ondervoed kitten

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

ondervoed kitten

Berichtdoor Barfplaats

ieniemienie
2-sterren
Berichten: 56
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 10:42

ondervoed kitten

Berichtdoor ieniemienie » Di 31 Jul 2012, 20:12

Vorige week vonden we een ondervoed kitten zomaar buiten, eigenaar onbekend, en het is een huisgenootje geworden. Het goeie nieuws is dat ze eet, drinkt, het keurig op de bak doet, goede ontlasting heeft, inmiddels vlovrij is. Maar ze is moe en lusteloos, aan de ene kant nogal wiedes denk ik, aan de andere kant denk ik kan ik nog iets voor haar doen, of beter gezegd wat kan ze aan?
Heeft iemand hier een dergelijke situatie ook gehad, en hoe heb je dat aangepakt?
Ze is echt mager, het is meer vacht dan kat. Ik zoek er een beetje naar hoe dingen te doseren omdat ze zo weinig energie lijkt te hebben. Ze mauwt ns wel, loopt boven naar een plekje in een van de kamers en slaapt dan weer uren. Prima ze moet bijtanken en aansterken, maar ondertussen probeer ik haar en de honden ook aan elkaar te laten wennen. Dat is omdat ze nu in leeftijd dat makkelijker te leren is. Maar hoe lang is dan genoeg? Ik heb ze nu elke avond een uurtje lekker onder de bodywarmer in mijn nek, en dan mogen de honden even snuffelen en verder is het "klaar".  Maar dan is het ook zoeken hoe dat te doen met de honden want ze lebberen dit kitten af, maar omdat ze zo mager is kan ze een stevige lebber niet echt hebben dunkt  me.
Iemand ervaring in de do's en dont's ? Qua wennen honden maar zeker ook gezondheid en socialisatie? Als je ook een dergelijk zwak kitten hebt gehad, hoe  lang duurde het voordat het beestje fatsoenlijk was aangesterkt?
Martine-Tom

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor Martine-Tom » Di 31 Jul 2012, 20:13

Weet je wat ze weegt? En zijn de oogjes nog blauw of niet meer?
ieniemienie
2-sterren
Berichten: 56
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 10:42

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor ieniemienie » Di 31 Jul 2012, 20:20

De oogjes zijn blauw/groen, ik heb ze net op de keukenweegschaal gezet en dan weegt ze 420 gram.
Martine-Tom

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor Martine-Tom » Di 31 Jul 2012, 20:28

Oh dan is ze echt nog jong...
Weekje of 5/6 denk ik (doorgaans ong 100 gram per week, dus het ondervoedde meegenomen zal het iets ouder dan 4 weken zijn) ik denk dat ik er nog wat kittenmelk bij zou geven om aan te sterken...
ieniemienie
2-sterren
Berichten: 56
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 10:42

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor ieniemienie » Di 31 Jul 2012, 20:35

Jeetje.. dat is wel heel erg jong... ik wist al wel dat het nog niet zo bijster met haar gesteld is natuurlijk, maar als ze al zo jong bij de moeder weg is bah wat naar...
Dat kan wel verklaren waarom ze meteen bij onze oudste kat onder de buik dook, op zoek naar voeding misschien.
Maar kittenmelk zeg je, okay ga ik doen, maar welke dan en waar koop ik dat?
Omdat we nu ineens met een kitten naar huis gingen en ze klapperde van de honger werd het noodgedwongen de dierenwinkel en een blikje whiskas junior, maar dat vind ik de voeding toch ook niet. Maar ja we moesten wat. Ze eet het zeker die natte prut, en de kittenbrokjes die mijn man had gehaald laat ze staan.
Wat zou jij precies voeren dan, wil je me helpen?
En wat zou je doen met rustmomenten en met momenten van contact zoals in de bodywarmer en het wennen met de honden? Ik wil het goed voor haar doen gezien haar mindere conditie, maar ook voorkomen dat ze bang wordt omdat ik haar nergens aan wen.
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor Limpy » Di 31 Jul 2012, 20:40

De kittenmelk van farmfood schijnt wel goed te zijn.
Je zou ook paar keer per dag beetje tartaar of mager rundergehakt met wat warme kittenmelk kunnen vermengen tot een lekker vlees/melkpapje zodat ze aan de smaak van vlees kan wennen.
(rest v/d voedingen wel melk)
hamada
5-sterren
Berichten: 2420
Lid geworden op: Zo 08 Aug 2004, 19:42
Locatie: Achterhoek

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor hamada » Di 31 Jul 2012, 20:41

Toen wij drie jaar geleden Midget van straat visten was zij ook nog erg klein en mager. (250 gram !)
Ze lag ook veel op een aparte kamer apart, vooral ook omdat ze erg zenuwachtig voor de honden was en constant naar ze aan het blazen en spuwen was  :biggrin2: Wat me bijstaat hebben we haar gewoon voldoende eten gegeven diverse malen per dag (meteen kvv) en waren we meer bezorgd om de stress voor de hondjes dan haar verdere gezondheid. Ze groeide gigantisch hard, en binnen een maand was het een gewone, stevige en actieve kitten. 's Avonds kwam ze een aantal uren in de huiskamer, gewoon op schoot, zodat ze van een veilige plek alles kon bekijken.
Met het corrigeren van de honden, vooral Sam was er niet bij weg te slaan, werd ze steeds rustiger en na een week of 6 was ze enthousiast met Sam aan het spelen. Tikkertje over en weer, boven op hem springen en in zijn borsthaar klauwen, hem in zijn achterpoten grijpen als een leeuw bij een gnoe. Beiden zijn helemaal blij als ze elkaar zien en kunnen stoeien.

Het viel ons op hoe vreselijk snel zo'n uitgehongerd frummeltje op krachten komt. Maar het is en blijft natuurlijk een baby, die veel zal moeten slapen.

Fantastisch dat ze bij jullie een warme mand heeft gevonden, en geniet maar van deze korte weken, zou ik zeggen. Ze zijn groot voor je het weet  :)
ieniemienie
2-sterren
Berichten: 56
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 10:42

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor ieniemienie » Di 31 Jul 2012, 21:01

Midget was helemaal een kleine frummel dan met haar 250 gram. Fijn om te horen dat ze zo goed gegroeid is en nu zo'n plezier heeft met de honden. Je zegt Sam was er niet bij weg te slaan, en dan hebben wij met Puck ook. Puck wil haar helemaal besnuffelen, en dan hoeps die hondenneus onder dat lijfje om vooral ook maar aan de achterkant erbij te kunnen. Maar ja veel te wild nog voor de dat kleine ding. Puck likt haar ook af en die tong is de helft van het katje. Maar goed, met de honden blijf ik het gewoon oefenen elke avond dan zal het vanzelf wel rustiger worden.
Qua eten, moet ik dus kittenmelk halen. Geef ik dat een paar keer per dag een beetje?
En echt nu al wennen aan de kvv of rundertartaar? Welke moet ik dan nemen (van kvv) voor haar zodat ze niks tekort komt? Of als ik het doe met tartaar eerst een tijdje, is het dan compleet genoeg?
Ik zou het wel fijn vinden als ik haar aan de kvv kon krijgen in de toekomst, mijn andere drie katten halen er nog steeds hun neus voor op.
Martine-Tom

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor Martine-Tom » Di 31 Jul 2012, 21:13

Dan zou ik carnibest kitten nemen (of een andere kittenvariant) het enige verschil met gewone kvv is dat kitten varianten fijner gemalen zijn, normaal niet zo nodig maar met zo'n humpie zou ik dat wel doen.
Meng dat dan met kittenmelk (waar woon je ergens, heb toevallig nog een pot staan in Goes, Zeeland).

Zo klein krijg je ze prima aan het rauwe voer hoor dus dat zal het punt niet zijn, maar ik denk persoonlijk dat melk nog wel even erbij hoort...
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 8071
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor pearlsofpassion » Di 31 Jul 2012, 21:27

Juist als ze zo klein zijn en moeten aansterken is het ontzettend goed om vers vlees te voeren.  Altijd natuurlijk, maar zelf door brokmensen wordt dat in deze situatie aangeraden.
Er is geen reden waarom ze blik of brok zou moeten eten, toch? En zeker geen Whiskasmeuk!  :-X

Ik zou wel zoveel mogelijk kleine hoeveelheden proberen voeren. En opletten voor overvoeren, want dat kan wel bij zo'n kleintje.  Ik weet er het fijne niet van, maar er zijn signalen waaraan je zou kunnen ontdekken als ze overvoert wordt.  Maar ze moet natuurlijk ook wel aankomen, dat is zeker. Ik zou echter niet te snel opbouwen, rustig beginnen.  Darmpjes zijn nog zo gevoelig en kwetsbaar. 
Vandaar dat ik ook geloof dat een goede kittenmelk (moedermelkvervangend dus) een goed idee is.  Beaphar heeft ook een heel goede. 

Ik hoop dat de kleine frummel het redt.  Weet je hoe je de ontlasting eruit moet krijgen?  Das ook erg belangrijk bij zo'n kleintje.
ieniemienie
2-sterren
Berichten: 56
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 10:42

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor ieniemienie » Di 31 Jul 2012, 21:58

Ontlasting doet ze zelf, dat gaat eigenlijk heel goed, geen diarreeprut ook meer maar een keurige dagelijkse drol.
Maar ik weet nu wat te doen met voer, thanx allemaal ben blij met julliie meedenken.
Ik ga kittenmelk morgen halen, en vrijdag wordt er kvv geleverd voor de honden en ik zal de leverancier morgen bellen of ze de bestelling willen aanpassen zodat die kleine ook heeft en dan gaan we het gewoon maar eens proberen.
Nu ik weet wat ze weegt, kan ik ook opzoeken wat ze verdeeld over de dag hebben mag zodat ik ze niet overvoer.
Dat gaat trouwens best goed hoor, ze eet kleine beetjes en geen schrokop waarvan de dierenarts ook vroeg van doet ze dat want dat zie je vaak bij ondervoede kittens.
En ik ga veel bijlezen, dit is nieuw voor mij een kitten op de kvv. Misschien dat de andere katten trouwens dan ook weer willen haha, ziet eten doet eten had ik al in de gaten.
Martine-Tom

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor Martine-Tom » Di 31 Jul 2012, 22:04

Overvoeren doe je zon gup niet snel hoor, ik zou 1 eetlepel kvv per keer aanbieden en als je ziet dat ze nog honger heeft gewoon nog 1 geven en dan na een uur of 2/3 weer een keertje.
ieniemienie
2-sterren
Berichten: 56
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 10:42

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor ieniemienie » Di 31 Jul 2012, 22:08

Kee we gaan ervoor. Ik laat het weten hoe het gaat op de kvv.
Voor nu is ze neergestreken op de eerste trede van de zoldertrap, dat is haar favoplekje. Ik vind het verbazingwekkend hoe zo´n klein broos ding zo moedig toch dr gang gaat en de wereld in stapt...
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 8071
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor pearlsofpassion » Wo 01 Aug 2012, 07:25

Bij fleskittens kan het alleszinds wel. Moet je echt voor opletten.
Als hij echt nog maar 5 weken is, zou ik er dus niet zo zeker van zijn dat je niet kan overvoeden.
Eens 7 weken denk ik het niet meer.
ieniemienie
2-sterren
Berichten: 56
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 10:42

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor ieniemienie » Wo 01 Aug 2012, 09:31

Het werd ineens anders, want ze legde bijna het loodje gisteravond. Dus toch naar de dierenarts gereden ook al was het inmiddels ´s nachts, en dat is maar goed dat we dat gedaan hebben want ze was ernstig uitgedroogd en bijna einde verhaal. Drie grote spuiten vocht erin, en nu om het uur/anderhalf uur voeren met van dat astronnautenvoer weet je wel. Ook s nachts, we hadden sinds tien jaar of zo dus weer eens een babyvoedingsnacht haha.
Maar goed ze is er nog, het was echt kantje boord ik schrok ervan. Ze was weer thuis en lag op de tegels te hijgen met open bekkie en raar gedraaide ogen, dat zag er niet best uit. Maar nu gaat het beter.
Tis dus nog ff wachten met de kvv, eerst aansterken, en als ik het gevoel heb dit gaat goed dan rustig aan de kvv. Ik moet het nog ff bekijken allemaal.
Btw deze dierenarts dacht ook dat ze nog maar een week of 5/6 was.
Wordt vervolgd weer, zal n fotootje maken.
Ze gaat trouwens steeds slapen in de kattenbak, waarom doen katten dat?
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: ondervoed kitten

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten