Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#918817
Hoi, ik ben net bij mijn DA geweest om de resultaten van het laatste bloedonderzoek bij mijn poes van 13 op te halen. Hij had blijkbaar de tijd want ik heb vrij lang met hem staan praten. Eerder heb ik het eigenlijk nooit over voer gehad met hem omdat de hele zaak volstaat met br#kken van allerlei merken. Nu waren de resultaten van het bloedonderzoek reden tot vraagtekens bij zowel mij als bij de DA dus uiteindelijk kwam het toch op voeding uit.

Het zit zo: Bombur heeft al een tijdje iets verhoogde nierwaarden, niet hoog genoeg voor maatregelen maar wel reden tot regelmatig een onderzoekje. Vorige keer (afgelopen zomer) de UREA net binnen de marges en de CREA flink erboven, DA gaf toen aan dat nierdieet nog niet nodig was maar in de toekomst w.s. wel. Naar aanleiding daarvan heb ik met Tannetje de Koning gebeld omdat ik Bandit voer en graag wilde weten of ik de gewone kon blijven geven of beter kon overstappen op de niervariant. Ik ben de gewone blijven geven omdat dit volgens Tannetje nog prima kon.

1,5 week geleden is er weer onderzoek gedaan en toen waren de waarden anders: UREA flink boven de marges, CREA netjes erbinnen. De DA snapte er geen jota meer van en gaf aan dat de CREA eigenlijk niet zou kunnen dalen omdat de nieren eenmaal beschadigd niet meer herstellen. Na wat heen en weer gepraat over de mogelijke oorzaken gaf ik aan dat het misschien aan de voeiding zou kunnen liggen, hij dacht dat ik dus nierbrokken gaf en daarom verwachtte dat de CREA waarde daarom gedaald was.

Toen ik zei dat ik dus kvv voer (even uitleggen wat dat was, kende hij niet) zei hij dat dat wel heel apart was omdat ik dus het tegengestelde doe wat goed zou zijn voor nierkatten: ik geef veel eiwitten ipv weinig eiwitten. Al pratend begon hij toch wel interesse te tonen en hij is bereid er wat tijd in te steken. Hij staat er dus niet echt negatief tegenover maar kende het hele concept amper (wordt flink gesponserd door de vrienden van royaal konijn). De deal is nu dat ik binnenkort een pakketje met info aflever waarmee hij zich goed kan verdiepen in het voeren van vers. Ik kan natuurlijk het een en ander bij elkaar googelen maar het lijkt mij handiger om wat meer gedegen te werk te gaan en dus zoveel mogelijk wetenschappelijk spul te zoeken. Ik ben in bezit van 'Voer voor carnivoren'  en dat gaat zeker in het pakketje maar nu aan jullie de vraag: wat kan ik er nog meer bijstoppen? Het gaat dus om wetenschappelijke artikelen, engels geen bezwaar, bij voorkeur redelijk recent. Eventuele verwijziging naar actief vers promotende da's zijn natuurlijk altijd welkom, daar zal hij ook wel gevoelig voor zijn.

Alvast heel erg bedankt! Met een beetje geluk hebben we er zo straks een pro verse da bij in Utrecht!
#918867
Wat goed dat jouw DA zich wil gaan verdiepen in het voeren van vers! Helaas woon ik niet in omgeving Utrecht...

Ik zou zeggen stuur in ieder geval Tannetje een PB. Hier wel bekend als "Hitam" (maar dat wist je waarschijnlijk al). Zij kan je vast wel aan wetenschappelijke artikelen helpen en dan heb je alvast 1 verwijzing naar een actief vers promotende DA!

Verder kan je hier op BP ook een lijst vinden met vers promotende DA's (ik dacht ergens in de BARF bibliotheek).

Succes! Ik hoop dat het gaat lukken!
#918891
Hartstikke goed van jouw da! En dan kan hij gelijk zijn kennis wat bijspijkeren: minder eiwit is inmiddels niet meer de manier om met nierfalen om te gaan, het gaat omde  kwaliteit van de eiwitten en in ernstige gevallen om de hoeveelheid fosfor.

In de Bibliotheek hier op BP staat veel info, ook wetenschappelijk, over versvoeren. Ik zou daar eens gaan snuffelen. En Lizzy weet heel erg veel over dit soort dingen.
#918896
In Zeist zit Gerda van Gemert, die ook steeds meer belangstelling heeft voor vers voeren en in elk geval al diverse gevallen meegemaakt heeft van dieren die ontzettend opgeknapt zijn van vers (m.n. dan bij allergieën).
Ook in Zeist zit Leida Visée, die ik zelf niet ken, maar die blijkbaar ook pro-vers is.
Bij welke da ben jij geweest? Goed dat hij belangstelling toont!
#918916
el-grillo schreef: Wat goed dat jouw DA zich wil gaan verdiepen in het voeren van vers! Helaas woon ik niet in omgeving Utrecht...

Ik zou zeggen stuur in ieder geval Tannetje een PB. Hier wel bekend als "Hitam" (maar dat wist je waarschijnlijk al). Zij kan je vast wel aan wetenschappelijke artikelen helpen en dan heb je alvast 1 verwijzing naar een actief vers promotende DA!

Verder kan je hier op BP ook een lijst vinden met vers promotende DA's (ik dacht ergens in de BARF bibliotheek).

Succes! Ik hoop dat het gaat lukken!
Bedankt voor de tips! Ik zal Tannetje inderdaad een PB sturen met de vraag of ik haar gegevens eventueel aan mijn da mag geven, dan kan hij haar zelf bellen.

Heb net al eens zitten snuffelen in de bibliotheek maar wat ik daar vind is vrij sterk gericht op honden. Binnenkort ga ik er eens goed voor zitten en ga ik alles eens doornemen daar.
Kruimel schreef: Hartstikke goed van jouw da! En dan kan hij gelijk zijn kennis wat bijspijkeren: minder eiwit is inmiddels niet meer de manier om met nierfalen om te gaan, het gaat omde kwaliteit van de eiwitten en in ernstige gevallen om de hoeveelheid fosfor.
Nee, dat probeerde ik hem dus ook aan het verstand te peuteren, het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit. Hij gaf aan nauw samen te werken met de specialisten in 'Utrecht'  (Faculteit Diergeneeskunde) en zo regelmatig nieuwe info rondom voeding te krijgen. De heren en dames daar zullen ook wel gesponsord worden door RC vrees ik  :(
Kefraya schreef: In Zeist zit Gerda van Gemert, die ook steeds meer belangstelling heeft voor vers voeren en in elk geval al diverse gevallen meegemaakt heeft van dieren die ontzettend opgeknapt zijn van vers (m.n. dan bij allergieën).
Ook in Zeist zit Leida Visée, die ik zelf niet ken, maar die blijkbaar ook pro-vers is.
Bij welke da ben jij geweest? Goed dat hij belangstelling toont!
Okee, steeds meer da's die niet perse negatief staan tov vers voeren dus. Ik heb mijn da uitgezocht op basis van de locatie en het feit dat het een kliniek is, er is dus altijd iemand en ze hebben ruime openingstijden. Aangezien ik geen auto heb wil ik met een zieke kat niet te ver hoeven reizen. Verder is het gewoon een fijne praktijk waar ze met je meedenken enzo. Het zou mooi zijn als ze wat positiever tov vers zouden worden maar als dat niet zo is zal ik er niet om die reden weggaan. Ik zit bij Dierenkliniek Oudenoord en de DA waar het over gaat is Jan Peter van 't Hoff
#920644
Kefraya schreef: Oudenoord is meestal de vervanging voor Van Gemert in weekenden. Ze kennen elkaar in ieder geval, dus misschien helpt dat!
Ah, okee, da's goed om te weten! Ik heb al een lijstje met da's liggen en zal deze er aan toevoegen!
Kruimel schreef: Oi >:( >:( die bejaarden gaan helemaal nergens heen, die blijven lekker hier >:(
Laat die da maar hier komen kijken naar het spul ;D ;D
;D ;D ;D Volgens mij voldoet mijn eigen 'bejaarde'  ook prima als bewijslast  :D
Hitam schreef: Ik ben bang dat er wederom geen wetenschappelijk onderzoek is naar versvlees bij nierpatiënten. Maar wel ervaring.
Dat is jammer, had al zo'n vermoeden. Eravring is natuurlijk ook mooi maar voor een da zal dat wel wat minder zwaar wegen dan wetenschappelijk onderzoek, zeker als het geen ervaring uit de eerste hand is.

Dit weekend tijd om de bibliotheek goed door te spitten eens kijken wat we daar uit kunnen vissen!
#1012061
hehe... het heeft even geduurd maar nu dan toch een update (je).

Ik heb destijds de hele bieb doorgespit en een hoop nuttige spullen eruit kunnen vissen. Aangevuld met het boek 'Voer voor carnivoren', een folder van Bandit en het artikel 'Voeding opnieuw bekeken', heb ik het hele pakket 2 weken geleden bij de DA achtergelaten. Hij zou het doorspitten en met mij bespreken tijdens de afspraak voor de vaccinatie die vandaag was.

Met Bombur naar de da is altijd al een uitdaging, het bakje in thuis wil meestal nog wel lukken maar eenmaal ter plaatse verandert mijn rustige kleine dametje in een killercat from hell  :o Het is zelfs zo erg dat ze nu als 'agressief' te boek staat in het systeem  ::) Veel verder dan een prikje geven en even snel kijken kwam de da dus ook vandaag niet. Hij vond haar er prima uitzien en 'actief genoeg', ja duh, ze beet zo ongeveer zijn hand eraf  ;D

Maar nu komt het: hij was vergeten het hele gebeuren door te lezen, we hebben het er wel over gehad maar hij gaat me vanavond bellen als hij alles doorgeworsteld heeft. Hij gaf aan tijdens zijn studie een tijd geexperimenteerd te hebben met zelf samenstellen (bij de hond) en daar na een paar maanden mee te  zijn opgehouden vanwege het gedoe en de angst om niet volledig genoeg te zijn. Hij refereerde aan een onderzoek uit de jaren 60 waar de samenstelling van het ideale voer voor honden en katten uitgekomen is en waar alle grote fabrikanten zich aan zouden houden.  Het concept kvv was hem volledig onbekend maar hij wilde wel weten hoe hij eraan kan komen. Hij voert zijn katten overigens wel af en toe een kuiken, ook dankzij een vasthoudende klant.

Al met al heb ik het idee dat hij het op zich wel een goed idee vind, hij ziet alleen nogal wat beren op de weg. Hij is bang voor tekorten aan essentiele vitamines en mineralen maar nadat ik aangaf dat kvv ook 'gewoon commercieel' is vond hij dat al wat minder eng. Als laatste gaf hij nog aan dat hij het te ingewikkeld vind om zomaar aan iedereen aan te gaan raden ('jij en ik kunnen het wel begrijpen en goed doen maar dat wil niet zeggen dat ik het aan iedereen zou kunnen uitleggen') Tja, het adviseren van een zak brokken is inderdaad een stuk gemakkelijker  ;)

Ik ben heel benieuwd wat ie van de spulletjes vindt en zal nog even verslag uitbrengen.

In ieder geval allemaal heel erg bedankt voor het meedenken en de tips!
#1012457
koekje schreef: zou ik een lijstje mogen van wat je allemaal in het pakket heb gedaan?
het zou zo leuk zijn als de brokkendokter een versvoerdokter wordt.
Zou ik dat lijstje ook mogen? Mijn da is op zich niet negatief, maar wil bewijzen hebben...Daarom hoop ik ook dat Oscar over een paar weekjes gruis- en diarree vrij is.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door