Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door goldy1
#774540
Goedemorgen,

Wij hebben ons net aangemeld bij deze site.
Na vele tests is bij onze lab van 12 de ziekte van Cushing gecontstateerd. Zijn leverwaarde was 2x zo hoog als normaal. Urinetest laten doen soortelijk gewicht was 1002. Bloedonderzoek laten doen, buikecho gemaakt, biopten van zijn lever genomen, op zijn lever zat een grote bult van corticosteroiden? 3 Daagse urinetest gedaan, 3de dag medicijnen gegeven. De uitslag was bij alle 3 de dagen een waarde van 220, normaal zou dit max. 10 moeten zijn.
Wat bedoelen ze met deze waarde? De DA vertelde alleen dat het ernstig is.
:-\ Volgens de DA, zit de tumor in de bijnieren.
Er zijn een aantal opties, opereren, maar is wel een heel groot risico, gezien zijn leeftijd; helaas werkt het medicijn voor onderdrukking van het aanmaken van het hormoon cortisol niet bij hem; of het vernietigen van de bijnierschors.
De DA kan op dit punt nog geen advies geven, over de eventuele behandeling???
Zij vertelde ook nog het extra risico van deze tumor, omdat er achter de bijnier een ader loopt. Als deze tumor gaat groeien kan dit op de ader gaan drukken of erger de ader beschadigen/openen.
Heel veel gegoogelt, maar ik zie niet zo veel onderwerpen over de bijniertumor?
Is er iemand die dit ook heeft meegemaakt?
Hoe is het voor de hond als we aan die medicijnen beginnen voor het bijnierschors?
Veel vragen, maar wij weten niet wat we moeten doen. maandag neemt de da contact met ons op.
Het is allemaal zo snel gegaan, het is een paar weken geleden begonnen, in onze vakantie begon hij steeds meer te drinken logisch dachten wij met de warmte. Terug in Nederland bleef dit aanhouden, naar de Da geweest, en nu dit :(.
Zonder behandeling kan hij nog tot max. een half jaar leven. Maargoed kijgt hij pijn dan?
pfff zoveel vragen, wij willen het beste voor onze lab, maar is het wel goed al die medicijnen voor hem? :'(
Door Lizzy
#774544
Allereerst welkom op Barfplaats.

Wat onwijs naar voor jullie, dat deze ziekte bij jullie hond is gediagnostiseerd :(. Ik weet (gelukkig) zelf niet veel uit ervaring over cushing, dus ik geef je even de informatie van de site van Atjo Westerhuis van WHG dierenartsen:

Ziekte van Cushing

N.B. De teksten van onze hand-outs worden vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op basis van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

De ziekte
De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij er een overproductie plaatsvindt van glucocorticosteroïden (prednison-achtige stoffen). Er wordt dan ook wel gesproken van chronisch hyperadrenocorticisme. Het belangrijkste natuurlijke glucocorticosteroïd is cortisol. Glucocorticosteroïden (hierna kortweg aangeduid als cortisol) worden gemaakt in de bijnierschors. De bijnier is een klein orgaantje dat, zoals de naam al doet vermoeden, vlakbij de nier ligt. De bijnieren worden bij de aanmaak van cortisol gestuurd door een ander orgaantje: de hypofyse. De hypofyse ligt in de hersenen en heeft onder andere als taak op grond van de concentratie cortisol in het bloed stimulerende of remmende signalen af te geven naar de bijnier. Is de cortisol concentratie in het bloed te laag, dan zal de hypofyse het hormoon ACTH (=adrenocorticotroop hormoon) afgeven waardoor de bijnier gestimuleerd wordt om meer cortisol te gaan produceren. Een hoge concentratie cortisol in het bloed zal de hypofyse juist afremmen om ACTH af te geven. Dit heet een "feed back systeem". Treden er in dit mechanisme fouten op, dan kan dit tot een overproductie van cortisol leiden, waardoor de ziekte van Cushing ontstaat.

Oorzaken
Er zijn grofweg drie oorzaken aan te duiden waardoor er in deze regulatie fouten kunnen optreden: 1. De hypofyse produceert teveel ACTH (dit is het geval bij 80-85% van de dieren met de ziekte van Cushing). In de meeste gevallen ontstaat de overproductie van ACTH door een tumor in de hypofyse; zo'n tumor reageert dus ook niet op het hierboven beschreven "feed back systeem". 2. De bijnierschors zelf is te actief en produceert teveel cortisol. Meestal is dit ten gevolge van een tumor in de bijnierschors, die cortisol produceert onafhankelijk van de stimulatie door de hypofyse. 3. Door een langdurige therapie met prednison(achtige stoffen) kan ook het beeld van de ziekte van Cushing ontstaan.

Ziektebeeld
Het ziektebeeld ontstaat doordat de chronisch te hoge cortisol-concentratie een aantal processen in de stofwisseling negatief beïnvloedt. Zo raakt de suikerstofwisseling gestoord en de eiwitstofwisseling en de opslag van vetten verloopt abnormaal. Door de immuunsuppressieve eigenschappen van cortisol raakt ook de afweer in het gedrang. De meest opvallende symptomen die kunnen worden waargenomen zijn:

Veel drinken en plassen
Sterk toegenomen eetlust
Dikke buik
Spierzwakte, afnemen van de spiermassa
Sloomheid
Huid en vachtproblemen (o.a. haaruitval, dunne huid, ontstekingen van de huid, pigmentvlekken)
Kortademigheid
Gevoelig voor bloeduitstortingen
Bovendien kan er tegelijk met de ziekte van Cushing suikerziekte aanwezig zijn, doordat de hoge cortisol spiegel de werking van insuline tegengaat.

Diagnose
Om de diagnose te stellen is een test nodig in de urine. Om zowel de diagnose "ziekte van Cushing" te stellen en om uit te vinden of de fout in de hypofyse ligt of in de bijnier zelf (zie boven) moet er gedurende 3 opeenvolgende dagen urine worden opgevangen. Na de tweede keer urine opgevangen te hebben moeten er (3 x daags) tabletten worden ingegeven. De urinemonsters worden in het laboratorium van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren onderzocht op de zogenaamde cortisol/kreatinine ratio. Aan de hand van de hoogte van deze ratio en de reactie op de ingegeven tabletten kan worden vastgesteld of er inderdaad sprake is van Cushing en waar de oorzaak ligt. Voor deze test kunt u bij ons in de kliniek een pakketje krijgen met 3 potjes voor de urine waarop de gegevens van uw huisdier reeds aangegeven zijn, de tabletten, een gebruiksaanwijzing, het reeds ingevulde formulier voor het laboratorium en een kant en klare envelop voor verzending naar het laboratorium van de universiteitskliniek. De uitslag van de test en de interpretatie ervan krijgt u vanzelfsprekend via de dierenarts te horen. Een schema voor de interpretatie van de test vindt u onderaan deze handout. De interpretatie van de test moet echter niet te zwart-wit gezien worden en er moet tevens rekening gehouden worden met het klinische beeld en aanwijzingen in het bloedonderzoek. Bloedonderzoek kan door middel van de meting van alkalische fosfatase (een leverenzym) en thermoresistent alkalische fosfatase (AF 65º C) ook aanwijzingen opleveren voor de ziekte van Cushing.

Therapie
Er bestaan behandelingen voor de ziekte van Cushing. Een zogenaamde hypofyse-afhankelijke Cushing (zie boven) kan behandeld worden door middel van een soort chemotherapie. Het middel heet Lysodren® en het is een middel dat de gehele bijnierschors vernietigd. Zo zal dus de overmaat aan cortisolproductie tegen worden gegaan, echter ook de productie van de zogenaamde mineralocorticoïden (nodig voor de water en zouthuishouding in het lichaam) komt erdoor stil te liggen. Bovendien heeft het lichaam natuurlijk wel een bepaalde hoeveelheid cortisol nodig, zodat de stoffen die door deze behandeling gaan missen levenslang aangevuld moeten worden. Als er sprake is van een goedaardige hypofyse tumor is ook een operatie mogelijk. Deze operatie wordt gedaan in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Na deze operatie moeten er ook levenslang medicijnen gegeven worden om de verloren functies van de hypofyse op te vullen. Is er sprake van een bijniertumor dan zal de beste optie voor behandeling in het algemeen het chirurgisch verwijderen van de tumor zijn. Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat deze tumoren niet altijd operabel zijn en soms zijn er al uitzaaiingen zodat opereren niet zinvol is. Over het algemeen reageren deze tumoren niet zo goed op de Lysodren® therapie. Een hypofyse-afhankelijke Cushing heeft dus een wat betere prognose dan een bijnier-afhankelijke Cushing. U zult begrijpen dat een behandeling van de ziekte van Cushing niet zonder een intensieve begeleiding en controle door de dierenarts zal kunnen plaatsvinden. Een homeopathische behandeling is wel voorhanden, maar biedt geen genezing! Er mag slechts een vermindering van de symptomen verwacht worden.

Interpretatie cortisol/kreatinine ratio's in de urine
Ratio's eerste twee dagen groter dan 10 : ziekte van Cushing

Ratio van derde dag minimaal 50% lager dan van eerste twee dagen: hypofyse-afhankelijke Cushing
Ratio van derde dag minder dan 50% lager dan van eerste twee dagen: bijniertumor is mogelijk, doorverwijzing voor echo van de bijnieren en/of andere laboratorium testen is aan te raden

Ratio's van eerste twee dagen kleiner dan 10, maar ratio van derde dag niet gedaald: toch sterk verdacht van Cushing, meer diagnostiek is nodig (doorverwijzing kan zinvol zijn)

Bron: http://www.whgdierenartsen.nl/html/docdb.asp?id=95
Door goldy1
#774560
Hoi Lizzy,

Bedankt voor je snelle reactie :).

Wij willen niet dat hij pijn heeft. Volgens de DA is een operatie niet echt zinvol voor onze Rocky.
En je leest best veel nare dingen over het medicijn, wat de bijnierschors vernietigd.
Het is zo moeilijk :'(.Als je niets doet wat is/wordt de kwaliteit van zijn leven? Wij merken nu al dat Rocky weinig zin meer heeft om lekker naar het park te gaan en te zwemmen.
Hij doet zijn behoeften heel snel en wil dan weer naar binnen.

Wij willen zowieso maandag een afspraak met de DA maken, die moet ons maar eens alles goed en rustig gaan uitleggen. Tot nu toe zijn alle uitslagen telefonsich doorgegeven. En naderhand heb je dan toch weer heel veel vragen.
Door Mevroi Kruim
#774613
Jeetje, wat een rot-situatie!
Ik kn je niet helpen maar wens je heel veel sterkte en wijsheid bij het nemen van de juiste beslissing.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#774635
Ik kan uit jouw verhaal niet echt opmaken of er daadwerkelijk sprake is van Cushing. Ik zou me laten doorverwijzen naar een specialist.

Als het Cushing is, bestaat er tegenwoordig een medicijn dat de aanmaak van cortisol door de bijnieren remt: Vetoryl. Het is behoorlijk prijzing maar de resultaten zijn er bevredigend.

Er zijn volgens mij ook forums voor eigenaren van honden met Cushing, maar die weet ik niet zo uit miijn hoofd. Daar zijn ook goede adviezen te krijgen.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#775190
Lizzy schreef: Wat onwijs naar voor jullie, dat deze ziekte bij jullie hond is gediagnostiseerd :(. Ik weet (gelukkig) zelf niet veel uit ervaring over cushing, dus ik geef je even de informatie van de site van Atjo Westerhuis van WHG dierenartsen:
Ze mogen de site wel eens updaten, lysodren wordt niet meer gebruikt. Tegenwoordig gaan veel honden op de vetoryl, wat Tannetje al noemde.
Door Oso-Bayou
#775225
Wat een ellendige situatie.
Heel veel sterkte en een knuffel voor Rocky.
Door conleeuw
#775252
Hitam schreef: Ik kan uit jouw verhaal niet echt opmaken of er daadwerkelijk sprake is van Cushing. Ik zou me laten doorverwijzen naar een specialist.

Als het Cushing is, bestaat er tegenwoordig een medicijn dat de aanmaak van cortisol door de bijnieren remt: Vetoryl. Het is behoorlijk prijzing maar de resultaten zijn er bevredigend.

Er zijn volgens mij ook forums voor eigenaren van honden met Cushing, maar die weet ik niet zo uit miijn hoofd. Daar zijn ook goede adviezen te krijgen.
wat naar voor jullie om deze diagnose te krijgen, de hond van mijn zus is al een geruime tijd geleden gediagnoseerd met cushings, en gebruikt Vetoryl, het gaat heel goed met haar. Het was zeker de moeite waard om Kelly aan de medicijne te zetten, toen ze nog geen medicatie had zou je niet geloven dat ze het zou overleven, maar ze loopt als een kieviet.
Ik wens jou veel sterkte met het maken van de nodige beslissingen.
Wat ik nog wilden toevoegen is, Kelly eet Barf, wat ongetwijfeld ook voor haar goede algehele conditie heeft gezorgd ;)
Gebruikersavatar
Door Laika
#775425
Als ik je bericht goed gelezen heb dan heb je al Vetoryl geprobeerd maar dat werkte niet? Jammer want in de meeste gevallen maakt dit medicijn een wereld van verschil. Ik heb een hondje van bijna 15 die ook cushing heeft (maar dan niet in de bijnieren) en ze doet het al 5 jaar prima op de Vetoryl. Misschien zou je toch samen met een goede specialist kunnen overwegen om te opereren. Dan is het misschien een kwestie van alles of niks, maar je hond langzaam af te laten takelen lijkt mij ook geen optie.
Er is ook een nederlandse en een amerikaanse Yahoo-group over cushing.  http://groups.yahoo.com/group/Cushing/ (dit is de nederlandse, de amerikaanse kan je in de bibliotheek van barfplaats vinden)

Mariska
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#775430
Voor vetoryl duurt het even om uit te vogelen welke dosis optimaal is. Je begint met een lage dosis en laat steeds een aantal waardes bepalen in het bloed alvorens de dosis te verhogen. Ik zou dit proces laten begeleiden door een specialist.
Ik denk dat er in dit geval te snel is geconcludeerd dat het niet werkt.
Door goldy1
#776428
Hallo,

Bedankt voor de reacties!
Vandaag contact gehad met de DA. Zij heeft de specialist die onze hond had onderzocht nog eens opgebelt. e.a.a. besproken, en Rocky heeft dus echt Cushing.
Opereren vinden wij geen optie, maar wij hebben besloten om toch nog Vetoryl te gaan proberen. Uiteraard gaan wij nu onder controle bij deze specialist.

We gaan voor deze week een afspraak maken, ben benieuwd hoe het gaat lopen.

Ik zal regelmatig hier gaan posten hoe het gaat.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#776703
Lijkt mij een goede beslissing. Laten we hopen dat hij goed gaat reageren op de Vetoryl.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door