pH blijft hoog

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

pH blijft hoog

Berichtdoor Barfplaats

NoaKaj
3-sterren
Berichten: 173
Lid geworden op: Di 13 Sep 2011, 10:56

pH blijft hoog

Berichtdoor NoaKaj » Wo 11 Jul 2012, 08:24

Een van de katten sproeit af en toe en daarom had ik een plasje meegenomen naar de da. Het is op een drukke zaterdagmorgen door een assistente die niet al te ervaren overkwam getest en ze kwam met "ontstekingscellen, eiwit, beetje gruis" aan. De pH was 7. Het advies was uiteraard om gruisbrokken te gaan voeren, daar heb ik vriendelijk doch beslist voor bedankt.

Twee dagen later heb ik nogmaals een plasje laten onderzoeken bij een andere da, de pH was toen 8 en de urine was schoon, op eiwit na. Deze da vermoedt dat de leuko's, die bij katten altijd worden gevonden, door de assistente zijn uitgelegd als "ontstekingscellen". De urine is naar het lab gestuurd en het eiwit kwam in elk geval niet door een verslechterde nierfunctie (kat is 2). Weer een paar dagen later, ik was inmiddels appelazijn aan het geven, is het nogmaals getest, eiwit weg, urine schoon, pH 7.

Als steekproef heb ik diverse andere katten thuis getest en ik heb er in elk geval drie gevonden die een hogere pH hebben, zelfs tot 8. Alledrie krijgen ze inmiddels appelazijn, tweemaal daags 13-15 druppels, maar afgezien van een enkele 6,5 blijven ze rond de 7 hangen. Eén da zegt dat 7 nog net kan, een andere zegt dat je niet moet streven naar waardes lager dan 7 in verband met oxalaatgruis.

Maar ja, het blijft vreemd dat de katten zo hoog zitten. Ze krijgen KVV (Haaks Barf, Tinlo, Darf), dus geen merken met rijst. Twee tot drie keer per week wordt er een klein beetje natvoer zonder graan en andere rommel door de KVV gedaan omdat er een paar zijn die bepaalde smaken anders niet lusten (100g per 500g KVV verdeeld over 10 katten) en in het kader van voedselverrijking krijgen ze twee handjes Applaws brokjes in de Pipolino een paar keer per week. Tot voor kort kregen ze nog een zeer kleine hoeveelheid Orijen, maar het compleet weglaten daarvan had geen invloed op de waardes.
Overigens heb ik ook katten die keurig op 6,5 zitten en die hetzelfde voer krijgen.

Heb ik drie katten die genetisch gewoon een hogere pH hebben (twee zijn broers, de derde is onverwant) of is er een andere verklaring? Moet ik deze beestjes levenslang verzuurders geven?
Nathalie
2-sterren
Berichten: 83
Lid geworden op: Zo 17 Jun 2012, 21:17

Re: pH blijft hoog

Berichtdoor Nathalie » Vr 13 Jul 2012, 22:02

Er zit nog iemand op het form met een kat met hoog ph zonder gruis, weet even niet wie.
Oxalaat ontstaat toch pas onder de 6? ik begreep dat een goed ph zo iets onder de 6,5 zat.
Degene met een hoog ph, hebben deze ook gruis? Of is de urine verder wel schoon.
Khari
4-sterren
Berichten: 305
Lid geworden op: Ma 22 Aug 2011, 13:37
Locatie: Utrecht
Contact:

Re: pH blijft hoog

Berichtdoor Khari » Zo 15 Jul 2012, 15:05

Een PH van 7 is een neutraal, als een kat geen last van gruis heeft zou ik daar niets mee doen. Als de kat wel gruis heeft wil je hem lager hebben zodat het gruis opgelost kan worden.
De oxalaat is volgens mij ook onder de 6.
Hier willen de reguliere dierenartsen de ph vaak tussen de 6 en 6.5 hebben om het gruis op te lossen. Mijn gruis kater krijg ik hier nooit op, maar zolang hij wel onder de 7 blijft gaat het goed.
NoaKaj
3-sterren
Berichten: 173
Lid geworden op: Di 13 Sep 2011, 10:56

Re: pH blijft hoog

Berichtdoor NoaKaj » Wo 18 Jul 2012, 20:07

Vanavond moest ik toch naar de da en ik heb een plasje van een van de "hoge pH-katten" meegenomen. Het plasje is volkomen schoon, geen gruis, geen bloed, geen eiwit, maar dus wel een pH van 7 met 30 druppels appelazijn op een dag.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: pH blijft hoog

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten