Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Eef+Stippels
#810316
Ineens zag ik bij wandor dat hij een stukje (glazuur?) van zijn bovenste hoektand af heeft. Misschien gebeurd met botten eten ofzo, geen idee..

Ik heb het idee dat hij er geen last van heeft, ik kan er op krabben zonder dat ie wat laat merken. Dat zegt wel wat bij hem, want anders had ik dit nu niet kunnen typen (zonder vingers  ;)).

Heeft iemand dit wel eens bij zijn/haar hond gehad en wat is eraan gedaan?

Ik hield altijd wel rekening met het risico dat een tand zou kunnen afbreken hij heeft vroeger wel eens harde botten gehad, maar de laatste tijd alleen nog maar zachte en nu is er zo'n gekke splinter af....

Binnenkort ga ik met ze naar de da voor de weil-enting dus laat ik haar er ook even naar kijken, maar ik ben benieuwd wat jullie vinden/zouden doen.

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Eef+Stippels op do 16 aug 2007, 16:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Helen
#810322
Ja, Kuma heeft hetzelfde aan meerdere elementen. Er heeft bij haar een tandarts naar gekeken. Zij heeft een wand van haar bench er ruim 2 jaar geleden uitgesloopt. Bij ligt er bij een stuk of 6 elementen een strook dentine bloot. Dit ligt onder het glazuur. Bij mensen zou dit bewerkt worden en zou er een beschermlaagje op gezet worden. Bij honden is dit ook mogelijk, maar dan mag je hond nooit meer met dingen in zijn bek sjouwen of op iets hards kauwen. Bij Kuma is er dus niets aan gedaan. Ik houd het scherp in de gaten en ga pas terug naar de tandarts indien er een gaatje aan het vormen is. Bij honden gebeurt dit zelden. Naar alle waarschijnlijkheid kan ze hier haar hele leven mee rondlopen!
Wel heb ik er een gewoonte van gemaakt om iedere avond haar gebit te checken.
Door 202Spots
#810326
Word ook wel 'n slab fracture genoemd...
Hier wat meer:

When the dog chews a stick or a rock, he chews between that 4th premolar and the lower 1st molar. The dog chews in an up and down motion only, unlike people, who chew by moving one jaw to the side. This up and down movement against a hard object causes the object to slide off to the side of the tooth, breaking the tooth. This exposes the pulp tissue inside the tooth in a big way. It doesn't take much of a "slab fracture" to expose the pulp, which leads to endodontic disease. That means root canal therapy, for several hundred dollars.
http://www.gooddogmagazine.com/dental.htm

~~~~
Dog Bones and Teeth
There are plusses and minuses to giving dogs bones to chew on. The plus is that you see less tarter on the teeth of dogs that chew bones. However, you also see fourth premolar of the upper jaw in which the enamel layer breaks off the side of the tooth. This happens with beef marrow bones and mylabones. Many dogs do learn to chew bones without hurting their teeth.
http://www.dog-health-guide.org/orthodo ... teeth.html
#810329
Bedankt voor de reacties!

Ik zal het in ieder geval goed in de gaten houden. Ik hoop maar dat het goed gaat. ik wil wandor liever niet weer onder narcose laten gaan, is ie al zo vaak geweest in zijn leven... En niet op iets hards kauwen na een eventuele reparatie is natuurlijk helemaal onmogelijk, aangezien hij barf krijgt. Of dan zou hij terug moeten naar kvv...
#810355
Sonja schreef: Stan heeft ook aan 4 tanden zo'n strook. Zijn onder- en boventanden zijn gewoon op elkaar ingesleten geraakt en zo is dit in de loop der jaren ontstaan.
En hij heeft er geen last van?

Volgens mij gaan bij wandor de tanden ook langs elkaar, misschien komt het daar dan van... Ik kan me namelijk moeilijk voorstellen dat hij van die zachte botten zo'n stuk tand is kwijtgeraakt, terwijl hij zo'n jaar geleden wel eens harde botten kreeg en daar nooit wat mee is gebeurd.
Door Lil
#811573
Ik zag gisteren dat Boris het nu al op drie plaatsen heeft. Op een plaats mist behalve dat stuk ook het hele onderste stuk van de hoektand, deze is afgeknapt na een extra dikke metalen bench gesloopt te hebben... Toen was ik nog zo dom en heb het laten bijwerken, dat moest volgens de da. Nou dat bijgewerkte was er zo af en toen heb ik met een tandarts voor dieren gebeld en die begon te lachen, hij doet er niets aan. Wel moet je het idd goed in de gate houden. Ik merk trouwens verder niets aan hem en die eerste tand, nou die is al drie jaar zo en ik zie geen gaatjes en hij heeft ook geen pijn.
Door Minna
#811797
Papu heeft hier ook een paar stukken er af, ook een halve hoektand na een knokpartij, maar zij heeft er geen last van, het is niet gevoelig, in overleg met de tandspecialist leten we het zo, aangezien ze ook oud is (12+), anders zou de hele hoektand er uit moeten en dat is een behoorlijke klus...heb het met een hond wel gehad ooit maar jeetje wat een wortels dat er in zitten, het is echt heftig wrikken en trekken om het er uit te krijgen.
Door dana
#811808
Mijn cavalier Zoë heeft dat ook bij 1 bovenhoektand.
Volgens mij is het bij haar gekomen doordat de onderhoektand erlangs gaat.
Ze heeft er geen last van en ik hou het ook in de gaten.
Schrok me rot toen ik het zag en het maffe is dat het me niet eerder was opgevallen terwijl ik regelmatig haar gebit nakijk omdat ze toch af en toe last heeft van aanslag.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#811845
Sonja schreef: Stan heeft ook aan 4 tanden zo'n strook. Zijn onder- en boventanden zijn gewoon op elkaar ingesleten geraakt en zo is dit in de loop der jaren ontstaan.
De oudste hier is ook op deze manier aan die strepen gekomen.

Ze heeft er overigens totaal geen last van.
#812104
Bedankt voor alle reacties.

Goh, het gebeurt dus wel veel vaker dat er zo'n 'splinter' afknapt.
Ik heb nog steeds het idee dat hij er geen last van heeft, dus ik denk dat ik het ook maar zo laat. Ik vind het niets om wandor (weer) onder narcose te laten gaan om het bij te werken wanneer het er na korte tijd toch weer afknapt.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door