Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht
itslein
2-sterren
Berichten: 69
Lid geworden op: Wo 11 Apr 2012, 15:53

Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor itslein » Zo 27 Mei 2012, 23:32

Ik hoop dat jullie me willen helpen. Ben een newbie die kvv voerde en over aan het gaan is naar Barf. Als ik kijk bij de spulletjes die via de leden van Barfplaats besteld kunnen worden zie ik dat veel verpakt is per 10 kg. Als jullie nu 3 of 4 soorten bestellen en ineens dus 40 kilo of meer aangeleverd krijgen, hoe portioneren jullie dat? Je kunt niet alles in de koelkast kwijt om het half te laten ontdooien en in de vriezer vreten die pakketten ook heel veel ruimte omdat het rare vormen zijn, bij ribben/karkassen bijvoorbeeld.

Ik heb 2 vrieskasten en die zitten nu bomvol met 30 kilo kvv en dan nog eendennekken, kipkarkassen, kippennekken, hart, lever, knars en sinds vanavond hazenribben. 7.5 kilo bevroren hazenribben nemen een hele lade in. Dat moet handiger kunnen, maar ik kan geen 10 kg in de koelkast kwijt in 1x om het beter te portioneren, laat staan 30, 40 kilo.

Graag advies dus over hoe jullie het doen als jullie grote hoeveelheden in 1x binnen krijgen.Bedankt  :)
eelke
Moderator
Berichten: 12319
Lid geworden op: Vr 29 Jan 2010, 10:12

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor eelke » Zo 27 Mei 2012, 23:34

Ik had gisteren 25 kilo vlees in pakketten van 5 kg om te portioneren. Ik heb een grote plastic kist, met een deksel.
Het vlees is gistermorgen uit de vriezer gegaan, in warme auto's mee geweest, gisterenavond in die kist gegaan, en net was het onderste in het midden nog hartstikke bevroren! Ook de lucht in de kist is net zo koud als de koelkast denk ik, hij staat binnen uit de zon
Gebruikersavatar
miruske
3-sterren
Berichten: 200
Lid geworden op: Ma 19 Dec 2011, 16:54
Locatie: eindhoven

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor miruske » Ma 28 Mei 2012, 00:43

meestal is het vlees al aan het ontdooien als ik er thuis mee aankom. Vooral de karkassen kan ik dan vrij makkelijk van elkaar aftrekken. De klompen orgaan gaan in grote tonnen (die ik voorheen voor de brokken gebruikte) daarin lat ik het een beetje ontdooien. Ik heb er altijd een bijl bij en dan ga ik buiten op een paar pallets aan de slag. Daar heb ik een werkbank van gevormd en daar weer een grote plaat opgelegd. Ik zet dan al mijn spulletjes buiten en had het letterlijk aan de stukken die ik nodig heb. De zakjes gaan in een ton en die ga ik dan op mijn gemak sealen en labelen en dan zo snel mogelijk in de vriezer laten belanden

snappie?Je kunt trouwens ook best vaak dingen voor een paar kilo bestellen of delen hoor
itslein
2-sterren
Berichten: 69
Lid geworden op: Wo 11 Apr 2012, 15:53

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor itslein » Ma 28 Mei 2012, 12:03

Bedankt Eelke en Miruske. Ik heb ook nog zo'n ton staan. Die krijgt meteen een nieuwe bestemming :)
Gebruikersavatar
miruske
3-sterren
Berichten: 200
Lid geworden op: Ma 19 Dec 2011, 16:54
Locatie: eindhoven

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor miruske » Ma 28 Mei 2012, 12:11

nog een tip

leg wat koelelementen of waterflessen in de diepvries als er plaats is
als het dan erg warm is leg je die er in die ton bij

dat ontdooit toch nog wat gecontroleerder
Esthertjuh
4-sterren
Berichten: 313
Lid geworden op: Zo 08 Feb 2009, 14:18
Locatie: Eindhoven
Contact:

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor Esthertjuh » Ma 28 Mei 2012, 16:43

Ik gooi het gewoon in de badkuip en als het dan ontdooit is ga ik het portioneren.
Met hele grote pakken haal ik er vaak de buitenste lagen af als dat gaat. Zo kan ik in 2 of 3 keer ook het hele blok portioneren zonder dat de buitenkant erg warm wordt.
Gebruikersavatar
nova
5-sterren
Berichten: 4543
Lid geworden op: Zo 20 Mar 2005, 01:16
Locatie: Urmond, Limburg

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor nova » Ma 28 Mei 2012, 21:31

Ik portioneer  grote blokken pas als ik ze nodig heb. De rest  gaat regelrecht en in groot formaat in de vriezer.

Als ik  dagporties ga maken, dan  laat ik zo een blok dooien in  een wasmand of zo, dan  afwegen  , pakketjes maken en terug in de vriezer.

Ik denk er geen moment over om bijv 40 of  70 kilo vlees in 1 x te gaan verwerken.

alles op zn tijd  :biggrin2:
Gebruikersavatar
Xerox
5-sterren
Berichten: 1133
Lid geworden op: Do 05 Jan 2012, 14:30
Locatie: Arnhem

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor Xerox » Di 29 Mei 2012, 10:52

nova schreef:Ik denk er geen moment over om bijv 40 of  70 kilo vlees in 1 x te gaan verwerken.


We hebben hier gisteren met z'n 2-en pakweg 80 kg verwerkt... Ik was KAPOT!  :o Maar het voordeel... Ik hoef er nu zo'n anderhalve maand niet naar om te kijken...  ;D

Tot op heden heb ik grote blokken altijd nog onverwerkt in de vriezer gegooid. Maar dat doe ik dus nooit meer (lees: dutsen in vloer van vriezer en blok van 10 kg vastgevroren en nu een scheur in de wand van de vriezer  :-\). Dus dan maar een dagje ertegenaan, maar wel nette kleine pakketjes erin...
Gebruikersavatar
BlissSpirit
5-sterren
Berichten: 1026
Lid geworden op: Za 04 Dec 2010, 11:33
Locatie: Bemmel

Re: Newbie vraag over portioneren grote hoeveelheden bevroren vlees.

Berichtdoor BlissSpirit » Di 29 Mei 2012, 12:12

ja, hier ook alles als het binnenkomt gelijk verpakken, dan hoef ik er daarna niet meer naar om te kijken.
En ken mezelf, als ik de hele blokken zo in de vriezer zou gooien, dan denk ik elke keer weer, O ja moet ik ook nog even doen.  ::)
Dus de ene keer is het maar 20 kg en de andere keer 80 kg, maar het wordt gelijk gedaan.
Daarna wel kapot en kan ik de eerst komende weken geen vlees meer zien  :P
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast