Calcium/fosfor verhouding

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: pluk

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Barfplaats

Fige
3-sterren
Berichten: 111
Lid geworden op: Ma 17 Nov 2008, 17:55
Locatie: Vleuten

Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Fige » Di 11 Dec 2012, 04:47

Ik heb mij laten vertellen dat de calcium/ fosfor verhouding in kvv niet goed is voor een zogende teef.
Wie weet hier meer van? Na een ernstig geval van eclampsie bij mijn teefje ben ik opzoek naar eventuele oorzaken.
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3619
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Parelridder » Di 11 Dec 2012, 08:42

Ik kan me goed voor stellen dat je op zoek bent naar de oorzaak, in de hoop dit te kunnen voorkomen in de toekomst. Héél veel succes!!
Deze oorzaak (kvv) lijkt me sterk.. Legio honden eten kvv juist in dracht en nestperiode, zelfs honden die gebruikelijk brok eten. Als de verhouding Ca/F in kvv niet correct zou zijn (wat ik uberhaupt niet begrijp, waarom die stevast zou afwijken van ongemalen verse voeding) en zou leiden tot eclampsie, dan zou dit toch al lang duidelijk hebben moeten zijn hier?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60269
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Lizzy » Di 11 Dec 2012, 08:53

[quote="Fige"]
Ik heb mij laten vertellen dat de calcium/ fosfor verhouding in kvv niet goed is voor een zogende teef.
Wie weet hier meer van? Na een ernstig geval van eclampsie bij mijn teefje ben ik opzoek naar eventuele oorzaken.
[/quote]

Oh vreselijk! Hoe is het nu met haar?

En door wie heb je je dat laten vertellen? En over welk merk KVV praat je? En wat zou er dan niet goed aan zijn, aan de verhouding Ca/F? Heb je het topic in de bieb gelezen over eclampsie?
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3619
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Parelridder » Di 11 Dec 2012, 09:03

Vanmorgen dacht ik dat je overspoeld werd met info over mogelijke oorzaken in voeding, maar na herlezen vraag ik me af of je http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg2536054 met 'vers vlees' misschien ook kvv bedoelde?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60269
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Lizzy » Di 11 Dec 2012, 09:11

"Eclampsie is een probleem met spierspasme en koorts dat voor kan komen bij teefjes in de periode van de bevalling tot het afspenen van de puppies. Eclampsie treedt vooral op 2 a 3 weken na de geboorte, in de piek van de zoogperiode. Maar, het kan ook direct na de bevalling plaatsvinden en het kan pas na vier tot zes weken na de bevalling plaatsvinden.

De oorzaak van eclampsie in teefjes is een laag calciumgehalte in het bloed, eventueel gecombineerd met een laag bloedsuikergehalte.

Het is van groot belang dat het calcium gehalte in het bloed op een constant niveau gehouden wordt. Het moet niet te hoog en ook niet te laag zijn. Het is moeilijk en ongebruikelijk dat het calciumgehalte te hoog is. Maar het komt wel veelvuldig voor dat het calciumgehalte daalt en wanneer het daalt: dan spreken we van eclampsie.

Signalen en symptomen:
*Het begint meestal met een teef die haar interesse verliest in de puppies
*Daarna wordt zij rusteloos, nerveus en begint snel te ademen/hijgen
*Vervolgens gaat de hond trillen en waggelen
*Wanneer ze niet behandeld wordt, zal ze tegen de grond gaan en zeer ernstige spiersamentrekkingen krijgen (over haar gehele lichaam)
*Deze spiertrekkingen veroorzaken een snelle en extreme verhoging van de lichaamstemperatuur tot 41 graden en meer
*Wanneer de spierspasmes en stuiptrekkingen niet behandeld worden, lijdt dit tot coma en de dood
*In sommige rassen is het eerste signaal dat de teef agressief wordt richting de puppies - dit gebeurd bijv. wel bij Bull Terriers

Wanneer een teefje lacteert kan het heel moeilijk voor haar zijn om het calciumgehalte in haar bloed constant te houden want het calcium loopt letterlijk van haar bloed in haar melk.

En wanneer het calcium in haar melk loopt, moet zij de calcium ook weer vervangen. En waar haalt zij deze vervangende calcium vandaan? Twee plaatsen: uit haar voedsel en uit haar botten. En zij is het meest afhankelijk van de calcium in haar botten.

Maar, wanneer er niet genoeg calcium in haar botten ligt opgeslagen of wanneer er geen hormoon aanwezig is dat de calcium uit haar botten haalt (naar haar bloed), dan zal het calciumgehalte in haar bloed dalen en zal zij eclampsie ontwikkelen.

Met andere woorden: eclampsie kan ontstaan doordat er te weinig calcium in de botten ligt opgeslagen of omdat het hormoonsysteem, dat het calcium uit de botten haalt, niet goed functioneert.

Dat betekent dat als we de oorzaak van eclampsie willen begrijpen, dan moeten we leren begrijpen waarom het calciumgehalte in de botten te laag is en moeten we leren begrijpen waarom het hormoonsysteem niet goed functioneert.

Het calciumgehalte in de botten te laag: dat wordt meestal veroorzaakt doordat de hond een levenlang een calcium-arm dieet gevoerd is.

Het is niet ongebruikelijk dat een calcium-arm dieet aan meerdere generaties honden wordt gevoerd (denk aan een 'all meat dieet' dat bijv. vaak aan hele kleine hondjes gevoerd wordt). Iedere generatie krijgt een steeds groter tekort aan calcium in de botten. En dit resulteert weer dat iedere generatie gevoeliger wordt om eclampsie te ontwikkelen. Wanneer eclampsie in een bepaalde lijn vaak wordt gezien zijn eigenaren en dierenartsen snel geneigd te geloven dat dit een genetisch probleem is. Maar, dat is het dus niet. 

Maar, het probleem is niet alleen een tekort aan calcium in het dieet. Ook het verlies van calcium is een probleem. Dieten met een hoog eiwit gehalte veroorzaken dat calcium versnelt het lichaam verlaat. Dit veroorzaakt dus een vermindering van calcium in de botten.

Het eind resultaat is dat een teef die een heel levenlang een calcium-arm/calcium-verminderend dieet gevoerd krijgt hele slechte calcium reserves in de botten heeft.

Je kunt je voorstellen dat als een teefje met zulke slechte calcium reserves ook haar reserves aan begint te spreken tijdens het lacteren dat er simpelweg niet genoeg calcium aanwezig is om in haar behoefte te voorzien. In dit geval is het niet eens voldoende om over te schakelen naar het BARF dieet. Nog het BARF dieet nog een commerciele voeding kan haar snel genoeg van voldoende calcium voorzien. Ze heeft nu een hoge oplosbare, hoge concentraties van kunstmatige calcium (supplementen) nodig. Tenzij dit calcium in hoge en constante hoeveelheden wordt gegeven, zal het calciumgehalte in haar bloed dalen en zal zij eclampsie ontwikkelen.

Houdt ook in het achterhoofd dat een hond die slecht gevoerd wordt ook andere voedingsstoffen tekort kan komen. Bijvoorbeeld: wanneer de hond met het calcium-arme 'all meat diet' gevoerd wordt, zal dit dieet ook arm in vitamine D zijn en wanneer de teef nooit in de zon komt, kan zij ook een tekort aan vitamine D hebben opgelopen.

Er is ook het hormoon probleem. En waarom is het hormoonsysteem van de teef verstoord? Het probleem is dat de teef niet het parathormoon (parathyroïd hormoon) kan aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat het calcium uit de botten haalt om het calciumgehalte in het bloed op peil te houden. Wanneer de eigenaar/fokker nu veel kunstmatig calcium (calciumsupplementen) aan de teef geeft, tijdens de zwangerschap, dan is dat een signaal voor de parathormoonklier dat het parathormoon niet nodig is.

Wanneer de teef melk aanmaakt voor haar puppies, komt er in dit geval geen parathyroïd hormoon vrij. Het calciumgehalte in het bloed daalt, er wordt geen calcium uit de botten onttrokken en teef zal nu heel snel eclampsie ontwikkelen.

De enige manier om nu eclampsie in deze situatie te voorkomen is om blijvend een hoog oplosbare vorm van calcium te blijven toedienen tijdens het zogen.

Eclampsie ontstaat meestal in de piek van de zoogperiode wanneer de pups groot en hongerig zijn en zelf nog geen vast voedsel eten, maar wel veel van mamma's melk drinken. Deze periode drukt zeer zwaar op de calciumreserves in moeders botten.

Eclampsie komt vaker voor bij teefjes die al meerdere nestjes hebben gehad. Bij ieder nestje wordt er weer opnieuw een enorm beroep gedaan op moeders calcium reserve.

Eclampsie komt over het algemeen vaker voor bij teefjes die grote nesten hebben. Want, een groot nest doet een groter beroep op de calciumreserves in moeders botten.

Dus, hoe lossen we het eclampsie verhaal op?
1)Geef een levenlang het BARF dieet
2)Geef GEEN calciumsupplementen gedurende de zwangerschap (geef minder botten, meer vlees/orgaanvlees, gezonde olieen en groentes)
3)Geef extra calcium (botten!) gedurende de zoogperiode, NIET daarvoor

Wanneer je een teefje hebt die aan eclampsie lijdt, zal ze mogelijk altijd vatbaar blijven. Het is namelijk heel moeilijk om calciumopslag in de botten te verbeteren, vooral nadat er meerdere generaties calciumarme dieten zijn gevoerd. Het kan diverse generaties duren om dit probleem weer opgelost te krijgen. Maar, het is belangrijk om niet op te geven. Je kunt nogmaals met de teef fokken en ze kan best verbeteren. Je kunt de hoeveelheid calcium die opgeslagen ligt in de botten vergroten en je kunt de werking van de parathormoonklier verbeteren. Het enige dat je hoeft te doen is de teef op het BARF dieet te zetten. Maar ook al geef je je teef het BARF dieet, je moet bereid zijn om haar extra calcium toe te dienen - niet gedurende de zwangerschap - en misschien moet je de pups sneller afspenen".

Volgens Ian B veroorzaak je eerder eclampsie door meer calcium gedurende de zwangerschap te geven. Bovendien kan teveel calcium gedurende de zwangerschap calcificatie veroorzaken. En dat betekent weer:

Calcificatie:
Afzetting van kalkzouten in dood of levend weefsel, ook bij botvorming. In het zeer jonge embryo komt nog geen beenweefsel voor en dus ook geen verkalking. Bij bepaalde ziektebeelden ziet men verkalking in een orgaan optreden. De skeletaanleg vindt plaats in de vorm van ophopingen van primitief bindweefsel. In sommige van deze bindweefselophopingen

Tevens moet je minder calcium voeren zodat de bijschildklier van de teef het signaal krijgt dat het aan het werk moet. Vaak is het probleem dat de bijschildklier van de teef geen bijschildklierhormoon produceert. Dit hormoon haalt het calcium uit de botten in het calcium niveau in het bloed op peil te houden. Wanneer je een teveel aan kunstmatig calcium aan de teef geeft tijdens de zwangerschap, dan geeft dit een signaal af aan de bijschildklier dat er geen bijschildklierhormoon aangemaakt hoeft te worden. Wanneer de teef dan begint met het geven van melk aan haar puppies, wordt er geen bijschildklier hormoon vrijgegeven, het calcium niveau in het bloed daalt en de teef krijgt eclampsie.

Bron: Ian Billinghurst, Grow Your Pups With Bones  en vrij vertaald door Lizzy Plat-Coelers

-------------------------------

Ik ben dus heel benieuwd wat je precies gevoerd hebt. En het nadeel van een KVV is natuurlijk wel dat je tijdens de dracht eigenlijk minder bot moet voeren maar je met KVV gewoon standaard blijft voeren... Maar je moet wel een knoei-merk hebben gevoerd wil het door de voeding mis zijn gegaan hoor.....

Betreft dit trouwens een Teckel, die eclampsie heeft gekregen?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60269
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Lizzy » Di 11 Dec 2012, 09:12

Voer je eigenlijk nog maar kort rauw?
Fige
3-sterren
Berichten: 111
Lid geworden op: Ma 17 Nov 2008, 17:55
Locatie: Vleuten

Re: Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Fige » Di 11 Dec 2012, 18:53

Het betrof inderdaad een teckel. Ik voer al ruim 7 jaar vers. De teckels kvv en mijn Fousek Barf.
Tijdens de dracht voer ik al calcium arm om het lichaam aan te zetten om calcium uit de botten te halen. Dus ze krijgt dan geen kvv maar spierlees van vele diersoorten en boekmaag. Na de bevalling geef ik direct calciumgluconaat bij. En krijgt ze uiteraard weer gewoon kvv.

10 jaar geleden heb ik ook een teefje gehad met eclampsie, veel minder heftig dan nu bij Quba, en sindsdien ben ik mij heel breed gaan informeren.
Maar als het dan toch gebeurt dan krijg je weer info van verschillende kanten, vandaar mijn vraag.

Ik geef kvv van Versvoer afgewisseld met carnibest en Darf eco.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Calcium/fosfor verhouding

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten