Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Dexamethason helpt, dus allergie??

dexamethason
1
100%
allergie
Geen stemmen
0%
Door Helma
#967371
Hallo allemaal,
Ik ben helemaal nieuw op dit forum, dus zal me eerst even voorstellen.
Mijn naam is Helma en heb een Cavalier genaamd Chester.
Hij is een black and tan reutje van een half jaar oud.
Ik zit met een vraag en ik hoop dat jullie me daar wat over kunnen zeggen.

Sinds een week of 3 heeft Chester jeuk.
Niet dat hij zijn huid kapot krabt of bijt, maar toch regelmatig jeuk.
Deze jeuk openbaart zich op de voor-en achter poten, aan de achterkant van de achterpoten, in zijn kruis, aan zijn kontje, zijn flanken (bij de laatste rib zeg maar) en hij heeft jeukende oren.
Afgelopen vrijdag ben ik met hem naar de dierenarts geweest en die vermoed een allergie.
Ik heb hiervoor dexamethason meegekregen.
De eerste 3 dagen moest ik Chester er 1 per dag geven en na drie dagen een halve per dag.
Met een hele per dag gingen de klachten heel snel weg.
Nu zit hij echter op een half tabletje per dag sinds 2 dagen en ik zie de klachten toch weer terugkomen.
Het middel werkt dus wel, maar alleen met 1 pilletje per dag.
Nu is mijn vraag: kan ik er, nu de dexamethason werkt, van uit gaan dat er idd sprake is van een allergie?
Of zijn er nog andere  zaken wat het jeuken zou kunnen veroorzaken en waarbij het middel helpt.
Mijn man en ik willen zeker laten uitzoeken waarvoor hij allergisch is.
Ik hoop eerlijk gezegd dat het iets seizoensgebonden is, want nu al aan die rommel......nee daar zitten we niet op te wachten.
Alle reacties zijn welkom!!

Alvast bedankt voor het meedenken!!

Groetjes
Helma.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#967393
Dexamethason is een cortisiosteroide en helpt dus bij iedere vorm van jeuk. In deze zijn de symptomen wel even weg, maar de oorzaak is nog steeds onbekend.
Door mannie
#967397
Zelf zou ik op zoek gaan naar een goede huidspecialist en erachter proberen te komen waar de klachten vandaan komt, ipv medicatie te geven als je niet precies weet waar de klachten vandaan komen.
Er zijn helaas heel veel honden met huidklachten, en er is heel veel te vinden op het internet via google.
Sterkte.
Door Helma
#967469
Bedankt allemaal voor jullie antwoorden.
Ik heb net de DA aan de telefoon gehad en zij gaf ook aan dat het niet goed is om hem aan deze medicijnen te houden.
Zij stelde in eerste instantie voor om hem ander voer te geven, maar dat er ook de mogelijkheid is om een bloedonderzoek te doen.
Mijn man en ik hebben de voorkeur voor eerst een bloedonderzoek en mocht daar nou niets uitkomen, vers vlees te gaan geven.
Dat gedoe met 6 tot 8 weken die brokken zien we eigenlijk niet zitten.
Hij krijgt nu Royal Canin brokken (dat is hier natuurlijk vloeken in de kerk ;)).
Ik heb al wel het een en ander gelezen over de voeding en allergie en het blijkt dat de meeste honden allergisch zijn voor de granen.
Maar in de brokken die hij dan van de DA zou krijgen zitten dan toch ook granen, of ben ik nou gek? confused1:
Wanneer wij over willen gaan op KVV, zijn er merken vers vlees waar ook granen in zitten?

Groetjes
Helma.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#967484
Zo´n bloedtest is erg duur, je kunt beter beginnen met andere voeding.
Geef hem anders eens een paar weekjes rodi of een ander merk vers vlees.
Veel cavaliertjes hebben een graanallergie en doen het prima op kvv waar veel minder granen in zitten. Eventueel kun je het voer nog wat aanvullen met visolie. Mocht dat niet helpen dan zou ik echt proberen een eliminatiedieet zelf te bereiden.
Heb je echt voedselallergie uitgesloten dan kun je een bloedtest laten doen. Bedenk wel waarom je het wilt laten doen. Wil je echt een desensibillisatiekuur doen? Dat houdt in dat je dmv kleine prikjes die je zelf moet geven Chester inspuit met de stofjes waar hij allergisch voor is. Hij kan dan over z´n allergie heen raken, het werkt in ongeveer 70% van de gevallen. Maar wat ik dus vaak merk, is dat mensen zo´n duur onderzoek laten doen en daar dan verder niks mee doen. Tsja zonde van het geld....
Laatst gewijzigd door *Dorothea* op do 15 mei 2008, 15:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Minna
#967486
Ik heb al wel het een en ander gelezen over de voeding en allergie en het blijkt dat de meeste honden allergisch zijn voor de granen.
Maar in de brokken die hij dan van de DA zou krijgen zitten dan toch ook granen, of ben ik nou gek?
Nee je bent niet gek. In alle brokken zitten granen. Dus ik zou toch over gaan op vers. Het hoeft ook geen allergie voor granen te zijn, de hond kan ook allergisch reageren op de chemische toevoegingen, op de bewerkte vetten in brokken of op een andere bestandsdeel.
Er zijn kant-en klare versvleesvoedingen met en zonder granen, zelf zou ik in geval van allergie niet voor een kant-en klaar spul gaan maar eerst voor een eliminatiedieet zodat je eerst weet waar je hond allergisch voor is.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#967496
Helma schreef: Hoe gaat zo'n eleminatiedieet in zijn werk?
Groetjes
Helma.
In het kort houdt het in dat je een diersoort gaat voeren die jouw hond nog nooit heeft gegeten.
Vroeger was dat lamsvlees, maar dat zit tegenwoordig in heel veel voeders. De meeste mensen kiezen voor eend of geit, omdat dat makkelijk te verkrijgen is. Je voert dan een aantal weken bv alleen maar geitenvlees. Verdwijnen de klachten, dan lijkt een voedselallergie aannemelijk en kun je langzaam steeds wat andere diersoorten gaan toevoegen. Verdwijnen de klachten niet, na 6 weken strict dieet, dan is er een allergie niet gerelateerd aan voedsel of jouw hond is allergisch voor geit.
Als je zoekt onder de term eliminatiedieet, dan kun je wel het een en ander vinden.
Tijdens het geven van een eliminatiedieet mag je geen dexamethason geven en voor een bloedtest mag de hond een aantal weken geen dexamethason krijgen.
Laatst gewijzigd door *Dorothea* op do 15 mei 2008, 15:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Helma
#967530
Er zijn nog geen huidafkrabsels gemaakt en qua vlooienbestrijding krijgt hij maandelijks Advantage en die heeft hij laatst nog gehad.
Tjonge het is nog een moelijke keus om te beslissen wat het beste is......
Wij hebben een verzekering voor Chester afgesloten en ik ging er eigenlijk van uit dat dit soort dingen door de verzekering is gedekt.
Het zou voor ons zeker niet de bedoeling zijn om het er maar bij te laten zitten na de uitslag, maar goed.......
Dan toch eerst maar eens op vers over.
Welk merk kan ik dan het beste nemen (met het minste granen??), ik hoor ook veel goede dingen over Energique en Carnibest??

Dan nog even: bij de meeste allergieen lees je dat de hond behoorlijke jeuk heeft en de huid helemaal kapot hebben en zo, maar dat is bij Chester nou (nog) niet echt het geval.
Het blijft bij hem bij vrij regelmatig krabben en bijten aan de in het eerste bericht genoemde plekken, zonder dat daar korstjes opkomen.
Kan het bij een allergie ook zo zijn dat hij matige jeuk heeft?

Wel een boel vragen, maar ik lees al een tijdje mee en ik zie dat er de nodige deskundigheid/ervaring bij jullie zitten.

Alvast bedankt.

Groetjes
Helma.
Door conleeuw
#967582
weet je wat, als je nu eerst een allergie test laat doen, dan ben je al weer tig weken verder eer je echt een stap zet richting voeding veranderen, ondertussen wil ik wel wedden dat de dierenarts jullie een mooi dure zak speciaal voor jullie type hond en of type probleem heb weten te verkopen met als gevolg dat je die toch wil opvoeren want het was zo schreeuw duur...... ik zou gewoon aan vers beginnen, 't is niet moeilijk, is niet belastend voor de hond ;)
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#967593
Helma schreef: Er zijn nog geen huidafkrabsels gemaakt en qua vlooienbestrijding krijgt hij maandelijks Advantage en die heeft hij laatst nog gehad.
ik zou alvorens je een allergietraject in gaat parasieten uit laten sluiten. Het zal niet de eerste hond zijn die later last lijkt te hebben van mijten. Nou klinkt dit verhaal niet echt heftig en zal er waarschijnlijk geen mijt in het spel zijn, maar het is wel netjes om dat toch even definitief uit te sluiten.
Welk merk kan ik dan het beste nemen (met het minste granen??), ik hoor ook veel goede dingen over Energique en Carnibest??
ik ben geen kvv deskundige maar volgens mij ontlopen de kvv´s elkaar niet zoveel. Zowel in carnibest als in energique zitten granen (maar wel veel minder als in brok). Carnibest heeft volgens mij ook een versie zonder granen, carnibest eend (zonder rijst).
Dan nog even: bij de meeste allergieen lees je dat de hond behoorlijke jeuk heeft en de huid helemaal kapot hebben en zo, maar dat is bij Chester nou (nog) niet echt het geval.
Het blijft bij hem bij vrij regelmatig krabben en bijten aan de in het eerste bericht genoemde plekken, zonder dat daar korstjes opkomen.
Kan het bij een allergie ook zo zijn dat hij matige jeuk heeft?
Vaak is jeuk toch wel heftig, samen met een rode huid. Maar goed dit kan natuurlijk het begin zijn. Hoe ziet de vacht er uit? Niet toevallig stoffig of schilferig? Heb eens een cavalier gezien met jeuk en die had last van vachtmijten (cheyletiella).
Door Helma
#967619
Mmmmm nu je het zo zegt, hij heeft wel eens last gehad van schilfers en inderdaad wat stoffige huid, maar de schilfers zijn nu weer weg.
Zijn vachtje glimt een uur in de wind.
Ik heb ondertussen eens zitten spitten op dit forum en ben de nodige berichten tegengekomen over honden die jeuk hadden en na vers vlees niet meer.
Ben er zo onderhand wel uit en het wordt eerst maar eens overzetten op vers vlees.
Baat het niet (qua jeuk) dat schaadt het zeker niet!
He bedankt voor het meedenken en zal tzt berichten hoe het gaat met Chester.
Groetjes
Helma.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door