Heb besloten mijn menu er ook maar weer eens op te zetten. Ben nu met Pike meer dan een jaar en met Armagnac ongeveer een jaar bezig. Ik heb ooit een menu hier neergezet maar daarna eigenlijk nooit meer. Ik denk wel dat het gewoon goed zit, hier en daar heb ik het mezelf wat gemakkelijker gemaakt (al doende leert men en durft men meer) en de variatie is wat ruimer geworden. Maar misschien heeft iemand nog op- of aanmerkingen?
Pike krijgt 3,5% oftewel 595 gram per dag (ideaal gewicht 17 kg).
Armagnac krijgt 3,65% oftewel 455 gram (ideaal gewicht 12,5 kg).
Verdeling:
50% vleesbot
25% spiervlees
15% orgaanvlees
10% groentemix
Ze krijgen dagelijks een "complete maaltijd", dus uit alle vier de groepen hun deel. Ik vind dat persoonlijk toch het prettigst werken. EN ze doen het er prima op. De "output" is behoorlijk constant en lekker stevig.
Ik ga niet ook nog de hoeveelheden grammen van elk onderdeel neerzetten, kan echt wel rekenen
Aan vleesbot is er: kipkarkas, eendenek, parelhoenkarkas, konijnkarkas, en voor Armagnac ook nog haas- en fazantkarkas (Pike lust dat niet).
Dus 4 respectievelijk 6 soorten. (Ik heb ook wel eens lamsrib maar vind dat erg lastig, omdat meerdere ribben aan elkaar veels te veel wegen voor die van mij. En de vissekoppen zijn vooralsnog not-done maar wie weet)
Aan spiervlees is er kopvlees, haas, hert, struisvogel, geit en (sinds vandaag) wilde zalm. Een enkele keer is er paard of lam (afprijs).
Aan orgaanvlees krijgen ze runderpens, runder- en lamshart, rundernier en runderlever. Ze krijgen 3x per week pens, 2x per week hart, 1x nier en 1x lever. Het orgaanvlees is dus als volgt verdeelt: 42% pens, 28% hart, 15% nier en 15% lever. (Ik heb ook wel eens heel konijn waar alle organen nog inzitten die krijgen ze natuurlijk ook, en soms heb ik een paar lamsniertjes, maar dat soort dingen vormen geen standaard onderdeel van het menu).
Als ik dus goed tel dan krijgen ze 11 (Pike) respectievelijk 13(Armagnac) soorten dus dat zit wel goed.
Groentemix maak ik ca. 1x per maand. De inhoud wordt bepaald door het aanbod maar er zitten vrijwel altijd worteltjes, bataat (eentje), sperzieboontjes, broccoli, tauge, alfafa, andijvie, turkse sla (dat zijn kroppen met grote lange groene bladeren) en courgette in, als het er is waterkers en een handje spinazie.
Dagelijks gaat er een mespuntje knoflookgranulaat bij, en 2x in de week een theelepeltje gedroogd Ijslands zeewier (is dat eigenlijk echt nog nodig?). Ook krijgen ze 2x per week een eitje (zonder schil want die eten ze niet, Pike eet het niet eens als hij het in zijn geheel krijgt, dan loopt hij gauw weg, gatsie daar moet je op bijten . niks voor hem)
Een enkele keer krijgen ze elk een halve strot (vanwege het lekkere knaagwerk wat ze er aan hebben) en ook vaak krijgen ze 's avonds een kippevoetje als snackie.
Recreatiebotten doe ik nauwelijks aan, ik heb nu toevallig bij mijn slager 2 kalfsschouderblaadjes besteld met nog wat vlees eraan omdat ik vind dat Armagnac zijn tandjes nog wel wat schoner kunnen. Kijken of dat helpt. Als hij ze had zou hij aan me denken dus ik ben benieuwd waar hij mee aan komt!
Dat was het wel een beetje geloof ik. Alle (trainings)snoep komt tegenwoordig uit de droogmachine, dus het is wel duidelijk wie hier in huis het verantwoordst en gezondst eet!