Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#952711
Hoi, ik ben met mijn roxy, een mechelaarteefje van 17 maanden gisteren bij de dierentandarts geweest.
Onder narcose heeft hij haar hele gebit gerontgend.
Er bleek een hele grote onderkies ontstoken te zijn, bedoel hierbij alleen de wortel, ( de tand ziet er vrij goed uit)
Er wordt nu een wortelkanaalbehandeling aanbevolen die maar liefst 500,- gaat kosten.
En dan krijg ik ook nog de rekening van gisteren. Narcose plus foto's van het gehele gebit, dat zal ook wel een paar honderdjes zijn.
Na wat googelen ben ik niet erg blij geworden.
Ik lees b.v. dat een kies altijd zwakker ervan wordt en er zeker een kroon op moet ( heb het dan weer wel over mensentanden, dus weet niet of er verschil in zit maar lijkt mij niet dus) En dat in 50% de pijn terugkeert en overbehandeld moet worden.
Ook lees ik ergens dat een dode tand laten zitten problemen kan geven in het hele systeem en dat er dan allerlei imuum en ingewand ziekten kunnen ontstaan.
(Is dit waar???)
En dan moet haar hele gebit geseald worden in verband met de slijtage.
Ik doe hondensport met haar en de tandarts zegt dat er te vroeg is begonnen met bijtwerk.
Op de club zijn ze het er niet mee eens.
En zeggen ze dat ze gewoon een zwak gebit heeft. En dat het ook ligt aan het barfen, naar mijn idee heb ik het goed gedaan, want de eerste 3maanden zat ze op brokken, daarna een half jaar op duck kkv en daarna ben ik rustig begonnen met kippennnekjes en kippenkarkasjes en wat zalmkoppen, en geen dragende delen van botten gegeven, wel vaak pensstaafjes en buffelhuid .
Wie heeft er nu gelijk??
Ik ben nu bang om haar te laten helpen en dat het dadelijk een gebed zonder einde gaat worden, qua behandelingen.
Ook zou ik het liefst met de hondensport verdergaan.
Als ik de kies laat trekken is dat verder uitgesloten, ik wil het wel graag maar niet ten koste van mijn hond, dat ze dadelijk niets meer over heeft. De tandarts zegt het goed te kunnen behandelen, maar geeft weer geen garantie voor later na de behandeling.
Een moeilijke keuze vindt ik.
GRAAG DUS REAKTIES VAN MENSEN VAN WIE DE HOND EEN ZENUWKANAALBEHANDELING HEEFT GEHAD EN HOE DAT IS VERLOPEN!
Of ervaring met hondensport bijtwerk en slijtage van het gebit behandelingen.
BVD
#952717
ik heb dan geen hond gehad die in pakwerk zat of een wortelkanaal behandelling met een hond meegemaakt, maar wel een hond in huis gehad die een uitermate slechte gebid had, deze hond heeft geen pakwerk gedaan en ook niet barf op jonge leeftijd gehad, toch had ze een echte slechte gebit, haar tanden brokkelde op een gegeven moment gewoon af, echt heel slecht. Waar kwam dit door? er zijn een aantal mogelijkheden. Slechte voeding als jonge pup (bij de fokker, als je dit een fokker kan noemen, was gewoon een nestje bij iemand thuis, ongepland en eigenlijk volgens mij ook ongewild en heel veel gebrek aan kennis) té weinig of geen ontworming als jonge pup waardoor de wormbesmetting erg hoog was op leeftijd 8 weken toen wij haar kregen, zoveel zo dat ze darmproblemen had als gevolg van..... of mischien op jonge leeftijd antibiotica, of mischien haar nerveuse karakter (ik ken een mensen tandarts die heeft daar onderzoek naar gedaan, blijkt dat erge nerveuse mensen slechter tanden hebben dan relaxed mensen, wellicht dat het bij honden ook zo kan zijn????ik roep maar wat)
Ik kan jou geen advies geven qua wat jij moet doen of wat jij niet moet doen wat betreft tand laten verwijderen of wortelkanaal behandelling, maar denk wel dat je er wat mee moet, gewoon zo laten lijk mij niet echt een optie gezien de impact dat het op de totale gezondheid van een hond kan hebben.
Ik wens jou wijsheid en sterkte in het maken van deze beslissing ;)
#952769
Als ik jou schoenen stond, zou ik in ieder geval de kies laten behandelen.  Kijken hoe dat afloopt. Mochten er weer problemen met de kies komen, dan zal er niet veel anders opzitten dan te trekken denk ik...? Maar ik zou  het toch eerst proberen, wie weet blijft het wel heel goed en kun je gewoon lekker door sporten.
Ik weet ook niet of je een hondengebit kan vergelijken met een mensengebit. Misschien kun je ook eens een dierenarts van b.v. Artis vragen hoe dat zit bij wolven of vossen, misschien kunnen die er meer over vertellen.
Veel sterkte met je hond!
#952772
heb je al antwoord gegeven aan de andere kant,
maar zwel aan het vroeg bijten als aan het vers voeren kan het in mijn ogen niet liggen....dan zouden ze hier geen tand meer in de bek moeten hebben ;D want en ze bijten hier vanaf uit het nest en ze krijgen hier al vanaf het afspenen vers en vanaf 5 a 6 wk ook echt met knaag materiaal....
#952818
ook geen ervaring met wortelkanaal behandeling bij mijn hond
maar wel bij mij zelf
de pijn is over hoor erna
en geen kroon of zo
ik heb 1 hondje van nu 9 jaar
daar trok ik al 2 tanden uit met aan een flos trekken
toen hij 2 jaar was
2 weken geleden 3 kiesjes en 2 tanden laten trekken
dus ik denk dat jou hondje ook van naturen een slecht gebit heeft
het heeft niets met bijten en barf te maken
je heb denk ik gewoon pech
#952893
Hier ook honden die barfen èn al van jongs af aan pakwerk doen en dat geeft geen problemen. Ja, Stan heeft wel slijtage op z'n tanden, maar die is dan ook al bijna 9. Nena van bijna 7 bijt al vanaf dat ze 5 à 6 maanden oud was en heeft vrijwel vanaf het begin vers gehad met af en toe best pittig kluifwerk, maar haar gebit is nog hartstikke gaaf. Dus ik houd het ook op een van nature zwak gebit bij jouw hond. Wat natuurlijk wel scheelt is hoe de ondergrond is waarop pakwerk gedaan wordt. Op zandgrond slijten de tanden eerder dan op kleigrond bijvoorbeeld. Door het speeksel van de hond wordt de mouw of het pak nat en daar blijft dan zand aan hangen, zeker bij een mouw die gewonnen wordt. Maar dan zouden meer honden op de club er last van moeten hebben.
Ik heb wel een hond gehad waarbij een wortelkanaalbehandeling was uitgevoerd bij een hoektand, maar dat was omdat de tand een behoorlijk stuk was afgebroken en de zenuw bloot lag. Het was nog niet ontstoken. Met die hond heb ik nooit pakwerk gedaan, dus ik kan je niet vertellen of het belemmerend is.
#952902
Sonja schreef: Hier ook honden die barfen èn al van jongs af aan pakwerk doen en dat geeft geen problemen. Ja, Stan heeft wel slijtage op z'n tanden, maar die is dan ook al bijna 9. Nena van bijna 7 bijt al vanaf dat ze 5 à 6 maanden oud was en heeft vrijwel vanaf het begin vers gehad met af en toe best pittig kluifwerk, maar haar gebit is nog hartstikke gaaf. Dus ik houd het ook op een van nature zwak gebit bij jouw hond. Wat natuurlijk wel scheelt is hoe de ondergrond is waarop pakwerk gedaan wordt. Op zandgrond slijten de tanden eerder dan op kleigrond bijvoorbeeld. Door het speeksel van de hond wordt de mouw of het pak nat en daar blijft dan zand aan hangen, zeker bij een mouw die gewonnen wordt. Maar dan zouden meer honden op de club er last van moeten hebben.
