Twijfel... enting en/of titer???

Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor Barfplaats

yazzie
3-sterren
Berichten: 178
Lid geworden op: Wo 23 Jul 2008, 15:07

Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor yazzie » Do 12 Apr 2012, 12:11

Ik zit zo te twijfelen... Mijn honden hebben allebei 3 jaar geleden een cocktailenting gehad. Weil krijgen ze elk jaar in april. Nu zouden ze dus weer aan de beurt zijn voor de cocktail. In eerste instantie bedacht ik mij dat ik ze zou laten titeren en dat dit de doorslag zou geven, maar nu twijfel ik toch. Misschien hebben ze onvoldoende antistoffen terwijl geheugencellen niet meetbaar zijn. Dan ga ik toch enten. Ik heb ook gelezen dat je hondenziekte niet apart kan enten, dat dat bij parvo en leverziekte in zit.
Kan ik niet veel beter nu DHP laten zetten en over twee weken laten titeren? Als ze dan voldoende antistoffen hebben, ben ik klaar voor de rest van hun leven. Antistoffen blijven toch 10 tot 12 jaar zitten? En antistoffen werken toch ook sneller dan geheugencellen?

Mijn honden zijn nu 4,5 en net 6 jaar.

Nick, 4,5 is helemaal correct geënt: puppy-entingen, booster (DHPPi + weil + kc) op ruim 1 jaar, weil-enting op ruim 2 en ruim 3 jaar.

Rockx, 6, is niet correct geënt: puppy-entingen, booster (DHPPi + weil + kc) op 1 jaar, weil + pi + kc op 2 jaar, booster (DHPPi + weil + kc) op 3 jaar en vervolgens met 4 en 5 jaar alleen weilenting.

Pi en KC laat ik sowieso niet meer zetten. Zal ik eerst toch nog DHP laten zetten en vervolgens titeren zodat ik kan zien of de enting is aangeslagen en zo ja, de rest van hun leven niet meer vaccineren? Of zal ik titeren en afhankelijk daarvan wel of niet enten? Maar dan zit je volgend jaar (of over drie jaar) toch weer met de vraag of ze nog afdoend beschermd zijn...

In theorie zouden ze eigenlijk afdoend beschermd moeten zijn, lijkt mij en toch die twijfel. Wat is wijsheid???
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor Mevroi Kruim » Do 12 Apr 2012, 14:59

Antistoffen tegen hondenziekte, Parvo en hepatitis kunnen idd levenslang aanwezig blijven, en geheugencellen zeer wsch ook. Om te weten of je honden nu voldoende antistoffen hebben kun je laten titeren. Hebben ze voldoende antistoffen dan heeft het niet alleen geen zin om te laten vaccineren, dan is dat zelfs wsch schadelijk voor de immuniteit. Hebben ze geen antistoffen, dan heeft het zin om te laten vaccineren als je echt op zeker wilt spelen. De geheugencellen kun je idd niet meten, je kunt dus gokken dat die het nog wel weten, ook al zijn er geen antistoffen meer in het bloed, of je kunt toch het zekere voor het onzekere nemen.

Nu blind enten en over twee weken laten titeren zie ik zelf de zin niet zo van in. Dan zou ik gewoon na 3 jaar nog een keer kijken.
yazzie
3-sterren
Berichten: 178
Lid geworden op: Wo 23 Jul 2008, 15:07

Re: Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor yazzie » Do 12 Apr 2012, 15:34

Dank voor je reactie. :) Dus toch eerst titeren. Als ze voldoende antistoffen hebben, hoef ik dan pas over drie jaar weer te laten titeren? Of is dat afhankelijk van hoe de waardes zijn???

Als ze onvoldoende antistoffen hebben, laat ik ze toch vaccineren... Ik durf de gok gewoon niet te nemen om op de geheugencellen te vertrouwen. Het is een keuze uit twee kwade maar ik zou het mezelf nooit vergeven als een van mijn honden parvo, hondenziekte of leverziekte krijgt en dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen... :-[
Gebruikersavatar
Limbabnees
3-sterren
Berichten: 205
Lid geworden op: Vr 23 Dec 2011, 14:10

Re: Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor Limbabnees » Do 12 Apr 2012, 15:39

Ik zou in eerste instantie niet inenten.
Luister naar Tannetje Koning.
http://www.youtube.com/watch?v=OUYfuEEzgK4
Lizzy
Moderator
Berichten: 60317
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor Lizzy » Do 12 Apr 2012, 17:58

Ik zou absoluut niet nu laten enten en dan over 2 weken titeren. Dat had je met de puppy enting kunnen doen maar dat is nu nauwelijks zinvol. Ik weet niet hoe je Engels is? Anders is dit aan te bevelen: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 566.0.html

Maar ik zou ze nu laten titeren en op basis daarvan wel/niet met DHP laten vaccineren. OK, DHP + Weil in jou geval, liefst dat er wat weken tussen DHP en Weil zit.
yazzie
3-sterren
Berichten: 178
Lid geworden op: Wo 23 Jul 2008, 15:07

Re: Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor yazzie » Vr 13 Apr 2012, 09:24

Ik ga morgen voor weil laten enten en over een week of vier laat ik ze allebei titeren en indien nodig vaccineren voor DHP. Dank voor de links en jullie adviezen!  :)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Twijfel... enting en/of titer???

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast