Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door el-grillo
#885608
Beste barfplaatsers,

Onze kater Sam heeft last van een blaasontsteking en in zijn urine zijn ook oxalaat kristallen ontdekt :'( De DA schrijft hem nu Hill's x/d dieetvoer voor. Ze zegt dat hij nooit meer ander voer mag... Nu sta ik voor een dillemma waar jullie mij hopelijk me kunnen helpen. Sam is pas 8 maanden. Behalve dat ik dit erg jong vind voor het vormen van kristallen, vraag ik mij af of dit voer wel aan zulke jonge katten gegeven mag worden. Op de site van Hill's staat dat dit niet gegeven mag worden aan kittens (8 maanden??) en drachtige/zogende poezen. Hierdoor krijg ik de indruk dat dit niet erg fijn spul is. Het liefst zet ik Sam en zijn broer over op kvv. Ik had al wat pogingen gewaagd, maar dat is tot op heden nog niet gelukt, omdat ze na een paar dagen ineens gaan spugen van CB (ander merk is in mijn omgeving helaas niet te krijgen). Is het nu uberhaupt wel verstandig om ze op kvv over te zetten aangezien het bekend is dat vlees de urine nog meer verzuurt?

Mijn vragen aan jullie dus;
- Kan ik de Hill's x/d nu wel of niet met een gerust hart gaan voeren? En kan het kloppen dat een katertje zo jong dit krijgt?
- Is het nog wel verstandig om over te stappen op vers? Zo ja, hoe kom ik aan een ander merk dan CB (omgeving Haarlem)

Alvast bedankt!
Laatst gewijzigd door el-grillo op vr 28 dec 2007, 15:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Door flin
#885649
da's wel heel sneu zeg...

'k weet niet wat je ze voerde voor de probeer-cb ?
de blaasontsteking zal waarschijnlijk pas na een ab-kuur verdwijnen,
maar de oxalaatstenen zullen hier helaas niet van onder de indruk zijn....
en ook heb je't over kristallen; bedoel je zeker weten niet; struviet-kristallen?

en bij mijn weten kunnen deze oxalaatstenen alleen operatief verwijdert worden...

de vraag is eigenlijk;
waarom heeft mijn kat zulke zure urine?

en dat spugen/ misselijk zijn....?
'k lees dat hier regelmatig, maar eigenlijk alleen bij nierproblemen....

'k kan je zo niet helpen,
miss zou je nog even verder moeten zoeken, (da no. 2 ?)
waar 't probleem echt vandaan komt, daarna zou je idd best je kattendieet kunnen aanpassen;
maar persoonlijk denk ik dan niet 'brokjes' ....

sterkte met zoeken en vinden!

 
Door Suzan54
#885752
Goeie vraag - oxalaatkristallen zie je eigenlijk alleen na vrij lang droogvoer met verzuurders. Het voer waarvan je had gelezen dat het niet geschikt is voor kittens en zwangere poezen. De verzuurders zijn de reden dat dit voer die beperking heeft. Verzuurders zijn bedoeld de ontwikkeling van struvietkristallen (= een heel ander soort) door vnl. het vochttekort en het koolhydraten teveel tegen te gaan maar ze hebben helaas een slechte invloed op de vorming van de botten en gewrichten etc. van de foetussen en de opgroeiende dieren.
Een katertje dat wij gefokt hebben, heeft zijn gezondheid eerst verloren doordat hij een droogvoerfan werd. Daarna jaren dieetvoer en extra vitamine C tot zijn blaas geblokkeerd werd door oxalaatkristallen en zijn nieren er ook vol mee zaten. Het fabrieksvoer maakt heel veel slachtoffers  >:( Van de ene dag op de andere is hij omgezet op vers (carnibest) en met een beetje list en bedrog zou dit toch moeten gaan lukken. Ik meng het bijv. met een beetje Almo, vis uit blik, stukje kipfilet met bouillon, lamshart etc.
Veel succes!

Bibi had/heeft een verkooppunt in Purmerend.
Gebruikersavatar
Door el-grillo
#885999
Bedankt voor jullie reacties.

Ik voerde (en nu nog steeds eigenlijk) 's ochtends Almo kitten blik en 's avonds Almo kitten brok. Op de verpakking van de brok adverteren ze heel leuk "minder dan 0,05% magnesium", maar is het niet zo dat te weinig magnesium oxalaat kan veroorzaken en dit voer misschien na een paar maanden al het probleem heeft veroorzaakt? Of zal het aan de kat zelf liggen (ik heb de urine van zijn broer (Boris) niet laten testen omdat hij op dit moment geen klachten heeft).

Tijdens de "probeer-CB" mengde ik de CB, nadat ik het had overgoten met gekookt water, door de Almo blik. Ze aten het altijd netjes op, maar gooiden het er dus soms ook weer uit...

Sam is nu ook bijna klaar met zijn ab-kuur en hij heeft al bijna geen last meer. Volgens de DA is er zeker sprake van oxalaat, ze liet zelfs haar assistente(s) nog even kijken omdat dit interessant was om te zien... maar ik heb haar niks horen zeggen over het operatief verwijderen. Ik moet pas weer aktie ondernemen als hij klachten krijgt. Gewoon nu dus Hill's x/d gaan voeren. Nou.. ja.. ik zal advies proberen in te winnen bij een andere DA. Of even langs Natuurlijk voor dieren van Tannetje...

O, ja... ik wil graag nog even dieper ingaan op het dieetvoor van Hill's, dus even de ingredienten;

Minced with Chicken (minstens 6 %):Varken, varkenslever, kip, maïsglutenmeel, maïszetmeel, havervezel,
dierlijk vet, gemalen rijst, plantaardige olie, gedroogde gist, eetbare gom, calciumcarbonaat,
kaliumcitraat, taurine, dicalciumfosfaat, DL-methionine, gejodeerd zout, psyllium, magnesiumoxide,
calciumsulfaat, vitaminen en sporenelementen.


Hoe kan het zijn dat er voornamelijk varken en varkenslever in het voedsel voorkomt?! Dat is toch helemaal niet goed voor een hond of kat?! Of geldt dat alleen voor rauw?
Laatst gewijzigd door el-grillo op vr 28 dec 2007, 15:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Suzan54
#886007
Is er nooit een zuurgraad bepaald van de urine? Oxalaatkristallen ontstaan bij een hele andere zuurgraad dan de struvietkristallen. Het beste voer kan niet voorkomen dat een kat die voortdurend zijn plas te lang ophoudt dat er struvietkristallen ontstaan. Voor oxalaat komt er heel wat meer kijken. Tot het gebruikelijk werd verzuurders aan het voer toe te voegen (dus ook in blikvoer) waren oxalaatkristallen uiterst zeldzaam. Net zoals de struvietkristallen toen er nog geen industrieel kattenvoer met heel veel granen werd gemaakt alleen zal daar nooit onderzoek naar gedaan zijn.

Hoe commerciëler een voer hoe meer gezondheid ze claimen. Ieder voer is zo langzamerhand wel betrokken geweest met een ernstig voedingsschandaal en naar mate er moeite is gedaan om ten koste van grote hoeveelheden dierenlevens de ellende verborgen te houden, hoe slechter de ingrediënten moeten zijn. Ik doe dus echt geen moeite meer om de voeders te analyseren. Ik geef gewoon vlees.

Rauw varkensvlees kan levensgevaarlijk zijn. Gaar, ook al is het vermalen afval, blijft het altijd nog een enorme allergieveroorzaker.
Door maddoc
#886199
ook bij een gezonde kat kunnen er zich kristallen (meestal struviet of calciumoxalaat) in de urine bevinden, dus  alleen de aanwezigheid  van kristallen is niet alleszeggend. het gaat om de hoeveelheid en de klachten van de kat.
je zou ook meerdere urine monsters moeten bekijken om er wat van te kunnen zeggen.  8 maanden is erg jong voor een blaasgruisprobleem en dan zou je eerder struviet verwachten. mijn kat had op die leeftijd ook (struviet)kristallen in de urine, maar geen klachten, is dus ook niet op dieet gegaan en heeft tot op heden ook geen klachten.  oxalaat is vervelender dan struviet omdat deze kristallen niet op te lossen zijn dmv dieet, zijn de kristallen tot stenen samengeklonterd dan is de enige optie operatief verwijderen.
de meeste specialisten zijn het er onder tussen ook wel over eens dat verhoging van de vochtinname veel belangrijker is dan welk dieet dan ook. (vandaar dat XD blik is).
Dus ik zou in jouw geval wanneer je kat klachtenvrij is weer urine opvangen en die zo snel mogelijk na opvangen inleveren bij de d´arts, ondertussen wel koel bewaren maar niet in de koelkast leggen. (anders is het sediment niet meer betrouwbaar, want te lang en gekoeld bewaren kan leiden tot spontane kristalvorming in de urine, die er dus oorspronkelijk niet in zaten) en
dus alles doen wat je kunt om te zorgen dat er meer vocht naar binnen komt, dit zorgt voor meer urineproductie
zodat de urine verdund wordt en de kat vaker plast.
het komt vaker voor dat in de overgangsfase op vlees de katten (zonder ziek te zijn) het weer uitbraken, het lichaam moet er dan nog aan wennen.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door