hij veel zat te krabben en bijten.

Ik heb hier een beetje moeite om je te volgen.

Hoe was het op het laatst, toen je 100% KVV gaf?

En hoe ging het toen je 100% Cavom gaf?

En wat gebeurde er precies toen je daarbij KVV ging geven?

Wat voor KVV geef je/gaf je?

Op z'n voorpoten zaten drie kale plekken en ook op z'n rug boven z'n staart zat een kale natte plek. (Hotspot) Het leek er niet beter op te worden en na een week of wat zijn we er mee naar de da gegaan. Zij dacht meteen aan een voedselallergie. Ze heeft goed gekeken en met een kammetje de plekken goed bekeken. Het was volgens haar geen schimmel en ze kon ook geen vlooieneitjes oid vinden. Dus haar advies was over op hypoallergene brokken a €87 per maand.... En volgens haar is de allergie ontstaan door de overstap op versvlees. Hij heeft een prednisonkuur gekregen en de brokken hebben we (nog) niet gekocht. De kuur van een week of 6 is over en waar we al bang voor waren.... Hij begint weer plekken te maken. We kunnen niet elke maand een zak brokken van ruim 80 euro betalen. We hebben nog een labrador, die trouwens nergens last van heeft. En hij moet ook eten, dus ruim 100 per maand... Een optie is een nieuwe vriezer aanschaffen en toch weer helemaal versvlees gaan geven. Maar volgens de da is hij juist allergisch voor de eitwitten in het vlees en zal dus dezelfde reactie geven op vers vlees.... Hebben we nog andere opties qua voeding? En is er iets wat we op de plekken kunnen smeren om jeuk te verlichten? Als die jaren was er niks aan de hand met hem en nu ineens huidproblemen. Ik vind het vooral voor hem erg vervelend, want hij heeft er vanmorgen in 2 uurtjes een grote kale plek bijgemaakt op z'n heup. Wie heeft advies voor ons! (Zelf vlees samenstellen is helaas geen optie. Ik vind kipfilet snijden al een hele opgave en mijn mijn staat te kokhalzen als hij ze versvlees moet geven. Ik zie ons nog niet bezig met botten en ingewanden e.d.)

Groeten Pumukki

Ja, dit is zo'n beetje standaard routine van een DA die niets weet van voeding. Hond komt binnen met huidproblemen, we stoppen er prednison in, we stoppen er een hypo brokje in en als de pred dan op is, komen de problemen net zo hard weer terug :-X

Wat gaf je tijdens de prednison kuur te eten?

En hoe ging het toen, waren alle de problemen voorbij?

Het is natuurlijk vreselijk, om je hond zo te zien lijden :'(. Je kunt nu een paar dingen doen. Je kunt terug gaan naar de DA. Dan voorspel ik je dat je opnieuw prednison krijgt. En misschien een antibiotica. En opnieuw zal ze beginnen over de hypoallergene brokken. Je kunt ook naar een goede holistisch dierenarts gaan, die pro verse rauwe voeding is. En je kunt nu ook zelf gaan dokteren, waarbij je volledig het roer om gooit of waarbij je een combinatie maakt van regulier en alternatief.

Als het mijn hond was, dan ging ik naar een goede holistisch DA. Maar goed, ook dat kost geld. En dus wil je misschien liever horen dat je zelf ook nog wel het e.e.a. kunt proberen, echter moet je wel het welzijn van je hond goed in de gaten blijven houden en toch ingrijpen en naar een (holistisch) DA gaan als de problemen te erg worden. Ik ging zelf niet meer naar deze DA want daar heb je geen zak aan.

