- zo 02 sep 2007, 12:44
#819175
Naast mijn 3 honden heb ik 6 katten. Van deze 6 katten eten er 4 vers. Bij de overige 2 is het omzetten helaas nog niet gelukt.
De 4 die wel vers eten krijgen als basis Carnibest, daarnaast krijgen ze ook steeds vaker "iets van de honden" mee.
Als ik naar de inhoud van mijn vriezers kijk en als ik zie wat ik voor de kattenversie van Carnibest betaal, dan denk ik steeds vaker dat ik eigenlijk gek ben. Ik kan net zo goed, en waarschijnlijk nog wel beter ook voor mijn katten zelf gaan samenstellen. Het enige wat me nog tegenhoud is het feit dat mijn katten geen grote stukken of hele prooidiertjes eten, ik kom dan in de knoei met de vleesbotjes.
Dat wil ik gaan oplossen door een vleesmolen aan te schaffen. Ik wil een vleesmolen waarin ik kipkarkassen, kippennekken en kippenvleugels, eendennekken, konijnkarkasjes en konijnboutjes, sardientjes en stukken zalm (dus geen koppen) en eventueel kalkoennekken (de zachte exemplaren) en de zachte geitenribbetjes van jonge geitenbokjes in kan malen.
Geldwise zit zo'n elektrisch, semi proffesioneel exemplaar als Joke en Lizzy hebben er nu even niet in. Ik denk daarom aan een goede, zware handmolen van Porkert, de nummer 20, 22 of 32. De nummer 20 en 22 zijn bijna gelijk alleen moet je de één (nummer 20) aan je werkblad klemmen en de ander (nummer 22) op je werkblad. Beiden hebben een zwengelarm van 23 cm en een snijschijf met een diameter van 83 mm. De nummer 32 moet je net als de 22 op het blad vastschroeven, heeft een zwengelarm van 28 cm en een snijschijf met een diameter van 100 mm. De vastschroevenopeningen in de snijschijf zijn van alle tuypes standaard 4,5 mm. Er zijn voor deze molens ook schijven met openingen van 3, 6, 8, 10, 12, 14, en 16 mm verkrijgbaar.
Ik zit met de volgende vragen:
- ik heb begrepen dat de lengte van de zwengelarm van invloed is op de kracht die je moet zetten tijdens het malen. Hoe langer de arm hoe makkelijker het gaat zegt men. Zijn er mensen die daar ervaring meehebben? Klopt hetgeen men daarover zegt?
- ik heb een oud keukenblokje in de schuur, het maakt daarom voor mij qua beschadigen niet uit of ik de vleesmolen moet vastklemmen of vastschroeven. Ik heb het gevoel dat een vastgeschroefde vleesmolen steviger staat dan een vastgeklemde. Heeft iemand daar ervaring mee?
- last but not least: de openingen in de snijschijven. Ik heb geen flauw idee hoe grof of hoe fijn het spul door de verschillende maten snijschijven komt. Welke maat of maten openingen in de snijschijven gebruiken jullie en wat is jullie ervaring daarmee?
Alvast bedankt voor het meedenken.
Tieneke, ik heb in het verleden tot volle tevredenheid een droogmachine bij jou besteld. Als ik er uit ben welke vleesmolen en welke snijschuiven ik wil, zijn die dan eventueel bij jou te bestellen?