Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door brie
#966861
Een poosje geleden was femke aan het hinken (na waarschijnlijk een ongelukkige sprong over een hekje), na een week rust, wat traumeel en een heleboel knuffels leek het goed te gaan..
Echter, we kwamen gisteren tot de conclusie dat, alles bij elkaar opgeteld het helemaal nog niet zo goed gaat met femke. De laatste 2 weken heeft de hond van mn ouders hier gelogeerd en het hinken is weer erger geworden.
Al is het moeilijk te zien, ze "huppelt" en ze gebruikt haar linkerachterpoot veel minder...die is ook veel minder gespierd dan haar rechter achterpoot. niet dat ze er niet op loopt, of op rent, maar ze ziet verschil als je beter kijkt.
Ik schrok hier toch wel van en kom net bij de dierenarts vandaan.

Al met al zijn er een aantal dingen waar ze aan denkt..
Femke's knie lijkt pijnlijk bij het strekken...Na wat verder onderzoek denkt ze dat er óf een meniscus beschadigd is, óf dat het OCD in het kniegewricht kan zijn..
Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk, zelf heeft de dierenarts ocd in de knie de afgelopen 25 jaar 4keer meegemaakt..
Maar goed, we kunnen niets uitsluiten, aangezien de klachten voor een meniscusletsel ook wat vaag zijn..

Nu ben ik doogestuurd naar een orthopeed. Mijn dierenarts werkt altijd samen met j.Krooshof uit emmeloord, daar heeft ze goede ervaringen mee, ik vertrouw op haar oordeel dus ik ga morgen een afspraak maken met dierenkliniek emmeloord voor verder onderzoek.

Waar kan ik nu rekening mee houden? Een meniscus letsel moet goed te behandelen zijn toch? Operatief een gedeelte verwijderen of een nieuwe meniscus plaatsen..
Wie heeft hier ervaringen mee? Kan dit door middel van een kijkoperatie zoals bij mensen? En wat zijn de effecten op lange termijn van een kunstmeniscus of een gedeelte verwijderen van?
Mijn hond is anderhalf, is nog jong en onbenullig...is de kans op artrose of andere gewrichtsproblemen nu groter op latere leeftijd? Wat is het kostenplaatje waar ik rekening mee moet gaan houden?
Allemaal vragen die ik ook aan de orthopeed kan stellen, maar hier zitten zoveel ervaringsdeskundigen.. :)

Stel dat het OCD is...
Ik heb hier en daar al gelezen dat de prognose van ocd in het kniegewricht zeer matig is...
voor zover ik weet komt ocd bij briards nauwelijks voor, laat staan in de knie!!!!
Wat kan dan de reden zijn dat ze dat heeft gekregen?
Ik heb gelezen dat de oorzaak van ocd voornamelijk te wijten valt aan voeding...
Daar schrok ik van!!!!!Want femke is anderhalf, is begonnen op brok, maar is langzaam overgestapt op brok/kvv, toen kvv en sinds een aantal weken volledig barf...
Heb ik daar fouten in gemaakt?
Is het mijn fout als ze OCD heeft?
Ik las ook dat OCD vaak begint op de leeftijd van 3-4 maanden.. En tja, dan ga je doemdenken he, maar als pup zijnde liep ze ook wel eens te hinken..heel af en toe. maar ja goed, dan denk je al gauw: jonge hond, heeft zich verstapt ofzo..
het hinken was altijd gauw weer over..

Al met al vind ik het allemaal niet zo leuk en hoop ik dat, wat het dan ook mag zijn, mijn meissie gauw weer opknapt  :'(
Door Minna
#967250
:( Tja, ik kan je verder niet echt helpen. Kan alleen zeggen dat een bezoek aan een goede orthopeed vast wel duidelijkheid brengt. Hier op moment ook een knieprobleem(pje), Chic heeft een geirriteerde kruisband. Ik had helemaal niks gemerkt, kreupelt niet, niks. Nu gewoon drie weken rust en dan moet het over zijn. Is gewoon een kleine trauma.
Kan het bij Femke niet iets zijn met de kruisbanden of de collaterale banden? Van het vers voeren komt het ocd zekers niet, als het voedingsgerelateerd is dan zou ik eerder gaan denken aan het voeren van brok...
Verder is misschien de enige "foutje" geweest dat ze als pup heeft gehinkt, en dan niet genoeg rust gehad. Nu na de sprong en hinken ook maar een week lees ik.
Zelfs dus voor een irritatie aan een band moet je dus 3 weken strikt lijnrust, wel veel bewegen maar alleen stap en draf. Ik kreeg het advies om 3 keer daags 5-10 minuten te fietsen. Heb er maar drie keer per dag 4-5 minuten hardlopen gemaakt, aangezien Chic de eerste stuk altijd helemaal lijp is met fietsen.  :-X
Zij heeft zich waarschijnlijk verstapt met idioot spelen met Hoopje, of met de mooie sprongen over een tuinhek van 1,80 meter... ::)
Door mannie
#967335
OCD komt helaas veels te veel voor. Petje af voor jouw DA dat ze je heeft doorgestuurd naar Krooshof en niet zelf gaat klungelen. Bij Krooshof ben je zeker in goede handen.
Of je hond wel of niet geopereerd moet worden zou ik aan de specialist overlaten, en mw Krooshof kan die diagnose zeker wel stellen.
Wat voor jou belangrijk is om jezelf te gaan verdiepen is de revalidatie. Voedingssupplementen Glucosamine/Chondroitine, vers voer. Laat je in ieder geval geen dure brok aansmeren waarin deze middelen zitten (zonde van je geld), maar geef vers voer en voeg de ingrediënten zelf toe. Wat ook erg belangrijk is de spieropbouw voor in de toekomst bij de revalidatie, de zwakke gewrichten worden dus opgevangen door de spieren. Hydrotherapie kan hierin een hele grote rol spelen bij de revalidatie en spieropbouw.

Het kan vele oorzaken hebben erfelijk/trauma maar door Vers voer lijkt mij vrij onwaarschijnlijk.

Heel veel sterkte!!
Door brie
#967339
De dierenarts was er meteen heel stellig in dat ze me door wilde sturen..Ze heeft ook geen foto's gemaakt. weke delen letsel kun je toch niet rontgenen. Daar ben ik dus zelf erg blij om.
stel dat ze toch ocd heeft zou dat heel gek zijn..dan is ze de eerste briard in haar bloedlijn die dit heeft  :-\
Vandaag belde de dierenarts nog even, na contact te hebben gehad met mw Krooshof hebben ze samen besloten om femke tot de afspraak in Emmeloord (2 juni pas  >:() op pijnstillers te zetten. Mochten de klachten dan verdwijnen, dan weten ze zeker dat het iets orthopedisch moet zijn en kunnen ze neurologisch letsel vrijwel uitsluiten.
Ik had inderdaad ook al gelezen van chondroitine en glucosamine, en brokken komen er zeker te weten niet in!!!!!!! ;)
wij blijven lekker barfen!!
We zien het wel, als er duidelijkheid is en femke een aangepast bewegingsprogramma nodig heeft kunnen we altijd de hulp in schakelen van een dierfysiotherapeut.
Ik ben zelf ook fysiotherapeut (help heel wat mensen op weg na een gescheurde kruisband of meniscus..hoe dubbel ???) dus dat scheelt alweer een beetje
Door Lizzy
#967340
brie schreef: Nu ben ik doogestuurd naar een orthopeed. Mijn dierenarts werkt altijd samen met j.Krooshof uit emmeloord, daar heeft ze goede ervaringen mee, ik vertrouw op haar oordeel dus ik ga morgen een afspraak maken met dierenkliniek emmeloord voor verder onderzoek.
Yolande Krooshof is zeker een zeer goede orthopeed! Daar kun je gerust op vertrouwen.

Ik kan je helaas met de rest van je vragen niet helpen. Misschien dat deze site je nog wat info geeft: http://www.causus.be/vrij.cfm?Id=27
Door mannie
#967355
De pijnstillers zijn altijd een combinatie van pijnstillers/onstekingsremmers. Dus dat is op zich wel goed. Maar wanneer jouw hond geen pijn meer voelt, is het weer lang leven de lol, wees daar wel voorzichtig mee. Deze 2 wkn aangelijnt houden, maximaal 5 min lopen meerdere keren per dag. Op zich maken die 2 wkn niet zoveel uit, vaak moet je op een operatie ook even wachten. Zou zeker niet afwijken om naar een ander toe te gaan.
Boft jouw hond even een fysiotherapeut als baasje, lekker masseren hihihi.
Dierenfysiotherapeut; helemaal goed, net als aquatraining (bv www.aquadog.nl)
Door brie
#967362
Ja, ik was ook al bang voor een lang leve de lol reactie door pijnstillers..Volgend de dierenarts blijkt dat in de praktijk vaak erg mee te vallen.. ???
Maar goed, we zien het wel, gewoon aan het lijntje, even rustig aan doen. (wat best moeilijk is voor een energieke jonge meid van anderhalf...die wil alleen maar rennen, rausen en spelen :) )
Door brie
#967363
bea schreef: Als je vindt dat het te lang duurt ( 2 juni) kan je ook altijd nog een afspraak maken met  Daan Kranendonk in Putten.
Die is heel goed.
Leroy van mij (Duitse herder) is daar ook geweest voor een kruisband operatie.
Kijk hier.

http://www.dierenkliniekputten.nl/pages ... iniek4.php
tja, de afspraak staat..mijn eigen dierenarts werkt vaak samen met Y.Krooshof en zij hebben ook al contact gehad over femke. dus ik denk dat ik de afspraak gewoon laat staan.
Het is niet zo dat ze er niet op kan lopen of dat het een heel acute situatie is (vocht in knie, volledig ruptuur ed) ik denk, dat als je haar zo ziet lopen, dat je er niet eens wat aan zult zien..het is maar een heel klein extra hupje die ze maakt.
Maar in ieder geval bedankt voor de tip
Door mannie
#967366
brie schreef: Ja, ik was ook al bang voor een lang leve de lol reactie door pijnstillers..Volgend de dierenarts blijkt dat in de praktijk vaak erg mee te vallen.. ???
Maar goed, we zien het wel, gewoon aan het lijntje, even rustig aan doen. (wat best moeilijk is voor een energieke jonge meid van anderhalf...die wil alleen maar rennen, rausen en spelen :) )
Ik vond het ook zo sneu destijds voor onze hond, hij was ook pas een jaar en mocht niks. Hij vond gelukkig autorijden helemaal geweldig, dus ging ik dagelijk gewoon een rondje met hem in de auto rijden, dan zag hij toch van alles, zonder zn pootjes te gebruiken  :)
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door