Jouw dierenarts heeft misschien gelijk. Misschien heeft jouw hond een voedsel allergie. Maar dat is niet voor eiwit. Dat is te algemeen namelijk. Jouw hond heeft misschien een allergie voor een specifiek eiwit, voor een specifiek diersoort. De overstap heeft in zoverre wel/niet wat met de problemen te maken dat als jouw hond een allergie heeft voor, zeg rundvlees en jij gaat hem KVV rund voeren: dan worden de problemen veel erger ja. Maar je kunt dan niet roepen "uw hond is allergisch voor verse rauwe voeding" en je kunt ook niet roepen "uw hond is allergisch voor eiwit". Je hond is dan allergisch voor rund. Als voorbeeld he. Misschien is je hond allergisch voor kip. Of iets anders. Overigens bevatte die brokjes die je gaf ook eiwit. Ook vlees. Dus ja, links of rechtsom klopt het echt niet hoor, wat jouw DA zegt. Verse, rauwe voeding bevat namelijk net zoveel eiwit en zelfs vaak minder dan een brok. En nu hoef je niet gauw te gaan kijken of ik gelijk heb, wat er op de verpakking staat want op brok is dat gemeten in droge stof, het eiwit gehalte en bij rauwe voeding meten we dat in niet droge stof en dus vergelijk je een appel en een peer :)

Misschien heeft de hele voeding er geen fluit mee te maken. Dat kan ook nog! Je hond zou wel eens fors aan het ontgiften geslagen kunnen zijn. Alle troep die je er de afgelopen 9 jaar in hebt gestopt probeert zich een weg naar buiten te vinden, met als gevolg dit type problemen.

Maar goed, tja, waar begin je nu...? Dat is lastig. Je hond moet allereerst natuurlijk snel van de jeuk af.

Je kunt bij de DA een spray halen van Virbac voor huidjeuk. Daar zit prednison in. Dat lijkt me allicht minder heftig dan oraal toedienen.

Je kunt ook Puur Hotspot en Puur Jeuk gaan geven, homeopathisch middelen. De plekken hotspot kun je misschien insmeren met iets als "Hot Spot Foam" van Espree. Je zou hem ook kunnen wassen (om te beginnen) met Aloe Oatbath Medicated Shampoo van Espree.

Ja, en ik zette hem natuurlijk terug over op verse, rauwe voeding. Als zelf samenstellen geen alternatief is, dan maar KVV. Je kunt ook hier nu twee kanten op. keuze 1 = eliminatie dieet: Je kijkt of de problemen met de voeding te maken hebben door je hond op een KVV te zetten met een diersoort erin dat hij nog nooit eerder gegeten heeft (want dat is het idee, je moet er dan achter zien te komen waar je hond allergisch voor is. Je kunt dit dan uit het menu houden en je hond alle andere dingen waar ie niet allergisch voor is wel blijven voeren). Stel je hond heeft nog nooit eerder eend gegeten, dan kies je een KVV met eend (liefst zonder rijst!) en ga je je hond 6 tot 9 weken alleen KVV met eend voeren en NIKS anders. Niks, nog geen koekje. Je hond moet echt nog nooit eerder in aanraking zijn geweest met dit diersoort want dan heeft hij er al mogelijk een allergie tegen opgebouwd. En er mag in die KVV echt niks anders zitten als eend. Dus ook niet dat ze eerst met hun maalmachine kip malen, de restjes nog in de machine zitten en ze dan eend gaan malen, want dan schiet jij jezelf ook in de voet. Dus kies een betrouwbaar merk. Liefst eentje zonder groenten en zonder rijst (en ja, daarom is zelf samenstellen nou beter, dan heb je dit dus zelf in de hand).

Goed, als je dit 6 a 9 weken gevoerd hebt en je hond is weer tip top in orde, kun je er gevoegelijk vanuit gaan dat hij een voedsel allergie heeft. Het lullige is alleen dat als je ook met de homeopathische druppels aan de slag gaat, je niet weet wat nou geholpen heeft..... Was het de voeding? Of was het de middelen?

En daarom zou ik dit bovenstaande zelf nog even niet doen. Want, hij moet nu acuut van de jeuk af en dus zette ik hem zeker op Puur Jeuk. En kocht ik een middel tegen jeuk dat ik erop kon smeren. En gaf ik zelf ook Puur Hotspot. En dit maakt dus keuze 2: En gaf ik daarnaast een goed merk KVV. Ja sorry, je kunt er nu geen bagger in gaan gooien.... Dus, een KVV met een gemalen bot erin voor de calcium, een KVV zonder rijst, een KVV zonder bakken en liefst ook eentje zonder premix. En dan voer je zoveel mogelijk diersoorten, behalve 1 of 2, die bewaar je voor als je ooit toch een eliminatie dieet moet gaan doen, zoals ik dat boven heb beschreven. Dus als je hond nu geen eend en konijn heeft gegeten, bewaar deze twee smaken dan voor het elimineren.

Goed, als je je hond nu overzet op KVV, dan kan het zijn dat de problemen toch erger worden. Dat is de pest met ontgiften.... Daar moet dan Puur Jeuk en de jeuk-stillende middelen bij helpen en daarnaast kun jij hem helpen door hem bijv. af te sponzen met lauw water waarin je een goede scheut biologische appelazijn mikt. En verder moet je dus kijken hoe dit gaat...... Kan hij het aan? Is het leed te overzien?

Als het leed te overzien is en hij wordt wat beter, kun je hem heel voorzichtig wat Drainage Compositum van de Groene Os erbij gaan geven. Maar, dan moet hij wel echt redelijk in zijn vel zitten en niet ziek zijn. Maar goed, ontgiften moet hij, want nu ook al die prednison zooi moet uit zijn lijf en niks ergers dan het onderdrukken van huidproblemen :-X. Daar maak je een lichaam pas echt goed ziek mee en in dat opzicht denk ik ook dat een holistisch DA je hierbij goed kan begeleiden. Om het lichaam te helpen weer in balans te komen, na de onderdrukking van de huidproblemen..... Maar goed, je kunt het eerst even aankijken, hoe het gaat.

Mocht het op de KVV niet beter worden, zou ik keuze 1 gaan doen, het eliminatie dieet. Je kunt daar ook mee beginnen natuurlijk, de keuze is aan jou.
Nanne91
1-ster
Berichten: 40
Lid geworden op: Zo 27 Mar 2011, 11:51

Re: Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Nanne91 » Zo 16 Jun 2013, 17:14

O wat vervelend, zulke jeuk en plekken bij je hond.
Lizzy heeft al een duidelijk verhaal opgeshreven en goede tips gegeven. Misschien nog als aanvulling even dit. De hotspots en kale plekken kun je insmeren met honingzalf. Ik heb zelf een hond met een allergie, een kruising labrador. Hij is allergisch voor verschillende mijten weten we nu. Ik kwam ruim een jaar geleden ook met een hond met hotspots bij de da en moest van hem honingzalf gaan smeren. Dit is echt wonderspul en heeft heel snel en ontzettend goed geholpen. Hot spot foam kan inderdaad ook, heb ik ook ervaring mee, maar bij Harm werkte de honingzalf nog beter. De plekken zijn nooit meer teruggekomen, ook omdat we zijn gaan zoeken naar de oorzaak en dat nu aanpakken, met een goede weerstand en homeopathische ondersteuning. Ik zou ook zeggen, ga op zoek naar de oorzaak van deze plekken en de jeuk, maar dat is een proces. Je kunt hem nu vast helpen met het smeren van iets op zijn hotspots, maakt het in ieder geval weer wat dragelijker voor hem.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60328
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Lizzy » Zo 16 Jun 2013, 17:17

Honingzalf is inderdaad super! Eigenlijk nog beter.
Pumukki
1-ster
Berichten: 3
Lid geworden op: Wo 08 Mei 2013, 19:44

Re: Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Pumukki » Ma 17 Jun 2013, 10:47

Oke, bedankt voor de reacties! Het is fijn om wat bruikbare tips te krijgen, want we zagen zelf even geen oplossing meer. Soms lees je zoveel op internet, dat het moeilijk wordt om de info te filteren.

Ik heb puur jeuk en honingzalf besteld. Heb ik het goed begrepen dat het helpt om ook nog puur hotspot te gaan gebruiken daarbij? Of gaat het dan dubbelop?

Ik las ook nog iets over weerstand verhogen. Hoe kan ik dat het beste doen? Moet ik dan denken aan omega e.d. Of zijn er weerstand verhogende producten te koop voor honden?

We hopen dat hierdoor de jeuk en plekken in ieder geval minder worden. We kunnen pas na de vakantie weer een vriezer aanschaffen en weer volledig overgaan op versvlees. (Zijn lotgering en tammenga goed merken?) We gaan over 2 weken op vakantie en dan gaan de honden naar een oppas.  Na die tijd kunnen we pas echt er mee aan de slag.
Ook gaan we het vlooienbeleid nog maar eens aanscherpen hier. Het valt me op dat de plekken altijd boven z'n staart, onder oksels en in schaamstreek zitten.
Maar ook dat vind ik een puzzel. Heb ze eind vorig jaar en begin dit jaar ontvlooit, dus ik heb me ook nog afgevraagd of hij geen reactie daar op gaf. Ik las hier iets over vloeienspul met appelazijn, dus dat ga ik maar eens proberen.

Nogmaals bedankt voor de tips!
Gebruikersavatar
Extreme
5-sterren
Berichten: 1536
Lid geworden op: Ma 21 Mei 2012, 12:47
Locatie: Zuid holland

Re: Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Extreme » Ma 17 Jun 2013, 15:24

Pumuki, vervelend hoor als je hond zoveel jeuk heeft.
Als je hier op BP zoekt/kijkt zie je dat er meerdere mensen mee worstelen. Het uitzoeken waardoor het komt kan langdurig zijn, want zoek maar eens uit waar je hond slecht op reageert.
met cavom heeft hij het  goed gedaan voor jaren, gelukkig maar want daar zit toch best veel graan en troep in, al die "bagger"zit nu op geslagen in zijn lijf, een kuurtje prednison helpt hier ook niet aan mee. Als je overgaat op vers, voor jou KVV, dan kan je hond gaan ontgiften, hierdoor kunnen ze jeuk krijgen, slecht in hun vacht gaan zitten.
De stap naar vers is al zeker een hele goeie, nu komt het moeilijkste, het uitzoeken waar hij zo op reageert. Rund en kip zijn vaker de boosdoener, wat niet wilt zeggen dat dit bij jou hond ook is, maar dat moet je dus gaan uitzoeken. Wat lizzy ook al schreef, kijk alleen uit dat je niet alle dieren gaat uitproberen, dus niet allerlei dieren nu achter elkaar gaan geven, houd er een paar achter de hand voor eliminatie, en kijk hierbij dan ook naar dieren die nog een beetje makkelijk te verkrijgen zijn, kijk zebra hebben ze waarschijnlijk nog nooit gehad, hou je dit achter de hand, weet je  nu al dat dit vlees moeilijker te verkrijgen is als bv konijn.
Uitzoeken waar mee ze het goed doen is een lange adem hebben, geduld hebben, en hopen dat het goed gaat.
Ja kan nu nog even geen KVV geven, maar wel alvast zorgen dat de jeuk verminderd, om dan na een paar weken echt je schouders er onder te zetten en hem KVV gaan geven.
Over de merken die jij vraagt zijn de meningen verdeeld, er zijn zeker betere merken, maar meestal ook duurder, kijk hierbij gewoon naar je eigen hond(en niet te vergeten je portemonnee  ;)).
Dat je twijfelt over vlooien, pak een vlooienkam en spit zijn vacht lekker helemaal uit, dan zie je vanzelf wel of er vlooien zijn, is het niet vandaag dan wellicht morgen of...., de plekken die jij beschrijft willen niet per definitie zeggen dat daar dus maar vlooien moeten zitten.
Ik heb zelf een lab(10 jr) met allergie, en de plekken die jeuken zijn vaak ook oksels, staart/kont, poten, en ja ook hier rijd het treintje met uitzoeken ook nog steeds, incl holistische dierenarts, en ook ik weet net zoals velen hier met mij, hoeveel gepieker het geeft een jeukende hond, je wilt zo graag anders.
Succes met je hond helpen, stap 1 GEEN brok om mee te beginnen, maar lekker vers, en heel veel geduld gewenst  ;)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Kale plekken, allergie?, wel of geen vlees....?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten