wat 'k nog vond:
bij extreem hoge inname EPA: 2.18 gr + DHA 1.28 gr staat tegenover : 96 mg vit E; (bij mensen...)
CatOils bevat 390 mg. EPA, 160 mg DHA en 22 mg mg ETA per ml.
er zijn nu zelfs olies met de verhouding EPA 4 : DHA 1
en dit :,
waarschijnlijk weet je dit allemaal al, en nu ik ook...
"Vitamine E fungeert als een anti-oxydant. Dat wil zeggen, het is een stof die de schadelijke werking van zuurstof in het lichaam tegengaat. Vanwege deze eigenschap, maar dan niet in het lichaam, maar in een product, wordt het toegepast als additief, onder E306, E307, E308 en E309.
Vitamine E is niet een enkelvoudige stof, het is een groep stoffen, de tocopherolen. Er bestaan 4 typen tocopherolen, alpha-, beta-, gamma- en delta-tocopherol. Chemisch lijken ze sterk op elkaar. Alpha-tocopherol is de meest werkzame component van de vier. Tocopherolen zijn niet oplosbaar in water, wel in vet. Ze komen dan ook alleen voor in vet-houdende producten. Tocopherolen zijn niet onschuldig, bij een te hoge dosis kan er leverschade optreden. Vandaar dat ze nooit in hoge concentraties in vitamine-preparaten zitten.
Vitamine E wordt onwerkzaam gemaakt door zuurstof en komt dus voor in vet. Iedere processtap, waarbij veel zuurstof in contact komt met het product (mengen, mixen), of waarbij vet wordt verwijderd or aangetast, zal het vitamine E gehalte verminderen. Verhitten, uitdrogen en verzuren hebben ook negatieve effecten op vitamines. Invriezen gaat meestal eerst gepaard met blancheren, hierbij worden vitamines uitgespoeld met het kookwater (vooral B- en C-vitamines) en gaan ze door de hitte verloren. Het vriezen zelf heeft weinig effect. Wel kunnen er door ontdooien weer verliezen optreden. Wat vitamine E betreft, invriezen is vaak uitdrogen en daardoor kan er verlies optreden. Ook tijdens het ontdooien kan er dus weer verlies optreden, maar het is niet speciaal meer voor vitamine E dan voor andere vitamines. "
-Generally speaking, a variety of nutrients and factors can affect skin and coat health. The major nutrients that have an impact on skin and coats are:
- Essential fatty acids particularly the omega-3 fatty acids EPA and DHA, found in fish oil; arachidonic acid which is found only in meat and dairy especially butter); linoleic and gamma-linolenic acid which are found in hemp seed, borage and evening primrose oils.
- The B vitamin group
- Vitamin E and the trace mineral selenium
- Zinc
- Protein (especially protein quality)
Food processing can impact all of these nutrients, B vitamins and vitamin E are extremely sensitive to heat, for example, and vitamin E is also sensitive to light and oxidation. Foods that have been frozen for too long, or which go through successive cycles of freezing and thawing also go through B vitamin depletion.
en hoe zou dit zich in de cb houden? ( die B's en E, dus...)