Veel producten voor katten en ook kattenvoer zelf,
heeft borage olie toegevoegd.
http://www.caninehealthnutrition.com/Do ... e-oil.html
o.a:
Each stage in the transformation calls for a specific enzyme, and differences can be noted between dogs and cats. In cats, the change from linoleic acid to gamma-linolenic acid (or GLA) is a delicate stage: for the enzyme responsible for this first unsaturation has a very low level of activity.
This deficiency is one of the reasons why the cat is unable to make arachidonic acid from linoleic acid himself.
Moreover, in mature animals, the efficiency of this enzyme appears to decrease with age, which would result in a reduction in GLA synthesis. Certain diseases such as hepatic disorders, diabetes or hypothyroidism, are other possible causes of disruption in the synthesis of polyunsaturated fatty acids.
Providing gamma-linolenic acid (or GLA) therefore proves worthwhile each time that a poor transformation of linoleic acid into gamma-linolenic acid is being suspected.
The cat reacts especially well to the addition of GLA to his diet on account of the previously mentioned enzymatic deficiency
**************************
Van vertaal site:
Elk stadium in de transformatie oproepen voor een specifiek enzym en verschillen kan tussen honden en katten opgemerkt worden. In katten de verandering van linoleic zuur naar gamma-linolenic is zuur (of GLA) een fijn stadium: voor het enzym dat verantwoordelijke is voor deze eerste unsaturation heeft een heel laag niveau van activiteit.
Dit tekort is een van de redenen waarom de kat niet kan maken arachidonic zuur van linoleic zuur zichzelf.
Bovendien in volwassene dieren, verschijnt de doeltreffendheid van dit enzym met leeftijd af te nemen, die in een reductie in GLA synthese resulteren zou. Zekere ziekten zoals leverstoornissen, diabetes of hyperthyreoïdie, zijn andere mogelijke oorzaken van verstoring in de synthese van meervoudig onverzadigde vettige zuren.
Verzorgende gamma-linolenic toont zuur (of GLA) daarom als de moeite lonend elke keer aan dat een arme transformatie van linoleic zuur in gamma-linolenic zuur verdacht is.
De kat reageert voornamelijk goed naar de toevoeging van GLA naar zijn dieet wegens het vroeger vermeld enzymatische tekort
~~~~~~~~~
Nog 'n hollands talige link
http://users.pandora.be/muvadi/katten_v ... ekeken.htm
Dierlijk vet brengt immers een aantal essentiële vetzuren aan voor de kat, onder meer linolzuur en arachidonzuur (omega-6 vetzuren), en linoleenzuur en zijn afgeleiden DHA en EPA (omega-3 vetzuren). De meeste diersoorten kunnen zelf arachidonzuur aanmaken uitgaande van linolzuur, en EPA en DHA uitgaande van linoleenzuur. Maar ook hier weer geldt dat de kat dit niet kan: daar waar voor bvb. een hond enkel linolzuur en linoleenzuur "essentieel" zijn, zijn voor de kat zowel linolzuur, arachidonzuur, linoleenzuur, EPA en DHA wat men noemt "essentiële vetzuren",
hetgeen wil zeggen dat ze die via de voeding naar binnen moeten krijgen. De oorzaak hiervan is andermaal hetzelfde: al deze vetzuren zijn zo overvloedig aanwezig in de natuurlijke voeding van de kat, dat de enzymen om deze stoffen zelf aan te maken, overbodig zijn geworden.