van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
syiryo
4-sterren
Berichten: 310
Lid geworden op: Zo 06 Mei 2012, 15:09

van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor syiryo » Wo 16 Mei 2012, 18:02

Mss een hele maffe vraag. Onze vorige hond was een brokken hond ,, 2x daags een bakje.. kloin in zn voerbak en klaar. Alles wat in het bos liep op het nou een konijn was of een eekhoorn op  een meter afstand.. meneer liep gewoon voorbij. Onze pup keek in het begin helemaal niet naar beesies... maar een kippienekke daar doet ie nu niet meer moeilijk mee. Hoe doen jullie dat.. worden die honden een soort loslopende jagers?.. of krijg ik er toch in dat ie echt niet alles wat in het bos rond huppelt op hoeft te eten? (Om nog maar te zwijgen als ie ooit een tam konijn of cavia ziet). :-\
Gebruikersavatar
zhiva
5-sterren
Berichten: 1247
Lid geworden op: Di 24 Jan 2012, 12:58
Locatie: sneek

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor zhiva » Wo 16 Mei 2012, 18:18

Van wat ik hier lees heb ik niet het idee dat de honden hun jachtinstinct omhoog komt als ze gaan barfen. Ze lopen hier tussen de konijnen en kippen in begrijp ik van velen. Mijn vorige honden ook, Kaya zal echter alles doden wat ze kan, indien ze de kans krijgt.
Er zit gewoon een enorm jachtinstinct in en ook ik krijg dat er niet uit. Als we in het bos lopen kan ik haar inmiddels bij me roepen als ze iets ziet, maar als er een konijn of zo ineens voorbij huppelt die zij eerder ziet dan ik, zal ze niet aarzelen.
Jou pup zit dus anders in elkaar dan je vorige hond. Trainen, trainen en nog eens trainen, maar terug overschakelen op brok zal je niets opleveren.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60275
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor Lizzy » Wo 16 Mei 2012, 18:23

syiryo schreef:Mss een hele maffe vraag. Onze vorige hond was een brokken hond ,, 2x daags een bakje.. kloin in zn voerbak en klaar. Alles wat in het bos liep op het nou een konijn was of een eekhoorn op  een meter afstand.. meneer liep gewoon voorbij. Onze pup keek in het begin helemaal niet naar beesies... maar een kippienekke daar doet ie nu niet meer moeilijk mee. Hoe doen jullie dat.. worden die honden een soort loslopende jagers?.. of krijg ik er toch in dat ie echt niet alles wat in het bos rond huppelt op hoeft te eten? (Om nog maar te zwijgen als ie ooit een tam konijn of cavia ziet). :-\


In mijn ogen heeft het een niks met het ander te maken. Ik heb hier 3 barf-etende honden. Een is totaal nakka geinteresseerd in loslopende beestjes, een alleen in hazen (en verder niks) en de ander een soort van matig geinteresseerd in vogels. De ene hond is gewoon een meer of minder ontwikkelde jager. En ervaringen die ze op doen in het bos: die zijn van belang, niet wat er in de bak zit.
salem
1-ster
Berichten: 15
Lid geworden op: Wo 24 Feb 2010, 10:32

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor salem » Wo 16 Mei 2012, 18:39

De honden van mijn ouders eten brok. Toch heeft de herder een kalkoen gedood en opgegeten toen de kalkoen over het hek was gesprongen. Ook ratten, muizen en hazen zijn niet geheel veilig.
Toch kan de stabij die gerust een wilde rat opeet, gewoon tussen mijn ratten lopen.
De herder daar in tegen denkt dat de nijntjes in de dierenwinkel snacks zijn, rare brokkenhond  ::)
Kira barft nog niet zo lang maar kijkt niet op of om naar de kippen en ratten. Wild vind ze wel interessant maar daarin wordt ze afgeremd (ze mag niet achter reeën sporen aan en zodra de neus de lucht in gaat moet ze ook even komen)
Gebruikersavatar
jara
4-sterren
Berichten: 456
Lid geworden op: Wo 29 Sep 2010, 13:16
Locatie: Steenwijk

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor jara » Wo 16 Mei 2012, 18:39

Het is net wat Lizzy zegt...laat jij in het bos/park of waar dan ook toe dat je hond achter alles wat losloopt aan mag rennen DAN wordt zijn jachtinstinct aangewakkerd. Laat je dit dus niet toe dan zal de interesse er misschien nooit geheel uit te krijgen zijn, maar blijft het wel controleerbaar.
De beweging is hetgeen waarop/door de hond getriggerd wordt er achteraan te gaan, niet de associatie met eten.

Echter een rauw gevoerde hond die gewend is prooidieren te krijgen zal geen moeite hebben om wanner hij/zij eenmaal iets te pakken heeft gekregen, het ook meteen te eten omdat hij het gewend is en de gelegenheid er is.

Jara en Storm (waarvan Jara een enorm jachtinstinct heeft) weten prima het verschil door veel trainen wanneer ze aan het werk zijn met wild, en zullen er dan zeker niet van eten of hard in bijten.
Echter vond Jara laatst op een wandeling een konijn in een strik (helaas stropers hier in het bos momenteel) terwijl ze op dat moment vrij liep en niet direct onder appel stond.
Het konijn had al geen kans, maar kreeg die ook niet meer van JAra omdat ze de gelegenheid had...een hond is en blijft een opportunist, hoe goed je ze ook traint.

Maar door Barfen worden het geen allesverslindende monsters!!
Gebruikersavatar
syiryo
4-sterren
Berichten: 310
Lid geworden op: Zo 06 Mei 2012, 15:09

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor syiryo » Wo 16 Mei 2012, 18:43

Ok.. gelukkig maar. Onze vorige hond was idd zo'n model die t konijn niet zag dat naast m zat in het bos. Ons eigen konijn huppelde los door huis en als die in de hond zn bak sprong ging de hond eruit.
Puppemans heeft denk ik iets meer jachtinstinct, maar idd.. vreet mn eigen katten ook niet op (wil wel spelen, maar jaagt ze niet op).
Het was zo maar ff een hersenspinsel dus... :biggrin2:
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9182
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor Hope » Wo 16 Mei 2012, 19:41

Onze labrador is ook aan het barfen, maar de konijnen lopen nog gewoon regelmatig los en hij is er even ongeïnteresseerd is als normaal. Terwijl hij toch iedere week een herkenbaar konijn eet.

Ook in het bos gaat hij niet achter konijnen aan als hij ze ziet rennen. Ook niet achter vogels of andere beesten en de vissen in de vijver laat hij ook met rust.
Hij vind het kennelijk veel makkelijker als ik het voor hem uit de vriezer haal.  ;D
Gebruikersavatar
suzanne 1
5-sterren
Berichten: 663
Lid geworden op: Do 12 Mar 2009, 17:56
Locatie: haaksbergen

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor suzanne 1 » Wo 16 Mei 2012, 20:02

Onze husky's hebben als pup en jonge hond altijd brokken gehad en menig konijn te pakken gehad. Dat zit er heel diep in, dat jachtinstinct. Nu op barf doden ze (als ze de kans krijgen) nog steeds, het enigste verschil is dat ze het nu vaker opeten.
Jamey (pyreneese herder) eet van pups af aan barf en die kan ik rustig tussen welk denkbaar dier zetten en hij is er hartstikke lief mee, hij zal het hooguit proberen te drijven (wat weer in het genen pakketje van een pyreneese herder zit). Maar vindt hij buiten een al dood dier dan zal hij die ook op eten. Het is dus maar net wat er in het genenpakketje van je hond zit en hoe je ze socialiseert en traint.

Als ik de husky's vanaf pups af aan gehad had waren ze waarschijnlijk veel minder killers geweest omdat ze dan goed gesocialiseerd waren, maar het echte jachtinstinct blijft er natuurlijk inzitten.

Maar het maakt dus geen fluit uit wat je hond te eten krijgt.
smulpaap
5-sterren
Berichten: 8211
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2010, 13:14

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor smulpaap » Wo 16 Mei 2012, 21:21

Wij waren vorig jaar op vakantie in het Lauwermeer gebied , om ons huisje krioelde het van de konijnen . Het enigste wat onze Jack  deed was op haar platte krent zitten , konijnen loeren . En hier wordt ook menig konijn verorbert
Twee jaar terug kwam ik terug van het wandelen met alle honden , ik had een eendenpul even niet gezien . Die zat tussen het riet in het zonnetje , Noa mijn oude Bulldog had het  wel gezien en vrat de eendenpul op . Ik hoorde alleen nog piep piep piep , vond het wel zielig , en ik let er echt wel op . Maar deze had ik dus gemist . Hier kunnen ze rustig langs loslopende kippen lopen , cavia,s van de buren bekijken etc . Wat door Tessa wel opgevreten wordt zijn mollen en veldmuizen . Ze heeft ook iets met waterhoentjes , ze zwemt erheen en kijkt ernaar . Ze heeft eens eenmaal een hoender in haar bekkie genomen , ik dacht wat doet ze nou ? Die kwam ze bij me brengen . beestje was er slecht aan toe
Gebruikersavatar
Xada
5-sterren
Berichten: 908
Lid geworden op: Za 25 Mar 2006, 18:33
Locatie: Aldeia da Mata, Portugal.
Contact:

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor Xada » Do 17 Mei 2012, 12:35

Mijn honden lopen ook los tussen de kippen en de eenden. Querida heeft eens een haan gepakt van 6 kilo. Ze was toen 7 weken oud. Heeft hem ook helemaal opgegeten. Ik heb haar "verteld" dat dat niet mocht en ze heeft het niet weer gedaan tot nu met de kat. Ik denk tenminste dat zij hem doodgemaakt heeft. Want zij kwam ermee het hooihok uit lopen. Wat ik wel had met de kippen is dat zij de kuikens pakte en opat. Als ik de kuikens eerst geïntroduceerd had (op mijn hand zittend aan Querida laten zien en ruiken) dan pakte zij ze niet meer.
Muizen en mollen en eventueel een rat worden wel opgegeten.
TMG1961
5-sterren
Berichten: 3578
Lid geworden op: Zo 11 Jul 2010, 23:15

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor TMG1961 » Do 17 Mei 2012, 13:54

Lady heeft haar hele leven brokken gehad met af en toe pens. Zij jaagde op alles wat bewoog, wel hoefde ik maar 1 keer te fluiten en mevrouw draaide om en kwam terug.

Pixie eet nu bijna 2 jaar vers en precies hetzelfde gedrag. Jaagt ook overal op en ook met 1 keer fluiten terug komen.

Zoals je ziet dus 2 honden (wel hetzelfde ras) op 2 verschillende soorten voer en alle twee hetzelfde gedrag.
Gebruikersavatar
pleuntje
5-sterren
Berichten: 626
Lid geworden op: Di 19 Apr 2005, 11:45
Locatie: Roosendaal

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor pleuntje » Do 17 Mei 2012, 22:02

Mijn hond zal achter alles jagen als hij de kans krijgt. Meestal zie ik een konijn eerder dan hij en kan ik het zo onder controle houden. Ziet hij het konijn eerder of tegelijk met mij dan heb ik prijs. Gelukkig is dit nog maar 2 keer voorgekomen in de  7 jaar dat hij is. Ik heb ook konijnen in de tuin en daar kan ik hem absoluut niet bijlaten. Hij kan er niet bij, maar is helemaal in jachtmodus. Mij is verteld dat er zo'n jachtbloedlijn in Bandit zit dat ik dit er nooit uit kan krijgen. Dus we blijven extra allert. Eenden en vogels daar doet hij niks aan omdat hij geleerd heeft dat hij die toch niet bij kan houden. Ik denk daarom ook niet dat dit met zijn voeding te maken heeft.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: van nette brokkenhond naar losvretende kliko?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten