Heel apart dit :-(

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderators: eelke, pluk

Barfplaats
Gesponsord bericht

Heel apart dit :-(

Berichtdoor Barfplaats

nuttah
1-ster
Berichten: 19
Lid geworden op: Do 20 Nov 2003, 19:27
Contact:

Heel apart dit :-(

Berichtdoor nuttah » Zo 20 Mar 2005, 00:32

Op onze site hebben wij het artikel "de waarheid over hondenbrokken" staan. Van de week vond ik het volgende stuk in mijn email, vooral het onderste regeltje over het nemen van juridische stappen richting ons, pfff zeg. Voor alsnog zijn wij echt niet voornemens om dit artikel te verwijderen, we leven in een vrij land hoor


Aan de redactie van deze website

   nummer:         onderwerp:            datum:
brief-05-0525-nvg   Reactie artikel "de waarheid over brokken"   07-03-2005

Geachte redactie,

Het artikel "De trieste waarheid over brokken" is ons bekend. Daaromtrent moet worden geconstateerd dat het woord “triest”, zoals gebruikt in de titel, tevens staat voor de kwaliteit en niveau van het onderliggende artikel, dat namelijk gekenmerkt wordt door onkunde en misleiding.

Helaas is het vrijwel onmogelijk om verspreiding van dergelijke onzin op internet tegen te gaan. Als Nederlandse branchevereniging van de fabrikanten van honden- en kattenvoer hebben wij in het verleden wel met succes bezwaar gemaakt bij kynologenverenigingen toen deze de tekst in hun clubmagazines opnamen. Dit artikel geeft helaas een volstrekt onjuist en buitengewoon misleidend beeld van wat anno 2005 de diervoederindustrie, en de door haar geproduceerde hondenbrokken, de hondenbezitter en zijn huisdier kwalitatief te bieden hebben. De diervoederindustrie probeert al vele tientallen jaren in nauwe samenwerking met diergeneeskundige universiteiten en andere onderzoeksinstellingen tot een zo optimaal mogelijke voeding van de hond en de kat te komen. Optimaal betekent in dit verband voedingstechnisch compleet, veilig en tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

In het onderhavige artikel wordt echter een beeld geschetst van een meedogenloze industrie, die met het fabriceren van brokken uit louter afval, willens en wetens de gezondheid van onze huisdieren in gevaar zou brengen. Ik kan u echter garanderen dat dit alles niet het geval is.
Sterker nog, wij zijn zeer begaan met de gezondheid van onze honden en katten. Niet alleen omdat wij zelf liefhebbers van huisdieren zijn (en ze zelf ook bezitten), maar ook omdat het optimaal houden van hun gezondheid van groot belang voor ons is. Alleen dan blijft de eigenaar een tevreden klant en die klant bepaalt uiteindelijk het succes van een product, een merk of een fabrikant.


Om de gezondheid van de hond en kat zeker te stellen, verrichten wij grote inspanningen en doen enorme investeringen in kennis en kunde. Productie van huisdiervoeders vindt tegenwoordig alleen maar plaats onder leiding van veterinaire voedingsdeskundigen en andere voedingsspecialisten.

Het is daarom jammer dat een artikel geschreven met zo weinig kennis van zaken, circuleert in kringen van huisdierenbezitters en mogelijk voor waar wordt aangenomen, waardoor volkomen verkeerde ideeën hieromtrent kunnen postvatten. Iedereen mag uiteraard zijn eigen mening hebben over bijvoorbeeld het voeren van brokken. Met het eventuele gebruik van onjuiste argumenten doet men dan alleen zichzelf geweld aan. Dit wordt echter anders op het moment dat deze mening publiekelijk wordt uitdragen, bijvoorbeeld middels een website. Niet alleen de auteur is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst, maar ook de eigenaar van de website heeft in feite de morele verplichting zich goed te vergewissen van de juistheid van de beweringen in de door haar geplaatste artikelen. Dit laatste is hier zeker niet het geval.

Om de ernst van onze opmerkingen te onderstrepen treft u hieronder een greep aan uit de ergste misleidingen in dit artikel:

- Het vlees in bijna alle hondenvoer is beslist niet geschikt voor menselijke consumptie
* Onjuist, er wordt enkel en alleen gebruik gemaakt van slachtdieren die zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie, dit is zelfs in de wet geregeld.

- Er worden zieke dieren, al bij aankomst gestorven dieren in verwerkt, en delen die ziekte (tumoren, etc) vertonen.
* Dit is een pertinente onwaarheid. Al deze dieren en slachtmaterialen worden namelijk afgekeurd voor humane consumptie en zijn daarom per definitie niet te gebruiken voor huisdiervoeder. Dit is simpelweg verboden.

- Granen worden gebruikt omdat het een goedkope grondstof is.
* De granen in een geëxtrudeerde brok zijn volkomen ontsloten en daarmee een uitstekende voedingsstof voor de hond. Het is een prima bron van energie, vitaminen en mineralen. Dat granen relatief laag in prijs zijn is alleen maar aangenaam voor de consument, omdat dit een gunstig effect heeft op de kostprijs en dus ook de verkoopprijs van het voer.

- Honden zijn niet geschikt om grote hoeveelheden granen te verteren, nemen het niet op en produceren hierdoor grote hoeveelheden ontlasting
* Een volkomen onjuiste stelling. Honden kunnen zeer goed graan verteren, mits dit maar gaar of ontsloten is. Daarnaast wordt de hoeveelheid ontlasting niet door het graan, maar door de hoeveelheid en soort van de aanwezige vezelstoffen bepaald.

- Vaak ontstaat door granen een allergie of voedingsintolerantie.
* Onjuist, granen spelen hierbij juist nauwelijks een rol. Met dierlijke eiwitbronnen is dat veel vaker het geval. Overigens kunnen allergieën bij daarvoor gepredisponeerde dieren op basis van ieder willekeurige eiwitbevattende voedercomponent ontstaan. Dat dit in de praktijk met dierlijke eiwitten het geval is, zegt derhalve niets over de kwaliteit van dit eiwit, maar alleen over de gezondheidsaanleg van het dier in kwestie.

- In de meeste gevallen worden afgewerkte frituurvetten uit restaurants gebruikt om de brok meer smaak te geven.
* Volstrekte nonsens. Dit soort producten worden absoluut niet door de leden van de NVG gebruikt. Dat zou onverenigbaar zijn met het streven om kwalitatief hoogwaardige voeders te maken.

Ook het advies aan mensen om zelf maar voer te gaan maken in plaats van het gebruik van brokken is volkomen onverantwoord. Het maken van een goed voer vergt een goede dieetkennis, alsmede kennis van de nutritionele behoeften van de hond. De doorsnee eigenaar heeft dit niet en verwerft zich die kennis ook niet zomaar. De gezondheid van zijn huisdier is hiermee echter wel "zomaar" ernstig in gevaar te brengen. Door voedingsfouten veroorzaakte skeletproblemen bij de hond en de kat, zoals die zich van oudsher voordeden, maar in de jaren 70 en 80 geleidelijk zijn teruggedrongen door het toenemend gebruik van fabrieksmatig bereid volledig diervoeder, komen dan weer snel terug op hun oude niveau.

-   Chemische anti-oxidanten zijn gevaarlijk en fabrikanten proberen de wet te omzeilen.
* Enkel officieel door de EG toegelaten additieven worden in diervoeder gebruikt. Deze zijn getoetst in uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en veilig bevonden voor gebruik onder de aangegeven voorwaarden. Door de EG toegelaten additieven, behoren tot het best onderzochte en meest veilige deel van de voeding (zowel in onze voeding, als in diervoeder). Dit alles geldt ook voor anti-oxidanten. Overigens wordt de stof ethoxiquine door de meeste petfood fabrikanten om reden van de negatieve publieke opinie hieromtrent al vele jaren niet meer gebruikt. Voorts is het verplicht de in de wet genoemde additieven (waaronder antioxidanten), als deze gebruikt worden, op het eindproduct te vermelden, ook als toepassing in opdracht van de fabrikant door derden gebeurd. Deze voorschriften wordt door alle leden van de NVG nageleefd. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat bonafide fabrikanten zich niet aan de wet houden.

Bovenstaande zaken zijn bij lange na niet alle opmerkingen die wij hebben. De tekst bevat nog vele andere, vaak grove, onjuistheden. Samenvattend betreft het hier een artikel dat inhoudelijk onjuist en misleidend is, alsmede de gezondheid van onze huisdieren negatief kan beïnvloeden. Het is dan ook met name de gezondheid van uw huisdier waarom wij oprecht hopen dat onze uitleg hieromtrent er voor zal zorgen dat u de vele valkuilen in dit artikel doorziet of, beter nog, het artikel direct in de vuilnisbak deponeert.

Indien u niet overgaat tot verwijdering van dit artikel van uw website, zien wij ons genoodzaakt juridische stappen te ondernemen.

Voor vragen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Hoogachtend,
Namens de NVG


De heer R.A. Plekkringa
Dierenarts
Timmy

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Timmy » Zo 20 Mar 2005, 08:22

Ik ken het stuk alleen van titel, heb het nooit gelezen. Als er geen namen van merken en/of bedrijven in staan, kunnen ze dus geen juridische stappen ondernemen. Er bestaat nog altijd zoiets als vrije meningsuiting en zolang er geen bedrijven, merken of mensen persoonlijk in worden "zwartgemaakt", hebben ze volgens mij geen poot om op te staan!
Maar ja, de heer Plekkringa is medewerker bij Nestlé Purina, dus voelt zich vast aangesproken ::)

Gr.
Linda
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Lizzy » Zo 20 Mar 2005, 10:03

Oh, deze kreeg ik ook!

Weet je wat ik heb teruggestuurd? Dat ik er niet van gediend ben gespamd te worden. Zijn ze nou helemaal belazerd >:(.

Oh, en daaronder heb ik het stuk geplakt van de 1500 doden honden zie er onlangs zijn gevallen door het eten van Purine hondenvoer. Nooit meer wat gehoord en laat ik het ook niet bespeuren ook >:(, want ik lust ze rauw! (en dan vinden ze het gek dat wij hen 'de brokkenmaffia' noemen.... met dit soort dreigmailtjes).

Juridsch kunnen ze je trouwens niks maken.

Moet wel zeggen dat een aantal dingen die in het artikel "de waarheid over brokken" staan gewoon voor de Nederlandse situatie absoluuuut onjuist zijn. En persoonlijk vind ik dus ook dat je eigenlijk geen informatie moet verstrekken dat pertinente onjuistheden bevat. Zeker niet op dit gebied. Dit soort dingen worden altijd weer tegen je gebruikt in anti-brok discussies door brok-fanaten. Daar roepen ze altijd weer dat de anti-brok-fanaten onzin verspreiden. En in dit geval hebben ze dus nog gelijk ook.... Er zijn 3 miljoen goede redenen om geen brokken te voeren en we hebben dit soort onwaarheden niet nodig. Overigens let wel: dit gebeurd dus niet in Nederland. Wat er in andere landen gebeurd...., daar heb ik zo mijn twijfels over!
Laatst gewijzigd door Lizzy op Zo 20 Mar 2005, 10:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Lizzy » Zo 20 Mar 2005, 10:07

Dit zijn overigens de leden van die tent NVG. Dan weet je even met welke lui je te maken hebt en waarom ze zo graag dat artikeltje zien verdwijnen. Oh, ik heb ook nog in mijn mail gezet dat ik 3 miljoen andere goede redenen kan bedenken om hun shitzooi niet meer te voeren. Maar goed, ze zijn dus een verdedigingsoffensief begonnen mensen! Tis maar dat jullie het weten!):

Hill's Pet Products Benelux BV
Westbroek 60-62
4822 ZW BREDA
telefoon: 076 – 54 81 800
telefax: 076 – 54 21 141
Internet: www.hillspet.com

Jonker Petfood
Vijzelweg 5
5145 NK WAALWIJK
tel.: 0416 – 69 12 17
telefax: 0416 – 69 13 06
Internet: www.jonkerpetfood.nl

Arie Blok Diervoeding B.V.
Postbus 30
3440 AA WOERDEN
telefoon: 0348 – 57 49 11
telefax: 0348 – 41 91 00

Leo Pharma BV
Postbus 2268
4800 CG Breda
telefoon: 076 - 548 27 27
telefax: 076 - 548 29 29

Royal Canin Nederland BV
Postbus 63
5460 AB VEGHEL
telefoon: 0413 – 31 84 00
telefax: 0413 - 35 18 36
Internet: www.royalcanin.nl

Masterfoods Veghel B.V.
Postbus 81
5460 AB VEGHEL
telefoon: 0413 - 38 33 33
telefax: 0413 - 34 02 29

Inter Pet Products BV
Hogekampweg 10
7316 MS APELDOORN
telefoon: 055-53 43 949
telefax: 055-53 43 850
Internet: www.denkadog.nl

Mervo Products BV
Postbus 134
7000 AC DOETINCHEM
telefoon: 0314 – 33 25 43
telefax: 0314 – 34 15 56
Internet: www.mervoproducts.nl

Rodi Petfood BV
P/a Postbus 31
8140 AA HEINO
tel.: 0572 – 39 62 98

telefax: 0572 – 39 82 99 Nestlé Purina Petcare
Postbus 17
3330 AA ZWIJNDRECHT
telefoon: 078 - 62 54 848
telefax: 078 – 61 91 655

Saturn Petfood BV
Postbus 8
8050 AA HATTEM
telefoon: 038 – 44 31 122
telefax: 038 – 44 47 356
www.saturn-petfood.com

VDM
Tussendiepen 9 - 13
9206 AA DRACHTEN
tel.: 0512 – 51 59 55
telefax: 0512 – 51 60 50
E-mail: vdm@cavom.nl

IAMS Europe
Procter & Gamble
International Operations SA
47 Route de Saint Georges
1213 Petit Lancy 1
Zwitserland
Tel. 00 41 22 709 65 90
Fax. 00 41 22 709 68 09
Internet: www.iams.com
www.eukanuba.com

Vobra Special Petfoods BV
Postbus 64
5460 AB Veghel
tel.:0413 – 229443
telefax: 0413 – 229963
E-mail: info@vobra.nl
Internet: www.vobra.nl

Paragon Products B.V.
Industrieweg 12
9641 HM Veendam
tel: 0598-665406
telefax: 0598-665425
www.paragonproducts.nl
Laatst gewijzigd door Lizzy op Zo 20 Mar 2005, 10:08, 1 keer totaal gewijzigd.
gonny

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor gonny » Zo 20 Mar 2005, 10:19

[quote="Timmy"]
Ik ken het stuk alleen van titel, heb het nooit gelezen. Als er geen namen van merken en/of bedrijven in staan, kunnen ze dus geen juridische stappen ondernemen. Er bestaat nog altijd zoiets als vrije meningsuiting en zolang er geen bedrijven, merken of mensen persoonlijk in worden "zwartgemaakt", hebben ze volgens mij geen poot om op te staan!
Maar ja, de heer Plekkringa is medewerker bij Nestlé Purina, dus voelt zich vast aangesproken ::)

Gr.
Linda
[/quote]
ik heb net een stukje zitten lezen, maar er worden wel namen vermeld.... kunnen ze nu dan wel juridische stappen ondernemen?? :-\
Laatst gewijzigd door gonny op Zo 20 Mar 2005, 10:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Lizzy » Zo 20 Mar 2005, 10:22

[quote="gonny"]
ik heb net een stukje zitten lezen, maar er worden wel namen vermeld.... kunnen ze nu dan wel juridische stappen ondernemen?? :-\
[/quote]

Waar worden er in het stuk "de waarheid over brokken" dan namen genoemd?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Lizzy » Zo 20 Mar 2005, 10:23

Overigens bevat het weerwoord van deze dierenarts zoveel pertinente onzin (neem dat stuk over graan en over het zelf samenstellen van voedsel: dat is gewoon geleuter tot de macht 500. Makkelijk te weerleggen trouwens. Overigens heeft hij dus gelijk qua het vlees dat afgekeurd zou zijn, tumoren zou bevatten. Dat mag in NL gewoon niet. Dat stuk zou ik dus zelf uit het artikel verwijderen!) dat ik zou willen zeggen : see you in court.
Laatst gewijzigd door Lizzy op Zo 20 Mar 2005, 10:25, 1 keer totaal gewijzigd.
gonny

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor gonny » Zo 20 Mar 2005, 10:27

[quote="Lizzy"]
Waar worden er in het stuk "de waarheid over brokken" dan namen genoemd?
[/quote]op de website van Nutah staan er namen bij, onder het stukje "en nu?" ;)
Laatst gewijzigd door gonny op Zo 20 Mar 2005, 10:30, 1 keer totaal gewijzigd.
sylvia
5-sterren
Berichten: 8612
Lid geworden op: Za 27 Dec 2003, 12:34
Locatie: Sint-Annaland

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor sylvia » Zo 20 Mar 2005, 10:28

Rodi zit er ook tussen ???Duidelijk dus dat de brokkenindustrie last gaat krijgen van de mensen die vers voeren , en last hebben de mensen die versvoeren en brokken voerders de ogen openen met betrekking tot brok en de gezondheid van hun huisdier.

Liz, ik weet zeker dat Barfplaats deze vers tendens een enorme boost de juiste kant op heeft gegeven.
De leden van jouw forum weten mensen op andere fora te intereseren voor rauwe verse voeding , of ze in iedergeval nieuwsgierig te maken naar wat ze nu eigenlijk voeren.
Ik weet zeker dat jij bij deze organisatie erg hoog op de zwarte lijst staat.............Ik ben trots op je :-* ;D


O ja dat artikel waarheid over brokken vind ik ook geen goed op de nederlandse situatie slaand artikel, ik zelf haal dit artikel ook nooit aan.
Laatst gewijzigd door sylvia op Zo 20 Mar 2005, 10:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Lizzy » Zo 20 Mar 2005, 10:38

Dank je Syl. Ik ben er zelf ook nogal trots op ;D. Oh Syl, Rodi maakt nog meer als alleen versvlees. Ze maken ook die gore worsten en die nog smerigere hondenkoekjes.

Maar Do, het is toch niet goed om mensen die twijfelen over brokken over te halen vers te gaan voeren op grond van onwaarheden? Er zijn zoveel echt goede redenen om brokken niet te voeren! Daar hebben we gewoon geen onwaarheden voor nodig. Daarmee maak je (vind ik) je positie alleen maar zwakker....
Laatst gewijzigd door Lizzy op Zo 20 Mar 2005, 10:39, 1 keer totaal gewijzigd.
pippie
3-sterren
Berichten: 192
Lid geworden op: Di 08 Mar 2005, 11:55

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor pippie » Zo 20 Mar 2005, 10:39

Ik heb een buitenlandse stichting voor Podenco's en sinds kort worden wij gesponsord door Royal Canin.
In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik daar heel blij mee ben, deze honden zouden anders doodgaan van de honger omdat het betreffende asiel het geld niet heeft om ze allemaal te voeren. Door dit voer worden er toch een aantal honden van de dood gered.
Ik sta er dus heel dubbel in. ::)
Maar goed, mijn eigen honden krijgen in ieder geval nooit meer brokken ;D ;D ;D
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Lizzy » Zo 20 Mar 2005, 10:41

[quote="pippie"]
Ik heb een buitenlandse stichting voor Podenco's en sinds kort worden wij gesponsord door Royal Canin.
In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik daar heel blij mee ben, deze honden zouden anders doodgaan van de honger omdat het betreffende asiel het geld niet heeft om ze allemaal te voeren. Door dit voer worden er toch een aantal honden van de dood gered.
Ik sta er dus heel dubbel in. ::)
Maar goed, mijn eigen honden krijgen in ieder geval nooit meer brokken ;D ;D ;D
[/quote]

Yup... en dit is nou precies hun werkwijze.... Zo hebben ze ook hun gat lekker op de Universiteit erin gedraaid. En bij fokkers. En bij Hondenshows. En bij zoveel asielen. En zo sponsoren ze ook dierenartsen. En die voelen zich dus nu allemaal verplicht om deze brokjes te verkopen, aan te bevelen en zeker niet af te vallen. Slim he!
Laatst gewijzigd door Lizzy op Zo 20 Mar 2005, 10:42, 1 keer totaal gewijzigd.
pippie
3-sterren
Berichten: 192
Lid geworden op: Di 08 Mar 2005, 11:55

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor pippie » Zo 20 Mar 2005, 10:44

[quote="Lizzy"]
Yup... en dit is nou precies hun werkwijze.... Zo hebben ze ook hun gat lekker op de Universiteit erin gedraaid. En bij fokkers. En bij Hondenshows. En bij zoveel asielen. En zo sponsoren ze ook dierenartsen. En die voelen zich dus nu allemaal verplicht om deze brokjes te verkopen, aan te bevelen en zeker niet af te vallen. Slim he!
[/quote]

Voor mijn buitenlandertjes ben ik blij dat de brokken bestaan, echter na adoptie van de hond zal ik vanaf nu iedereen adviseren om over te stappen op kvv of barfen ;D ;D ;D
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Lizzy » Zo 20 Mar 2005, 10:46

[quote="pippie"]
Voor mijn buitenlandertjes ben ik blij dat de brokken bestaan, echter na adoptie van de hond zal ik vanaf nu iedereen adviseren om over te stappen op kvv of barfen ;D ;D ;D
[/quote]

Nee, ik snap jou wel, als ik moest kiezen tussen brokken geven of sterven van de honger: dan is het simpel. Maar het gaat mij hier even om hun werkwijze. Ze proberen iedereen in te pakken (en hun waffel te laten houden) door ze te sponsoren en als je iets lelijks over ze durft te schrijven, gaan ze je spammen en bedreigen! En daarom noemen wij ze al jaren "de brokkenmaffia".
pippie
3-sterren
Berichten: 192
Lid geworden op: Di 08 Mar 2005, 11:55

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor pippie » Zo 20 Mar 2005, 10:49

[quote="Lizzy"]
Nee, ik snap jou wel, als ik moest kiezen tussen brokken geven of sterven van de honger: dan is het simpel. Maar het gaat mij hier even om hun werkwijze. Ze proberen iedereen in te pakken (en hun waffel te laten houden) door ze te sponsoren en als je iets lelijks over ze durft te schrijven, gaan ze je spammen en bedreigen! En daarom noemen wij ze al jaren "de brokkenmaffia".
[/quote]

Ik begrijp jullie standpunt wel degelijk hoor maar kan voor mijn eigen honden wel het beste kiezen en dat doe ik dus nu ook en ja op die manier houd ik het wel mede in stand maar dan zie ik ze toch liever aan de brokken dan sterven, dat heb ik genoeg meegemaakt in spanje ::)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:Heel apart dit :-(

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten