Lever drogen in Bomann

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
MerelsMommy
3-sterren
Berichten: 139
Lid geworden op: Ma 05 Sep 2011, 21:10
Locatie: Zoetermeer

Lever drogen in Bomann

Berichtdoor MerelsMommy » Ma 27 Mei 2013, 11:59

Ik heb onlangs een Bomann DR435CB Droogautomaat gekocht om zelf orgaan te kunnen drogen voor hondjewaf.
Nu heb ik er lever in reepjes in gedaan maar het wordt maar niet droog. Het blijft taai als ik het doorbreek.

Het kan niet liggen aan de tijd dat het er al in ligt, want ik ben vrijdagavond begonnen, toen heeft het ding bijna 8 uur aangestaan. Zaterdag eind van de ochtend weer aangezet toen bleek dat dat niet genoeg was. Tot en met middernacht ongeveer. En nu staat ie alweer 4 uur aan.

Wat gaat hier fout? Of moet ik toch gewoon (NOG) meer geduld hebben?  :-\
Gebruikersavatar
Thea
5-sterren
Berichten: 1609
Lid geworden op: Di 04 Okt 2011, 09:43
Contact:

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Thea » Ma 27 Mei 2013, 12:03

Als je het kan breken is het toch goed.
Ik zelf bewaar altijd een gedeelte wat ik gedroogd heb in de vriezer en voor ongeveer 1 week doe ik in een bakje met wat rijst en bewaar ik in de koelkast.
Het blijf dan best lang goed. ;)
Gebruikersavatar
MerelsMommy
3-sterren
Berichten: 139
Lid geworden op: Ma 05 Sep 2011, 21:10
Locatie: Zoetermeer

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor MerelsMommy » Ma 27 Mei 2013, 12:12

De reden dat ik een droogapparaat gekocht heb is dat ik dit soort dingen buiten de vriezer kan bewaren. Dus dat is geen optie.

En ik kan de stukjes inderdaad breken, maar niet helemaal door midden. Het midden is nog taai. Dat is dan toch niet geheel gedroogd? Of is dat droog genoeg om buiten de vriezer of koelkast lang te kunnen bewaren?

Bedacht me nog iets: ik heb de verdiepingen van de droger dicht gelaten. Maar je kan 'm ook zo stapelen dat er tussen de verdiepingen lucht aan de zijkant naar buiten kan. Is dat misschien een oplossing om het sneller droog te krijgen? Of juist niet?

Ik las ook ergens dat iemand zei dat de Bomann zo heet wordt. Dat idee heb ik juist helemaal niet.... Zou ie het wel goed doen? Hoe zou je dat kunnen checken?
Gebruikersavatar
Thea
5-sterren
Berichten: 1609
Lid geworden op: Di 04 Okt 2011, 09:43
Contact:

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Thea » Ma 27 Mei 2013, 12:28

Ik heb net weer een nieuwe. In het begin lijkt het zeker dat ze niet zo heet worden. Hoe vaker je gebruikt meestal wel.
Dat is mijn ervaring.
Ik wissel zelf regelmatig de roosters dus na bv 3 u gaat de onderste naar boven ect.
Waren de stukken lever erg dik? Hoe dikker hoe langer. Lever vind ik zelf een heel nat soort dus heeft zeker langer nodig om goed door en door droog te worden.
Je zou het nu in dunnere reepjes kunnen knippen en dan nog even erin.
Maar zoals ik beschreef in een bakje met beetje rijst is het in de koelkast best lang houdbaar.
Ik droog meestal longen dan als bevroren is hele dunne plakjes snijden ;)
Gebruikersavatar
MerelsMommy
3-sterren
Berichten: 139
Lid geworden op: Ma 05 Sep 2011, 21:10
Locatie: Zoetermeer

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor MerelsMommy » Ma 27 Mei 2013, 13:26

Ik heb de lever in stukjes van tussen de halve en hele centimeter dik gesneden. Breedte ongeveer een centimeter en lengte varieert. maximaal de lengte van de rand van de verdieping tot het midden. Leek me wel redelijk smal enzo. Er blijft natuurlijk veel minder van over :)


Dat van die rijst in de koelkast: is dat dan droge, ongekookte rijst? Vanwege het aantrekken van eventueel vocht? En waarom dan toch in de koelkast? Is het daar droger dan er buiten?
Gebruikersavatar
Thea
5-sterren
Berichten: 1609
Lid geworden op: Di 04 Okt 2011, 09:43
Contact:

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Thea » Ma 27 Mei 2013, 13:30

Droge rijst.
En waarom in koelkast weet ik eigenlijk niet.
Ik doe omdat de temp daar veel lager is als ergens anders ;)
Gebruikersavatar
lauraV
5-sterren
Berichten: 3006
Lid geworden op: Di 06 Jan 2009, 00:41
Locatie: Weert , Limburg

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor lauraV » Ma 27 Mei 2013, 19:24

hier gaan ze in een weckpot met rijst buiten de koelkast .
Gebruikersavatar
Monique77
5-sterren
Berichten: 1857
Lid geworden op: Di 08 Jun 2010, 16:17
Contact:

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Monique77 » Ma 27 Mei 2013, 19:27

Hier gaan gedroogde snoepjes in een weckpot (zonder rijst) en nog nooit schimmel oid gehad op mijn gedroogde vlees  :biggrin2:

Echter droog ik geen lever meer, want die bleven keer op keer aan mijn schalen vastzitten ... Dus hou het bij long, hart  en spiervlees
Gebruikersavatar
Mowgli
5-sterren
Berichten: 3939
Lid geworden op: Wo 03 Aug 2011, 22:09
Locatie: Berlijn

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Mowgli » Ma 27 Mei 2013, 19:41

Je moet de trays wel zo stapelen dat de vocht tijdens het droogproces eruit kan. Ik heb begrepen dat jij ze niet zo hebt gestapeld dat er openingen zitten. Daarom kan het goed zijn dat ze van binnen nog wat taai zijn.

edit: Ook om te voorkomane dat je droger oververhit raakt is het belangrijk dat de vochtige lucht eruit kan. Ik heb van meerdere Bomann-eigenaars begrepen dat de droger erg warm wordt. Als deze oververhit raakt, brandt hij door
Gebruikersavatar
lauraV
5-sterren
Berichten: 3006
Lid geworden op: Di 06 Jan 2009, 00:41
Locatie: Weert , Limburg

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor lauraV » Ma 27 Mei 2013, 19:43

even wat kleiner knippen en nog voor de zekerheid een paar uurtjes drogen
twijfel je of het droog genoeg is , de lading in 2 of 3 delen /potten verpakken zodat als er 1 gaat schimmelen niet alles weg gegooid hoeft te worden  ;)
Gebruikersavatar
Mowgli
5-sterren
Berichten: 3939
Lid geworden op: Wo 03 Aug 2011, 22:09
Locatie: Berlijn

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Mowgli » Ma 27 Mei 2013, 19:46

lauraV schreef:twijfel je of het droog genoeg is , de lading in 2 of 3 delen /potten verpakken zodat als er 1 gaat schimmelen niet alles weg gegooid hoeft te worden ;)
Ik kreeg destijds de tip om mijn gedroogde kippenmaagjes niet in afgesloten potten / zakken te bewaren toen deze begonnen te schimmelen.
Ik bewaar sindsdien al mijn gedroogde lekkertjes in open plastic zakken met een flinke laag keukenrol erin.
Gebruikersavatar
san :)
4-sterren
Berichten: 457
Lid geworden op: Vr 12 Okt 2007, 11:28

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor san :) » Di 28 Mei 2013, 08:21

nog dunnere stukjes. max halve cm doorsnede
Gebruikersavatar
Amanda/Dino
3-sterren
Berichten: 202
Lid geworden op: Di 29 Jan 2013, 21:32
Locatie: Haaksbergen

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Amanda/Dino » Di 28 Mei 2013, 14:52

Lever is mijn favoriet om te drogen  ;D maaar ik heb deze week runderlever en lamslever gedroogd en de lamslever bleef idd te zacht terwijl de runderlever een etage naar beneden perfect was. Dus misschien heeft het hier mee te maken. Mijn plakjes/stukje zijn ongeveer 4 millimeter dik en ik droog lever ongeveer 12 uur. Ik droog overigens ook gewoon plakken van ongeveer 6 bij 6 cm en dan 4 millimeter dik.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 5707
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor pearlsofpassion » Wo 29 Mei 2013, 00:23

Ik zou het ook buiten de koelkast bewaren. Koelkasten zijn vaak vochtig en een haard van schimmels.
Schimmels trekken zich, anders dan bacteriën, namelijk niets aan van de lage temperatuur.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Lever drogen in Bomann

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast