Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door *Axel*
#890460
>:(  het ene probleem opgelost of er volgt al een nieuw  :(

Eli heeft gisteren en vandaag in de keuken op de stoel geplast. Ik dacht eerst aan sproeien (hij is 7 maand) maar ik las op het net dat sproeien rechtopstaand gebeurt. Ik betrapte hem daarnet, een grote plas gewoon al zittend.
Blaasontsteking denk ik ook niet, hij plast niet abnormaal veel, drinkt niet meer.
Ik vind hem wel veel miauwen, lijkt wel klagen... Hij vertoont geen tekenen van pijn of ongemak als ik zijn buik betast.
Het klagen houdt eigenlijk altijd op zodra ik hem oppak.
Dit had hij erg na de dood van zijn zusje... met de komst van yakin was het weer beter, maar nu dus weer.
Ik zat al te denken aan een depressieve kat of zo  :-\


De hele keuken stinkt naar de kattenp*s  >:( >:(
Ik word het echt spuugzat met die hele klote-beestenboel hier. Ik vind dat ik voor alle beestjes hier erg goed mijn best doe, maar stank voor dank  >:(

Tja dierenarts bezoek zeker?
Door Mevroi Kruim
#890472
Ja, ik zou zeker laten kjken of het idd geen blaasontsteking is. Is het dat niet dan zit je met een bekend kattenprobleem ben ik bang. En een gegarandeerde oplossing heb ik niet voor je helaas. Heel veel kattenbezitters krijgen met onzindelijkheid te maken, de oorzaken kunnen legio zijn en het is dus een hele klus om er weer af te komen.
Ik heb zelf een kat die jarenlang op het aanrecht pieste als er iets op stond dat er volgens hem niet hoorde. Allerlei middeltjes geprobeerd, niks hielp behalve het aanrecht afschermen zodat hij er niet op kon. En op een gegeven moment vergaten we dat wel eens en wel eens meer en kwamen we tot de ontdekking dat het over was. Waarom? Geen idee. Waarom hij het eerst wel deed? Geen idee.
Ik kan trouwens nog steeds geen handdoek of kleding oid op de vloer laten liggen op de bovenverdieping, binnen 0,001 seconde is erop geplast. Door een andere kat. Die het ook geweldig vindt om in het doucheputje te piesen. Waarom? Geen idee.
Katten .....

Ik zou iig zorgen dat je kattenbakken brandschoon zijn (ik neem aan dat je er meer dan 1 hebt, zo niet, extra bakken neerzetten).
Door YaYa
#890542
En het zou toch ook nog sproeien kunnen zijn. Dat gebeurt meestal inderdaad rechtop staand maar uitzonderingen bevestigen de regel.
Ik zou eerst laten kijken of hij lichamelijk iets mankeert (blaasontsteking ofzo) en vervolgens voor castratie gaan.
Door *Axel*
#890566
Hey goeiemorgen mensen. Bedankt voor de uitleg. Het kan dus toch sproeien zijn. Ik ga morgen naar de dierenarts, dan laat ik meteen ook bloed prikken en een allergietest doen (zie ander onderwerp, eosinofiel granuloom). Ik denk persoonlijk niet aan een blaasontsteking, hij heeft geen enkel symptoom wat daarop zou duiden.
Ik wacht even het bloedonderzoek af en dan een afspraak voor... knip knip  :P ;D

Ik heb 3 kattenbakken staan, ga er nu nog eentje in de keuken zetten ook. Daar komen de katten niet zonder toezicht.

Kruimel, wat een verhaal  :o En ik heb eigenlijk altijd gedacht dat katten zo`n zindelijke dieren waren  :-\
Nou, ik hoop dat we dit probleem ook snel achter de rug hebben, want dit is niet plezant. Ik ga het stinkende boeltje nu buiten zetten in de hoop dat die p*sgeur wat minder wordt. Het stinkt verschrikkelijk.  >:(
Door Suzan54
#890572
Katers sproeien niet alleen om hun territorium af te zetten maar ook omdat ze (daar zijn veel katten in gespecialiseerd) uiting willen geven aan een bepaald verwarrend gevoel. Mijn nog vrij jonge kater wisselt van houding. Dan hurkend en dan staand - het effect is hetzelfde  :yucky:
Door Mieuw
#890576
Ik zou toch even een blaasontsteking laten uitsluiten, en als dat het niet is gaan zoeken naar andere oplossingen. Je schrijft dat z'n gemiauw ophoud als je hem oppakt, wellicht is het plassen een vorm van aandacht vragen? Je woont in Oostenrijk hè? Misschien hebben ze daar ook wel kattengedragsdeskundigen die je hiermee kunnen helpen.
Het is wel zaak om deze cirkel zo spoedig mogelijk te doorbreken, want op een gegeven moment word het een gewoonte, en is het des te moeilijker weer af te leren. Een goede maatstaf is in elk geval 1 kattenbak meer, dan het aantal katten in je huis, en die bakken moeten verspreid staan (dus niet allemaal in dezelfde ruimte). En natuurlijk goed schoonhouden.

Een kat kan zittend of staand plassen/sproeien, maar het is (meestal) sproeien tegen verticale oppervlakken en plassen op horizontale oppervlakken.
Als de geur echt heel indringend is, zou het idd sproeien kunnen zijn, dan is een castratie een goede oplossing en zou het met enkele weken over moeten zijn. Ook daar moet je niet te lang mee wachten want open katers die lang hebben mogen/kunnen sproeien kunnen dat ook als gewoonte krijgen en dan is het daarna met een castratie er ook niet meer uit te krijgen.
Door Chubby
#890587
Ik zou castratie zéker niet te lang uitstellen. Helaas zijn de hormonen niet altijd de oorzaak.

Ik heb hier een geholpen poes van 20 maanden die sporadisch over de slaapplaats van de hond piest. Ook als de bak schoon is. Ik heb inmiddels door dat ze de plaats dan teveel vindt ruiken naar hond en naar de andere kat die meestal bij de hond slaapt. Dus ik moet zelf zorgen dat het kussen of kleed op tijd wordt gewassen.

Nadeel is dat wanneer de geur eenmaal in je stoel, kussen, kleed, mat whatever zit dit voor een kat véél langer te ruiken is (en daarmee bijzonder aantrekkelijk voor een volgende plas) dan voor ons.. Góed reinigen dus, liefst met een vlek- en geruverwijderaar!
Door Borke
#890605
Bekend probleem!
Helaas hebben wij ook een kater van bijna 10 jaar die regelmatig in een stoel piest en geloof me ik heb er zo ongeveer alles aan gedaan wat denkbaar is (behalve buiten houden of herplaatsen).

Ik zou hem heel snel laten castreren, liefst deze week nog.
Die lucht gaat niet meer uit je stoel, je kunt luchten wat je wilt.
Uitspuiten met een tuinslang en schoonmaken met een speciale reiniger kan helpen, als de stoel daar tegen kan.
Laatst gewijzigd door Borke op ma 07 jan 2008, 11:37, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Suzan54
#890684
Stalfris kan heel wat aan de luchtjes doen. Het breekt bepaalde enzymen af die de stank veroorzaken.
Toen ik bankpiesers had, gebruikte ik incontinentieonderleggers en grand foulards over de stoelen en banken.

Sterkte!!
Door Mevroi Kruim
#890687
Hier heeft er een op een van de hondenbedden gepiest  >:( >:( >:(
Gelukkig niet op de dure doggybags maar het zelfgefröbelde bedje voor in de huiskamer. Met hoezen van Ikea-katoen (1 euro de meter) en Ikea-sprei (2 euro de meter) over restanten schuimplastic van een ouwe stoel. Dat schuimplastic gaat dus in de kliko, alstie geleegd is, de hoezen zijn in de was geweest en woensdag ga ik naar de markt om nieuw schuimplastic te kopen.
De kosten zijn alleszins te overzien maar het stinkt en ik word er nijdig van  >:( >:( vieze rotkatten  >:( >:(

Ach nou ja, komen we ook wel weer overheen.
Door Borke
#890704
Er zin ook 'plaslakens' te koop bij Ikea, dat werkt ook wel aardig. Ziet er aan de ene kant uit als badstof en aan de andere kant als een rubber zeiltje. Daar iets gezelligs overheen en de schade valt mee.
Dat helpt als ze een vaste plasstoel hebben, maar hier in huis houden we van variatie ::)
Door Chubby
#890710
Hier is dus ook een hagelnieuw hondenbed beplast. Past niet in de wasmachine en de stomerij durfde het niet aan deze te reinigen, dus met flink Dettol in bad gelegd om te weken, laten drogen en daarna een plastic zak eromheen en dan pas de hoes.

Laat het nu zo zijn dat veel katten het heerlijk vinden om over plastic te plassen  :o Wist ik dus ook te laat...

Nu ligt het hagelnieuwe kussen al een maand buiten op het balkon, ik hóóp zo dat de pisgeur er nu wel voldoende uit is..
Door Mieuw
#890720
Hrmm, ik heb juist weleens gehoord dat katten juist niet graag op plastic ed plassen, omdat hun plas dan teveel spetterd en ze dus vieze pootjes krijgen  :-\ Geen idee welke van de twee juist is. Zal wel aan de individuele kat liggen neem ik aan...

En ik heb ook weleens gehoord dat Dettol niet goed is voor katten (wist ik ook niet, want ik gebruik het zelf ook regelmatig), maar het schijnt dat ze dat zelfs op hun eigen website vemelden. Heb tot nog toe niet de moeite genomen om het te controleren, dus ik weet niet of het klopt, ben alleen wel zelf voorzichtiger met m'n dettol omgegaan (geen vloeren dweilen enzo, omdat katten op die vloeren lopen, en vervolgens hun pootjes aflikken).
Door flin
#890739
Kruimel schreef: Ik kan trouwens nog steeds geen handdoek of kleding oid op de vloer laten liggen op de bovenverdieping, binnen 0,001 seconde is erop geplast.
zoeen struint er hier òòk: komt eerst heel gezellig in bed knuffelen, en gaat dan op een afgevallen handdoek in de badkamer zitten ze*ken...terwijl de deur naar de bak open is, hij de weg weet, affijn...

en ja, 'k weet wie 't is...
heb 'm op heterdaad betrapt en 'm de huid volgescholden...
of 't helpt?

'k moet wèl zeggen dat de pies minder ruikt sinds vers, dan op de brokjes....
maar toch maar liever helemaal niet op plekken waar't niet voor bedoeld is ...

@ chubby: wordt 't dan niet een giga zweetbed?
@ mieuw: dettol is idd agressief; 'k kan 't op m'n huid ook niet verdragen;
  dan vliegen de vellen eraf...

biotex bevat ook enzymen; lekker laten weken in de biotex...
Door Chubby
#890758
Ik kan op de site van Reckitt niets vinden over Dettol en katten; ik citeer wel van de Kattenhulp Delfland het volgende
Waarmee kunnen we nu het beste schoonmaken en desinfecteren? U moet eerst iets weten over de verschillende soorten desinfectans die er bestaan. De gevaarlijkste desinfecteermiddelen voor de kat zijn middelen die koolteer of houtteer bevatten, of derivaten daarvan (o.a. dennenolie) en chemicaliën zoals fenol (carbolzuur) ook aanwezig in TCP en andere ontsmettingsmiddelen, cresol (in o.a. Lysol) en chloroxylenol (in Dettol en dergelijk producten). Andere middelen die u niet moet gebruiken zijn jodium, Jodoforen en hexachlorofeen. Door mens en hond worden al deze middelen in het algemeen goed verdragen, maar beslist niet door de kat. Er zijn maar weinig kant- en klare ontsmettingsmiddelen in de handel waarbij alle ingrediënten op het etiket vermeld staan. Wees daarom extra voorzichtig en informeer eerst grondig (b.v. bij uw dierenarts) of ze ook voor katten geschikt zijn. De winkelier is daarvoor meestal niet de aangewezen persoon! De Engelse producten Tego en Savlon (wordt in vele ziekenhuizen gebruikt) zijn veilig voor katten, mits toegepast volgens de gebruiksaanwijzing. Denkt u niet "ik neem wat meer, dat ontsmet beter", want vaak zijn hoge doses ontsmettingsmiddel zeer gevaarlijk voor de kat.
@Flin: liever een zweetbed dan een piesbed  ;) maar het was dus sowieso geen succes..
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door