Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#943895
Hallo allemaal,

Ik wilde vragen of iemand een idee heeft wat er met mijn hond aan de hand is. Alle tips en ideeen zijn welkom. Liever geen commentaar op het functioneren van de dierenarts, dat is niet de reden dat ik deze vraag stel. Ik ben heel benieuwd naar jullie ideeen.

15 februari ga ik voor het eerste met mijn Nova Scotia Duck Tolling Retriever reu van 3,5 naar de dierenarts omdat hij een plotselinge, onderhuidse, niet pijnlijke zwelling rechts in de hals heeft. Het lijkt een verdikte lymfeklier maar omdat er wordt getwijfeld wordt een biopt met een injectienaald genomen en wordt antibiotica voorgeschreven.

27 februari- Uitslag biopt - een goedaardig gezwel ( fibroom ) met advies om te verwijderen. Geen opgezette lymfeklier dus
Na grondig onderzoek door mij naar andere zwellingen blijkt ook links in de bek ( tussen lip en gebit ) een bultje te zitten.
29 februari - Eigen dierenarts durft de operatie niet aan en verwijst door.

3 maart -Tijdens de operatie blijkt het gezwel geen mooi glad fibroom maar een "vies ding" ter grootte van een sinaasappel wat opgestuurd wordt naar het lab. Het gezwel zat om een bloedvat wat tijdens de operatie werd afgebonden ( de hond maakt zelf nieuwe bloedvaatjes aan maar krijgt tijdelijk een nijlpaardshoofd )
Van het bultje in de bek wordt tijdens de operatie met een injectienaald een biopt genomen

Uitslag gezwel in hals - een chronische ontsteking zonder kwaadaardige cellen. Oorzaak onbekend
Uitslag gezwel in bek - van hetzelfde materiaal als het gezwel in de hals.
Advies : opnieuw kuur antibiotica en voorlopig geen operatie van bultje in bek, misschien verdwijnt het vanzelf.
Extra informatie : hond speelt niet met stokken en knaagt alleen op buffelhuid. Een splinter via de slokdarm die een ontsteking veroorzaakt is dus praktisch uitgesloten. Ook de patholoog vindt hiervoor geen aanwijzingen

De hond herstelt zeer vlot, haar groeit goed en wond met 11 hechtingen groeit prachtig snel dicht. Hij verliest wel erg veel wondvocht via de drain. Na een week voelt de hond zich weer op en top, mag de drain eruit, gaat zonder problemen mee voor wandelingen van 2 uur en eet prima. Is ook niet misselijk en de vacht ziet er prima uit. Moet van baas nog rustig aan doen maar is het hier niet mee eens .....
17 maart - Hechtingen eruit. Dierenarts is verbaasd over de snelheid waarmee de vacht terug groeit

21 maart Het bultje blijft groeien en heeft inmiddels de grootte van een duivenei.  Ook is er een verdikking bijgekomen, links naast de staart. Hierbij ook een pukkeltje. Lijkt een ontstoken haarvaatje. Dierenarts vertrouwt het niet en maakt afspraak voor het nemen van een chirurgisch biopt. Met een soort appelboortje worden dan stukjes van 4 mm weggehaald
25 maart -Terug naar de dierenarts. Deze neemt onder verdoving van beide plekken een chirurgisch biopt. Durft de bult in de bek nog niet helemaal te verwijderen omdat deze op een belangrijke zenuw lijkt te liggen. Wil eerst zeker weten wat het is. Na het biopt zegt de arts dat hij zich ernstige zorgen maakt en denkt aan maligne histiocytose. Dit is gebaseerd op het uiterlijk van de plek in de bek. Ik zeg dat me dat stug lijkt omdat Sjef verder nergens last van lijkt te hebben en omdat we al wat weekjes ( 5, 5 week ) verder zijn sinds het ontdekken van de bult in zijn bek. Maligne hystiocitose is over het algemeen binnen enkele weken fataal, eerste symptomen zijn lusteloosheid en gebrek aan eetlust.

31 maart - Uitslag - Zowel het bultje in de bek als naast de staart zijn, net als het gezwel in de hals, chronische ontstekingen. Patholoog wil weten of hond in het Middellandse zeegebied geweest is omdat hij Leishmania uit wil sluiten. Hond is hier niet geweest. Ook hier vind ik de gesuggereerde diagnose niet waarschijnlijk, de hond voelt zich immers prima. Patholoog denkt naast Leishmania aan een huidziekte die met Prednison en  ? te verhelpen is.
2 april - Oorzaak nog niet definitief maar iets kwaadaardigs lijkt uitgesloten, geen maligne histiocytose dus. De dierenarts denkt aan reactieve histiocytose maar wil nog verder onderzoek doen. Ik denk dat hij cutane histiocytose bedoeld, waarbij een hond een grote hoeveelheid kleine huidtumoren ( tot 4 cm ) ontwikkeld, voornamelijk op bloedvaten in het gezicht en aan uiteinden. Ik heb gezocht op het internet en de foto's die ik heb gezien zien er heel anders uit. Remedie : een zeer zware kuur medicijnen die de organen aan kan tasten waardoor de hond alsnog sterft.  http://www.histiocytosis.ucdavis.edu/ Tot nu toe vind ik dit erg moeilijk te geloven. We spreken af dat ik tot vrijdag 4 april wacht en dat de dierenarts verder zoekt.

Ik neem me voor om mijn hond geen medicijnen, en zeker geen prednison of iets anders zwaars, te geven als niet volledig zeker is wat de bulten veroorzaakt. Zowel de bult in de bek als de bult naast de staart lijken niet meer te groeien. Misschien iets homeopatisch tegen chronische ontstekingen ? Wie weet zijn het immers alleen chronische ontstekingen zonder dieper liggende oorzaak. Of misschien is zijn immuunsysteem in de war en heeft hij ondersteuning nodig ? Maar wat voor homeopatisch middel geef je dan? Als er vrijdag geen duidelijkheid is bij de DA misschien een homeopatisch dierenarts consulteren ....

Alvast bedankt,
Nienke
Laatst gewijzigd door tollertje op do 03 apr 2008, 10:22, 1 keer totaal gewijzigd.
#943930
Hallo Nienke, allereerst welkom op Barfplaats.

Tjonge jonge, wat een geschiedenis zeg :(.

Persoonlijk denk ik dat deze klacht te ernstig is om je hier van allerlei homeopathische adviezen te gaan geven. Ik zou zelf dan ook naar een holistisch werkend DA gaan. Want de 'normale' behandeling is inderdaad met prednison of anti-kanker medicijnen. En ik weet niet dat als je zo'n behandeling niet volgt, wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Ik lees bijv. dat de histiocysten uit kunnen zwermen naar andere lichaamsdelen en daar schade aan kunnen richten. En dan ben je in mijn ogen veel verder van huis dan met het geven van prednison. Overigens lees ik ook dat de ziekte vanzelf kan verdwijnen. En kan komen en kan gaan. Overigens is de oorzaak voor deze aandoening onbekend. Maar goed, ik geef je dus de beste kans bij een goede holistisch-werkend DA. Die zal je ook eerlijk vertellen wanneer je gewoon je hond wel op de prednison moet zetten, als je geen andere keuze hebt. Maar een holistisch DA zal ook alles doen om dat te voorkomen.

Ik neem aan dat je je hond in ieder geval niet meer vaccineert? Eet hij vers? Als je je hond nog wel vaccineert, dan zou ik je aan willen raden (ondanks de risico's die je daar eventueel mee loopt) de hond echt nooit meer te vaccineren. Tegen niks niet. Ik ben zelfs benieuwd of je ergens tussen oktober 2007 en februari 2008 je hond hebt laten vaccineren. En als je nog geen vers voert, dan zou ik je aan willen raden over te stappen naar verse/rauwe voeding. Want dat is de beste garantie op een goedwerkend immuunsysteem. Maar, dat werkt hoogstwaarschijnlijk alleen ondersteunend en is er dus meer nodig om je hond weer op de rit te krijgen, helaas.
#944003
Mijn hond heeft zijn laatste enting gehad in augustus 2007- rabies- verplicht voor heerlijke vakanties in Zweden.  ::)

Mijn hond is in zijn nestperiode gestart met versvoer van Energique en krijgt bij mij geperste vleesbrok, schapenvet en kluiven van Biofood.
Heeft een prachtige vacht die niet vies aanvoelt en niet stinkt.

Op een site van een arts in de VS gespecialiseerd is histiocytose staat :
My dog has just been diagnosed with cutaneous histiocytosis - he has several nodular skin lesions on the trunk that do not appear to bother him. Do I need to start immediately with immuno suppressive drug therapy?

Immunosuppressive therapy for aggressive reactive histiocytic disease is a life long prospect in many instances. There are untoward consequences of such therapy. You and your vet will have to weigh the benefits of treatment against the negative aspects of treatment, which include an increased risk of serious infection and the high cost of the most efficaceous drugs. Initially reactive histiocytic disease can often spontaneously resolve; in fact dogs can have several such episodes punctuated by disease free periods of many months. Therapy is necessary when the disease is continuously active and is unlikely to regress OR if lesions involve critical or sensitive tissues such as those of the orbit and nasal mucosa.


Maar misschien komt de arts straks wel met een heel andere diagnose ....
Als het zover komt dat ik op zoek ga naar een DA die de zaken van een andere kant bekijkt neem ik zeker je tip ter harte en ga ik op zoek naar een holistisch dierenarts. Bedankt voor het advies !
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door