Obstipatie na bekkenbreuken

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor Barfplaats

Joost321
1-ster
Berichten: 7
Lid geworden op: Wo 05 Jun 2013, 11:11

Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor Joost321 » Wo 05 Jun 2013, 23:59

Hallo,  8) ik ben nieuw hier, heb twee katten, twee konijnen en wat menselijke huisgenoten. De hond is vorig jaar na een hoop ellende met een longtumor uit zijn lijden verlost en ik ben niet van plan een andere in huis te nemen.

Vorig jaar juni is mijn kat Jop aangereden, heeft het allemaal ternauwernood overleefd, dubbele klaplong, shock, bekkenbreuken. De bekkenbreuken zijn niet geopereerd maar mbv rust in een kleine bench genezen. (Ik wilde en kon ook geen chirurg betalen, was nu al € 500 lichter, er zijn grenzen nietwaar?) Jop loopt weer redelijk goed en doet zijn gewone kattedingen. (Jops gewone kattedingen zijn best ongewoon, hij is met twee weken het nest uitgemikt door ma kat en door iemand met de fles groot gebracht. Jop heeft volgens mij last van periodieke halucinaties of zo iets waar hij een paar jaar pillen voor heeft gehad, die we hebben afgebouwd omdat het onvoldoende hiep) anyway... Nu heeft hij een probleem met de poeperij; obstipatie en niet zo'n beetje ook.
Na bezoek aan de da gestart met lactulose 50%, had even redelijk resultaat maar geleidelijk heeft hij hier zoveel van nodig dat ie het eten liet staan....gevolg, weer verstopt, krampen, waterige troep lekken, pijn, grommen, grauwen, hevig vermageren, echt heel zielig. Nu heb ik hem een paar keer een klysma gegeven van een mengsel van olie en nacl 0,9% en is hij eindelijk verlost, hij vreet weer als een bunzing om de schade in te halen, is op zijn manier weer kattig etc.

Op het internet gevonden dat een neurologische beschadiging van de darm als gevolg van bekkenbreuken vaker voorkomen. Omdat ik best zo nu en dan een klysma aan het beest wil geven maar hem alle ellende wil besparen de vraag aan dit forum..wie herkent mijn verhaal en nog beter..wie heeft een remedie?
Laatst gewijzigd door Joost321 op Vr 07 Jun 2013, 23:04, 1 keer totaal gewijzigd.
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor flin » Do 06 Jun 2013, 00:09

Hai Joost,
welkom opt forum!

allereerst natuurlijk, wat is Job z'n voer,
(of wat voer je Job, en vangtie misschien zelf nog wat bij?)

daarnaast, is de darm (t laatste stuk) werkeloos, en zorgt dit voor geen voortgang?
of: is de verwerking van t voer te traag, zodat dit te veel uitdroogt in de darm,?
of anders?
Joost321
1-ster
Berichten: 7
Lid geworden op: Wo 05 Jun 2013, 11:11

Re: Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor Joost321 » Do 06 Jun 2013, 00:21

Ik vermoed dat een stukje van de darm niet meer werkt, de peristaltiek is dan verminderend. Voer...ik durf het hier bijna niet te zeggen maar hij at altijd droge brokken maar de laatste 4 weken alleen nog blikvoer gemengd met de lactulose. Jop vangt niets en krijgt van buren ook niets.
NoaKaj
3-sterren
Berichten: 173
Lid geworden op: Di 13 Sep 2011, 10:56

Re: Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor NoaKaj » Do 06 Jun 2013, 06:49

Ik heb een kat rondlopen die ook z'n bekken heeft gebroken (als kitten). Als het een mooie breuk is, is benchrust voldoende. Het kitten loopt als een kiviet. Omdat er sprake was van de noodzaak van chirurgie, denk ik dat het hier geen mooie breuk is geweest en dat er iets verschoven is. Ook het feit dat de kat "redelijk" loopt in plaats van goed, zal er het nodige niet goed zitten. Droogvoer is in zo'n situatie uiteraard volkomen not done, de droge zooi zal het probleem alleen maar verergeren. Met vers moet je ook uitkijken, bij sommige katten veroorzaakt dat verstopping (van voorbijgaande aard). Als het mijn kat was, zou ik hem goed door een specialist laten nakijken. Ja dat kost geld, maar als je een dier in huis neemt, heb je er goed voor te zorgen, ook op medisch gebied.
Joost321
1-ster
Berichten: 7
Lid geworden op: Wo 05 Jun 2013, 11:11

Re: Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor Joost321 » Do 06 Jun 2013, 23:19

Tuurlijk wordt er zo nodig naar gekeken door de dierenarts en dat is ook al een aantal keer gebeurd. Op dit moment, sinds gisteren om precies te zijn is Jop weer helemaal gelukkig, poept weer als een reiger, vreet als een bunzing maar had ook wel wat in te halen en is qua gedrag weer de oude.
Een discussie over wat goede zorg voor een kat is wil ik eigenlijk niet aan gaan maar ik kan het nu even niet laten.....De een loopt stad en land af naar specialisten en geeft fortuinen uit, de ander kiest er voor om dat dus niet te doen. Goede zorg kan in mijn optiek ook zijn om je huisdier een mooie dood te geven ipv eindeloze, onzekere en veel te dure behandelingen. Persoonlijk vind ik het volslagen idioot dat sommigen duizenden euro's uitgeven aan een huisdier terwijl er plaatsen op de wereld zijn waar mensen volstrekt onnodig dood gaan aan bijvoorbeeld diarree die met een paar euro prima te behandelen was geweest. Geef ik liever mijn geld uit aan een vaccinatieprogramma dan aan een kattenchirurg. Ben ik nu een dierenbeul?
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3618
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor Parelridder » Za 08 Jun 2013, 12:43

Joost321 schreef: (...) Persoonlijk vind ik het volslagen idioot dat sommigen duizenden euro's uitgeven aan een huisdier terwijl er plaatsen op de wereld zijn waar mensen volstrekt onnodig dood gaan aan bijvoorbeeld diarree die met een paar euro prima te behandelen was geweest. Geef ik liever mijn geld uit aan een vaccinatieprogramma dan aan een kattenchirurg. Ben ik nu een dierenbeul?
??? Je gaat in de verdediging op zaken waarop je (hier) niet bent aangevallen, middels het aanvallen van mensen die andere keuzes maken.. Hier zo'n 'volslagen idioot' die duizenden euro's uit geeft aan haar huisdieren, omdat goede medische zorg hen in staat stelt alle dagen opnieuw volop te genieten van een aktief leven, terwijl ze zonder een ander lot (zeg maar gerust noodlot) hadden gehad. Ik voel me verantwoordelijk voor hen, ben dat ook. Ze zijn mijn gezinsleden.
Ik snijd zonder moeite in de luxe voor mezelf - een terrasje pakken, uit eten, vakanties, enz. kan ik allemaal missen - en als ik het geld daar voor zou hebben, zou dat dus ook prima naar allerhande waardevolle projecten kunnen. Echter, geld wat ik investeer in goede zorg (zorg die hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert) voor mijn maatjes, beschouw ik niet als 'over'.
Iedereen stelt z'n eigen grenzen in welke zorg hij wil kunnen bieden aan een dier. Zolang het niet wordt verwaarloosd of eindeloos onnodig lijdt, gun ik ieder de ruimte voor die eigen normen. Ik merk dat het me stoort die ruimte andersom niet te krijgen, namelijk het verwijt te krijgen de gezondheid van mijn maatjes - die afhankelijk zijn van alleen mij - te laten prevaleren boven die van alle mij onbekende mensen die financiele hulp nodig hebben, omdat mensen belangrijker zijn. Als ik die keuze zou maken, zou ik er voor kiezen géén huisdieren te nemen, want dan kan het geld van voeding, training en overige dagelijkse verzorging ook beter naar de noodlijdende mensen kunnen gaan dan naar mijn huisdier. Nog los van het feit dat ik geen verantwoordelijkheid wil nemen over dieren zonder bij de afweging t.a.v. medische zorg hun eigen belang als leidraad te nemen.
Overigens wel een veelgehoord soort opmerking, t.a.v. het beter besteden van je geld aan goede doelen voor mensen, dan aan zorg voor huisdieren, maar nog nóóit gehoord dat iemand daadwerkelijk af zag van een onderzoek/behandeling van een dier n.a.v. de kosten er van, om dat bedrag vervolgens over te maken aan 'het goede doel'..  ::)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Obstipatie na bekkenbreuken

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast