Vragen bloedwaardes

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Vragen bloedwaardes

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
May Linn
5-sterren
Berichten: 2474
Lid geworden op: Za 16 Mei 2009, 10:08
Locatie: Roermond

Vragen bloedwaardes

Berichtdoor May Linn » Di 20 Mar 2012, 23:08

Ik heb bij mijn bijna 12 jaar oude border collie Kaya vorige week bloed laten prikken.
Het doel was te kijken of ze nog opgenomen kon worden in een dierenverzekering.
Dit gaat ws niet lukken.

Maargoed dat is niet mijn vraag.
Ik heb de uitslagen van het bloedonderzoek terug.
De dierenarts zei hierover dat sommige waardes wel wat verhoogd waren, maar dat dit niet zo raar was bij een oude hond.
Ze had het over leverwaardes en nierwaardes, waarbij ze me een nierdieet aanraadde.
Maar volgens mij heeft een hond die vers eet wel vaker wat hogere nierwaardes.

Nu heb ik het bloedonderzoek op papier binnen en ik vind 1 leverwaarde toch wel verontrustend.
Wat vinden jullie van deze waardes?
En kan me advies geven of hier wat mee moet doen.
Dit zijn de verhoogde waardes:

Kidney:
Urea (BUN): 14.1 (3.2-10.3)

Liver:

ALT (GPT): 159.0 (<122)
AST (GPT): 323.9 (<59)
GLDH: 33.6 (<18)

Muscle:
LDH: 282 (<159)

Haemogram:
HbE: 24 (17-23)
MCHC: 36 (31-34)

Diffrent blood count:
Monocytes: 6 (0-4)

De rest van de waardes waren binnen de normaal waardes.
Gebruikersavatar
*Dorothea*
5-sterren
Berichten: 7164
Lid geworden op: Wo 23 Nov 2005, 20:31
Locatie: berkhout
Contact:

Re: Vragen bloedwaardes

Berichtdoor *Dorothea* » Di 20 Mar 2012, 23:53

Was je hond nuchter toen het bloed werd afgenomen?
Begrijp ik nu goed dat kreatinine niet verhoogd was? Dan denk ik niet dat er sprake is van een nierprobleem, en dan is een nierdieet zelfs schadelijk. Eiwit beperken is nl helemaal niet goed voor oude honden, die hebben nl een verhoogde eiwitbehoefte.
Is er ook naar de urine gekeken? Want als die goed geconcentreerd is dan is er zeker niks met de nieren aan de hand.
Probleem van verhoogde leverwaardes is dat dit vele oorzaken kan hebben, meestal ligt de oorzaak niet primair in de lever maar elders in het lichaam. Als je meer info wil over de lever dan zou je de galzuren nog kunnen laten meten, dit moet wel nuchter.
Bij verhoogde leverwaardes, ureum en LDH kun je ook nog in de richting van een hartprobleem denken.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55301
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Vragen bloedwaardes

Berichtdoor Lizzy » Wo 21 Mar 2012, 07:59

May Linn schreef:Ik heb bij mijn bijna 12 jaar oude border collie Kaya vorige week bloed laten prikken.
Het doel was te kijken of ze nog opgenomen kon worden in een dierenverzekering.
Dit gaat ws niet lukken.

Maargoed dat is niet mijn vraag.
Ik heb de uitslagen van het bloedonderzoek terug.
De dierenarts zei hierover dat sommige waardes wel wat verhoogd waren, maar dat dit niet zo raar was bij een oude hond.
Ze had het over leverwaardes en nierwaardes, waarbij ze me een nierdieet aanraadde.
Maar volgens mij heeft een hond die vers eet wel vaker wat hogere nierwaardes.

Nu heb ik het bloedonderzoek op papier binnen en ik vind 1 leverwaarde toch wel verontrustend.
Wat vinden jullie van deze waardes?
En kan me advies geven of hier wat mee moet doen.
Dit zijn de verhoogde waardes:

Ik neem aan dat ze nuchter geprikt is?

Kidney:
Urea (BUN): 14.1 (3.2-10.3)

Mwah, ja, iets verhoogd. Men zegt dat dit bij vers etende honden vaker voor komt. Ik ben nog steeds heel benieuwd naar het onderzoek dat Erwin van Gijtenbeek hiervoor gedaan heeft. Hoop daar ooit nog de uitslag van te zien.

Liver:

ALT (GPT): 159.0 (<122)
AST (GPT): 323.9 (<59)
GLDH: 33.6 (<18)

Oef, AST is wel behoorlijk verhoogd. Volgens mij gaat AST trouwens omhoog bij niet alleen levercellen die beschadigd zijn maar evt. ook bij andere cellen die beschadigd zijn, dus ook hart en spieren enzo.

Muscle:
LDH: 282 (<159)

Haemogram:
HbE: 24 (17-23)
MCHC: 36 (31-34)

Diffrent blood count:
Monocytes: 6 (0-4)

De rest van de waardes waren binnen de normaal waardes.

Ik zou dit toch wel verder uitgezocht willen hebben, denk ik zo. Misschien dat Tannetje of Dorothea er wat beters op te zetten hebben!

Nierdieet lijkt mij dan vrij zinloos. Als er problemen met de lever zijn, dan zou ik eerder kiezen voor een leverdieet.
Gebruikersavatar
May Linn
5-sterren
Berichten: 2474
Lid geworden op: Za 16 Mei 2009, 10:08
Locatie: Roermond

Re: Vragen bloedwaardes

Berichtdoor May Linn » Vr 23 Mar 2012, 01:12

Nee ze is niet nuchter geprikt, ik wist niet dat dat nodig was.
Naar de urine is niet gekeken.

Leverdieet krijgt ze al omdat ze 1 1/2 jaar geleden erg ziek geweest is en toen de leverwaardes ook flink verhoogd waren.
Daarna heeft ze nergens meer last van gehad.
Ik weet niet of de lever hersteld door de tijd heen ofdat die cellen beschadigd blijven?

Toch maar eens bellen naar dierenarts, want die zei aan de telefoon alleen dat de nierwaardes wat verhoogd waren en over dat nierdieet.
Maar nu ik het op papier zie, vind ik de leverwaardes eigenlijk zorgwekkender.

Vind dit altijd zo lastig, want ik heb er absoluut geen verstand van  :-\
Lizzy
Moderator
Berichten: 55301
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Vragen bloedwaardes

Berichtdoor Lizzy » Vr 23 Mar 2012, 07:57

May Linn schreef:Nee ze is niet nuchter geprikt, ik wist niet dat dat nodig was.
Naar de urine is niet gekeken.

Leverdieet krijgt ze al omdat ze 1 1/2 jaar geleden erg ziek geweest is en toen de leverwaardes ook flink verhoogd waren.
Daarna heeft ze nergens meer last van gehad.
Ik weet niet of de lever hersteld door de tijd heen ofdat die cellen beschadigd blijven?

Toch maar eens bellen naar dierenarts, want die zei aan de telefoon alleen dat de nierwaardes wat verhoogd waren en over dat nierdieet.
Maar nu ik het op papier zie, vind ik de leverwaardes eigenlijk zorgwekkender.

Vind dit altijd zo lastig, want ik heb er absoluut geen verstand van  :-\


Ja, nuchter prikken is wel handig. De verhoging van BUN kan komen doordat ze niet nuchter was.
Ik had niet gezien dat Dorothea ook al gereageerd had ( :-[) maar laat je dus vooral geen nierproblemen (en dus nierdieet) aanpraten! Ik denk dat ze er beter aan doet te onderzoeken waarom diverse andere waardes verhoogd zijn.....
charmed
5-sterren
Berichten: 3723
Lid geworden op: Do 19 Jan 2006, 17:51

Re: Vragen bloedwaardes

Berichtdoor charmed » Za 24 Mar 2012, 14:28

May Linn schreef:Leverdieet krijgt ze al omdat ze 1 1/2 jaar geleden erg ziek geweest is en toen de leverwaardes ook flink verhoogd waren.
Daarna heeft ze nergens meer last van gehad.
De levercellen kunnen zich herstellen bij Acute gevallen. Als het al Chronisch is, dan kan er cirose optreden en dat hersteld zich niet weer. Prudence haar lever is ook weer volledig hersteld. We moeten alleen nog bloedprikken om te kijken of de ontsteking verdwenen is.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Vragen bloedwaardes

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten