nierproblemen en kvv

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

nierproblemen en kvv

Berichtdoor Barfplaats

saskia34
3-sterren
Berichten: 127
Lid geworden op: Wo 18 Okt 2006, 09:30

nierproblemen en kvv

Berichtdoor saskia34 » Di 11 Sep 2007, 10:55

mijn vader heeft een aantal teckels waarvan 1 nierproblemen.
Hij krijgt nu speciale brokken icm medicijnen en dat gaat goed.
Nu wil hij echter de teckels eigenlijk ook wel gaan overzetten op kvv, kan dit en welke is  dan verstandig.

De da is niet pro vers maar geeft ook niet direct ander voer.
Mijn oudste hond had ook verhoogde nierwaardes en moest het aankijken en omdat het op normaal voer toch weer iets zakte hoefde ik geen andere brok te geven, toen kregen ze nog brok.

Saskia
Lizzy
Moderator
Berichten: 60874
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: nierproblemen en kvv

Berichtdoor Lizzy » Di 11 Sep 2007, 11:49

In mijn ogen zijn er geen geschikte brokken bij nierproblemen. Want brokken bevatten sowieso te weinig vocht. En als een hond nou iets nodig heeft, zeker als ie nierproblemen heeft, dan is het vochtrijke voeding. Ik zal hier neerzetten wat ik ook in de Barfplaats-bibliotheek heb geschreven over nierproblemen:

Bij nierdieten raadt men een laag fosforgehalte in de voeding aan. Maar, men raadt ook vaak een laag eiwitgehalte aan. Toch vind ik dat geen juiste benadering. Niet de hoeveelheid eiwit vind ik belangrijk. De kwaliteit van het eiwit is belangrijk. En voor een hond is er maar 1 geschikt eiwit: rauw/vers vlees. Maar goed, omdat eiwit ook veel fosfor bevat wordt er aangeraden toch de hoeveelheid eiwit te beperken. Hoeveel het beperkt moet worden, schijnt weer af te hangen van hoe ernstig de nierproblemen zijn. 

Goed, ik zou zelf gaan samenstellen. Want je kunt het dieet exact aanpassen aan dat van een nierpatient. Je weet exact wat je geeft en in welke hoeveelheden. En dat is bij nierproblemen dus wel zo prettig. Aangezien je dan ook fosfor kunt beperken en eiwit in bepaalde zin kunt beperken.

Wat ik zou geven: 20% tot maximaal 30% rauwe vleesbotten van gevogelte. Geef geen botten van grote dieren zoals geit en lam en kalf, want die bevatten teveel fosfor. Begin dus met kippennekken en eendennekken en dit kun je dan uitbreiden naar eendkarkas, kipkarkas, parelhoenkarkas, konijnkarkas, etc.

Ik zou een verhoogde hoeveelheid groente geven. Zo'n 25%. Omdat het laag in fosfor is en ook waterrijk is. Biologische groente bevat minder fosfor dan niet-biologische groente. Je kunt een hond met nierproblemen ook heel goed gekookte zoete aardappel en pompoen geven, dat bevat wat meer calorieen dan andere groentes en omdat honden hun energie halen uit vetten, eiwitten en koolhydraten en je minder eiwit voert, kan het goed zijn om wat koolhydraatrijke groentes te voeren.

Verder zou ik er lekker wat vet aan toe voegen in de vorm van schapenvet + olijfolie en visolie. En geef zeer beslist wel visolie voor de omega 3 vetzuren! Visolie is essentieel bij nierproblemen! Vetten bevatten sowieso weinig fosfor. Weer niet teveel vet: anders gaat je hond aan de dunne.

Ander plantaardig vet (zonnebloemolie en maiskiemolie enzo): niet geven! Omega 6 vetzuur mag je hond niet hebben!

Verder zou ik spiervlees geven. Rund, paard, lam, eend, kalkoen, geit, kabeljauw, etc. Je kunt een beetje zuivel in de vorm van yoghurt geven (Geen kaas! Dat bevat echt veel te veel fosfor) en af en toe een rauw eitje.

En als laatste zou ik 5% orgaanvlees geven. In de vorm van hart/lever/nier. Ik zou een uitzondering maken voor vuile pens. Ik zou lekker wat pens geven. Pens bevat relatief weinig fosfor. Je mag dus best 5% hart en lever geven en dan ongeveer 20% pens.

Dus, 20% vleesbot, 25% groentes, 20% pens, 5% andere organen zoals hart en nier en lever, 5% vetten, 20% spiervlees, 5% eieren en zuivel en eventueel gezonde tafelrestjes.

Geef geen zeewier/kelp: dat bevat teveel zout!

Qua versvleesvoeding (kant en klaar) weet ik niet zo goed wat je het beste kan geven. Bij mijn weten zijn er twee merken die een speciaal versvlees nierdieet hebben samengesteld. Dat is Bandit en Duck. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ze met het voer gedaan hebben om het geschikt te maken voor nierpatienten.... Ik vermoed dat ze het vetgehalte hebben verhoogd. Verse voeding is bij nierproblemen sowieso te preferen boven iedere brok omdat a)de kwaliteit van het eiwit van rauw/vers vlees veel beter is en b)omdat deze manier van voeren vochtrijk is en als er iets belangrijk is bij nierproblemen, dan is het wel vochtrijke voeding (brokken zijn echt arm aan vocht!) en c)omdat brokken sowieso zooi is en in mijn ogen volstrekt ongeschikt is als hondenvoeding, laat staan voor honden met zieke nieren!

Ter ondersteuning zou ik zelf Solidago geven. Dit is een fytotherapeutisch middel dat de nieren helpt bij verhogen van de urine-uitscheiding. Je kunt dit gewoon bij de drogist kopen.
Decibels

Re: nierproblemen en kvv

Berichtdoor Decibels » Wo 12 Sep 2007, 10:23

Onze Seline kreeg hele ernstige nierproblemen...ondanks dat ze al jaren KVV kreeg. Ze staat nu op RC Renal brokken en dat gaat goed. Wel doe ik over de brokken water, zodat ze extra vocht binnen krijgt.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: nierproblemen en kvv

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten