Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Femke
#948692
Sja, 't is niet medisch, 't is niet barf en niet KVV maar ik heb een vraagje over kattengrit.
Sinds een paar dagen heb ik silica grit in de bak, en het bevalt mij erg goed, tot nu toe. Alleen het knerpt enorm in de bak en ik heb het gevoel dat Oliver dat niet fijn vind, dat kabaal  :-\ :-\
Ik heb nu Litter Pearls van Bento Kronen erin zitten, en dat zijn gritjes met een grillige vorm. Een beetje als scherp grind. Nou heb ik jaren geleden ook silica grit gebruikt, maar dat waren ronde bolletjes en ik denk dat dat minder knerpt. Alleen weet ik niet meer welk merk dat was  :-\ :-\

Weet iemand welk merk silica grit ronde bolletjes of voor mij part platte dingetjes heeft, in elk geval iets wat glad is en daardoor minder knerpt?
Door maddoc
#948822
ja dat is een vd grote bezwaren van mijn katten.
ik heb alle soorten silicagrit die ik kon vinden in huis gehad en Nullodor is de enigste met echt kleine steentjes.
De Nullodor Premium Cat Litter heeft kleine, gladde, platte, ronde steentjes was naar mijn idee best geschikt als grit voor de katten (dus ook in te graven), de katten dachten er anders over helaas. De Nullodor Health Indicator (bedoeld als speciaal grit om veranderingen in de urine aan te geven, dus duurder) is echt heel fijn, geen steentjes maar hele fijne korreltjes (alsof het suiker/zout is, dat idee). beide doen niet zeer aan de pootjes en geschikt om in te graven, en niet dat knerpen en lawaai van de groffere soorten. ik had het van Gropet.nl, levering aan huis en voordeliger dan elders.
Door maddoc
#948832
oh vergeten;
Multifit silica zijn ook gladde,platte steentjes (Fressnapf d'zaak Duitsland of Jumper partnerd'zaak in Ned) en er was er nog eentje, volgens mij was dat de Vitakraft Magic Clean, maar beide wel grotere steentjes dan de Nullodor.
Door Femke
#949077
maddoc schreef: oh vergeten;
Multifit silica zijn ook gladde,platte steentjes (Fressnapf d'zaak Duitsland of Jumper partnerd'zaak in Ned) en er was er nog eentje, volgens mij was dat de Vitakraft Magic Clean, maar beide wel grotere steentjes dan de Nullodor.
Okido, ik ga zoeken en anders bestel ik de Nullodor bij Gropet. Bedankt hoor  :-* :-* :-*
Door maddoc
#949721
[quote="maddoc"]
oh vergeten; en er was er nog eentje, volgens mij was dat de Vitakraft Magic Clean,]

dat was dus niet de Vitakraft, die zag ik vanmiddag in de winkel en is niet rond en knerpt..
Door Femke
#949907
maddoc schreef: dat was dus niet de Vitakraft, die zag ik vanmiddag in de winkel en is niet rond en knerpt..
Oh thanks! Ik ga maandag even naar de Jumper, die heeft best een groot assortiment met alles dus ik hoop ook meerdere silica gritjes, en anders ga ik de Nullodor bestellen  ;)
Door Beppie1
#950123
Wij gebruiken null-odeur.
Het knerpt wel, maar ik ben er zeer tevreden over.
Onze katten zijn best precies, maar hadden hier geen problemen mee

Het klinkt een btje ranzig, maar we hebben 4 katten, die alleen binnen hun behoefte doen op 2 bakken.
Als ik dagelijks schep(ik heb zo een rol-bak, dan rol je alles eruit) dan kan ik met 2 bakken zeker 3 weken doen!!!
En je ruikt niets....

Niet goedkoop, wel uitermate prettig
Je kan het ook bestellen in noord-scharwoude
(geen prettige man, wel de goedkoopste en voldoende bestelling gratis bezorgen)
Gebruikersavatar
Door EllenL
#950386
Nou ben ik eigenlijk toch nieuwsgierig...

Hoeveel mensen hebben een kattenbak 'management' volgens de officiele regels als je de boeken en specialisten kattengedrag mag geloven?
Die regels zijn:
- bij één kat 2 kattebakken, voor elke kat extra ook één kattebak extra
- elke dag de kattebakken schoonmaken (nou is dit laatste ook handig ivm het voorkomen van toxoplasmose besmetting, want als een kat deze 'beestjes' uitpoept duurt het 48 uur voordat het daadwerkelijk besmettelijk is...)

Ik in ieder geval niet  :-[, ik probeer 2x per week de kattebakken schoon te maken en heb slechts 2 kattebakken voor 3 katten (en een heeeele grote buiten ;) ). Nou had ik er toen ik nog op een flat woonde 3, en de derde had ik boven staan in ons nieuwe huis, maar die gebruikten ze gewoon niet meer, dus die heb ik weggegeven. Dat was trouwens mijn makkelijkst verdiende succesverhaal, hehe, iemand bracht me naar huis en kwam na de inleiding 'jij weet veel van katten he?' met het verhaal dat hij 2 (door de dierenarts gezond verklaarde) katten had waarvan één van de twee, hij wist niet zeker welke, regelmatig een stoel onderplaste. Hij had maar één kattebak. Ik hem mijn kattebak meegegeven en tadaaaa, probleem opgelost  8)

Groetjes,
Saille
Door Anthraciet
#950403
Wij hebben 3 kattenbakken voor 6 katten ::)
We hadden er eerst nog een extra bak staan, maar die gebruikten ze niet....

Wel scheppen we elke dag de bakken uit en verschonen ze helemaal 1x in de week. Daarnaast zullen ze ook wel eens een plasje doen in de ren, poepjes vind ik er eigenlijk nooit.

We hebben overigens vrij goedkoop kattengrit van Jumper en dat bevalt ons en de katten prima!
Door mirdj
#950431
Ik heb 1 bak voor 2 katten, gaat prima. Ik schep hem iedere dag uit en verschoon hem 1x in de 2 weken, uiteraard vul ik hem in de tussentijd wel bij. Op dit moment gebruik ik biokat classic maar aangezien ik 2 blaasgruiskatten heb wil ik eigenlijk op ander grit over om de kleur van de uirne in de gaten te kunnen houden.

Is de silica grit het witte grit dat van de urine uit elkaar valt en de kleur van de urine aanneemt?
Door Beppie1
#950439
Nee het zijn een soort balletjes die de urine opnemen...

Ik weet niet of er een "regelement" is... Wij hadden 6 katten en 2 bakken en dat ging prima.
Maar ik moest elke dag het gehele grit vervangen met goedkoop grit, om de dag met duurder grit.
De klikko kon het niet aan!
Soms willen de katten niet op elkaars lucht zitten.
Ook het te schoon willen maken kan dat wel eens tot gevolg hebben...

De insteek hiervoor was dat de katten, van de vraagsteller) last hebben van de luchtwegen, en deze stofvrij grit zoekt
Door Femke
#950468
ik had altijd 2 katten op 1 grote bak, nu heb ik 1 kat op 1 hoek-bak die wat kleiner is.

Ik deed altijd 2 keer per week de hele bak leeg kiepen, uitsoppen en nieuw grit erin. Dat is dus ong. om de 3 dagen. Stan ging trouwens wel 2 keer per dag even naar buiten, ik denk om te plassen.

Nu met silica grit (nog maar net mee begonnen) schep ik iedere dag of om de dag even de keutels uit de bak. En de achterste hoek is de plas-hoek, daar heb ik een paar schepjes grit uit geschept en weggegooid. Niet omdat het stonk of nat was (je kan er met je neus boven hangen, dan nog ruik je niks) maar ik vind wit grit er frisser uit zien dan geel grit  :P

Heb trouwens vanavond 6 zakken Nolludor Cat Premium besteld bij DTS. Had ook nog een tuig voor Loebas nodig, en die hadden ze daar dus kon het in 1 moeite mee.
Door maddoc
#950469
6 kattenbakken voor  8 katten , sinds een paar weken zijn het 9 katten en nog een bak extra, daarvan staat 1 bak buiten. een bak is open en de rest met kap.
er zit in 2 kattenbakken nog silicagrit en die weigeren ze (op een of 2 na) te gebruiken en in 4 ultrafijn klontvormend grit. nu ze het prima vinden om met z'n allen op die bakken te gaan (wel minimaal 2 x daags uitgeschept) ga ik dat zo verder proberen (zolang de katten dat prima vinden tenminste), heeft als voordeel voor mij en de katten dat het grit in de bakken sneller rouleert en dus verser/frisser blijft (geen centrale verwarming en dan wordt het grit toch sneller zwaarder/vochtiger door het vocht dat uit de lucht geabsorbeerd wordt en dan wordt het vies).
ik heb wel het geluk dat ik een hele hechte groep katten heb die erg close zijn en geen problemen met elkaar hebben en elkaar het gebruik van de bak niet betwisten.
1 bak per kat en een extra is idd de regel en als er problemen van dien aard zijn moet je ook altijd meer bakken neerzetten, maar ik denk zelf dat naast een basis hoeveelheid bakken van min 2 bij 1 tot 2 a 3 katten en 3 tot 5 bij meer katten  het soort grit dat je gebruikt en de reinheid en de plaats van de bak en wel of geen kap  belangrijker is. liever 4 bakken waar een goede kwaliteit grit in gebruikt wordt, en die goed bijgehouden worden en juist geplaats zijn, dan negen of 10 bakken waarbij dat niet zo is lijkt mij.
Door Femke
#950470
ik heb trouwens bij mijn nieuwe kattenbak een luikje ervoor maar omdat ik problemen voorzag met Oliver heb ik het luikje er voor weggehaald (bij mijn moeder durft hij ook niet door het kattenluikje in de deur).
Heb nu een hoekbak, neemt lekker weinig ruimte in maar het nadeel is dat je wel recht die bak in zit te kijken.

Is er een kans dat het Oliver aan te leren is om door het luikje te gaan? Hij is minstens 10 jaar...... :-\
Door maddoc
#950473
Femke schreef: i
Heb trouwens vanavond 6 zakken Nolludor Cat Premium besteld bij DTS. Had ook nog een tuig voor Loebas nodig, en die hadden ze daar dus kon het in 1 moeite mee.
wat is de website van DTS?
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door