Ik heb wel een hond gehad waarbij een wortelkanaalbehandeling was uitgevoerd bij een hoektand, maar dat was omdat de tand een behoorlijk stuk was afgebroken en de zenuw bloot lag. Het was nog niet ontstoken. Met die hond heb ik nooit pakwerk gedaan, dus ik kan je niet vertellen of het belemmerend is.
mijn eerste clubje (waar Ace opgegroeid is en dus van jongsafaan heeft gebeten) zit in de duinen, zanderiger kan je t niet hebben, zeker met zoeken, apporteren etc....
zo heeft hij destijds ook een hoekje van zn hoektand afgebeten, hij "stelde" zo ongeveer het rvs buisje, zat met zn kop tot aan zn ogen in het zand, maar had het wel....
heb toen bij hem een wortelkanaal behandeling laten doen, geen kroon er op, want vForreest is daar geen voorstander van bij werkhonden
hij was toen rond de 3.5...inmiddels 6,5 en nog totaal geen problemen op het gebied van zijn gebit of wat dan ook....
#953721
Met pakwerk ok geen ervaring maar wel met barf. Tara eet nu ruim 6 jaar barf, ze kan zonder problemen een lamskop e.d. aan. Ze is nu 11 en haar gebit is nog uitstekend, nauwelijks slijtage en al helemaal geen brokkelen of afbreken oid. Kátur is nu 5 en eet vanaf pup niks anders dan barf. Ook zijn gebit is uitstekend, geen slijtage of brokkelen.
Ik geloof er eerlijk gezegd niks van dat zonder andere oorzaken een hondengebit hard gaat slijten van barfen, of van bijtwerk. Een fatsoenlijk hondengebit kan daar gewoon prima tegen.
#953947
Hier heeft er een een wortelkanaalbehandeling gehad omdat haar hoektand was afgebroken. De dierenarts (gespecialiseert in tanden en kiezen) gaf ons het advies om er geen kroon op tezetten want hij had de ervaring dat deze niet sterk genoeg waren voor het kauw-knaag en bijt gedrag van een hond.
De hoektand is een stuk donker dan de rest maar bij Bully zo heet de hond was ook een heel stuk glazuur weg dit hebben ze afgedekt met een of ander cement.
Ze heeft er geen last van en eet als de beste.

Ik vind € 500 wel een aardig prijskaart de DA die Bully behandeld heeft was een stuk goedkoper maar zit wel in Limburg. In de Amstaf wereld is hij zeer bekend om zijn tand reparatie's en correctie's van tand en kiesstanden. Hij geeft honden ook beugels enz.
#955863
Hoi, in.middels weet ik iets meer na her en der rondvragen.
Een politieman die alleen honden traint zei me dat deze fout vaak in de KNVP wordt gemaakt. ( Het te vroeg beginnen met bijtwerk)
Eigenlijk zijn de tanden helemaal volgroeid met 2 jaar, maar beginnen ze bij de politie met 1 jaar of zo'n 14 maanden met wat bijtwerk.
Met roxy al begonnen op een jutepak bijten met 6 a 7 maanden, zo'n 2xper week, dan kom ik uit op zo'n 60x bijten tot nu toe.
Ze zal misschien wel een iets slechter gebit hebben dan de gemiddelde mechelaar???
Maar ik ga er vanuit dat de tandarts wel de waarheid spreekt. En als een tennisbal al slecht is( heeft ze ook nooit mee gespeeld, alleen rubberballen) dan is een jutepak nog erger, mijn hond is ook zeer fel en zette van jongsafaan al, al haar kracht erin en dat maakt ook wel wat uit.
Op de club werd de tandarts voor gek versleten , te gek voor woorden. Heb nu totaal 800,- onkosten.
De onkosten heb ik ook nagevraagd bij dierenkliniek putten en deze zegt dat de prijzen wel kloppen, en dat de kies ook net de moeilijkste is van het hele gebit, ze krijgt natuurlijk ook het sealen van alle tanden en kiezen erbij.
A.s dinsdag wordt ze geholpen en kan ik in principe gewoon verder met haar trainen.
Laatst gewijzigd door karin.b op zo 27 apr 2008, 13:44, 1 keer totaal gewijzigd.
#956103
Schrok nogal van de prijs van jouw DA.  :o  Ik ben ongeveer 220 euro kwijt. Chico is wel een klein hondje, dus goedkoper in de narcose.
Is het een idee om een second opinion te vragen bij onze DA?? Zit in zuid-holland.
succes met je hond.
PS ik zou zeker een andere club zoeken. wat een eikels  >:(
#956292
karin.b schreef: Hoi, in.middels weet ik iets meer na her en der rondvragen.
Een politieman die alleen honden traint zei me dat deze fout vaak in de KNVP wordt gemaakt. ( Het te vroeg beginnen met bijtwerk)
FOUT :o :o :o
Eigenlijk zijn de tanden helemaal volgroeid met 2 jaar, maar beginnen ze bij de politie met 1 jaar of zo'n 14 maanden met wat bijtwerk.
ja, het gebit is pas volgroeid rond de 2 jaar, maar zo laat pas met bijtwerk beginnen is een wat achterhaalde methode....vroeger was het idd zo dat ze pas rond een jaar of nog later daarmee begonnen, dan was je voor die tijd niet eens welkom op de club met je pup (bij wijze van spreken dan)
tegenwoordig wordt er idd vroeger begonnen, zelf ben ik een voorstander van van pup af aan....dus gewoon vanaf een week of 8 lekker plagen....en vanaf een week of 12 op een mouwtje...en dan idd gewoon iedere training, dus 3 keer per week....
DUS....
Met roxy al begonnen op een jutepak bijten met 6 a 7 maanden, zo'n 2xper week, dan kom ik uit op zo'n 60x bijten tot nu toe.
Ze zal misschien wel een iets slechter gebit hebben dan de gemiddelde mechelaar???
is niet vreemd veel in mijn ogen (en in de ogen van veel clubs/mensen met mij) en kan zeker niet voor slijtage zorgen...
Maar ik ga er vanuit dat de tandarts wel de waarheid spreekt. En als een tennisbal al slecht is( heeft ze ook nooit mee gespeeld, alleen rubberballen) dan is een jutepak nog erger
waarom zou een jute pak dan nog erger zijn....jute is een natuurproduct (itt de coating van een tennisbal) wat in principe weinig tot geen slijtage geeft op de tanden, de slijtage komt nl niet van het jute maar eerder van het zand wat bij sommige clubs nog op het pak zit (als er niet netjes mee omgegaan wordt)....maar jute zelf, nee, daar slijt geen tand van...
, mijn hond is ook zeer fel en zette van jongsafaan al, al haar kracht erin en dat maakt ook wel wat uit.
dit heeft er dus echt niets mee te maken....een hond die goed en hard bijt op 1 plek zal veel minder wrijving hebben met het pak, die duwt en bijt op 1 plek waardoor er weinig belasting op het gebit komt
dat is dus wel, zeker tot ruim na het wisselenen (en eigenlijk altijd, maar niet iedereen oefent zo) zijn trekspelletjes uit den boze, want dan komt er wel verkeerd kracht op het gebit te staan, dat heeft dan niets met slijtage maar wel met de stand van het gebit te maken...
Op de club werd de tandarts voor gek versleten en ben ik sindsdien totaal genegeerd.
en mag ik wegblijven, te gek voor woorden. Heb nu totaal 800,- onkosten.
En ook geen club meer waar ik kan trainen...erg zuur  >:(
De onkosten heb ik ook nagevraagd bij dierenkliniek putten en deze zegt dat de prijzen wel kloppen, en dat de kies ook net de moeilijkste is van het hele gebit, ze krijgt natuurlijk ook het sealen van alle tanden en kiezen erbij.
A.s dinsdag wordt ze geholpen en kan ik in principe gewoon verder met haar trainen.
Alleen wordt dat wel zoeken naar een andere club!
dat van de club vind ik vreemd, dacht nl dat je bij Marja op de club zat en had altijd de indruk dat ze daar heel soepel zijn met hoe wie en wat er mee traint en dat iedereen ook prima in zijn eigen waarde gelaten wordt.....itt sommige andere clubs daar in de regio waar het is of doen wat zij willen of stik er maar in...
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door