Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door beau/duca
#848634
ik zou graag wat meer duidelijkheid willen over de koolhydraten in de voeding mogen ze dit nu wel of niet of met mate ikke niet wete
veel blafs van beau en duca
Door Lizzy
#848642
In vlees zit al in heel beperkte mate koolhydraat. Dat is alles dat een hond nodig heeft. Extra koolhydraten in de vorm van granen : heeft een hond niet nodig. Ergo, granen zijn niet gezond voor de hond. En rijst is dus ook graan.

Behalve wanneer een teef zwanger is. Ze heeft dan in de laatste weken van de zwangerschap behoefte aan extra koolhydraten in de vorm van koolhydraatrijke groente of zelfs een beetje granen.
Door Antonia
#848666
Het voedsel van de hond bestaat voornamelijk uit eiwitten, vetten en in veel mindere mate koolhydraten.
Er bestaan verschillende soorten koolhydraten, voornamelijk:
- mono-saccharide,
- di-saccharide
- poly-saccharide

Mono-Saccharides
Monosaccharides bestaan uit één enkele suikermolekuul (saccharide). De darmen zijn precies zo geconstrueerd dat ze monosaccharides door kunnen laten. Alle molekulen die groter zijn, kunnen niet in het bloed opgenomen worden. Het lichaam kan monosaccharides direct in het bloed opnemen. Er hoeven verder geen bewerkingen op losgelaten te worden (ze hoeven niet verteerd te worden). Monosaccharides (ook wel simpele suikers genoemd) komen vooral voor in groente, fruit en honing (in de vorm van glucose en fructose)en in beperkte mate in vlees.

Disaccharides
Disaccharides bestaan uit twee suiker molekulen. Ze zijn dus te groot om direct door de darmwand geabsorbeerd te worden. In de wand van het eerste deel van de dunne darm, het duodenum, worden speciale enzymen geproduceerd. Deze enzymen reageren met de disaccharides en splitsen ze in monosaccharides. Nadat ze gesplitst (verteerd) zijn, kunnen ze als monosaccharide door de darmwand in het bloed opgenomen worden. Tafelsuiker (maar ook: bruine suiker, rietsuiker, poedersuiker, etc) is een disaccharide (sucrose), evenals de suiker die van nature in melk zit (melksuiker, lactose). Voor elk verschillend type disaccharide is een ander enzym nodig. Zo is voor lactose een enzym genaamd lactase nodig en voor sucrose is sucrase nodig. Bij de hond zijn niet alle soorten enzymen (meer) aanwezig. Daarom verdragen veel honden bijvoorbeeld geen zuivelproducten.

Polysaccharides
Polysaccharides bestaan (zoals de naam al zegt) uit meerdere (poly) suiker molekulen. Omdat de hond niet gebouwd is op het eten van polysaccharides, zijn deze molekulen redelijk moeilijk tot niet om te zetten naar monosaccharides. Dit omzetten gebeurt in twee fasen. In de eerste fase wordt een vloeistof in de alvleesklier aangemaakt die door de darmen wordt gespoeld. In deze vloeistoffen zitten speciale enzymen die de polysaccharides (zetmelen) opbreken in disaccharides (maltose). Deze disaccharides moeten vervolgens weer omgezet worden naar monosaccharides (zie hierboven). Zetmelen (zoals in granen, aardappelen, mais, rijst, pasta, etc) zijn polysaccharides. Bij de hond zijn de enzymen om polysaccharides op te breken in disaccharides nagenoeg niet aanwezig.

Voor honden zijn daarom alleen de mono-sacchariden van belang.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door