Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#813048
ik heb de luxe over 2 DA's te beschikken, omdat ik wel in adam woon, maar ook wel eens voor wat langere tijd thuis in bergen op zoom verblijf. sien (en tegenwoordig ook ot) gaat dan natuurlijk mee.
in bergen op zoom is er een grote gespecialiseerde kliniek, waar je buiten je katten en honden en knaagdiertjes, ook met je zieke fruitvliegje of koe naartoe kan.
in amsterdam heb ik de dichtsbijzijnde genomen; dierenarts is toch dierenarts.

de DA in adam zit in een dependance, das op loopafstand, dus als er iets is, ga ik met sientje daar naar het spreekuur.
sien is een vrolijk en gezond rood eigenzinnig bolletje, maar heeft soms natuurlijk ook wel eens een diarreetje gehad enzo.
er zijn een aantal dingen voorgevallen waardoor ik de dokter van de dependance brokken-da noem. deze hebben te maken met haar afkeuring op mijn voederfilosofie.

het is misschien een beetje groot en omslachtig verhaal, laat ik bij het begin beginnen.

ik kreeg sientje met bijna 12 weken. ze was nog nooit geënt en ontwormd of onvlooid, dus er zaten gratis extra huisdiertjes bij.
mn moeder (die heeft haar gehaald) vond haar al magertjes en mini. in de halve week dat ze bij mij zat, voorafgaand aan het eerste da bezoekje, heb ik sientje letterlijk zien groeien.
bij de da zei ze dat sientje inderdaad te klein en te dun was.
ik vond het raar dat ze geen whiskas brokjes lustte, in mijn veronderstelling dat katten behalve natvoer ook brokjes dienden te eten. volgens de dokter kon ik deze weken in water.
ik heb toen een ander merk brokjes gehaald voor sien, en dat at ze wel.

alles ging voorspoedig, totdat ik bij 4 maanden oude sientje een korstje in haar nek ontdekte. ik wist niet waar dat van kwam, en we gingen weer naar de dokter.
deze stelde een voedselallergie vast. het zou een allergie voor rund zijn, en sientje moest vanaf dat moment alleen nog maar hypoallergene kipbrokken eten.
ik helemaal in paniek.
thuis gekomen ben ik eens gaan nadenken.
ik vond dat de diagnose te makkelijk gesteld was; bij mensen wordt er immers ook altijd een allergietest gedaan. en hypoallergene kipbrokken leek me niet voldoende voediingsstoffen te bevatten voor een kitten met een niet zo goede start.
ik de volgende dag naar de kliniek gebeld waar de dependance onderdeel van is. ik kreeg de 'grote' dokter aan de lijn, en die zei me dat een kitten van 4 maanden nog niet eens voedselallergie kan ontwikkelen. dat allergietesten voor katten niet goed uit te voeren zijn, omdat het meer een overgevoeligheid vaak betreft. en hypoallergeen voer voor een kitten is inderdaad niet aan te bevelen, ook niet een eliminatie dieet.
dat korstje zou hoogstwaarschijnlijk een reactie op de stronghold zijn geweest, hadden zijn katten ook wel eens gehad.

toen voelde ik me toch een beetje op het verkeerde been gezet door de brokken-da.

eind februari zaten sientje en ik in bergen op zoom.
toen ik weer terug naar adam wilde keren, werd sien ziek. ze bleef braken.
ze kon bijna niets meer binnenhouden, en gaf zelfs bloed op.
wij zijn toen heel snel naar een spoed-da gegaan, in een naburig stom dorpje. deze da stelde een salmonella of campylobacter infectie vast. ik mocht sien geen kuikentjes en vleugels meer voeren, alleen gewoon blik en brokken.
het krachtvoer spoot er oraal weer zo snel uit als dat ik het erin deed, en ze werd zieker.
wij weer naar de grote kliniek, die inmiddels open was.
de dokter daar zei dat het wss een eenvoudig iets met haar maagje was, dat het wel vaker voorkwam. salmonella leek hem niet waarschijnlijk, maar hij kon niets uitsluiten. op de foto van haar buik zag alles er goed uit, behalve dat ze nogal aan de dikke kant was. ze heeft daar een prikje en pilletjes gehad, en is heel snel en goed hersteld.

een weekje later waren we weer in adam.
toen sprong ze op het fornuis, toen ik net de pit aanstak. sien in de fik.
ik in paniek naar de dependance. er zat een andere dokter dan de normale brokken-da.
alles was gelukkig goed, alleen wat vachtschroeischade (stinkt hoor).  sien was inderdaad te dik, toch wel een halve kilo.
zij stelde voor om sien alleen blikvoer (of vers) te geven, omdat ze van brokken zo schranste; die leken niet te vullen. blikvoer zou goed voor haar zijn, net als vers als cb, want er zit veel water in en van water wordt je niet dik. ook sien geen kittenvoer meer geven, brokjes weghalen, en niet meer de hele dag eten laten staan. voeren in vaste maaltijden.

voor sien zijn de brokken vanaf dat moment gestopt.
ze doet het er goed op, en ze was wat afgevallen.

vlak voor de zomer was het erg warm.
sien had ineens diarree, hele dunne, en voelde zich niet lekker.
wij naar de dokter, de brokken dokter weer.

sien had weer voedselallergie schijnbaar.
ik heb daar ook een snauwende preek gehad over mijn voergedachtes. rc was het beste, want dat was door de fabriek volledig samengesteld. nix erbij voeren, want dat haalt het perfecte systeem van de fabriek door elkaar.
ook had sien hele gevoelige ingewanden, want ze had al eens een braakincident gehad en nu weer diarree (vond ik op zich niet slecht voor een 1 jarige kat die slecht is begonnen).
wat ik deed met sien voeren was ronduit slecht.
en mijn verhalen over koolhydraten niet goed voor katten klopte ook niet, want katten eten schijnbaar wel eens plantjes enzo (sien alleen gras tegen de haarballen).
ik heb een proefzakje rc hypoallergeen voer meegekregen. zakje was 60 gram, was voldoende voor 1 dag.

sien heeft 3 dagen met dat zakje gedaan.
ze was boos; ze vond die rare dingetjes in haar bakje vies, en ze had honger, ze wilde gewoon een kuikentje of een blikje.
na 3 dagen ben ik weer op haar gewone voer gestapt, en de diarree ging over.
toen was voor mij de maat vol.

ik al best eens naar de brokken-da gaan voor een inenting of andere kwaaltjes.
dat zullen ze best kunnen. sien dr inentingen kunnen ze goed zetten, en ze is er ook gesteriliseerd (door de dokter die vers en blik aanraadde trouwens).
sien vindt de brokken-da een fijn mens, ze doet veel minder boos tegen als tegen de dokter uit de grote kliniek in boz.
maar ik hou er niet van om afgeblaft te worden. zeker niet dat ik iets moet gaan doen waar ik niet achter sta (sien hypoallergene kip brokken voeren, die ik alleen maar bij haar kan halen  ::) )

als sien nog eens iets krijgt met ingewanden ofzo wil ik naar een da die niet zo moeilijk doet over vers, en die me geen rc brokken probeert aan te smeren.

in amsterdam zetelt tannetje koning (schrijf ik het goed), en die is geloof ik pro vers.
ik ga ervan uit dat ik bij haar geen rare preken krijg, en dat ze me bij kan staan met sien haar voeding, mocht dat nodig zijn.

iemand ervaringen met haar? of een andere da die pro vers is?
ik neem aan dat jullie ook vinden dat ik voor ingewanden problemen beter niet meer naar de brokken-da kan.
nog verdere tips/informatie?

bij voorbaar dank
#813068
zo, dat is nogal wat, wat je met Sientje te doen hebt gehad zeg, ze heeft inderdaad geen beste start gehad.
Ik denk dat bijna iedereen op het forum Tannetje wel kent (ze is hier ook lid, zoek maar eens op Hitam), ze is hartstikke pro-vers en zal jou geen preek geven behalve als je liever brokjes voert  ;)

Ik weet alleen niet of ze nog wel in Amsterdam zit? Of misschien alleen nog 1 dagje in de week? Volgens mij bij Zoo Natuurlijk in de Van der Woustraat.....
#813079
dankjewel voor je reactie.

ik wilde eind deze week al naar zoo natuurlijk gaan, dan kan ik gelijk eens wat meer informatie inwinnen.
erg handig dat ze hier op t forum zit, kan ik haar wellicht een pbtje sturen.
#813186
Hitam schreef: Kiekeboe, hier ben ik  ;D ;D Ik zit inderdaad nog maar een dag in de week in Amsterdam, de maandag. Maar dan ben je van harte welkom.
En het laatste wat ik zal doen is je brokken adviseren  ;)

:worthy: :worthy: :worthy:

ik neem aan dat er nog andere DA's in de praktijk zitten.
die proberen mij ook geen brokken aan te smeren?
#813239
Euh, de andere dierenarts is op vakantie. Dus er zijn geen andere dierenartsen op dit moment.
De ander zal je zeker geen brokken aansmeren, maar of ze uit zichzelf met versvlees aankomt............ Daar moesten we nog even over overleggen.
#813578
ach, ik hoef niet gekust en gekroeld te worden omdat ik vers voer.
zolang ik maar geen preek en boze woorden krijg omdat ik geen brokken voer, dan vind ik het al best.

zowel ot als sien zijn gezond enzo.
het eerste volgende moment dat ik weer bij een DA zal zitten zal hopenlijk pas weer in oktober zijn, als sientje dr inenting nodig heeft.
ik ga dr vanuit dat mn brokken-da dit ook kan. zo niet, dan zie je me vanzelf wel met sientje verschijnen voor een prikje.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door