Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door lianne25
#842107
Hallo,

graag jullie hulp want ik zie het niet meer zitten.
Bij onze 8 jarige hond is nierfalen geconstateerd aan de hand van bloedonderzoek.
Hond heeft infuus gehad en we zijn overgestapt op nierdieet samen met ipakitine.
Het probleem is echter dat de hond niet wil eten en drinken. Vooral het laatste lijkt me een probleem want als hij niet drinkt kan hij ook zijn afvalstoffen niet kwijt.
Wat kunnen we nou het beste doen ?
Hoe krijg ik mijn hond aan het drinken ? ( en eten..)

bedankt
lian
Door Mevroi Kruim
#842196
Vooropgesteld dat ik geen dierenarts ben dus ik geef geen medisch geschoold advies.
Maar ik zou de hond vers voeren. Ten eerste is dat echt beter dan allerlei nierdieten voor de nieren omdat het hoge kwaliteit eiwitten bevat, en ten tweede bevat het van zichzelf al veel vocht en je kunt er nog makkelijk water aan toevoegen.
Van nierfalen kunnen mensen en dieren heel erg misselijk worden en een smerige smaak in de mond/bek krijgen, en dan willen ze vaak helemaal niet meer eten of drinken. Medicatie om de misselijkheid tegen te gaan kan helpen, heel smakelijk voer kan helpen en in echt noodgeval moet je misschien gaan dwangvoeren.
Wanneer heeft je hond voor het laatst infuus gehad?
Door Lizzy
#842264
Heb je al geprobeerd om je hond wat bouillon (zonder zout) te laten drinken? En een plastic wergwerpspuit kopen daarmee bouillon/water in de bek spuiten?

Wat zijn de bloedwaardes?

Wat voor nierdieet krijgt je hond nu?

Wat gaf je hiervoor?

Verder sluit ik me geheel bij mijn voorganger aan: een hond hoort sowieso vers te eten maar zeker als er nierproblemen zijn, dan is er maar 1 goede voeding: vers/rauw. Meer over nierdieet: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 598.0.html
Door lianne25
#842347
Hoi,

bedankt voor jullie reacties. Ik ben echt wel wanhopig.

Ik gaf de hond altijd Eukanuba lam/rijst vaak met gekookte pens of gekookt hart er door heen.
Hij heeft vrijdag een infuus gehad. zaterdag behoorlijk gedronken en gegeten, daarna ging het weer bergafwaarts.

Zijn bloedwaarden zijn :
ALKP 116 U/L
ALT    31 U/L
UREA  42.1 mmol/l
CREA  1002 mmol/l
GLU 6.69 mmol/l
TP 64 g/l

het bloed is afgelopen vrijdag getest.

Hij heeft ook behoorlijke bloedarmoede.

Zijn urine waarden zijn :
Fosfaat : 7.8 mmol/l
Alkalische fosfatase : 8.0 ul
creatinine : 5.0 mmol/l

De urine is maandag getest.

We hebben gisteren met een spuit water gegeven en vandaag heb ik de gieter gebruikt.
De gieter werkte wel, alhoewel er dan ook veel naast valt.

heb hem net kipfilet met veel kookvocht gegeven, daar heeft hij een beetje van gegeten.
( schat zo in 1 dubbele kipfilet, maar dat is alles wat hij heeft gegeten vandaag en gisteren was niet veel beter)
Heb nu net vuile pens gehaald dat schijnt ook goed te zijn.

Probleem is dus dat hij niet eet en niet drinkt en daarmee wordt het zeker niet beter.

Is testen op de ziekte van Lyme nog een idee ?

Ik weet dat jullie geen dierenartsen zijn, maar die geven vaak toch een standaardadvies.
Ik wil alles geprobeerd hebben voordat ik kan besluiten om hem in te laten slapen.
De hond is afgevallen van 70 kg naar 55 en veel meer kan er echt niet af.
Hij is oveigens net 8 jaar geworden.



Dus alle hulp en tips zijn welkom !

Jullie hebben misschien uit ervaring tips die wel helpen !

alvast bedankt
lianne
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#842438
Och, wat triest zeg.

Die nierwaardes zijn inderdaad behoorlijk hoog!
Hier kun je de normaal waardes vinden: http://www.devrolijkeviervoeters.org/bloed.htm

Doordat de afvalstoffen het lichaam niet kunnen verlaten, kan je hond zich erg misselijk gaan voelen. Geef je al iets tegen de misselijkheid? (bv metoclopramide)
Ook kunnen er zweertjes in de mond ontstaan door de hoge waardes, die eten en drinken oncomfortabel maken, heeft hij daar misschien last van.

Een hond aan het drinken krijgen, kun je proberen door het water lekker te maken. Bouillon koken, vruchtensap, verdunde karnemelk of yohurt. Of des noods wat blikvoer helemaal losroeren met wat lauw water, tot je een voeibaar papje krijgt.

Verder vinden ze versvlees vaak smakelijker als brokken, en bevat het tevens al flink wat vocht. Mijn da zei toen mijn oudje in het eindstadium zat, dat het belangrijker is dat ze wat eten, dan wat ze eten. Als ze nl gaan afvallen komen er ook weer veel afvalstoffen vrij. Dus als dat op dit moment een boterham met leverworst is wat hij wil eten, het zij zo. Als hij éénmaal maar weer eet, dan kun je immers weer overstappen op iets wat beter is voor de nieren

Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid toe.  :-*
Nierfalen is helaas niet te genezen, hooguit een onder controle te houden.......
Door lianne25
#843173
Heeft nou niemand een tip of hetzelfde meegemaakt ?
Ik geloof echt dat mijn hond aan het doodgaan is nu.
Hij drinkt niet en ligt alleen maar te slapen en enorm te stinken.
je hoort zijn buik tekeer gaan en hij moet steeds boeren en windjes laten.

Kun je echt binnen een week dood gaan aan nierfalen ? Gisteren weer aan het infuus en getest en nu is het creatinine zelfs 1100 mmol/l
Moet ik hem dwingen te eten en te drinken ? ( heb wel met spuit water gegeven maar dat zet met een hond van 55 kg geen zoden aan de dijk)

Ik ben wanhopig, ik hou zoveel van deze hond.

Aub tips als jullie dat hebben.

bedankt
Door 202Spots
#843177
Ik weet niet hoelang hij al nierprobleem had voordat de DA de diagnose heeft gemaakt....het is natuurlijk vreselijk om hem nu te zien ,maar ik ben bang dat de enige manier om vocht in hem te krijgen dan toch naar de DA toe en dmv infuus , of onder de huid gespoten vocht toegediend moet worden.
Wanneer je gaat dwingen met eten geven en vocht in z'n bek spuiten dan kan 't  ook per ongeluk verkeerd terecht komen met alle gevolgen van dien....
Ik wil je geen valse hoop geven,want het kan ook zijn dat je hond dus zelf aan je vertellen is dat 't tijd is om 'm te laten gaan...probeer 't hem zo makkleijk mogelijk te maken..

Heel veel sterkte en wijsheid voor je..
Gebruikersavatar
Door *Lia*
#843183
Ik heb dit met de Dobbermann van een kennis meegemaakt.In princiepe vergiftigd de hond zichzelf en daar is zeer weinig aan te doen helaas.Heel veel sterkte gewenst.
Door Lizzy
#843276
Volgens mij moet je de tekst van Sanyo nog even opnieuw lezen, voor tips. En net wat Dory zegt: terug aan het infuus. Verder denk ik dat je je beter door kunt laten sturen naar een specialist. Heel veel sterkte.
Gebruikersavatar
Door Binno
#843284
lianne25 schreef: nu is het creatinine zelfs 1100 mmol/l
Ik heb een aantal jaren geleden een hond verloren aan nierfalen.
De hond was op het laatst doodziek, ging braken, at en dronk nauwelijks, was graatmager, had een doffe vacht en kwam bijna niet meer overeind.
Nierwaarden van 1100mmol zijn inderdaad al erg hoog en ik denk dan ook dat de nieren al voor een heel groot stuk niet meer werken en de hond zichzelf helemaal aan het vergiftigen is.
Ik wens jullie heel veel sterkte en wijsheid.
Door Decibels
#843482
probleem met nierfalen is het feit dat vóór je uberhaupt ook maar verschijnselen ziet de nieren al voor 70-80 % niet meer werken. En ja...helaas is er aan nierfalen zeer weinig te doen. Ik heb er hier ook één die aan nierfalen lijdt. Op het moment gaat het redelijk met haar, maar nog niet zo lang geleden lag ze ook aan het infuus..! spoelen...spoelen en nog eens spoelen ...zeer belangrijk bij nierpatienten. Sterkte..!
Door lianne25
#843592
allemaal bedankt voor jullie tips en lieve woorden.
Het is echt wel slecht met hem, alleen vanmorgen een klein beetje pens gegeten en niets gedronken, wat ik ook probeer, bouilon, kip, vis en pens, hij haalt er zijn neus voor op. En dan is er niets verbeteren ook helaas.
Dus weer terug naar de DA en weer aan het infuus. Hij heeft een liter in een ader gehad.
Ik mag hem nu zelf thuis vocht onder de huid toedienen  middels een infuus, voor de komende 3 dagen als laatste poging. Als dat niet werkt dan heb ik alles geprobeerd en houdt het dus op. Het is een fantastische hond en ik kan zijn lijden niet aanzien.

Volgens de DA is het chronisch nierfalen in het laatste stadium, maar wat ik zo vreemd vind ( en erg) is dat er twee weken geleden nog niets aan hand leek, behalve wat afvallen en wat rustiger, wat ik dacht dat te maken had met zijn leeftijd. Mijn vorige hond van hetzelfde ras begon ook op deze leeftijd te kwakkelen maar is wel ruim 12 geworden. gemiddeld worden ze een jaar of 9 a 10.
Ik heb me dus nergens op voor kunnen bereiden, en dat maakt het wel moeilijk.

duim maar voor me ( en vooral voor de hond)
Door 202Spots
#843608
Wat naar allemaal he?
Hoe heet je hond? en je zegd dat het ras 9-10 jaar word...is het 'n groot ras zeker?
In ieder geval veel sterkte in de komende dagen, en wanneer je hond er genoeg van heeft, dan hoop ik dat je in z'n ogen kan lezen dat ie het goed vind dat je hem laat gaan..verwen hem en geniet van 'm en doe wat het beste is voor HEM!! :bigarmhug: :bigarmhug: :bigarmhug:
Door dorinekok
#843609
Ik heb dit jaar in mei mijn hond verloren aan nierfalen. Ik denk dat jouw hond zich erg groot heeft kunnen houden in het stadium dat het nierfalen al begonnen was. In principe kunnen je nieren falen tot 75 % voordat het een probleem wordt, voordat het merkbaar wordt. Ik raad je aan om de tijd die je nog met je hond hebt (als hij inderdaad in het laatste stadium is) zo fijn mogelijk voor jullie allebei te maken. En als hij alleen pens eet, dan eet hij maar alleen pens.  8 jaar voor zo'n grote hond (ik neem aan groot met een dikke 70 kilo) is al best wel een flinke leeftijd. En je hebt zo te horen gedaan wat je kon. Dus je hoeft jezelf niks te verwijten.
Heel veel sterkte!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door