in't kader van de omega's 3, 6, en 9
...bah, lust geen vis,
...dunne ontlasting van vis...
een kleine zoektocht naar waardevolle omega 3, (ALA), en de EPA
dit 't liefst in combinatie zonder al teveel omega 6 (linolzuur, wat al rijkelijk in vlees zit) en niet teveel verzadigde vetten en omega 9
en dan bedoel ik dus uit natuurlijke producten, en niet de geconcentreerde pillen
om de dagelijkse verhouding omega 3 : omega 6 wat recht te trekken, zal de omega 3 of EPA dus hoger moeten zijn dan de omega 6...
om een idee te krijgen : heb 'k zitten rekenen...en nee, 't lijstje is niet compleet,
de waarden kunnen natuurlijk wat afwijken; afhankelijk van 't product of persing
per 100 gr gewicht: de verhoudingen...
in de eerste kolom verzadigd vet/en mono-onverzadigd vet (omega 9)
de tweede kolom linolzuur (omega 6)
de derde kolom de ALA (omega 3)(moet nog worden omgezet naar EPA)
de vierde kolom de EPA
9 : 6 : 3 : EPA
slak rauw: 43.6: 1.1 : 1 : 14.6
lijnzaadolie: 2.3 : 1 : 4.2
lijnzaad: 1.8 : 1 : 3.8
walnootolie: 3 : 5 : 1
walnoot: 1.6 : 4.1 : 1
tarwekiemolie:4.9 : 7.9 : 1
kelp rauw: 88 : 5 : 1 : 1
spirulina droog: 4 : 1.5 : 1
spinazie rauw: 2.4 : 1 : 5.3
bladsla rauw : 1 : 1 : 2.4
conclusie: rauwe slak, lijnzaadolie, lijnzaad, spinazie en sla kunnen de verhouding omega 3 :6 positief beïnvloeden...
in groen blad blijkt redelijk wat omega 3 (ALA) te zitten,
en dus is't niet verwonderlijk dat groenetende slakken een grote leverancier zijn..
nu nog bedenken hoe slak in 'n kat wil...of gepureerde spinazie....
http://www.nutrimens.nl/
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/