Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door zuster
#780755
Hallo allemaal.

Ik heb een mechelse herder van 3 jaar, een teefje.
Als ik met haar buiten loop en ik kom andere mensen tegen (gebeurt bijna altijd) gaat ze keihard blaffen en grommen. Dit doet ze voornamelijk uit angst. Vreemde mensen kunnen haar ook niet aanraken.
Ik heb al op diverse cursussen gezeten, zelfs op 1 van de dierenbescherming voor honden met gedragsproblemen. Niets helpt.
Haar meenemen naar een plek waar veel mensen zijn, iedereen haar wat lekkers laten geven, niets....
Nu mijn vraag aan jullie? Is er iemand die weet wat ik daaraan kan doen?

Groeten Jolanda
Door Henk en Donja
#780872
Ik wil toch even reageren ookal kan ik je niet helpen, ik ben geen gedragstherapeut en die heb je volgens mij echt nodig.

Ik heb ook een kennelhondje gekregen toen ze een maand of 4 was, er was haar niets bijgebracht vertoonde ook veel natuurlijk gedrag voor het type hond wat zij is, namelijk een foxje. Dit is natuurlijk heel wat anders dan een herder, want het is natuurlijk gedrag voor een herder om te drijven.

Ik heb de socialisatie opnieuw gedaan omdat ze de eerste socialisatie gemist heeft, op zich viel het mee, maarja ze was ook nog jong en ik heb direct gereageerd op haar slechte gedrag. Dit ging met heel veel angst, gepiep gejank en verstoppen gepaart, maar omdat ik vriendelijk baasjes en hondjes tegen kwam die mij met mn probleem wilden helpen lukte het al vrij snel, positieve ervaringen dus. Ze is in al die keren nooit afgestraft door een oudere/dominante hond en aangezien zij zich onderdanig opstelde ging dat ook zo goed. Als ze zich dominant opstelde werd er dus gewoon niet gesocialiseerd/gespeelt.

Dit toen voortgezet, nog erg veel angst moeten aanpakken, maar door haar op een positieve manier dingen te laten ervaren en vooral ook in een nieuwe situatie heel veel rustgevende signalen uit te zenden ging dat goed, ze negeert nu op mijn 'verzoek' (door haar te laten zitten). Ik herken ook wanneer ze angstig/onzeker wordt en kan daar redelijk mee omgaan.

Wat je denk ik zou moeten overleggen is of het mogelijk zou zijn om jullie hond opnieuw te socialiceren ofwel gedrag om te buigen, dit hangt van de hond af en de roedelleider zoals jullie hond die thuis aanvaard. Bedenk dat dominantie in het karakter van een hond ook vaak in de hond/baas relatie zit, vandaar ook het advies om gedragstherapie te nemen.

Natuurlijk zou ik direct een happerige herder een muilkorfje om doen, better save then sorry lijkt me.

Groetjes en succes,

Henk en Donja
Door Minna
#780974
Tja, ik zou dit niet in het dominantie-hoek gaan zoeken wat toch al een beetje op z'n retourtje is, maar heb je deze hond al vanaf pup of is het een herplaatser? Probeer iets mee te nemen naar buiten waar ze helemaal dol op is (bal/bijtrol/eten) en probeer dat te geven voordat ze gaat blaffen. Ik zou ook het uitlaten doen op de meest rustige momenten om de controle over de situatie te houden.
Dat vreemden haar niet aan kunnen raken zou ik even laten voor wat het is, dus daar ook niet mee bezig gaan, dat kan je pas doen als ze zelf na een aantal maanden misschien naar vreemden toe gaan, maar dat mag je nooit gaan forceren/uitlokken, omdat de hond de vreemden dan alleen maar nog meer als dreiging ziet.
Neem contact op met een goede gedragsbegeleider en ga daarmee aan slag, zorg er wel voor dat degene positieve manier van trainen heeft. Weet niet hoe de cursus van dierenbescherming bij jullie is maar hier deed de db het nog gewoon met slipketting... >:(
en de mensen waren geen gediplomeerde trainers laat staan gedragsbegeleiders, en ik vind als je les geeft aan honden met probleemgedrag zou je dat toch echt moeten zijn...
Als je verder komt kan je mensen rustig laten staan en de hond volledig negeren (dus ook niet aankijken) en misschien zelf iets lekkers op de grond  zetten op een veilige afstand van de mensen, en dat opbouwen, maar ja, is allemaal een beetje gokken omdat je de geschiedenis van de hond niet kent...
Gebruikersavatar
Door *Monique
#781919
zuster schreef: Hallo allemaal.

Ik heb een mechelse herder van 3 jaar, een teefje.
Als ik met haar buiten loop en ik kom andere mensen tegen (gebeurt bijna altijd) gaat ze keihard blaffen en grommen. Dit doet ze voornamelijk uit angst. Vreemde mensen kunnen haar ook niet aanraken.
Ik heb al op diverse cursussen gezeten, zelfs op 1 van de dierenbescherming voor honden met gedragsproblemen. Niets helpt.
Haar meenemen naar een plek waar veel mensen zijn, iedereen haar wat lekkers laten geven, niets....
Nu mijn vraag aan jullie? Is er iemand die weet wat ik daaraan kan doen?

Groeten Jolanda
Ga met je hond naar een goede gedragsbegeleider, die je hond kan observeren. Een forum waar men je hond niet kan zien lijkt me ook niet verstandig.
Ik zou in ieder geval je hond niet meer in sitauties brengen waarin hij/zij zich ongemakkelijk voelt en uit kan vallen. Dat mensen je hond niet kunnen aanraken, zou ik zelf GEEN probleem vinden. Want de meeste mesne willen aan een hond zitten, en dat zijn bij mij nog steeds ongewenste intimiteiten. Ik wil ook niet door iedereen aangeraakt worden >:(
Ik heb hier ook een hond die in een gevoelige periode een traumatische ervaring heeft gehad met het benaderen en betasten. Dit is uitgegroeid in grommen naar vreemde mensen. En dit maakt niet uit in welke situatie. Nu werken we aan herconditioneringsprogramma met een gedragsbegeleider, in samenwerking met een homeopatisch middel om hem te ondersteunen in zijn gedrag.
Je moet eerst de oorzaak zien uit te knobbelen (genetische aanleg, traumatische ervaring, pijn, angst, what ever). En een goede gedragsbegeleider kan, in samenwerking met een homeopaath, je hierin begeleiden. Maar houd de hond weg uit situaties waarin hij zich ongemakkelijk voelt, en kom voor hem op!! En probeer zoveel mogelijk op te schrijven en eventueel te filmen, wanneer hij wat voor gedarg vertoont, en wat er aan vooaraf is gegaan ;)
Heel veel succes, want ik weet uit ervaring dat dit een heel lastig probleem is, en je een lange weg hebt te gaan.
Kijk eens op http://www.tinley.nl voor gecertificeerde gedragstherapeuten
Laatst gewijzigd door *Monique op do 21 jun 2007, 06:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Door ~anna~
#782004
Op een Martin Gaus hondenschool kan je met dit probleem ook terecht.
Daar kunnen ze je ook stap voor stap,als het nodig is,begeleiden totdat je gewoon in een groep kan trainen.
Ik heb vaak honden met zo'n soort probleem ook gewoon gelijk met de groep mee zien trainen.
Bach bloesem therapie kan ook goed helpen,voor bach kan je terecht bij een Holistische Da,Bach bloesem therapeut,en er zijn ook veel instructeurs/gedragstherapeuten die ook Bach therapeut zijn.
De dierenbescherming loopt vaak nog erg achter wat betreft hun aanpak en manier van trainen,en behoren dan ook wat mij betreft tot de foute hondenscholen.
Door pallas
#782717
balou&crystal schreef: Op een Martin Gaus hondenschool kan je met dit probleem ook terecht.
Heb je ervaring met deze scholen? Ik hoor nl. nogal eens wisseldende verhalen over de manier van werken...ik weet alleen niet of dat dus broodjes aap verhalen zijn :-\

Persoonlijk zou ik met een gecertificeerde gedrag therapeut in zee gaan.
Door ~anna~
#782875
Ik heb zelf evaring met verschillende MG scholen, zelf heb ik Kynotrain gedaan maar ik voel meer voor de MG aanpak.
Mensen die het MG progamma hebben doorlopen en een eigen hondenschool hebben zijn op en top gecertificeerd.
Kunnen ook mensen zijn die alleen hun opleidingen daar hebben gedaan en een gewone school hebben,maar de aanpak komt ongeveer op hetzelfde neer.
Door zuster
#784310
Hallo

Allemaal hartelijk dank voor de reacties, ook al zit ik op het verkeerde forum. Ik probeer nu inderdaad mijn hond weg te houden bij vreemden. Maar dat is allemaal wel moeilijk hoor. Spelen met andere honden vindt ze fantastisch, ook al is ze erg dominant. Ik zit er inderdaad over te denken eens een goede gedragstherapeut te zoeken.
En bij ons werken ze bij de dierenbescherming niet meer met slipkettings, gelukkig.

Gr Jolanda
Door Minna
#785369
Je zegt dat je hond is dominant. Dit bestaat helaas niet als algemeen gegeven. Het is altijd per situatie, dus je hond is in een bepaalde situatie dominant tegenover een andere hond.
terwijl zij in een andere situatie juist onderdanig kan zijn tegenover hetzelfde hond. Ik heb ook al wat geschreven in de andere topic onder medisch, en als ik jou was zou ik idd een gedragsbegeleider raadplegen. Hoe eerder je dat doet, hoe makkelijker de probleem op te lossen is!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door